<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A Munkáspárt esélyei a 12 éve uralkodó toryk leváltására jobbak, mint bármikor. A baloldali párt vezére szürke és unalmas személyiség, de most remélheti, hogy a britek éppen erre vágynak a Boris Johnson vezette politikai show és Liz Truss szellemvasútja után. Káncz Csaba jegyzete

A hétvégén a brit konzervatív toryk megkezdték pártkonferenciájukat Birminghamben. Ennek egy olyan alkalomnak kellett volna lennie Liz Truss számára, hogy megünnepelje győzelmét a párt vezetői versenyén. Ehelyett hihetetlen módon a saját túléléséért küzd rettenetes kimenetelű gazdasági ballépései után - mindössze egy hónapos miniszterelnökként.

Még Liz Truss pártbarátjai is elismerik, hogy dolgoznia kell nyilvános megjelenésén és imázsán. Fotó: MTI/AP/Alberto PezzaliMég Liz Truss pártbarátjai is elismerik, hogy dolgoznia kell nyilvános megjelenésén és imázsán. Fotó: MTI/AP/Alberto Pezzali

A miniszterelnökre egyre nagyobb nyomás nehezedik a nyugtalan konzervatív parlamenti képviselők részéről, hogy menessze pénzügyminiszterét, különben zendüléssel nézhet szembe. Truss erre egyelőre nem hajlandó. 

Beomlás a közvélemény támogatásában

Az angol jegybanknak a múlt héten 65 milliárd fontos mentő-műveletet kellett indítania hosszú futamidejű államkötvények vásárlásával, hogy megmentse a brit pénzügyi rendszert az összeomlástól a fenti kettős elfuserált „mini-költségvetése” után

A pár nappal ezlőtt készített 'YouGov' közvélemény kutatás aztán döbbenetes eredményeket hozott.  A britek 51 százaléka szerint a Truss miniszterelnöknek le kell mondania. 54 százalékuk szerint Kwasi Kwarteng pénzügyminiszternek is. 

Mindennek tetejébe a brit szavazók háromnegyede - köztük a legutóbbi általános választásokon a konzervatívokat támogatók 71 százaléka - úgy gondolja, hogy a miniszterelnök és a pénzügyminiszter „elvesztette az irányítást” a gazdaság felett.

Az EU nagy fővárosaiban már semmit sem várnak Londontól

Charles Grant az Európai Reformközpont igazgatója friss tanulmányában kifejti:

„Aki az elmúlt hat évben figyelte a Konzervatív Pártot, az szkeptikus az EU-val való újrakezdés kilátásaival kapcsolatban. A pártot most a keményvonalas euroszkeptikusok uralják, akiket az angloszférába vetett hite elvakít és nem látják a jó EU-s kapcsolatok lehetséges előnyeit. A konzervatív Európa-pártiakat kiirtották soraik közül, vagy a még meglévők mélyen hallgatnak. Nehéz elképzelni, hogy az új konzervatív kormány többet akarna, mint egy szerény és ambiciótlan újrakezdést. De ha Truss némi vezető szerepet mutat, elérheti ezt az eredményt” – zárja gondolatát Grant.

De mit akar a Munkáspárt?

A toryk jobbra tolódása és gazdasági botránysorozata után Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője megpróbálja újra elfoglalni a politikai centrumot – ahogyan azt a brit baloldal Tony Blair „Új Munkáspártja” idején is tette. Mint egy mantrát, Starmer a konzervatívokat olyan pártként ábrázolja, amely ajándékokat osztogat bankároknak és szupergazdagoknak. A Munkáspártot pedig az kiegyensúlyozott államháztartásért kiálló pártként mutatja be.

A Truss-szal ellentétben Starmer azt ígéri, hogy csökkenti az államadósságot, és ellensúlyozza a túlköltekezést a háztartásban. Az, hogy ennek a számításnak pontosan hogyan kell működnie, továbbra is rejtély, különösen azért, mert Starmer csak egy részét akarja visszafordítani Truss adócsökkentéseinek, és nem árulta el, hogy a Munkáspárt hol csökkentené a költségeket.

"Haza a párt előtt"

Starmer óvatos politikus és az is marad, ezért programja nem tűnik sem forradalminak, sem különösebben eredetinek. Amióta 2020 tavaszán megválasztották a régi baloldali Jeremy Corbyn utódjává, igyekszik a lehető legkevesebb célpontot adni a toryknak a politikai korrektség, a migráció vagy a transzneműség miatti kulturális harcokban. Ezért Starmer a Munkáspárt választói bázisát megosztó Brexit kapcsán csak a szabadkereskedelmi egyezményhez való visszatérésre szólít fel, anélkül, hogy alapvetően megkérdőjelezné a toryk kilépését az EU-ból.

Starmer most örömmel látja, hogy Truss hivatalba lépésével a gazdaságpolitika egyértelműen kiszorította az identitáspolitikát a vita középpontjából. Ugyanakkor sikerült összerántania a pártot a különböző áramlatokkal, és kiszabadítani azt a Corbyn-támogatók szorításából. A párt bizottságait feltöltötte lojalistákkal, felfüggesztette Corbyn parlamenti frakciótagságát, határozott álláspontot foglalt el a párt antiszemita irányzatai ellen, és világossá tette, hogy a Munkáspárt feltétel nélkül a NATO mögött áll.

„A haza előbbre való, mint a párt” – vallja Starmer. Egy évvel ezelőtt a Munkáspárt vezetőjét a brightoni pártkonferencián kifütyülték baloldali aktivisták ilyen kijelentései miatt. Egy hete Liverpoolban viszont Starmer hívei kötelességtudóan még el is énekelték a himnuszt a néhai II. Erzsébet királynő képe előtt.

Starmer karizma nélkül

Liz Truss reméli, hogy a piacok megnyugszanak, és adócsökkentései és reformjai gyorsan további növekedéshez vezetnek. De ezt eddig csúnyán leszavazta a piac. Ebből kifolyólag a Munkáspárt esélyei a 12 éve uralkodó toryk leváltására jobbak, mint bármikor.

Úgy tűnik, Starmer legnagyobb terhe maga Starmer. Hozzáértőnek tartják, de szürkének, szerénynek és unalmasnak. Hiányzik belőle Tony Blair természetes karizmája. 

Még a pártbarátok is elismerik, hogy dolgoznia kell nyilvános megjelenésén és imázsán. Miután a párt pályára állt, Starmernek meg kell próbálnia inspirálnia az országot. Vagy remélheti, hogy a britek több unalomra vágynak a Boris Johnson vezette politikai show és a Liz Truss vezette hullámvasút után.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb a hideg és a sötétség Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:59
Országos légi riadó, az atomfegyverkezési tárgyalások elhalasztása, Ferenc pápa haragot váltott ki Oroszországban. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Meg is történt: már az űrben a kínai Sencsou-15
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:31
Sikeresen elindult útjára kedden Kína újabb űrmissziója, a Sencsou-15. Háromfős legénysége a Tienkung (Mennyei palota) nevű kínai űrállomáson tartózkodó űrhajósokat fogja leváltani.
Makro / Külgazdaság Lappangó feszültség – Az arab-izraeli konfliktus a katari vb árnyékában
Káncz Csaba | 2022. november 29. 19:01
Az e heti Nagyító rovatunkban a katari foci vb tükrében rámutatunk: az arab társadalmak nem fogadták el, hogy az Ábrahám Egyezmény békekísérlet lenne, mivel a palesztin konfliktus továbbra is megoldatlan maradt. A regionális normalizációt tovább veszélyezteti az izraeli arab-ellenes párt felemelkedése a pár héttel ezelőtt lezajlott általános választáson.
Makro / Külgazdaság Ukrajna államadóssága már 100 milliárd dollár felett jár
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 17:29
Szeptemberhez képest Ukrajna államadóssága 5 milliárd dollárral, 103,1 milliárd dollárra nőtt októberben - az adatot Danyiil Getmancev a Verhovna Rada (parlament) pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának a vezetője ismertette a Telegram csatornáján.
Makro / Külgazdaság Finnország durva összegért vásárol amerikai rakétákat és fegyvereket
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:56
Finnország védelmi minisztériuma jövő év elején jóváhagyja 323 millió dollár (126 milliárd forint) értékű rakéták és fegyverzet megvásárlását az Egyesült Államoktól.
Makro / Külgazdaság Financial Times: Szijjártó Péter keresztbe tett az ukrán külügyminiszternek
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:34
Az ukrán külügyminiszter csak a vacsorán vesz részt a NATO-értekezleten, mert a Szijjártó megakadályozta, hogy a mai és holnapi bukaresti ülésen is ott legyen.  
Makro / Külgazdaság Milliókat érintő kérdésben tehet Orbán Viktor kedvére Matolcsy György és Varga Mihály
Csabai Károly | 2022. november 29. 15:31
Ehhez az kell, hogy bejöjjön a CIB Bank szakértőinek prognózisa, miszerint az infláció egy év múlva egyszámjegyű lehet. Addig azonban kemény hónapok elé nézhetünk, stagnálásközeli gazdasági növekedéssel, enyhén romló munkaerőpiaci helyzettel és lassan, fokozatosan javuló külső egyensúlyi pozícióval. Az uniós források 2023 közepén érkezhetnek meg, aminek hatására (is) a forint erősödhet, egy euró például a jövő év végén 390 is lehet, a mostani 406,5 körüli szinttel szemben. 
Makro / Külgazdaság Oroszország lemondja az atomfegyver tárgyalásokat Amerikával
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:44
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy Moszkvának „nem maradt más választása”, mint hogy lemondja az Egyesült Államokkal folytatott atomfegyver-tárgyalásokat.
Makro / Külgazdaság Navracsics Tibor először ismerte be az uniós pénzek visszatartását
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:15
A miniszter most először erősítette meg, hogy az Európai Bizottság mintegy 3000 milliárd forintnyi uniós támogatás felfüggesztését fogja javasolni, miután nem sikerült megfelelni a korrupcióellenes elvárásoknak.
Makro / Külgazdaság Norvég bíróság előtt Putyin egyik bizalmasának fia
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 13:42
Norvégiában kedden megkezdődött Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik politikai szövetségese fiának bírósági pere; Andrej Jakunyin tagadja az ellene felhozott vádat, amely szerint megsértette azt a norvég jogszabályt, amely megtiltja orosz állampolgárok számára, hogy drónokat reptessenek Norvégiában.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG