<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.

Csütörtök éjféltől 30 napos szükségállapotot hirdetett a cseh kormány a kórházban kezelt koronavírusos betegek egyre növekvő száma miatt.

A szigorítások részeként

este tíztől reggel ötig zárva vannak a vendéglők, a bárok, a kocsmák és a klubok. A plázákban a vendéglátóhelyek csak elvitelre adhatnak ki ételt, és minden közterületen betiltották az alkoholfogyasztást.

Nem lesznek karácsonyi vásárok – csak karácsonyfát és halat lehet árulni a standokon –, az egész évben üzemelő vásárok és piacok azonban nyitva maradnak.

Prágában sem állt meg az élet. (Fotó: Pixabay)Prágában sem állt meg az élet. (Fotó: Pixabay)

A kulturális és sportrendezvényeken maximum ezer néző lehet jelen, egyéb rendezvényeken – például bálokon – pedig legfeljebb százan vehetnek részt. 

A tömeges rendezvényeket csak oltási vagy a Covid-betegségből történt felgyógyulást bizonyító igazolással lehet látogatni.

A 10,7 milliós lakosú Csehországban eddig 32 643 Covid-áldozatot jegyeztek fel (Magyarországon 33 866-ot), az elmúlt 28 napban 1834-en hunytak el (Magyarországon 3012-en). A diagnosztizált fertőzöttek száma 2,09 millió (itthon 1,07 millió) a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint.            

Nyomás az oltatlanokon  

De mennyire változtatják meg a mindennapokat a szigorítások? Milyen a cseh vírusválság belülről, milyen a társadalmi hangulat, és miben látja a megoldást az ottani politikai vezetés?

A  kormány korábban már fokozatosan bevezetett szigorításokat, amiket most finomhangolt

- mondja a Privátbankár.hu-nak Vernyik Zénó, a Libereci Műszaki Egyetem Angol Tanszékének vezetője, aki már mintegy 15 éve él az észak-csehországi városban.

Eddig például este 11-kor zárt be a kocsma, most meg 10-kor.

Szerinte a cseh járványkezelés fő célja, hogy rábírja az embereket a koronavírus elleni oltakozásra. Ennek érdekében egyre több jogot hagy meg az oltottaknak, és egyre több jogot von el az oltatlanoktól.

A szabályok szerint például színházba, kocsmába, étterembe csak oltottak mehetnek be, munkába pedig csak beoltottak, gyógyultak vagy negatív teszttel rendelkezők járhatnak még a privátszférában is. Utóbbi szabály alól csak azok a dolgozók mentesülnek – például az erdészek  –, akik nem vagy alig találkoznak mással munkavégzésük  során

- magyarázza Vernyik Zénó, aki egyébként felvette a vakcinát. Szerinte sokan nem meggyőződésből, hanem kényszerből oltatják be magukat – tehát azért, mert szeretnék ismét a megszokott módon élni az életüket.

Az oltakozási kedv azonban még így sem verdesi az eget: jelenleg a lakosság mindössze 59 százaléka van teljeskörűen beoltva. Még Magyarországon is némileg nagyobb, 60 százalék ez az arány. 

Vannak kiskapuk

Ráadásul a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra.

A kocsmákban nem mindenhol kérik el az oltási igazolványt vagy csak szemmel ellenőrzik azt, nem elektronikusan. Ráadásul a személyazonosságot már nem ellenőrizheti egy pincér, a személyi igazolványt ugyanis nem kérheti el

- mondja interjúalanyunk.

Hasonló tapasztalatokról számolt be lapunknak a héten egy Izraelben élő kozmetikus is, valamint egy kollégánk is, aki a közelmúltban Bécsben töltött el egy napot: a kávézókban ránéztek ugyan a védettségi igazolványára, de nem ellenőrizték.

Csehországban laza a fegyelem a kötelező maszkhasználatot tekintve is: iskolában „nem erőltetik”, a tömegközlekedésben sem hordja mindenki, és az üzletekben is sokan az állukon felejtik.

Ami az oktatást illeti, a cseh általános és középiskolákban, valamint az egyetemeken jelenléti oktatással indult a tanév, és ez továbbra is fennmarad. A védekezést a maszkhasználat jelenti, de ez sem mindenhol szükséges.

Az ötven fősnél nagyobb előadásokon és a folyosón kötelező a védőmaszk,  az annál kisebb előadásokon, valamint a szemináriumokon viszont nem

- meséli a tanszékvezető.

Kenetgyűjtés az egyetemen    

Mint mondja, az oltás sem az oktatóknak, sem a hallgatóknak nem kötelező, előbbieknek – ha oltatlanok – viszont hetente egyszer teszteltetni kell magukat. Ennek betartatása az intézményvezető feladata.

Amikor 15 éve Csehországba jöttem, nem gondoltam volna, hogy egyszer majd a kollégák orrkeneteit kell gyűjtenem

- mondja a tanszékvezető. A hallgatók esetében még tesztelési kötelezettség sincs, kivéve a kollégiumban lakókat.

A szükségállapot tehát az oktatást lényegében nem érinti: az iskolákat sem a távozó Babis-kormány, sem utódja, a Fiala-kormány nem akarja bezárni, mint ahogy az üzleteket és a vendéglátóhelyeket sem. Sőt, az új kormány kész enyhíteni a szabályozáson: színházba és étterembe például PCR-teszttel is lehetne járni.     

A szükségállapot bevezetésének elsődleges célja, hogy meg lehessen tenni olyan intézkedéseket, amelyeket normál körülmények között nem lehet. Most – ha szükséges – a hadsereget ki lehet vezényelni a kórházi betegek szállítására, az orvostanhallgatókat be lehet rendelni a kórházakba, és közbeszerzés nélkül is le lehet bonyolítani a Covid-elleni védekezéshez kapcsolódó vásárlásokat

- véli interjúalanyunk.                             

Arra a kérdésünkre pedig, hogy összességében milyen kiutat lát a válságból a cseh politikai elit, azt válaszolja:

Oltás, oltás, oltás.

(Vernyik Zénó magánvéleményét mondta el a járványkezelésről, az nem tükrözi az egyetem hivatalos álláspontját - a szerk.)  

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG