TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az amerikai biztonságpolitikai professzor szerint Putyin és Orbán bizalmas kapcsolata aláássa a Nyugat egységét, ezért vagy a NATO-nak kell szankciókat foganatosítania, vagy Washingtonnak korlátoznia az FDI-t hazánkban. A Pentagonban már csak alacsony szinten fogadnak magyar minisztériumi delegációt. Káncz Csaba jegyzete.

John R. Deni kutatóprofesszor az amerikai katonai akadémia geostratégiai kutatóintézetében (U.S. Army War College, Strategic Studies Institute) dolgozik. Korábban 8 évet tevékenykedett Európában politikai tanácsadóként az amerikai hadsereg parancsnokai mellett. Tehát Magyarországot sem kell különösebben bemutatni neki.

NATO-inkompatibilis

A Facebook-on 1,4 millió követővel rendelkező The Hill híroldalon a professzor a múlt héten tette közzé elemzését Magyarországról. Deni szerint megérett az idő arra, hogy a NATO leminősítse kapcsolatait hazánkkal, egyfajta próbaidőre helyezve. A NATO alapító szerződése – amelyet Magyarország is aláírt – ugyanis leszögezi, hogy a védelmi szövetség „demokrácia, a személyes szabadság és a törvényesség elveire alapszik”.

Vlagyimir Putyin fogadja Orbán Viktort a moszkvai Kremlben 2018. szeptember 18-án. (MTI / Koszticsák Szilárd) Vlagyimir Putyin fogadja Orbán Viktort a moszkvai Kremlben 2018. szeptember 18-án. (MTI / Koszticsák Szilárd)

Márpedig Magyarországon erodálódtak ezek az értékek és az autokratákkal folyó, egyre élesebbé váló geopolitikai vetélkedés korában - amelyet Kína és Oroszország testesít meg – hazánk aláássa a szövetség egységét. Deni szerint Putyin és Orbán bizalmas kapcsolata további komoly biztonságpolitikai problémákat vet föl. Valóban, ezeken a hasábokon fél éve mi is behatóan foglalkoztunk Orbán és legbizalmasabb külügyi tanácsadóinak orosz mélyállami kapcsolataival.

A professzor vitatja, hogy Magyarország geopolitikailag kulcspozícióban feküdne, hiszen valójában a Baltikum és Törökország az, amelyek a stratégiai vetélkedés epicentrumában helyezkednek el. A NATO szárazföldi erőinek gyors mozgatásánál a Kelet-Mediterráneum és a Baltikum között Magyarországra nincsen szükség, az megoldható Ukrajnán, sőt Ausztrián keresztül is.

Világos jelzés a Pentagonból

Deni ennek ellenére inkább az amerikai-magyar kétoldalú kapcsolatok leminősítését javasolja, beleértve a katonai pénzügyi támogatás felfüggesztését, a korrupció-ellenes civil szervezetek aktívabb támogatását, illetve az amerikai FDI korlátozását. Szerinte ezekkel a lépésekkel lehet elérni azt, hogy Budapest tovább rombolja a nyugati érdekeket, és ezek hatékonyabbak lehetnek, mintha hazánkat két lábbal kirúgnák a NATO-ból.

A professzor elemzése rámutat arra, hogy az Egyesült Államokban már befolyásos biztonságpolitikai körök tekintik Orbánt – Erdogan elnökkel egyetemben - Putyin trójai falovának a NATO-ban. Nem véletlen, hogy a Voice of America két héttel ezelőtti kiszivárogtatása szerint a Pentagonban már csak helyettes államtitkári – vagy az alatti szinten – fogadhatnak magyar delegációt.

A kitűnő diplomáciai kapcsolatokkal rendelkező Charles Gati szerint Washingtonban néhány tisztviselő már úgy látja, hogy Orbán orosz fogságban van. Szerintük a magyar miniszterelnök az ország függetlenségét függesztette fel Moszkvában, nem a Fidesz tagságát Brüsszelben. Gati ezzel magyarázza, hogy legutóbbi washingtoni útján az amerikai külügyminiszter már nem fogadta Szijjártó Pétert.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél