<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvános adataiból az derül ki, hogy a járvány ideje alatt 233 háziorvos hagyta ott a praxisát.

A háziorvosok és asszisztenseik kimaradtak a jutalomként kapott szabadnapból, viszont ingyen meg kell írniuk az angol nyelvű védettségi igazolványokat, ami havonta közel 100 munkaórát jelent – írja a Szeretlekmagyarország.hu. 

A járvány óta 233 háziorvos hagyta ott a praxisát. Fotó: DepositphotosA járvány óta 233 háziorvos hagyta ott a praxisát. Fotó: Depositphotos

 

Az elismerésként járó 10 szabadnap jutalmat a többi egészségügyi dolgozóval ellentétben a háziorvosoknak és beosztottaiknak nem ajánlotta fel a kormány, a jutalom kihirdetésekor azt mondták: ezt azok kapják, akik a védekezésben részt vettek. Így a háziorvosok -, bár 95 százalékuk vállalkozó, asszisztenseik pedig az ő alkalmazottak -, joggal sérelmezik, hogy rájuk nem így tekintenek. Pedig erejüket és pluszköltségeket nem kímélve álltak helyt a pandémia különböző hullámaiban. A lapnak nyilatkozó orvos úgy döntött, hogy ott is hagyja praxisát, inkább üzemi orvos lesz. S mivel rájuk nem vonatkozott a felmondási tilalom, megnéztük, hogy a pandémia alatt/miatt hányan hagyták ott a praxisukat, hozzátéve természetesen azt is, hogy a járvány nem egész 2020-at érintette egyformán.  Az első és a második hullám közti nyár ugyanis viszonylag csendesen telt, a fertőzés- és halálozási számok alacsonyak voltak, ennek ellenére elég magas számokat produkált az elmúlt közel másfél év.

Jelenleg 647 betöltetlen praxis van a NEAK adatai szerint, ebből a járvány alatt, tehát 2020. március 1. óta 233 háziorvos hagyta ott pozícióját, illetve velük együtt minimum ennyi, de inkább több egészségügyi asszisztens is, hiszen van, ahol kétfős személyzet is dolgozott.

A számokból jól látható, hogy egyes megyékben a járvány első két hulláma tette be a kaput a háziorvosoknak (Zala, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Hajdú-Bihar, Fejér, Csongrád-Csanád, BAZ, Békés). Tolna, Somogy, Pest, Nógrád, Győr-Moson-Sopron, Budapestben és Bács-Kiskun megyében viszont az valószínűsíthető, hogy a legbrutálisabb, legtöbb haláláldozatot követelő harmadik hullám idején gondolták úgy, hogy a hihetetlen plusz energiát és költséget igénylő pandémiát maguk mögött hagyják. És természetesen vannak olyan megyék, ahol fele-fele arányban hagyták ott 2020-21-ben a praxisokat, ilyen volt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Komárom-Esztergom és Baranya.

hirdetés

Mindeközben 2021. februárjában megjelent a háziorvosokra, gyermekorvosokra, fogorvosokra, háziorvosi szolgáltatókra és a praxiskezelőre vonatkozó praxisközösségekről szóló rendelet. A kormány az egészségügyi reform keretében abban bízik, hogy praxisközösségekkel vonzóbbá teszi a háziorvosoknak is a működést.

Az Országos Kórházfőigazgatóságnál (OKFŐ) összesen 6708 háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi praxist regisztráltak a megadott határidőig – írja az Önkormányzatiklub.hu. Az érintett háziorvosi praxisok 85,6 százalékát felvették kollegiális praxisközösségbe.

A 6708 praxis mindegyike egyelőre csak a területi elven szerveződő 99 darab kollegiális praxisközösség valamelyikének a tagja. Mint ismert, 2021-től 70 milliárd forinttal emelték meg a háziorvosi praxisok 140 milliárdos finanszírozási összegét.

Azt is lehet már tudni, hogy a házi gyermekorvosok 90 százaléka praxisközösségben folytatja a munkát, míg a fogorvosi szolgálatoknak 77,8 százaléka. 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Vezércsere a HungaroControlnál
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 13:20
Távozik a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója. 
Makro / Külgazdaság Vészjósló adatok jöttek a hazai iparról
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 10:47
A nyersanyagok és az üzemanyagok áremelkedése is növeli a termelői árakat.
Makro / Külgazdaság Gigantikus áron indul a Csontváry-kép árverése
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 10:26
Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című festménye a magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról, 160 millió forintról indul december 19-én a Virág Judit Galéria karácsonyi árverésén a Budapest Kongresszusi Központban, ahol két külföldről hazatért műre, Schönberger Armand és Rippl-Rónai József egy-egy kiemelkedő festményére is lehet licitálni.
Makro / Külgazdaság Kifulladóban az oltási hét, majdnem 200 halott megint
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 09:20
Messze még a negyedik hullám teteje.
Makro / Külgazdaság Járvány előtti szinten a GDP
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 09:05
A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2021 III. negyedévében 6,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez mérten 0,7, százalékkal emelkedett - közölte a KSH. 
Makro / Külgazdaság Minden ötödik gyógyszertárat sarokba szorít a kormány
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 08:36
Nehezíti az internetes gyógyszerbeszerzést és -forgalmazást a kormányzat.
Makro / Külgazdaság Szlovénia végleg felfüggeszti az egyik oltást
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 18:16
A Janssen egyadagos oltásról van szó. A döntés oka, hogy összefüggés találtak egy haláleset és a vakcina használata között.
Makro / Külgazdaság Oltás nélkül sehova? Újabb szigorítások jönnek egyik szomszédunknál
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 16:35
Ukrajnában kizárólag oltott vendégeket szolgálhatnak ki például az éttermek, kulturális intézmények, edzőtermek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így búcsúztak Dárdaitól a berlini ultrák
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 16:20
A Hertha BSC vezetése megvált tőle, de a szurkolók emlékezetében örökre megmarad.
Makro / Külgazdaság Varsó feléleszti a német démonokat – jóvátétel és határkérdés
Káncz Csaba | 2021. november 30. 15:47
A lengyel kormány a belpolitikai pecsenyéjét sütögeti, amikor feltépi a történelmi sebeket és második világháborús jóvátételt követel Berlintől.  A német történész szerint viszont aki ügyet csinál a jóvátétel kérdéséből, az egyben ügyet csinál Lengyelország nyugati határainak kérdéséből.  Aki pedig ügyet csinál Lengyelország nyugati határának kérdéséből, az elkerülhetetlenül ügyet csinál annak keleti határaiból is.  Káncz Csaba jegyzete
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló