<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Újabb lezárások helyett a harmadik oltások felpörgetését javasolja egy müncheni infektológus a koronavírus-járvány újabb hullámának letörésére. Christoph Spinner szerint a 2G-szabály alkalmazása is visszafoghatja a pandémiát. Németországban egyelőre nincsenek újabb országos korlátozások, egyes tartományok ugyanakkor szigorítanak elsősorban az oltatlanok élete válik nehezebbé.

Számos európai országban, Magyarország mellett a többi közt Németországban is hosszú hetek óta jelentősen emelkedik az új, regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Szakértők egy része ezért úgy véli, hogy itt lenne ideje ismét „aktiválni” a korábbi hullámok során már alkalmazott szigorú lezárásokat.

Karantén helyett oltás

Ez az álláspont ugyanakkor vitatott. Christoph Spinner müncheni infektológus például úgy véli, hogy az újabb lezárások nem segítenének.

A karantén a pandémiára vonatkoztatva a legradikálisabb eszköz politikailag, és tudományos szempontból is inkább gyenge eszköz – kivéve, ha abszolút következetesen hajtják végre és ellenőrzik

- mondta a müncheni Műszaki Egyetem járványügyi megbízottja a német DPA hírügynökségnek.

Bulizók a kölni karneválon 2021. november 11-én. Karantén nincs, sőt! De a karneválon csak oltott vagy gyógyult személyek vehetnek részt - oltatlanok nem. EPA/FRIEDEMANN VOGELBulizók a kölni karneválon 2021. november 11-én. Karantén nincs, sőt! De a karneválon csak oltott vagy gyógyult személyek vehetnek részt - oltatlanok nem. EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Az év eleji helyzettel ellentétben most már rendelkezésre áll hatásos megelőzési módszer: a védőoltás

- fűzte hozzá.

Úgy véli,  hogy most a harmadik oltások felpörgetésére kellene koncentrálni.

Szerintem a téli időszak szempontjából döntő, hogy sok olyan ember vegye fel a harmadik oltást, akinek a második oltása óta már több mint hat hónap eltelt.

Tanulmányok szerint ezáltal akár 95 százalékban is meg lehet akadályozni a tünetekkel járó koronavírus-fertőzést.

Tekintettel arra, hogy az egész országban növekednek a fertőzésszámok, a lehető leggyorsabban kell cselekednünk.

- fűzte hozzá.

Arra a felvetésre, hogy a 70 év alattiaknál is van-e értelme a harmadik oltásnak, azt válaszolta: egyre több az arra utaló jel, hogy ezek az oltások minden felnőttnek – kortól függetlenül – hatékony többletvédelmet jelentenek.

Nyomás az oltatlanokra

A szakértő egyúttal figyelmeztetett: a megszokott életünket csak a magas átoltottság révén kaphatjuk vissza. Ezt jelzi, hogy az oltásokkal jól álló országokban – például Spanyolországban és Izraelben – egyértelműen kisebbek a fertőzöttségi számok, valamint kevesebben kerülnek kórházba Covid-fertőzéssel az átlagnál.

Szerinte fontos az első és második oltást felvevők számának növelése is.    

Az úgynevezett 2G-szabály bevezetése növelheti az átoltottságot és ezáltal jelentősen hozzájárulhat a pandémia  féken tartásához,

véli Christoph Spinner.

A 2G-szabály azt jelenti, hogy bizonyos szolgáltatásokat csak koronavírus ellen beoltott (geimpfte Personen) vagy abból felgyógyult (genesene Personen) személyek vehetnek igénybe, csak ők tartózkodhatnak egyes zárt közösségi terekben, oltatlanok nem – még akkor sem, ha negatív teszteredményük van.

hirdetés

Az osztrák példa azt jelzi, hogy ez oltakozásra késztette a bizonytalanok egy részét, mondta a szakember arra utalva, hogy a szabály életbe lépését követően Ausztriában hosszú sorok alakultak ki egyes oltópontokon.

A szakember úgy véli, hogy az iskolákban is növelni kell az átoltottságot, addig pedig továbbra is távolságtartással, a higiénia betartásával, maszkhordással és szellőztetéssel kell csökkenteni a fertőzés kockázatát.

Mint arról beszámoltunk, Németországban szövetségi szinten egyelőre nincs újabb korlátozás a koronavírus-járvány miatt, a kormány inkább a harmadik oltások és a tesztelések felpörgetésével törné le a negyedik hullámot.

A védekezés alapja továbbra is az augusztusban bevezetett 3G-szabály:

az oltottak és a fertőzésen igazoltan átesettek korlátozás nélkül tartózkodhatnak zárt közösségi terekben, az oltatlanok pedig friss negatív  teszt birtokában.

Bajor szigor 

A tartományok ugyanakkor saját hatáskörben továbbra is szigoríthatnak, ha nagyon romlanak a mutatók. Bajorország ezt meg is tette, miután ebben a tartományban átlépte a 600-at az intenzív osztályon ápolt Covid-betegek száma.  

A bajoroknál keddtől

kitiltották az oltatlanokat  – tehát azokat, akik nem vették fel az első és a második Covid elleni oltást a közösségi élet és szolgáltatások számos területéről: nem járhatnak például edzőterembe, sportklubba, színházba, moziba, állatkertbe, fürdőbe vagy éppen szoláriumba. Ezekre a helyekre csak oltottak vagy a Covid-betegségből felgyógyultak léphetnek be.

A tiltás csak a 12 év alattiakra nem vonatkozik, esetükben ugyanis nincs engedélyezett védőoltás az EU-ban. Emellett az üzemeltetők azokkal is kivételt tehetnek, akik egészségügyi okokból nem kaphatnak oltást, és ezt igazolni tudják.

Számos helyszínről – diszkók, klubok, bordélyházak – pedig már korábban száműzték az oltatlanokat.

A kávézók és éttermek belső tereire, valamint a szállodákra, fodrászatokra és kozmetikai szalonokra továbbra is a 3G  szabály vonatkozik: ezekre a helyekre az oltottak és a gyógyultak mellett azok is beléphetnek, akik friss PCR-teszttel bizonyítják, hogy nem fertőzöttek.

A diákoknak pedig elég a diákigazolvány, mivel őket rendszeresen tesztelik az iskolában. A főiskolákra, egyetemekre, könyvtárakba továbbra is negatív gyorsteszttel léphetnek be az oltatlanok.

Az üzletekben és a tömegközlekedésben nincs korlátozás – tehát az oltatlanok továbbra is teszt nélkül vásárolhatnak és utazhatnak –, ugyanakkor FFP2-védőmaszk viselése mindenkinek kötelező.

Az iskolákban szintén kötelező a maszk.

A Bayerischer Rundfunk szerint a kedden életbe lépett szigorítások addig maradnak érvényben, amíg az intenzív osztályon ápolt Covid-betegek száma 600 felett van.

Az oltatlanokat sújtó korlátozásokat vezetett, illetve vezet be a többi közt Szászország és Berlin is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Pénzmosodába kerülhetett 180 milliárd forint a lélegeztetőgép-bizniszben
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 08:12
Hatalmas összeget fizetett a magyar kormány nevében a külügyminisztérium közigazgatási államtitkára, Balogh Csaba Vinod Sekhar, kuala lumpuri üzletembernek, akinél pénzmosás gyanúja miatt több maláj nyomozóhatóság is razziát tartott.
Makro / Külgazdaság Ismét PCR-teszt kell az Angliába utazóknak
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 06:50
Az életbe lépett új szabályozás alapján ismét PCR típusú koronavírus-szűrésnek kell alávetniük magukat érkezésük után mindazoknak, akik külföldről Angliába utaznak, és a negatív teszteredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk.
Makro / Külgazdaság Az Európai Unió egyes kormányai aláássák a média függetlenségét
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 06:15
Az Európai Unió mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a média betölthesse alapvető szerepét a demokráciában - hangsúlyozta Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos az Európai Bizottság által létrehozott Európai Hírmédia Fórum konferenciáján.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a németországi atombombákkal? Peking már gyanakodva néz Berlinre
Káncz Csaba | 2021. november 30. 05:34
Az új német kormány eltökéltnek tűnik, hogy a politikai viták ellenére a kiöregedő Tornado vadászgépek helyébe is nukleáris csapásmérésre alkalmas vadászgépeket szerezzen be 2022-ben. Pekinggel összevetve a dokumentum hangneme jóval szívélyesebb Moszkvával szemben. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ismét megválasztották a svéd miniszterelnöknőt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 19:01
Ismét Magdalena Anderssont választotta miniszterelnökké Svédországban a parlament hétfőn, így hivatalosan is ő lehet az első nő a kormány élén az ország történetében.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: újabb országban jelent meg az omikron
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:29
Egyre súlyosbodik a koronavírus-járvány Csehországban, a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették az új vírusmutáció, az omikron megjelenését is - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott adatokból.
Makro / Külgazdaság A 2022-es csapdája – hogyan mászik ki ebből a világ?
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:14
2021-ben eljött a sokak által várt talpraállás, a boltok kinyithattak, az ingázók visszaülhettek az irodájukba, sőt, a legmerészebbek még nyaralni is elmentek. De az égbe szökő energiaárak, a magas adósságállományok és a csúcson túljutott növekedés közepette mégsem jelenthettük ki, hogy a dolgok visszazökkentek a rendes kerékvágásba. A Fidelity International szerint a döntéshozók a 22-es csapdájával néznek szembe: infláció vagy növekedés? A kamatok alacsonyabbak lesznek, és tartósabban, mint gondolták, a Kínai „közös jólét” program hosszú távú lehetőségeket kínál, a klímaválság pedig rányomja bélyegét az eszközallokációra
Makro / Külgazdaság A brutálisan dráguló energiaárak miatt dőlt meg egy 30 éves rekord Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:17
Az előzetes adatok alapján Németországban tovább emelkedett az infláció novemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: megkezdték a vakcinafejlesztést a szupermutáns ellen
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:07
Ez a standard eljárás része. Nem biztos, hogy végül szükség lesz új vakcinára.
Makro / Külgazdaság Újabb ország zárkózik be az omikron miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 14:58
Japán keddtől  várhatóan hónapra lezárja határait a külföldiek előtt, és a hazatérők esetében is szigorít, hogy "elkerülje a legrosszabb forgatókönyvet" a koronavírus omikron variánsának terjedése miatt - jelentette ki Kisida Fumio japán kormányfő.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló