Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Noha a járvány második hulláma is komoly károkat okoz, a gazdasági szereplők egyértelműen pozitívnak tartják a kilátásokat. A kedden publikált menedzserindexek világszerte javulást prognosztizálnak.

Számos országban és régióban jelentek meg a hónap első napján feldolgozóipari és beszerzési menedzserindexek (BMI). Ezek egy része ugyan a historikus adatoktól elmarad, ám van olyan mutató is, amely rég nem látott kiugró értéket hozott. Általánosan az is elmondható, hogy világszerte fellendülést jeleznek előre a most publikált BMI-k.

Évtizedes szinten a Caixin index

A kis- és középvállalatokra összpontosító Caixin/Markit felmérés kedden közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) az októberi 53,6 pontról 54,9 pontra emelkedett novemberben. A Caixin/Markit által számított kínai feldolgozóipari BMI ezzel a hetedik egymást követő hónapban állt a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölött, ráadásul a 2010 novembere óta regisztrált legmagasabb szintre nőtt. Elemzők a növekedés ütemének mérséklődésére számítottak, 53,5 pontot jósolva novemberre.

Az IHS Markit az adatokkal együtt közzétett közleményben rámutatott: a múlt hónapban mind a termelés, mind pedig az új megrendelések tekintetében szintén csaknem tíz éves csúcsnak számító eredményekről számoltak be a kínai feldolgozóipari vállalatok. A kereslet helyreállása azonban inkább a belföldi piacnak tulajdonítható, az új exportmegrendelések állományát tükröző részindex ugyanis még mindig viszonylag alacsony szinten áll.

Németország is fellendülés előtt áll

Kedden publikálták az eurózóna feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexét is. Ez a várakozásoknál jobban alakult, hiszen az elemzői konszenzust 0,2 ponttal meghaladta. A mutató novemberi értéke 53,8 pont lett, ami határozott fellendülést jelez előre. Igaz, a járvány második hulláma így is érezteti a hatását, hiszen a 32 havi csúcsot jelentő októberi 54,8 pontos értéktől jócskán elmaradt a BMI. A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a feldolgozóipar kibocsátását mérő alindex, amely a kompozit BMI egyik alkotóeleme, és jól tükrözi a gazdaság állapotát, 58,4 pontról 55,3 pontra esett novemberben. Mindez azonban még mindig erősen az 50 pontos érték felett van, ami azért fontos, mert az ennél nagyobb számok növekvő gazdasági teljesítményt jeleznek előre.

Az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménymutatója 2019 januárja óta először júliusban került az 50 pontos küszöb fölé, és értéke novemberig minden hónapban emelkedett. Az adatokat kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott: jóllehet a feldolgozóipar teljesítménye elmaradt az októberitől az újabb zárlatok elrendelésének közepette, a növekedés fennmaradása segíthet enyhíteni a járványnak a gazdaságra mért csapását, amely keménynek bizonyult a szolgáltató szektor esetében. A felmérés adatai azt mutatják, hogy az euróövezet gazdaságát nem fenyegeti a második negyedévihez hasonló mértékű visszaesés az év utolsó negyedében – hangoztatta a szakértő.

A vizsgált nyolc euróövezeti ország közül ismét Németország teljesített legjobban, 0,4 ponttal, 57,8 pontra csúszott vissza a feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe novemberben. Ahogy fent jeleztük, a BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését jelzi, tehát Németország esetében masszív gazdasági növekedés várható. Vannak azonban az eurózónának olyan tagjai, ahol a gazdasági helyzet továbbra sem megnyugtató. Spanyolországban (49,8 pont), Franciaországban (49,6 pont), Görögországban (42,3 pont) a most közzétett indexek továbbra is visszaesést valószínűsítenek a feldolgozóiparban.

A magyar adatok is mérsékelt optimizmust tükröznek

A kedden közzétett magyar BMI is fellendülést mutat, ugyanakkor az elmúlt évek számaival összevetve azoktól elmarad. A korábbi erőteljes növekedéshez képest a BMI tehát visszafogottabb bővülést jelez, ám a járvány második hullámában az is bizakodásra adhat okot, hogy a várakozásokat tükröző mutató alapján gazdasági bővülés elé nézünk.

Ha megnézzük a magyar adat részindexeit, akkor választ kaphatunk arra, hogy a hosszú távú novemberi átlagot (52,6) miért nem sikerült elérni. A BMI szezonálisan kiigazított novemberi értéke 51,9 pont lett, ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest második hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, egy hónapos szűkülés után. A szakértők szerint ennek oka továbbra is többrétű: a termelési és beszerzési alindexek értékei növekedtek, és továbbra is bővülést jeleznek, ahogyan az új rendelések alindexe is. A vásárolt készletek mennyisége és a foglalkoztatottság alindexei némileg csökkentek, de szintén további bővülésre utalnak. A BMI-t alkotó ötödik alindex, a szállítási átfutási idő értéke viszont még mindig rendkívül alacsonyan maradt, erősen közrejátszva a BMI index alacsonyabb értékében.

Összességében a magyar és az európai számok is azt mutatják, hogy a koronavírus járvány második hullámának ellenére folyamatos kilábalást várnak a piaci szereplők. A járvány által ősszel már nem sújtott Kínában pedig masszív gazdasági növekedés várható a következő időszakban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mely légitársaságok lehetnek a járvány győztesei?
F. Szabó Emese | 2021. január 25. 16:49
A légi közlekedésre hosszú hónapok óta enervált haldoklás jellemző. Alig van járat, senki sem tud semmit, senki sem repül sehova. Ehhez képest a Wizz Air és a Ryanair árfolyama az egekben van, mintha nem is lenne világjárvány. Az emberek megőrültek? Vagy ezek a cégek tudnak valamit, amit a versenytársak nem?
Makro / Külgazdaság A Covid-tartalékos katonák közel fele nem tért vissza a munkaerőpiacra
Tiszai Balázs | 2021. január 25. 16:31
December végén lezárult azon tartalékosok első turnusának a kiképzése, akik a kifejezetten a koronavírus miatt állásukat elvesztők számára létrehozott honvédségi programra jelentkeztek. Volt, aki idő közben munkát talált, és otthagyta a képzést, de a jelentkezők java része végigcsinálta, sőt, majdnem a felük egyelőre meg is maradt a honvédség kötelékében.
Makro / Külgazdaság Megvan a megállapodás: ennyi lesz a minimálbér
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 25. 15:43
Február 1-től a minimálbér bruttó értéke 167 400 forintra, a garantált bérminimum bruttó értéke pedig 219 ezer forintra emelkedik, ami 4 százalékos béremelést jelent. 
Makro / Külgazdaság Erdogan új kettős játszmája – mosoly a Nyugat felé, fokozódó elnyomás befelé
Káncz Csaba | 2021. január 25. 14:18
Trump távozása és a török gazdaság mélyrepülése kényszerítette Erdogan elnököt arra, hogy mosolyoffenzívát indítson a Nyugat felé. Ezen díszletek mögött viszont érezhetően nő az erőszak és az elnyomás az országban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orvostechnikai szektor: pozitívum a kórházak adósságrendezése
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 13:46
A magyarországi orvostechnikai szektor üdvözli, hogy a kormány 2020 decemberében biztosította a lejárt kórházi tartozásállomány rendezéséhez szükséges pénzügyi forrásokat.
Makro / Külgazdaság Üzent az operatív törzs a vendéglátósoknak - a kínai vakcináról is beszélt Müller Cecília
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 12:25
Az operatív törzs türelmet kér a vendéglátóhelyektől: ha lesz elég vakcina, rögtön szólnak a kormánynak, hogy lazítsanak. A második körös oltás hevesebb reakciókat válthat ki, folyik a tárgyalás a kínai vakcina beszerzéséről is - a hétfői tájékoztató legfontosabb információit szedjük csokorba.
Makro / Külgazdaság Itt egy lehetséges magyar oltási ütemterv
Kormos Olga | 2021. január 25. 12:03
A Takarékbank vezető elemzője hiánytpótló táblázatot tett fel Facebook-oldalára. Suppan Gergely a jelenlegi információk birtokában úgy saccol, hogy június végére akár teljesülhetne is a 70 százalékos átoltottság Magyarországon.
Makro / Külgazdaság ÉVOSZ: az építőipar idei teljesítménye elérheti a 2019-es szintet
MTI | 2021. január 25. 10:16
Az építőipar teljesítménye az idén elérheti a 4500 milliárd forintot, ami a járványhelyzet előtti, 2019. évi szintnek felel meg - mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke hétfőn az MTI-nek.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: átlépte a 12 ezres határt a magyar áldozatok száma
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 09:10
844 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 360 418 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Itthon is rengeteg hotelfejlesztésről kellett lemondani a járvány miatt
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 08:49
A hazai szállodaipar nyár elejére várt újbóli felfutásának fontos feltétele, hogy mind a víruskezelés és a kapcsolódó oltási programok mind a légi- és szállodaipar újraindítása európai szinten is koordinált módon fussanak – mutat rá a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan üzletága. A tanácsadó cég szerint fele annyi hotel épülhet, mint amennyit 2024-ig terveztek. 
Friss
hírlevél