<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Munkáspárt esélyei a 12 éve uralkodó toryk leváltására jobbak, mint bármikor. A baloldali párt vezére szürke és unalmas személyiség, de most remélheti, hogy a britek éppen erre vágynak a Boris Johnson vezette politikai show és Liz Truss szellemvasútja után. Káncz Csaba jegyzete

A hétvégén a brit konzervatív toryk megkezdték pártkonferenciájukat Birminghamben. Ennek egy olyan alkalomnak kellett volna lennie Liz Truss számára, hogy megünnepelje győzelmét a párt vezetői versenyén. Ehelyett hihetetlen módon a saját túléléséért küzd rettenetes kimenetelű gazdasági ballépései után - mindössze egy hónapos miniszterelnökként.

Még Liz Truss pártbarátjai is elismerik, hogy dolgoznia kell nyilvános megjelenésén és imázsán. Fotó: MTI/AP/Alberto Pezzali
Még Liz Truss pártbarátjai is elismerik, hogy dolgoznia kell nyilvános megjelenésén és imázsán. Fotó: MTI/AP/Alberto Pezzali

A miniszterelnökre egyre nagyobb nyomás nehezedik a nyugtalan konzervatív parlamenti képviselők részéről, hogy menessze pénzügyminiszterét, különben zendüléssel nézhet szembe. Truss erre egyelőre nem hajlandó. 

Beomlás a közvélemény támogatásában

Az angol jegybanknak a múlt héten 65 milliárd fontos mentő-műveletet kellett indítania hosszú futamidejű államkötvények vásárlásával, hogy megmentse a brit pénzügyi rendszert az összeomlástól a fenti kettős elfuserált „mini-költségvetése” után

A pár nappal ezlőtt készített 'YouGov' közvélemény kutatás aztán döbbenetes eredményeket hozott.  A britek 51 százaléka szerint a Truss miniszterelnöknek le kell mondania. 54 százalékuk szerint Kwasi Kwarteng pénzügyminiszternek is. 

Mindennek tetejébe a brit szavazók háromnegyede - köztük a legutóbbi általános választásokon a konzervatívokat támogatók 71 százaléka - úgy gondolja, hogy a miniszterelnök és a pénzügyminiszter „elvesztette az irányítást” a gazdaság felett.

Az EU nagy fővárosaiban már semmit sem várnak Londontól

Charles Grant az Európai Reformközpont igazgatója friss tanulmányában kifejti:

„Aki az elmúlt hat évben figyelte a Konzervatív Pártot, az szkeptikus az EU-val való újrakezdés kilátásaival kapcsolatban. A pártot most a keményvonalas euroszkeptikusok uralják, akiket az angloszférába vetett hite elvakít és nem látják a jó EU-s kapcsolatok lehetséges előnyeit. A konzervatív Európa-pártiakat kiirtották soraik közül, vagy a még meglévők mélyen hallgatnak. Nehéz elképzelni, hogy az új konzervatív kormány többet akarna, mint egy szerény és ambiciótlan újrakezdést. De ha Truss némi vezető szerepet mutat, elérheti ezt az eredményt” – zárja gondolatát Grant.

De mit akar a Munkáspárt?

A toryk jobbra tolódása és gazdasági botránysorozata után Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője megpróbálja újra elfoglalni a politikai centrumot – ahogyan azt a brit baloldal Tony Blair „Új Munkáspártja” idején is tette. Mint egy mantrát, Starmer a konzervatívokat olyan pártként ábrázolja, amely ajándékokat osztogat bankároknak és szupergazdagoknak. A Munkáspártot pedig az kiegyensúlyozott államháztartásért kiálló pártként mutatja be.

A Truss-szal ellentétben Starmer azt ígéri, hogy csökkenti az államadósságot, és ellensúlyozza a túlköltekezést a háztartásban. Az, hogy ennek a számításnak pontosan hogyan kell működnie, továbbra is rejtély, különösen azért, mert Starmer csak egy részét akarja visszafordítani Truss adócsökkentéseinek, és nem árulta el, hogy a Munkáspárt hol csökkentené a költségeket.

"Haza a párt előtt"

Starmer óvatos politikus és az is marad, ezért programja nem tűnik sem forradalminak, sem különösebben eredetinek. Amióta 2020 tavaszán megválasztották a régi baloldali Jeremy Corbyn utódjává, igyekszik a lehető legkevesebb célpontot adni a toryknak a politikai korrektség, a migráció vagy a transzneműség miatti kulturális harcokban. Ezért Starmer a Munkáspárt választói bázisát megosztó Brexit kapcsán csak a szabadkereskedelmi egyezményhez való visszatérésre szólít fel, anélkül, hogy alapvetően megkérdőjelezné a toryk kilépését az EU-ból.

Starmer most örömmel látja, hogy Truss hivatalba lépésével a gazdaságpolitika egyértelműen kiszorította az identitáspolitikát a vita középpontjából. Ugyanakkor sikerült összerántania a pártot a különböző áramlatokkal, és kiszabadítani azt a Corbyn-támogatók szorításából. A párt bizottságait feltöltötte lojalistákkal, felfüggesztette Corbyn parlamenti frakciótagságát, határozott álláspontot foglalt el a párt antiszemita irányzatai ellen, és világossá tette, hogy a Munkáspárt feltétel nélkül a NATO mögött áll.

„A haza előbbre való, mint a párt” – vallja Starmer. Egy évvel ezelőtt a Munkáspárt vezetőjét a brightoni pártkonferencián kifütyülték baloldali aktivisták ilyen kijelentései miatt. Egy hete Liverpoolban viszont Starmer hívei kötelességtudóan még el is énekelték a himnuszt a néhai II. Erzsébet királynő képe előtt.

Starmer karizma nélkül

Liz Truss reméli, hogy a piacok megnyugszanak, és adócsökkentései és reformjai gyorsan további növekedéshez vezetnek. De ezt eddig csúnyán leszavazta a piac. Ebből kifolyólag a Munkáspárt esélyei a 12 éve uralkodó toryk leváltására jobbak, mint bármikor.

Úgy tűnik, Starmer legnagyobb terhe maga Starmer. Hozzáértőnek tartják, de szürkének, szerénynek és unalmasnak. Hiányzik belőle Tony Blair természetes karizmája. 

Még a pártbarátok is elismerik, hogy dolgoznia kell nyilvános megjelenésén és imázsán. Miután a párt pályára állt, Starmernek meg kell próbálnia inspirálnia az országot. Vagy remélheti, hogy a britek több unalomra vágynak a Boris Johnson vezette politikai show és a Liz Truss vezette hullámvasút után.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Kijevet lövik az oroszok, de hiába
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 09:47
Az ukrán hatóságok pénteken a hajnali orosz légitámadást követően az ország nagy részén feloldották a légiriadót, a fővárosban, Kijevben tisztviselők azt közölték, hogy a védelmi rendszerek több mint harminc rakétát és drónt megsemmisítettek.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor megkönnyebbült Erdoğan győzelmén
Dobos Zoltán | 2023. június 2. 08:56
A magyar kormányfő péntek reggeli rádióinterjújában arról beszélt, a 2024-es költségvetés elhúzódó háborúra épül, amibe Brüsszel nem szólhat bele. Orbán Viktor szerint az infláció ellen harcolni kell, és „elment az esze” annak, aki azt mondja, Magyarország háborúban áll Oroszországgal. Ha pedig a török választásokat az ellenzék nyerte volna, akkor szerinte már a nyáron egy-két-hárommillió menekült érkezne a magyar határra.
Makro / Külgazdaság Netrisk: mennyibe kerülnek az utasbiztosítások?
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 08:22
Az utazási kedv fokozódásával kezd magára találni az utasbiztosítási piac a Netrisk.hu összesítése szerint.
Makro / Külgazdaság Lehet, hogy éppen ma kellene eurót váltania
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 07:57
370 forintnál drágább euróval indul a péntek is.
Makro / Külgazdaság Már orosz földre is hullanak a bombák, menekítik a gyerekeket, a nőket és az idősöket
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 07:35
Legalább kilenc civil megsebesült a belgorodi ágyúzásban. Háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Nem csődölt be Amerika, de nyakig eladósodhat
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 06:40
Az amerikai szenátus csütörtökön elfogadta a Joe Biden elnök által támogatott kétpárti törvényt, amely felemeli az államadósság 31 ezer milliárdos felső határát, és ezzel elkerüli az ország a fizetésképtelenséget.
Makro / Külgazdaság Romániából sokkal több ukrán érkezett Magyarországra, mint Ukrajnából
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 06:18
Magyarország területére 2023. június 1-jén 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5958 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 9158 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij béke-csúcstalálkozót szervezne, csak az időpont nem látszik még
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 19:49
Összefoglalónk az orosz-ukrán háború 463. napjáról.
Makro / Külgazdaság „Itt az ideje keményen játszani" – így buktatná meg az EP a magyar elnökséget
Wéber Balázs | 2023. június 1. 19:31
Az Európai Parlament a jogállamisági és az uniós pénzek körüli aggályok miatt kétli, hogy Magyarország méltó lesz az uniós elnökség betöltésére 2024-ben. Mivel azonban azt megakadályozni aligha tudja, számos eszközzel próbálja majd megnehezíteni a magyar elnökség dolgát.
Makro / Külgazdaság Már most aggódnak: Kína és Oroszország bezavarhat a 2024-es EP-választásokba
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 17:32
Az Európai Bizottság nagyon is tudatában van a választási folyamatokkal kapcsolatos információs manipuláció és beavatkozás veszélyének, ez a téma fontos és időszerű - jelentette ki Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos csütörtökön az Európai Parlament plenáris ülésén.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG