<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvános adataiból az derül ki, hogy a járvány ideje alatt 233 háziorvos hagyta ott a praxisát.

A háziorvosok és asszisztenseik kimaradtak a jutalomként kapott szabadnapból, viszont ingyen meg kell írniuk az angol nyelvű védettségi igazolványokat, ami havonta közel 100 munkaórát jelent – írja a Szeretlekmagyarország.hu. 

A járvány óta 233 háziorvos hagyta ott a praxisát. Fotó: DepositphotosA járvány óta 233 háziorvos hagyta ott a praxisát. Fotó: Depositphotos

 

Az elismerésként járó 10 szabadnap jutalmat a többi egészségügyi dolgozóval ellentétben a háziorvosoknak és beosztottaiknak nem ajánlotta fel a kormány, a jutalom kihirdetésekor azt mondták: ezt azok kapják, akik a védekezésben részt vettek. Így a háziorvosok -, bár 95 százalékuk vállalkozó, asszisztenseik pedig az ő alkalmazottak -, joggal sérelmezik, hogy rájuk nem így tekintenek. Pedig erejüket és pluszköltségeket nem kímélve álltak helyt a pandémia különböző hullámaiban. A lapnak nyilatkozó orvos úgy döntött, hogy ott is hagyja praxisát, inkább üzemi orvos lesz. S mivel rájuk nem vonatkozott a felmondási tilalom, megnéztük, hogy a pandémia alatt/miatt hányan hagyták ott a praxisukat, hozzátéve természetesen azt is, hogy a járvány nem egész 2020-at érintette egyformán.  Az első és a második hullám közti nyár ugyanis viszonylag csendesen telt, a fertőzés- és halálozási számok alacsonyak voltak, ennek ellenére elég magas számokat produkált az elmúlt közel másfél év.

Jelenleg 647 betöltetlen praxis van a NEAK adatai szerint, ebből a járvány alatt, tehát 2020. március 1. óta 233 háziorvos hagyta ott pozícióját, illetve velük együtt minimum ennyi, de inkább több egészségügyi asszisztens is, hiszen van, ahol kétfős személyzet is dolgozott.

A számokból jól látható, hogy egyes megyékben a járvány első két hulláma tette be a kaput a háziorvosoknak (Zala, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Hajdú-Bihar, Fejér, Csongrád-Csanád, BAZ, Békés). Tolna, Somogy, Pest, Nógrád, Győr-Moson-Sopron, Budapestben és Bács-Kiskun megyében viszont az valószínűsíthető, hogy a legbrutálisabb, legtöbb haláláldozatot követelő harmadik hullám idején gondolták úgy, hogy a hihetetlen plusz energiát és költséget igénylő pandémiát maguk mögött hagyják. És természetesen vannak olyan megyék, ahol fele-fele arányban hagyták ott 2020-21-ben a praxisokat, ilyen volt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Komárom-Esztergom és Baranya.

Mindeközben 2021. februárjában megjelent a háziorvosokra, gyermekorvosokra, fogorvosokra, háziorvosi szolgáltatókra és a praxiskezelőre vonatkozó praxisközösségekről szóló rendelet. A kormány az egészségügyi reform keretében abban bízik, hogy praxisközösségekkel vonzóbbá teszi a háziorvosoknak is a működést.

Az Országos Kórházfőigazgatóságnál (OKFŐ) összesen 6708 háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi praxist regisztráltak a megadott határidőig – írja az Önkormányzatiklub.hu. Az érintett háziorvosi praxisok 85,6 százalékát felvették kollegiális praxisközösségbe.

A 6708 praxis mindegyike egyelőre csak a területi elven szerveződő 99 darab kollegiális praxisközösség valamelyikének a tagja. Mint ismert, 2021-től 70 milliárd forinttal emelték meg a háziorvosi praxisok 140 milliárdos finanszírozási összegét.

Azt is lehet már tudni, hogy a házi gyermekorvosok 90 százaléka praxisközösségben folytatja a munkát, míg a fogorvosi szolgálatoknak 77,8 százaléka. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Biden első fél éve – mosoly és protekcionizmus Európával szemben
Káncz Csaba | 2021. augusztus 3. 15:03
  Joe Biden amerikai elnök - elődjéhez hasonlóan – az USA gazdasági egyensúlytalanságainak korrekcióját protekcionista intézkedésekkel akarja orvosolni. A Fehér Ház ura nem siet összehozni egy csúcstalálkozót Hszi Csinping kínai elnökkel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már 419 izraeli van kórházban koronával, közülük 221 súlyos beteg
MTI | 2021. augusztus 3. 14:08
Március óta először nőtt 3 ezer fölé a napi új fertőzöttek száma Izraelben, és rögtön majdnem a négyezret is elérte. Újabb szigorítások jöhetnek az országban.
Makro / Külgazdaság Észak-Korea csak a szankciók feloldásáért cserébe szerelné le a nukleáris létesítményeit
MTI | 2021. augusztus 3. 13:34
Az USA persze pont azért szankcionálja az ázsiai diktatúrát, mert az nem szerel le.
Makro / Külgazdaság Guadeloupe szigetét is karanténba zárja Franciaország
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 3. 12:41
Itt is éjszakai kijárási tilalom jön a romló covidhelyzet miatt.
Makro / Külgazdaság Nem küld békefenntartókat Afganisztánba az ENSZ, hiába egyre aggasztóbb a helyzet az USA kivonulásával
MTI | 2021. augusztus 3. 11:11
"A fegyveres erőszak fokozódik. Nők, lányok és kisebbségek kerülnek szisztematikusan célkeresztbe. Nemrég támadást intéztek az ENSZ heráti központja ellen."
Makro / Külgazdaság Megint megjelent Vuhanban a koronavírus, az egész várost letesztelik
MTI | 2021. augusztus 3. 09:54
A vírus legelső gócpontjában tavaly június óta nem találtak fertőzöttet, de hétfőn egy szuszra kettőt is.
Makro / Külgazdaság Húszezren már foglaltak időpontot a harmadik oltásra, négyezren meg is kapták azt
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 3. 09:28
Az idősotthonokban is elkezdődött a következő oltások felvétele. Közelít a járvány újabb hulláma, de a berobbanására még várni kell.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor válaszcsapást mért az Európai Bizottságra
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 3. 08:13
A magyar kormány minden aggodalmat visszautasít, ami a jogállamisági jelentésben szerepel. Nincs nagyobb korrupciós probléma, mint máshol, és a médiával is minden rendben van, kellően színes.
Makro / Külgazdaság Németországban is jön a harmadik oltás
MTI | 2021. augusztus 3. 07:51
Szeptembertől, a rizikócsoportoknak.
Makro / Külgazdaság NER humor: milliókat érnek az Orbán és Mészáros viccek
Vég Márton | 2021. augusztus 3. 05:28
Nevetni mindenki szeret, ezt pedig pénzzé lehet alakítani. Bödőcs Tibortól Fábry Sándorig sokan remekül megélnek a NER-kompatibilis humorból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos