<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az új japán kormány számításai szerint elképesztő gazdasági hatása lesz a tegnap bejelentett csomagnak. A terveket ma jóváhagyta a parlament is.

A japán kormány szerint 2 százalékkal növelheti az ország gazdasági teljesítményét és 600 ezer új munkahelyet teremthet az az összesen 20,2 ezer milliárd jenes (50 ezer milliárd forint) élénkítőcsomag, amelyet a miniszterelnök csütörtöki jóváhagyását követően jelentett be a kabinet. A csomagtól - amely a legnagyobb kormányzati élénkítés a gazdasági világválság kitörése óta a szigetországban - a kabinet azt reméli, hogy azzal Japán "búcsút int a gazdasági visszaesésnek, az erős jennek, az árak esésének és a bérek és foglalkoztatás csökkenésének".

A csomagból a központi kormány 10,3 ezer milliárd jent áll, a helyi önkormányzatok és a magánszektor pedig még egyszer ennyit fog elkölteni a recesszióból való kilábalás és a defláció letörése érdekében. A keretet infrastrukturális közberuházásokra, innovációs támogatásokra, a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott hitelgaranciákra, a japán cégek külföldi felvásárlásainak ösztönzésére, valamint a 2011-es földrengés és cunami utáni újjáépítés felgyorsítására és katasztrófavédelmi fejlesztésekre fogják költeni.

Az élénkítést egy jövő kedden elfogadásra kerülő, 13,1 ezer milliárd jenes költségvetés-kiegészítésből finanszírozza a kabinet, amelyhez további 5 ezer milliárd jen értékben bocsájt majd ki "újjáépítési kötvényeket" a már jelenleg is a GDP-je kétszeresét meghaladó államadóssággal küzdő Japán. Az élénkítés mellett az extrabüdzséből 2,8 ezer milliárd jut majd nyugdíjkifizetésekre is. Abe Sindzó kormányfő közölte, hogy az élénkítéshez a jegybanknak is hozzá kell járulnia, amelytől "agresszív monetáris lazítást" és "egyértelmű inflációs cél meghatározását" várja a kormány.

A japán GDP 2012 harmadik negyedévében évesítve 3,5 százalékkal csökkent, annak ellenére, hogy az előző kormány októberben és novemberben is egy-egy kisebb gazdaságélénkítő csomaggal próbálta beindítani a növekedést, és a jegybank több ízben növelte eszközvásárlási programját. A Bloomberg által megkérdezett elemzők a negyedik negyedévre 0,6 százalékos visszaesést, 2013 első negyedévére pedig 1,6 százalékos növekedést várnak.


A bejelentést követően a jen két és fél éves mélypontra esett a dollárral szemben, a tokiói értéktőzsde indexe pedig 23 hónapos csúcsot döntött. Ugyanakkor elemzők abbéli aggodalmaiknak is hangot adtak, hogy a két hete hivatalba lépett új kabinet a fiskális fegyelmet figyelmen kívül hagyó lépései hosszabb távon kockázatosak lehetnek az ország adóssághelyzetének fényében


A csomag bejelentésével párhuzamosan közzétett adatok szerint Japán tavaly novemberben története második legnagyobb folyó fizetési mérleg hiányát regisztrálta, a 222,4 milliárd jenes passzívum messze alulmúlta az elemzői várakozásokat. A csütörtökön publikált - a legfőbb gazdasági mutatókból összeállított - kompozit index pedig sorozatban a nyolcadik hónapban mutatott esést novemberben, megerősítve azon félelmeket, miszerint a szigetország 2012 negyedik negyedévében is recesszióban volt.Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Makro / Külgazdaság Vészjósló értesülés: útnak indult az orosz nukleáris tengeralattjáró
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 08:41
Állítólag a NATO hírszerzési jelentést küldött a tagországoknak, figyelmeztetve, hogy a K-329 Belgorod orosz nukleáris tengeralattjáró „eltűnt a bázisáról”.
Makro / Külgazdaság Lecsap az USA, ha Putyin beveti az atomfegyvert?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:13
Ezt jelentette ki vasárnap David Petraeus, a CIA volt igazgatója és nyugalmazott négycsillagos tábornok. Mutatjuk, mi történt az orosz-ukrán háborúban és annak kapcsán az elmúlt tizenkét órában.
Makro / Külgazdaság Megint rossz lóra tett Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 06:33
A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő nyerte váratlanul szoros eredménnyel az elnökválasztás vasárnap rendezett első fordulóját Brazíliában. Ellenfele az a jobboldali Jair Bolsonaro hivatalban lévő elnök lesz az október 30-án esedékes második fordulóban, akit a magyar kormányfő is a támogatásáról biztosított.
Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin jól benézte európai játszmáját
Káncz Csaba | 2022. október 2. 12:11
Oroszország szempontjából talán a legnagyobb csapás, hogy a Kreml mostantól elfelejtheti Európát mint energiaellátásának elsődleges piacát. A legjobb esetben egy évtizedbe telik, amíg Moszkva Ázsiában visszaszerzi azt, amit Európában elveszített – és ez azt feltételezi, hogy képes bevonzani a szükséges külföldi tőkét és technológiát a szükséges projektek elindításához. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG