7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A világ egy új, kétpólusú geopolitikai rend felé halad.  Joe Biden a jogállami értékek védelmét és az eurázsiai tengely feltartóztatását tűzte ki célul: két olyan terület, amelytől hideglelést kap a hazai kormányzat.  Káncz Csaba jegyzete.

A beköszöntött második hidegháború közepette az USA által vezetett Nyugat és a Kína valamint Oroszország által vezetett eurázsiai tengely kapcsolata egyre működésképtelenebb.  A világ – komoly feszültségek és megrázkódtatások közepette - egy új, kétpólusú geopolitikai rend felé halad.  A Nyugat számára mindenesetre előnyös, hogy Peking a mostani konfliktus során nem rendelkezik olyan meggyőző ideológiával, amelyre építve az első hidegháború során a szovjetek fegyveres ellenállást tudtak szervezni a fejlődő világban.

Meghasadt társadalmak

A 2008-ban megrendült globalizáció mára mély társadalmi törésvonalakat hozott létre.  Többek között az USA-ban, az Egyesült Királyságban, Törökországban, Magyarországon és Lengyelországban olyan szintet ér el a politikai polarizáció és a törzsi gondolkodás, hogy az napjainkra ellehetetlenítette a konstruktív párbeszédet a szakadék két oldalán állóknál: a nemzeti szuverenitás és a nemzetközi együttműködés hívei között. 

Törökországban is növekszik a feszültség (fotó: MTI/AFP)
Törökországban is növekszik a feszültség (fotó: MTI/AFP)

A jegybanki pénz-cunami eközben tovább növelte a legfelső 1 százalék vagyonát világszerte, a kiváltott nagyvárosi ingatlanár robbanás pedig óriási csapást mér az egyre frusztráltabb fiatal generációk kilátásaira.  Valóban, 2009 óta a felkelések száma világszerte évente 11.5 százalékkal növekszik.  A számos országban elszabadult élelmiszerár infláció eközben további hátszelet ad ennek a trendnek, köztük is elsősorban Indiában, Törökországban, Oroszországban, Brazíliában és a Dél-Afrikai Köztársaságban.  

Végül, de nem utolsó sorban kiemelendő, hogy a túlnépesedésre, túlzott eladósodásra és túlfogyasztásra épült civilizációnk megrendítette Földünk ökoszisztémáját és biodiverzitását.  Ezzel számottevően lecsökkent a rendszer védekező képessége, egyre inkább utat nyitva a globális járványok előtt.  A COVID járvány az elmúlt hónapokban megtépázta a biztonságról kialakult egysíkú keretrendszert, amely sokak szemében eddig a katonai képességeken nyugodott. 

Egyesült Államok – Egyesült Királyság

Az intézményi befektetők már inkább feltörekvő piaci devizaként kezelik a dollárt és a fontot, mert a politikai bizonytalanság, a társadalmi nyugtalanság, az elszabadult adósságok, valamint a gyenge intézmények miatt túl kockázatosnak tartják ezeket.  1971 és 2020 között az amerikai GDP 18-szorosára emelkedett, a teljes amerikai adósság viszont 46-szorosára.  Nem csoda, hogy 2020 során az arany ára dollárban 25 százalékkal ugrott feljebb.

Trump megbukott, de még feltámadhat (fotó: EPA)
Trump megbukott, de még feltámadhat (fotó: EPA)

A nemzetközi egyezményekre fittyet hányó, tudomány-ellenes, a COVID járvánnyal nem törődő és a megosztásra játszó Trump elnök több, mint 74 millió szavazatot kapott a novemberi elnökválasztáson - 10 millióval többet, mint 2016-ban és egyben a második legnagyobb számú szavazatot, amelyet valaha leadtak amerikai elnökjelöltre.  Borítékolható, hogy négy év feszült belpolitikai csatározás vár a Biden adminisztrációra, amelyet csak tovább erősítenek a mélyülő amerikai osztályellentétek és a város-vidék polarizáció. 

Eurázsiai tengely

A Távol-Keleten az orosz és a kínai katonaság már világos figyelmeztetést küldött a térség és az új amerikai adminisztráció számára, tekintettel az egyre szorosabbá váló USA-Japán-India-Ausztrália (QUAD) biztonságpolitikai együttműködésre.  December 22-én 4 darab kínai H-6K típusú nehézbombázó és 15 különböző típusú orosz vadászgép (köztük Tu-95 stratégiai bombázók és A-50 típusú légtérellenőrző repülőgép) végeztek 10 órán át berepüléseket a Kelet-kínai-tenger és a Japán-tenger (részben vitatott) területei fölött.  A kínai kommunista párt szócsöve szerint teljesen felesleges próbálkozás Washington részéről a Moszkva-Peking stratégiai tengely meggyengítése

Oroszország

Az életszínvonal 2014 óta tartó csökkenése és a rosszul kezelt COVID járvány miatt komoly elégedetlenség uralkodik az országban.  Ez nem jó előjel a Kreml számára, hiszen 2021 őszén kerül sorra a törvényhozási (Duma) választás.  Putyin elnök idegességét jó mutatja a nemrég elfogadott elnöki immunitást biztosító törvény, valamint a napokban újonnan megszigorított úgynevezett ügynöktörvény.

Moszkva egyben felkészül a Biden adminisztráció keményvonalas fellépésére.  Az utóbbi hetekben megelőző csapásként egyszerűen nem adott ki vízumokat az amerikai diplomatáknak, így az USA két konzulátusának bezárására kényszerül.   Az orosz külügyminiszter a napokban kemény figyelmeztetést küldött India címére, amelyet Lavrov szerint „a Nyugat egy agresszív és gonosz Kína-ellenes politikába von be”.

Európai Unió

Remek egyezséget kötött az EU a 2020-as év hajrájában, mert az Egyesült Királysággal kötött megállapodás során végül megtartott olyan kulcsfontosságú pozíciót, mint az egységes piac, amely nemzetközi befolyásának fő forrása.  Így most már előre tud tekinteni – a britek nélkül. 

Jobb lehet az USA és az EU együttműködése (fotó: eeas.europa.eu)
Jobb lehet az USA és az EU együttműködése (fotó: eeas.europa.eu)

Joe Biden hatalomra lépésével megnyílik a lehetőség az EU-nak általában, Németország számára különösképpen, hogy kitöltse tartalommal a már 1989-ben George H. W. Bush elnök által Berlinnek felkínált „partnerség a vezetésben” koncepciót.  Mindenesetre vannak vitatott területek, amiről meg kell egyezni: elődjéhez hasonlóan Biden is elutasítja az Északi Áramlat II. orosz-német tengeri gázvezetéket – és ebben az ügyben Berlin nem akar engedni.  Előremutató lehetne, ha Washington például beszállna abba a már működő német-holland közös projektbe, amely a hidrogén energetikai felhasználását segíti elő, károsanyag kibocsátás nélkül.  

Magyarország

Trump bukása óriási politikai csapás volt Európában a brit, a magyar, és a lengyel vezetés számára.  Az új Biden adminisztráció külpolitikájában a jogállami értékek védelmét és az eurázsiai tengely feltartóztatását tűzte ki célul: vagyis két olyan területet, amelytől hideglelést kap a hazai kormányzat.  A washingtoni magyar nagykövetség Biden január 20-i beiktatása után várhatóan politikai és diplomáciai blokád alá kerül, hiszen az Egyesült Államokban már befolyásos biztonságpolitikai körök tekintik Orbánt Putyin trójai falovának az euroatlanti szervezetekben – eddig ezeket a köröket a Trump által vezetett Fehér Ház visszatartotta.

2021 szeptember 26-án ráadásul németországi szövetségi választást tartanak és a német polgárok többsége a bajor miniszterelnököt, az 53 éves Markus Södert látná legszívesebben Merkel utódaként a kancellári székben.  Ha Söder jelölteti magát és ő lenne az új kancellár, akkor van esély rá, hogy véget érjen az utóbbi években működő Merkel-Orbán háttérpaktum, amelynek keretében a magyar miniszterelnök mindenben kiszolgálta a német autógyárakat, cserébe pedig a kancellár Brüsszelben bevédte a hazai jogállam leépítését. 

Tavaly tavasszal a magyar miniszterelnök súlyosan megsértette a bajor Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét az EU bizottsági elnöki jelölés során.  Azóta gyakorlatilag befagytak a Fidesz és a bajor kormányzó kereszténydemokrata CSU kapcsolatai.  Orbán számára rossz hír, hogy a nürnbergi születésű, evangélikus Söder nagy támogatója Webernek és a mai napig nem bocsátotta meg a magyar kormányfőnek védence megalázását.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG