<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A szír vezető fegyvertudós célzott kivégzése azt mutatja, hogy már nemcsak a gyártóüzemek vannak veszélyben, hanem a Moszad mindenkit el akar riasztani, akik fejlett fegyverrendszerek kifejlesztésén dolgoznak a térségben. De mi a Moszad célzott likvidálásainak szabályrendszere?

60 éve a Moszad - Izrael nemzeti hírszerző szolgálatának - akkori főigazgatója dolgozta ki a külföldi terroristák „kivégzési eljárásmódjait” a célzott kiiktatás témakörében. Ezt a dokumentumot minden „gyilkológéppé” kiképzett izraeli titkosszolgálati tiszt megkapja a Tel-Aviv mellett fekvő Moszad Akadémia két éves kiképzésének végén. A szabályrendszer része például, hogy politikai vezetőt nem végezhetnek ki és a terrorista családját is csak akkor bánthatják, ha közvetlenül részt vett terrorista cselekményben.

A Moszad újra lesújt

Az 1972-es müncheni olimpiai túszejtési terrortámadás jelentette a pszichológiai fordulópontot, amelynek során a palesztinok több izraeli sportolót kivégeztek. Olyan elementáris volt a felháborodás Izraelben, hogy a Moszad ezután szabad kezet kapva egyenként vadászta el az elmenekült palesztin elkövetőket. Az „Isten Haragja” fedőnevű büntető akció két évtizedig tartott.

Az utóbbi napokban a Moszad újra bekerült a világ hírfolyamába, amikor egy közel-keleti magas rangú hírszerző megerősítette a New York Timesnak, hogy az izraeliek a felelősek az Aziz Azbar szír tudós múlt szombati autóbombás kivégzéséért. Azbar volt a Szír Tudományos Kutató Intézet (SSRC) 4-es osztályának a vezetője, és egy földalatti fegyvergyár felépítésén dolgozott a tavaly Izrael által lerombolt létesítmény pótlására. Ez az osztály a felelős az úgynevezett „4000-es Intézetért” is, amely több vegyifegyver programot futtat.

Vegyi fegyvereket fejlesztett

Azbar állítólag kapcsolatokkal rendelkezett a szíriai és iráni kormányok legmagasabb szintjeihez és saját testőrsége is volt. Azbar egyben az iráni forradalmi gárda elit egysége, a Kudsz-erők parancsnoka, Kasszim Szuleimáni tábornok mellett dolgozott, hogy a szíriai SM600 Tishreen rakéták modernizálásával megkezdjék a precíziós irányítású rakéták gyártását Szíriában. A Tishreen az iráni Fateh-110 szíriai verziója, amely egy 200 kilométer hatótávolságú rakéta.

Nyugati tisztviselők szerint Azbar vezette a vegyi fegyverek kifejlesztését is – beleértve a szarin gázt –, annak ellenére, hogy az ország 2013-ban elkötelezte magát vegyifegyver készleteinek felszámolására. Izraeli tisztviselők korábban többször hangot adtak aggodalmaiknak, hogy a fejlett fegyverrendszerek Iránhoz és aztán a Hezbollah kezeibe kerülnek. Az izraeli hadsereg már többször támadta ezt a katonai kutatóintézetet, legutóbb július 22-én, amikor arab híradások szerint a harci gépek eltalálták az intézet egyik fegyver-előállító üzemét.

A Precíziós Projekt szétverése a cél

Káncz Csaba

A bombázások véget akarnak vetni a közös szír-iráni-Hezbollah „Precíziós Projekt”-nek, amelynek célja a szír és Hezbollah rakéták pontosabbá tétele. Ez siker esetén stratégiailag ásná alá Izrael regionális katonai fölényét. Azbar célzott kivégzése azt mutatja, hogy már nemcsak a gyártóüzemek vannak veszélyben, hanem a Moszad mindenkit el akar riasztani, akik fejlett fegyverrendszerek kifejlesztésén dolgoznak a térségben.

Mintegy 10 éve éve a Moszad számos iráni atomtudóst végzett ki saját hazájukban, így próbálva hátráltatni a perzsa állam nukleáris programjának megvalósítását. Ezekért a kivégzésekét Meir Dagan, a Moszad akkori főnöke volt a felelős, akit 2012-ben, nyolc év szolgálat után állítottak föl székéből. Bukásának fő oka az volt, hogy Dagan állította: Iránnak még hosszú évekre van szüksége ahhoz, hogy atombombát állítson elő. Ráadásul azt is kijelentette, hogy a teheráni vezetők racionálisan gondolkodnak – bár szavaik gyakran nem ezt tükrözik – és tisztában vannak vele, mit jelentene, ha hazájuk háborúba keveredne a Nyugattal.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb ország csatlakozott az olajársapka-egyezményhez
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 10:07
A G7-ekhez csatlakozott Ausztrália is.
Makro / Külgazdaság A Twitterről tárgyalt Emmanuel Macron és Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 09:31
A fő téma a szólásszabadság kérdése volt.
Makro / Külgazdaság Spanyolországtól kapott amerikai rakétarendszereket az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 09:08
A háború az éjjel is folytatódott. Ez történt az orosz–ukrán konfliktusban szombat reggelig.
Makro / Külgazdaság Orosz háborús bűnök: újabb vizsgálat
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 20:08
Miközben mindkét harcoló fél mélyen hallgat a saját veszteségeiről, egy amerikai becslés elképesztő számokról tanúskodik. Péntek esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság 60 dollár lesz az olaj esetén az ársapka
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 19:53
Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz - erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken.
Makro / Külgazdaság Újabb hétre maradnak üzemanyag nélkül a kis kutak
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 16:48
A következő héten sem fognak üzemanyagot kapni a kisebb kutak a Moltól. Ez immár a harmadik ilyen hét lesz, amit aligha lehet csupán a kis kutak hergelésének betudni.
Makro / Külgazdaság Elképesztő német kormányzati kritikák Katar felé
Káncz Csaba | 2022. december 2. 15:41
Miközben a német kormányzati politikusok a napokban harsányan kritizálják Katart, Berlin hosszas lobbizásának hála egy LNG megállapodás született a két ország között. A vezető német fegyverkezési vállalatok serényen támogatják Dohát saját fegyver-iparának felállításában. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A sok új amerikai munkahelytől ijedtek meg a befektetők
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 15:31
Novemberben az elemzők által vártnál több új munkahely jött létre a nem mezőgazdasági ágazatokban az Egyesült Államokban, miközben a várakozásoknak megfelelően stagnált a munkanélküliségi ráta. Az adatok hatására az amerikai határidős indexek komolyabb esést vetítettek előre a mai tőzsdei kereskedésre.
Makro / Külgazdaság Scholz beszólt Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 14:48
Németország elítéli az ukrajnai polgári infrastruktúra elleni orosz légicsapásokat - közölte Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel pénteken telefonon a német szövetségi kormány szóvivőjének tájékoztatása szerint.
Makro / Külgazdaság Bűncselekmény lenne a szankciók megsértése
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 13:51
Az Európai Bizottság az uniós szankciók megsértésének bűncselekménnyé nyilvánítását és a büntetések harmonizálását javasolja - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG