BUX
36 489.42
+1.55%
+558.00
OTP
11 210.00
+4.18%
+450.00
MOL
1 859.00
+0.05%
+1.00
RICHTER
6 820.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
383.00
-0.52%
-2.00
 
2020. január 17. 09:25

A 2008-as pénzügyi válság óta a davosi elit varázsfegyverei nem működnek. Az éves jelentés első alkalommal szögezi le, hogy a legfontosabb, hosszú távú rizikó faktorok mind a környezethez kapcsolódnak. Káncz Csaba jelentése.

A Világgazdasági Fórum logója egy konferenciaterem ablakán a 48. fórumnak otthont adó kongresszusi központban, a svájci Davosban 2018. január 21-én. (Fotó forrása: MTI/EPA/GLaurent Gillieron)

Január 21-24 között rendezik az idei Davosi Világgazdasági Fórumot, a kormányfők, oligarchák, vállalatvezetők, és a Greta Thunberg-féle celebek éves találkáját. A 2008-as pénzügyi válság óta a davosi elit varázsfegyverei nem működnek, a 2016-os Brexit és Trump megválasztása óta pedig kimondottan kényelmetlenül érzik magukat. Az Egyesült Királyság döntése a kiválásról és a bezárkózó amerikai elnök megválasztása komoly arculcsapásként szolgáltak a globalizációt, a szabadkereskedelmet és a multilateralizmust éltető davosi elit számára.

Az elhiteltelenedés anatómiája

Valóban, a Davos-vízió nem járult hozzá a világgazdaság fellendüléséhez a 2008-as megrendülés óta, sőt a társadalmi egyenlőtlenség csak fokozódott. A fedezetlen pénznyomás-cunami helyett az eliteknek az elmúlt évtizedben inkább fel kellett volna készítenie a polgárokat egy átfogó paradigma- és értékrendszer-váltásra.  A 2015-ös európai menekült- és migránsválság pedig rámutatott a globalizációs központok politikusainak impotenciájára, megágyazva a leszakadók népi felkelésének és a hagyományos politikai centrumok megrendülésének.

A 2018-as davosi jelentés már feltárta a davosi elit szorongását: „A gazdasági-, kulturális- és technológiai szétszakadás már komoly feszültséget kelt a demokráciákban. De sokkal mélyebb sérülés is benne van a pakliban: a társadalmi és politikai rend ugyanis összeomolhat. Ha a győztes mindent visz egy társadalomban, akkor a politikai vitát felválthatja a szeparatizmus vagy a fizikai konfrontáció.”

Pezsgő Sorossal

Idén az USA részéről mind Trump elnök, mind George Soros részt fog venni és hozzá fog szólni. Christine Lagarde, a 2016-ban jogerősen elítélt adócsaló, egyben jelenleg az Európai Központi Bank vezetője, szintén beszédet mond majd. Mohammad Zarif iráni külügyminiszter lemondta részvételét a napokban a Szulejmáni tábornok elleni merénylet utóéleteként.

A britek az idén jelképesen távol maradnak, Boris Johnson megtiltotta kormánya tagjainak, hogy "együtt pezsgőzzenek a milliárdosokkal". A magyar politikai osztály hosszú évek óta elkerüli az eseményt, holott csupán idén részt vesz a lengyel-, az olasz- és a spanyol miniszterelnök, az ukrán elnök, valamint a német kancellár. Figyelemre méltó az idei programban, hogy az osztrák kancellár egy politikai kerekasztalt is vezetni fog.

Arccal a környezet felé!

A két napja nyilvánosságra hozott éves jelentés első alkalommal szögezi le ezen jelentések történetében, hogy a legfontosabb, hosszú távú rizikó faktorok mind a környezethez kapcsolódnak – úgymint az extrém időjárási jelenségek, környezeti katasztrófák, a biodiverzitás veszteségei és a klímaváltozás elleni küzdelem eddigi bukása. A kutatási anyag leszögezi, hogy „ezen az úton haladva a globális hőmérséklet az évszázad végére legalább 3 Celsius fokkal fog emelkedni – kétszer olyan gyorsan, mint amit a szakértők megneveztek korlátnak a súlyos gazdasági-, társadalmi- és környezeti következmények elkerüléséhez”.

A jelentés ezek mellett konstatálja a szövetségi- és multilaterális rendszerek szétesésének veszélyét a nacionalizmus és individualista szemléletek nyomása alatt. Az anyag 2020-ban növekvő számú és intenzitású gazdasági konfrontációval, valamint politikai polarizációval számol világszerte. A politikai vezetés elleni elégedetlenség radikalizálódhat, amely potenciálisan gyengíti a kormányok azon képességét, hogy válsághelyzetben hatékonyan működjön.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Egyetlen nap alatt 8 ezer új koronavírusost azonosítottak Kaliforniában
MTI | 2020. július 7. 07:03
A legfrissebb adatok szerint a 8516 új fertőzöttel együtt 273 418-ra emelkedett a koronavírusos kaliforniaiak száma.
Makro / Külgazdaság Jó hírt akart közölni a szociális dolgozókkal Kásler Miklós, de a valóság inkább arcpirító
Székely Sarolta | 2020. július 7. 06:07
Az emberi erőforrások minisztere szerint nincs értelme vitázni a szociális dolgozók béréről. Pedig a számok épp az ellenkezőjét támasztják alá: a területen dolgozók fizetése arcpirítóan alacsony.
Makro / Külgazdaság A járvány után nálunk a legrosszabb a levegő Európában
Kormos Olga | 2020. július 6. 18:29
Budapest az egyetlen város Európában, ahol már most meghaladja a nitrogén-dioxid-szint a korlátozások előtti időszakét – erre jutott az Európai Környezetvédelmi Ügynökség.
Makro / Külgazdaság Orbán és Trump alatt szétesik a magyar és az amerikai diplomácia
Káncz Csaba | 2020. július 6. 17:59
Az amerikai külügy morálja újabb mélypontot ütött a múlt hónapban, amikor Trump kirúgta a minisztérium pénzügyi főellenőrét. Hazánk érdekérvényesítését az euroatlanti térségben mára jelentősen legyengítette a diplomáciai finomság-, a kiszámíthatóság- és a megbízhatóság hiánya. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: százból öt spanyol kapta el a koronavírust
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 6. 17:24
Ez mintegy tízszer több a diagnosztizáltak számánál. Madridban minden tizedik ember átesett a fertőzésen.    
Makro / Külgazdaság Mikor zökken az élet az új kerékvágásba?
Privátbankár.hu | 2020. július 6. 15:59
Addig egészen biztosan nem, amíg nem lesz meg a vakcina, addig jóformán mindenki csak találgat. S persze nem kevesen vagyunk, akik abban bíznak, hogy a COVID-19 nemcsak negatív következményekkel jár, hanem hozzájárul ahhoz, hogy mindenki elgondolkodjon arról, a járvány miatti kényszerintézkedésekből mennyit lehet átmenteni a „békeidőkre”, hogy tisztább és élhetőbb legyen a világunk.
Makro / Külgazdaság Ha nem fehér vagy, könnyebben leszel áldozat – új vírusadatok sokkolják az USA-t
Wéber Balázs | 2020. július 6. 14:47
A latin származású és a fekete bőrű amerikaiak háromszor nagyobb valószínűséggel lesznek koronavírus-fertőzöttek, mint a fehérek, és csaknem dupla akkora az esélyük, hogy a vírus áldozataivá válnak – derül ki egy új statisztikából. Ennek oka az lehet, hogy sok esetben otthonról nem végezhető munkájuk van, sokat használják a tömegközlekedést, zsúfolt lakásokban laknak és több tekintetben az átlagnál rosszabb az egészségi állapotuk.
Makro / Külgazdaság 2,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma májusban
MTI | 2020. július 6. 10:35
Több élelmiszert vettünk, de jelentősen kevesebbet tankoltunk.
Makro / Külgazdaság Közelíti a 11,5 milliót a koronavírus-fertőzöttek globális száma
MTI | 2020. július 6. 08:26
Az áldozatok száma több mint 533 ezer, a gyógyultaké meghaladta a 6,1 milliót.
Makro / Külgazdaság Jobbra szavaztak a horvátok
MTI | 2020. július 6. 08:16
Marad a jobboldali kormány Horvátországban a vasárnap megtartott előre hozott parlamenti választásokat követően, de koalíciós tárgyalások kezdődnek.
hírlevél