<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Izrael annak ellenére is meg tudta törni a Covid-járvány újabb hullámát, hogy most nem vezette be a korábbi korlátozásokat: nem volt országos karantén, nem zárták be az iskolákat és az üzleteket, nem tiltották be a kulturális rendezvényeket. Helyi szakértők szerint a siker kulcsa a harmadik oltás kiterjesztése a felnőtt lakosságra. A zsidó államban sokáig jelentősen korlátozták az oltatlanok életét, de mára ez a szabályozás is enyhült.

Csak egy vendéget vesztettem a szalonban amiatt, hogy nem vagyok beoltva. A többi vendégemnek nincs problémája ezzel. Ugyanúgy dolgozom mint korábban

– mondta lapunknak Eszter, egy Tel-Aviv közeli kisvárosban, Petah-Tikvában élő kozmetikus, amikor arról kérdeztük, milyen az élet Izraelben a negyedik hullám után. (Teljes nevét kérésére nem közöljük – a szerk.)

Enyhülő szigor, megtört hullám 

Beszámolója alapján a Covid elleni oltást elutasítók továbbra is számos akadályba ütközhetnek a mindennapokban, ugyanakkor korántsem olyan nagy a szigor, mint azt a híradások alapján gondolhatnánk.

Pár napja Zöld Kártya nélkül is beülhettünk egy étterembe. Kérdeztem, hogy kérik-e, mondták, hogy nem. A kórházba is bemehettem anélkül, pedig elvileg tilos. Végül elég volt felvenni a maszkot. Az iskola titkárnőjéhez viszont nem mehettem be, ezért telefonon beszéltünk. És a főnökömmel is beszélnem kell majd a hogyan továbbról

- mesélte Eszter, aki azért utasítja el az oltást, mert tart a mellékhatásoktól. Hozzátette ugyanakkor, hogy mindez a saját tapasztalata – lehet, hogy mások másként élik meg a korlátozásokat.

Egy nővér készíti elő a harmadik Covid-elleni oltást Jeruzsálemben 2021. augusztus 20-án . A  harmadik oltások felpörgetése kulcsfontosságú volt a negyedik hullám letörése szempontjából szakértők szerint. EPA/ATEF SAFADIEgy nővér készíti elő a harmadik Covid-elleni oltást Jeruzsálemben 2021. augusztus 20-án . A harmadik oltások felpörgetése kulcsfontosságú volt a negyedik hullám letörése szempontjából szakértők szerint. EPA/ATEF SAFADI

Izrael gyakorlatilag a világon elsőként kezdett tömegesen oltani koronavírus ellen, és sokáig vezette az átoltottsági ranglistát. Végül azonban ott is alábbhagyott az oltakozási kedv: a lakosság 68 százaléka vette fel eddig legalább az első vakcinát.

A zsidó állam az elsők között vezette be a már említett Zöld Kártyát is, amelyet csak beoltottak és a betegségen átesettek kaphatnak meg (illetve ideiglenes jelleggel a negatív tesztet bemutatók is), és amely nélkül számos szolgáltatást (mozi, színház, étterem stb.) elvileg nem lehet igénybe venni.

Novemberben azonban ez a szabályozás is enyhült:

már nem korlátozzák a kültéri gyülekezést, és nem kell a Zöld Kártya például a 100 fősnél kisebb beltéri rendezvények egy részén való részvételhez. (A védőmaszk zárt közösségi terekben ugyanakkor továbbra is kötelező.)

Az izraeli hatóságok azért vettek vissza a szigorból, mert sikerült legyűrni a delta variáns okozta negyedik hullámot. A napi új fertőzések száma a szeptemberi 10 ezres csúcsértékekről 500 környékére esett vissza november közepére, a napi Covid-áldozatok száma pedig napi 30 környékéről 3-4-re csökkent.   

Lezárás helyett harmadik oltás

Minek köszönhető mindez? A Haaretz elemzése szerint mindenekelőtt a harmadik oltások felpörgetésének.

Az izraeli napilap emlékeztet arra, hogy az izraeli kormány

a negyedik hullám során – ellentétben a korábbi hullámok idején alkalmazott válságkezeléssel – nem vezetett be karantént, nem zárta be az iskolákat és az üzleteket, nem tiltotta be a kulturális rendezvényeket.

Ugyanakkor augusztus elején kampányt indított a harmadik oltások felpörgetésére: előbb csak a 60 év felettieknek ajánlották, majd fokozatosan mindenkinek 12 év felett.

A kampány kezdete után három héttel egyértelmű változás történt: az oltottak között esni kezdett az új fertőzöttek száma, a súlyos esetek között pedig többségbe kerültek az oltatlanok. Szeptemberben pedig összességében is csökkenni kezdett az esetszám.

Mivel Izrael oltott a leghamarabb a világon – nagyrészt Pfizer-vakcinát használt és használ –, ezért

elsőként lehetett szemtanúja annak, hogyan apad az első két oltás nyújtotta védelem.

Ez fél évvel a második oltás után vált igazán láthatóvá: az immunitás csökkenése miatt az oltottak körében megugrott a súlyos koronavírusos esetek száma.

Izrael tapasztalata a delta variánssal azt bizonyítja, hogy az immunitás apad a második dózis után, és ez minden korcsoportban előfordul,

- mondta Nadav Davidovitch, a Ben-Gurion Egyetem közegészségügyi képzésének vezetője a Haaretznek.

Mit tanulhat Európa?   

Izraeli szakértők szerint

Európa – ahol később indult be a tömeges oltás, mint a zsidó államban – most ugyanazzal a problémával néz szembe, mint amivel Izrael a nyáron szembesült: a delta variáns, valamint az immunitás csökkenése miatt megugrottak a fertőzöttségi számok.

Emiatt fel kell pörgetnie a harmadik oltásokat, és többet kell tennie az "alacsony átoltottságú társadalmi csoportok eléréséért".

Bár több európai ország (például Ausztria) jelentős lezárásokat is bevezetett vagy tervez bevezetni a negyedik hullám megállítására, eközben számos állam (Németország, Olaszország, Nagy-Britannia)

kiterjeszti a harmadik oltás kampányát a fiatalabb korosztályokra vagy akár az egész felnőtt népességre.

Ha utóbbi sikeres, azaz sikerül magas átoltottságot elérni, akkor – vélik izraeli szakértők – megállíthatják a negyedik hullámot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
Makro / Külgazdaság Százezreket hurcolhattak el Ukrajnából Oroszországba, Zelenszkij népirtásról beszél
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 07:44
Az orosz-ukrán háború 93. napjában járunk - újabb támadás érte Harkivot, legalább 9 civil áldozat van. Zelenszkij népirtásról beszél, nyugati hírszerzők nem hivatalosan százezrek elhurcolásáról tudnak, bár hivatalosan ennél kevesebbet mondanak.
Makro / Külgazdaság Megjelent a rendelet: mától óriási összeget láthatunk tankoláskor, de nem azt kell kifizetnünk
Gáspár András | 2022. május 27. 06:40
A totemoszlopon a hatósági ár lesz, de tankolás közben a nem hatósági árat látjuk majd - a kasszánál a magyar rendszámos autós az előbbit, a külföldi rendszámos az utóbbit fizeti. A rendelet már hatályba is lépett.
Makro / Külgazdaság Benzinár: akár olcsóbb is lehetne Magyarországon
Király Béla | 2022. május 27. 05:31
A csütörtökön bejelentett különadó sem veszélyezteti a kedvezményes hatósági üzemanyagárat, vélte a Klasszis Klub legutóbbi vendége, Holoda Attila energiapiaci szakértő. Szerinte az olcsóbb orosz olajárak mellett a Mol ki tudja gazdálkodni a 300 milliárd forintos pluszterhet. Sőt, az üzemanyagok ára akár még olcsóbb is lehetne.
Makro / Külgazdaság Putyin a legaljasabb fegyvert is beveti – esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:59
Mi történt az orosz-ukrán háború 92. napján? 
Makro / Külgazdaság Varga Judit szerint ezek most a legfontosabb kérdések
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 17:11
A legfontosabb uniós kérdésekben elfoglalt magyar álláspontról tájékoztatta az Európai Unió tagállamainak budapesti misszióvezetőit Varga Judit igazságügyi miniszter és Bóka János államtitkár.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG