<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.

Csütörtök éjféltől 30 napos szükségállapotot hirdetett a cseh kormány a kórházban kezelt koronavírusos betegek egyre növekvő száma miatt.

A szigorítások részeként

este tíztől reggel ötig zárva vannak a vendéglők, a bárok, a kocsmák és a klubok. A plázákban a vendéglátóhelyek csak elvitelre adhatnak ki ételt, és minden közterületen betiltották az alkoholfogyasztást.

Nem lesznek karácsonyi vásárok – csak karácsonyfát és halat lehet árulni a standokon –, az egész évben üzemelő vásárok és piacok azonban nyitva maradnak.

Prágában sem állt meg az élet. (Fotó: Pixabay)Prágában sem állt meg az élet. (Fotó: Pixabay)

A kulturális és sportrendezvényeken maximum ezer néző lehet jelen, egyéb rendezvényeken – például bálokon – pedig legfeljebb százan vehetnek részt. 

A tömeges rendezvényeket csak oltási vagy a Covid-betegségből történt felgyógyulást bizonyító igazolással lehet látogatni.

A 10,7 milliós lakosú Csehországban eddig 32 643 Covid-áldozatot jegyeztek fel (Magyarországon 33 866-ot), az elmúlt 28 napban 1834-en hunytak el (Magyarországon 3012-en). A diagnosztizált fertőzöttek száma 2,09 millió (itthon 1,07 millió) a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint.            

Nyomás az oltatlanokon  

De mennyire változtatják meg a mindennapokat a szigorítások? Milyen a cseh vírusválság belülről, milyen a társadalmi hangulat, és miben látja a megoldást az ottani politikai vezetés?

A  kormány korábban már fokozatosan bevezetett szigorításokat, amiket most finomhangolt

- mondja a Privátbankár.hu-nak Vernyik Zénó, a Libereci Műszaki Egyetem Angol Tanszékének vezetője, aki már mintegy 15 éve él az észak-csehországi városban.

Eddig például este 11-kor zárt be a kocsma, most meg 10-kor.

Szerinte a cseh járványkezelés fő célja, hogy rábírja az embereket a koronavírus elleni oltakozásra. Ennek érdekében egyre több jogot hagy meg az oltottaknak, és egyre több jogot von el az oltatlanoktól.

A szabályok szerint például színházba, kocsmába, étterembe csak oltottak mehetnek be, munkába pedig csak beoltottak, gyógyultak vagy negatív teszttel rendelkezők járhatnak még a privátszférában is. Utóbbi szabály alól csak azok a dolgozók mentesülnek – például az erdészek  –, akik nem vagy alig találkoznak mással munkavégzésük  során

- magyarázza Vernyik Zénó, aki egyébként felvette a vakcinát. Szerinte sokan nem meggyőződésből, hanem kényszerből oltatják be magukat – tehát azért, mert szeretnék ismét a megszokott módon élni az életüket.

Az oltakozási kedv azonban még így sem verdesi az eget: jelenleg a lakosság mindössze 59 százaléka van teljeskörűen beoltva. Még Magyarországon is némileg nagyobb, 60 százalék ez az arány. 

Vannak kiskapuk

Ráadásul a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra.

A kocsmákban nem mindenhol kérik el az oltási igazolványt vagy csak szemmel ellenőrzik azt, nem elektronikusan. Ráadásul a személyazonosságot már nem ellenőrizheti egy pincér, a személyi igazolványt ugyanis nem kérheti el

- mondja interjúalanyunk.

Hasonló tapasztalatokról számolt be lapunknak a héten egy Izraelben élő kozmetikus is, valamint egy kollégánk is, aki a közelmúltban Bécsben töltött el egy napot: a kávézókban ránéztek ugyan a védettségi igazolványára, de nem ellenőrizték.

Csehországban laza a fegyelem a kötelező maszkhasználatot tekintve is: iskolában „nem erőltetik”, a tömegközlekedésben sem hordja mindenki, és az üzletekben is sokan az állukon felejtik.

Ami az oktatást illeti, a cseh általános és középiskolákban, valamint az egyetemeken jelenléti oktatással indult a tanév, és ez továbbra is fennmarad. A védekezést a maszkhasználat jelenti, de ez sem mindenhol szükséges.

Az ötven fősnél nagyobb előadásokon és a folyosón kötelező a védőmaszk,  az annál kisebb előadásokon, valamint a szemináriumokon viszont nem

- meséli a tanszékvezető.

Kenetgyűjtés az egyetemen    

Mint mondja, az oltás sem az oktatóknak, sem a hallgatóknak nem kötelező, előbbieknek – ha oltatlanok – viszont hetente egyszer teszteltetni kell magukat. Ennek betartatása az intézményvezető feladata.

Amikor 15 éve Csehországba jöttem, nem gondoltam volna, hogy egyszer majd a kollégák orrkeneteit kell gyűjtenem

- mondja a tanszékvezető. A hallgatók esetében még tesztelési kötelezettség sincs, kivéve a kollégiumban lakókat.

A szükségállapot tehát az oktatást lényegében nem érinti: az iskolákat sem a távozó Babis-kormány, sem utódja, a Fiala-kormány nem akarja bezárni, mint ahogy az üzleteket és a vendéglátóhelyeket sem. Sőt, az új kormány kész enyhíteni a szabályozáson: színházba és étterembe például PCR-teszttel is lehetne járni.     

A szükségállapot bevezetésének elsődleges célja, hogy meg lehessen tenni olyan intézkedéseket, amelyeket normál körülmények között nem lehet. Most – ha szükséges – a hadsereget ki lehet vezényelni a kórházi betegek szállítására, az orvostanhallgatókat be lehet rendelni a kórházakba, és közbeszerzés nélkül is le lehet bonyolítani a Covid-elleni védekezéshez kapcsolódó vásárlásokat

- véli interjúalanyunk.                             

Arra a kérdésünkre pedig, hogy összességében milyen kiutat lát a válságból a cseh politikai elit, azt válaszolja:

Oltás, oltás, oltás.

(Vernyik Zénó magánvéleményét mondta el a járványkezelésről, az nem tükrözi az egyetem hivatalos álláspontját - a szerk.)  

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elárulták a németek milyen eszközökkel segítik Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 10:05
Németország semmiképpen nem szállít fegyvert Ukrajnának most, az Oroszországgal fennálló feszültség idején, de tábori kórházat igen - jelentette ki Christine Lambrecht német védelmi miniszter egy interjúban, amely vasárnap jelenik meg annak apropóján, hogy több NATO-tagország fegyverekkel segíti Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Tanár úr a képernyőn – különutas távoktatás Svédországból
Gonda Zsuzsanna (Stockholm) | 2022. január 22. 06:07
A tanár otthon, diákok az osztályteremben – ez is egy lehetőség a távoktatásra, amit egy stockholmi általános iskola felső tagozatosai tesztelnek. A diákok szerint ez az eddigi legjobb megoldás, még ha nem is tökéletes.
Makro / Külgazdaság Tényleg gerillaháború jön Ukrajnában? – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. január 21. 20:01
Washington már egy ukrán gerillaháború támogatására sző terveket. A stratégia autonómiát kóstolgató EU számára az orosz-ukrán konfliktus most úgy jött, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. De mik Putyin stratégiai céljai az ukrán válság kirobbantásával?  Káncz Csaba, a Privátbankár külügyi szakértőjének videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Lech Walesa három oltás után kapta el a koronavírust
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:33
Elkapta a koronavírust Lech Walesa volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője - jelentette be maga az érintett pénteken a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság A tőzsdére is rányomta a bélyegét az ukrán-orosz konfliktus
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:06
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 179,85 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 52 169,80 ponton zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Börtönt kaptak Nicolas Sarkozy volt munkatársai
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 17:32
Börtönbüntetésre ítélte pénteken a párizsi büntetőbíróság Nicolas Sarkozy volt francia államfő (2007-2012) volt közvetlen munkatársait, köztük Claude Guéant-t, az elnöki hivatal volt vezetőjét az Elysée-palota által túlszámlázott közvélemény-kutatások miatt.
Makro / Külgazdaság Bukarestben második napja alig lehet közlekedni
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 16:56
Bukarestben második napja nincs felszíni tömegközlekedés a járművezetők általános sztrájkja miatt, miután a dolgozók a munkabeszüntetésük törvénytelenné nyilvánítása ellenére sem voltak hajlandók felvenni a munkát, és továbbra is a vállalat igazgatójának a lemondását követelik.
Makro / Külgazdaság Tovább gyarapodott a Pallas Athéné Alapítvány vagyona
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 16:31
Sikeres évet tudhat maga mögött a Pallas Athéné Alapítvány.
Makro / Külgazdaság Elképesztő új generációs harci drónok – már a mesterséges intelligencia dönt
Káncz Csaba | 2022. január 21. 16:08
Az új generációs drón a mesterséges intelligenciának köszönhetően képes a pilóták által vezetett vadászgépekkel kötelékben repülni, valamint önálló missziókra is bevethető. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: különös emberrel találkozott az amerikai magyar nagykövet
Wéber Balázs | 2022. január 21. 15:24
Mike Waltz régebben kommandózott, ma kongresszusi képviselő.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló