<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Fenyeget a Fitch, amely szerint bár nem valószínű, hogy az Egyesült Államok törlesztésképtelenné válna, de ha a Kongresszus nem emeli meg az adósságplafont, akkor megfontolják az AAA besorolás felülvizsgálatát.

A Fitch szakelemzői szerint ha megismétlődik a 2011 augusztusában egyszer már lezajlott adósságlimit-válság, az "kötelezné" a céget arra, hogy felülvizsgálja az Egyesült Államok gazdaságpolitikai intézményrendszerének megbízhatóságáról és kiszámíthatóságáról, valamint a hiteles középtávú hiánycsökkentési terv elérésének kilátásairól alkotott megítélését. A Fitch úgy véli: az adósságlimit-rendszer nem hatékony és potenciálisan veszélyes mechanizmusa a költségvetési fegyelem kikényszerítésének. Nem veszi ugyanis elejét az olyan adó- és kiadási döntéseknek, amelyek a plafont meghaladó adósság-kibocsátással járnak, az adósságplafon megemelésének elmaradása esetére kidolgozott szankciók pedig a szuverén törlesztésképtelenség kockázatát idézik fel.

Az adósságlimit emelését megelőző, elhúzódó vita ugyan nem kivételes esemény, ám tekintettel a békeidőben példátlan méretűre duzzadt amerikai államháztartási hiányra és adósságállományra, a limit emelésének bármilyen késedelme folyamatosan növeli annak a kockázatát, hogy a szövetségi kormány nem lesz képes időben eleget tenni fizetési kötelezettségeinek. A hitelminősítő szerint amikor a Kongresszus legutóbb, 2011 augusztusában megemelte az államadósság-limitet, az Egyesült Államok kormánya már veszélyesen közel járt ennek a helyzetnek a kialakulásához. Ugyanakkor Fitch Ratings szerint is bizonytalan, hogy mi lenne, ha a Kongresszus nem emelné meg az adósságlimitet, mielőtt az amerikai pénzügyminisztérium kimeríti hitelfelvételi mozgásterét és készpénztartalékait.

Mivel a pénzügyminisztériumnak nettó új adósság-kibocsátásra nincs törvényi felhatalmazása, a tárca az államháztartási deficit azonnali felszámolására kényszerülne. Ez viszont az amerikai szövetségi költségvetés olyan mértékű zsugorodását jelentené, amely kétszeresen haladná meg a "költségvetési szakadék", vagyis az államadósság-limit előző emelésének feltételrendszereként kidolgozott drasztikus - az amerikai GDP-érték 4 százalékának megfelelő - konszolidáció mértékét - véli a Fitch.

A "költségvetési szakadék" intézkedéscsomagjának januárra tervezett életbe lépését az utolsó pillanatban egy átmeneti kompromisszummal sikerült elhalasztani. Egybehangzó elemzői prognózisok szerint ha a több mint 600 milliárd dolláros megszorító csomag változatlan formában életbe lépne, az recesszióba sodorhatná az amerikai gazdaságot és jó eséllyel a világgazdaság egészét.

A Fitch Ratings elemzése szerint nem biztosított, hogy az amerikai pénzügyminisztérium az adósságszolgálat teljesítését számtalan egyéb kötelezettsége, köztük a társadalombiztosítási juttatások és az adó-visszatérítések folyósítása, vagy az állami alkalmazottak bérének kifizetése elé sorolná-e. Ez utóbbi kifizetések hátralékba kerülése nem jelentene törlesztésleállási eseményt a szuverén besorolás szempontjából, mégis "nagy valószínűséggel" az Egyesült Államok leminősítését eredményezné, akkor is, ha az amerikai kormány változatlanul eleget tesz adósságtörlesztési kötelezettségeinek.

A hitelminősítő közölte, hogy ha nem születik olyan hiteles középtávú deficitcsökkentési terv, amely összeegyeztethető a gazdasági kilábalás folytatódásával és az amerikai közfinanszírozás hosszú távú fenntarthatóságába vetett bizalom helyreállításával, akkor a Fitch Ratings az idén valószínűleg leminősíti az Egyesült Államokat, akkor is, ha sikerül elkerülni az újabb adósságlimit-

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin megbolygatta Svájcot – A védelmi miniszter már Washingtonban tárgyal
Káncz Csaba | 2022. május 22. 17:46
A svájci védelmi miniszter a múlt héten az USA-ban tárgyalt a "még szorosabb biztonsági együttműködés lehetőségéről." Az ukrajnai háború a NATO-val való szorosabb együttműködés támogatottságát 37-ről 56 százalékra emelte. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyarország nélkül is meglépné az olajembargót az EP alelnöke
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 15:14
Szerinte ez nem ideális, de nem szabad több pénzt adni az Orbán-kormánynak.
Makro / Külgazdaság A nap képe: megtaláltuk Magyarország legolcsóbb lángosát
Wéber Balázs | 2022. május 22. 13:31
Természetesen nem Budapesten. És nem is a Balatonon.   
Makro / Külgazdaság Papíron több mint félmilliót keresünk havonta – új adatok jönnek a héten
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 11:16
Az államháztartás április végi helyzetéről, valamint a keresetekről és a foglalkoztatottságról is érkeznek a héten új adatok. Februárban a bruttó átlagkereset 546 ezer forint volt Magyarországon – legalábbis hivatalosan.
Makro / Külgazdaság Üzent az éjjel Zelenszkij, letörné a magyar vétót – reggeli összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 08:46
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan este, éjjel és reggel.
Makro / Külgazdaság NATO: fontos hívást kapott a svéd és a finn kormányfő
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 07:44
Erdogan hívta őket, aki megvétózná a NATO-csatlakozásukat.
Makro / Külgazdaság Nagyon fájna Putyinnak az EU olaj- és gázembargója
Wéber Balázs | 2022. május 22. 05:48
Az orosz energiahordozók legnagyobb vevője továbbra is az EU, tehát egy teljes uniós embargó nagyon rosszul érintené az orosz gazdaságot. Brüsszel az orosz szént augusztustól már kitiltja az EU-ból, az olajembargó pedig csak a magyar ellenállás miatt nem valósulhat meg egyelőre. Egyedül a gázembargó nincs még napirenden, de az import már jelentősen csökken. Gázembargót persze az EU még nem engedhet meg magának, mint ahogy az orosz olaj kitiltása is nagy áldozatokat kívánna meg egyes tagországoktól, köztük hazánktól.
Makro / Külgazdaság Hírösszefoglaló: hatalmas amerikai segélyt kap Ukrajna, Oroszország kitiltotta Joe Bident
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 18:35
Joe Biden kitiltása, és egy újabb orosz milliárdos elleni szankciók is szerepelnek a szombati legfontosabb orosz-ukrán háborús hírek között. 
Makro / Külgazdaság Joe Biden munkában: komoly tétje van az elnök körútjának
Kollár Dóra | 2022. május 21. 18:18
Joe Biden Ázsiában turnézik a következő napokban, és miközben meg kell próbálnia teljesen helyreállítania Amerika szavahihetőségét; regionális viták, valamint biztonsági és gazdasági aggodalmak közt is lavíroznia kell.
Makro / Külgazdaság Nagy fordulat Ausztráliában: közel egy évtized után megbuknak a liberálisok
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 16:57
Ausztráliában választásokat tartottak, amelyen megbukott a jelenlegi kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló