Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az amerikai biztonságpolitikai professzor szerint Putyin és Orbán bizalmas kapcsolata aláássa a Nyugat egységét, ezért vagy a NATO-nak kell szankciókat foganatosítania, vagy Washingtonnak korlátoznia az FDI-t hazánkban. A Pentagonban már csak alacsony szinten fogadnak magyar minisztériumi delegációt. Káncz Csaba jegyzete.

John R. Deni kutatóprofesszor az amerikai katonai akadémia geostratégiai kutatóintézetében (U.S. Army War College, Strategic Studies Institute) dolgozik. Korábban 8 évet tevékenykedett Európában politikai tanácsadóként az amerikai hadsereg parancsnokai mellett. Tehát Magyarországot sem kell különösebben bemutatni neki.

NATO-inkompatibilis

A Facebook-on 1,4 millió követővel rendelkező The Hill híroldalon a professzor a múlt héten tette közzé elemzését Magyarországról. Deni szerint megérett az idő arra, hogy a NATO leminősítse kapcsolatait hazánkkal, egyfajta próbaidőre helyezve. A NATO alapító szerződése – amelyet Magyarország is aláírt – ugyanis leszögezi, hogy a védelmi szövetség „demokrácia, a személyes szabadság és a törvényesség elveire alapszik”.

Vlagyimir Putyin fogadja Orbán Viktort a moszkvai Kremlben 2018. szeptember 18-án. (MTI / Koszticsák Szilárd)Vlagyimir Putyin fogadja Orbán Viktort a moszkvai Kremlben 2018. szeptember 18-án. (MTI / Koszticsák Szilárd)

Márpedig Magyarországon erodálódtak ezek az értékek és az autokratákkal folyó, egyre élesebbé váló geopolitikai vetélkedés korában - amelyet Kína és Oroszország testesít meg – hazánk aláássa a szövetség egységét. Deni szerint Putyin és Orbán bizalmas kapcsolata további komoly biztonságpolitikai problémákat vet föl. Valóban, ezeken a hasábokon fél éve mi is behatóan foglalkoztunk Orbán és legbizalmasabb külügyi tanácsadóinak orosz mélyállami kapcsolataival.

A professzor vitatja, hogy Magyarország geopolitikailag kulcspozícióban feküdne, hiszen valójában a Baltikum és Törökország az, amelyek a stratégiai vetélkedés epicentrumában helyezkednek el. A NATO szárazföldi erőinek gyors mozgatásánál a Kelet-Mediterráneum és a Baltikum között Magyarországra nincsen szükség, az megoldható Ukrajnán, sőt Ausztrián keresztül is.

Világos jelzés a Pentagonból

Deni ennek ellenére inkább az amerikai-magyar kétoldalú kapcsolatok leminősítését javasolja, beleértve a katonai pénzügyi támogatás felfüggesztését, a korrupció-ellenes civil szervezetek aktívabb támogatását, illetve az amerikai FDI korlátozását. Szerinte ezekkel a lépésekkel lehet elérni azt, hogy Budapest tovább rombolja a nyugati érdekeket, és ezek hatékonyabbak lehetnek, mintha hazánkat két lábbal kirúgnák a NATO-ból.

A professzor elemzése rámutat arra, hogy az Egyesült Államokban már befolyásos biztonságpolitikai körök tekintik Orbánt – Erdogan elnökkel egyetemben - Putyin trójai falovának a NATO-ban. Nem véletlen, hogy a Voice of America két héttel ezelőtti kiszivárogtatása szerint a Pentagonban már csak helyettes államtitkári – vagy az alatti szinten – fogadhatnak magyar delegációt.

A kitűnő diplomáciai kapcsolatokkal rendelkező Charles Gati szerint Washingtonban néhány tisztviselő már úgy látja, hogy Orbán orosz fogságban van. Szerintük a magyar miniszterelnök az ország függetlenségét függesztette fel Moszkvában, nem a Fidesz tagságát Brüsszelben. Gati ezzel magyarázza, hogy legutóbbi washingtoni útján az amerikai külügyminiszter már nem fogadta Szijjártó Pétert.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Galgóczi Ágnes: a javuló adatok nem jelentik a járvány végét
MTI | 2021. május 9. 17:13
Napról napra javulnak a járványügyi adatok, csökken az elhunytak és kórházban kezeltek, lélegeztetésre szorulók száma, de ez nem jelenti azt, hogy vége van a járványnak - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője vasárnap a közmédiának.
Makro / Külgazdaság Leolvadó sarkvidékek – Kínától félnek az oroszok és az ausztrálok
Káncz Csaba | 2021. május 9. 05:37
Orosz részről megjelent a félelem, hogy az északi tengeri útról Kína hamarosan kiszoríthatja őket.  Az ausztrálok úgy érzik, hogy akárcsak a Dél-kínai-tengeren, Peking az Antarktiszon sem veszi figyelembe a nemzetközi jogot és agresszívan borítja fel a status quót. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A postaköltségek és a koronavírus miatt kerül többe a jövő évi parlamenti választás, mint négy éve
Baka F. Zoltán | 2021. május 8. 17:16
Egyre többen akarnak levélben szavazni - tudatta lapunkkal a Nemzeti Választási Iroda.
Makro / Külgazdaság Brutálisan sok Pfizer-vakcinát vesz az EU
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 14:14
Már 1,8 milliárd adagra van szerződése.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem akar egységes uniós minimálbért a magyar kormány
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 13:22
Szerinte nem célszerű ezt Brüsszelből szabályozni.
Makro / Külgazdaság Beolvasott a vakcinagyártó országoknak Von der Leyen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 12:04
Az Európai Bizottság elnöke azt üzente a többi közt az Egyesült Államoknak, hogy az EU-hoz hasonlóan lehetővé kellene tenniük az oltóanyagok kivitelét.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor az oltásról beszélt, majd aludt egy gyorsat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 10:49
Vakcina, oltás, a gazdaság újraindítása, ez itt a legfontosabb téma, mondta az uniós szociális csúcs helyszínén a miniszterelnök. 
Makro / Külgazdaság Covid: negyedéves mélypontra süllyedt a kórházban ápoltak száma
Privátbankár.hu | 2021. május 8. 09:29
Jelenleg 3633 koronavírusos beteg van kórházban. Utoljára február elején volt ennél kevesebb beteg. Az aktív fertőzöttek száma másfél hónapja nem volt ilyen kevés.
Makro / Külgazdaság Szputnyik-vakcinákért lobbizik Kelet-Németország
Wéber Balázs | 2021. május 8. 05:39
A német kormány egyes tartományok nyomására venne az oroszoktól Covid elleni vakcinát, ha azt az Európai Gyógyszerügynökség is jóváhagyja. A Szputnyik Kelet-Németországban népszerű, nem kis részben az NDK-s múlt és az orosz tudományos vívmányok miatt. Egy berlini kormányközeli forrásunk szerint a németek alapvetően a hatalomra és a hatóságokra bízzák ezt a kérdést.
Makro / Külgazdaság A szaúdi titkosszolgálat kritikus tárgyalásai Iránnal és Szíriával
Káncz Csaba | 2021. május 7. 17:26
Rijád napjainkra diplomáciailag sarokba szorult Biden iráni kurzusváltása, a jemeni háború elhúzódása és a libanoni politikai válság miatt.  A szaúdiak most hajlandónak mutatkoznak kiegyezésre az iráni tengellyel Szíriában, miközben Irán mérséklő erővel bír majd a jemeni húszi lázadókra.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél
depositphotos