TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A koronavírus-járvány a Brüsszelben székelő nemzetközi intézmények működésén is napról-napra jobban érezteti hatását. Az Európai Parlament egy napra rövidítette le plenáris ülését, a NATO-ban is hírt adtak az első megbetegedésről, és a városban egyre-másra mondják le a rendezvényeket.
Üres az Európai Parlament (EP) épülete Brüsszelben 2020. március 4-én. A koronavírus-fertőzés terjedése miatt csak az alapvető feladatait látja el az intézmény, a kulturális rendezvényeket és egyéb eseményeket három hétre felfüggesztették. (MTI/AP/Olivier Matthys)

Pániknak ugyan nyoma sincs, de a Brüsszelben székelő európai és nemzetközi intézmények működésére is napról-napra jobban rányomja bélyegét a koronavírus-járvány, amely mind több megbetegedést okoz Belgiumban is.

Az Európai Parlament elővigyázatosságból előbb Strasbourgból Brüsszelbe tette át eheti rendes plenáris ülésének a helyszínét, hogy hétfőn – megelőzési célzattal – egy napra (keddre) redukálja a normális körülmények között három és félnapos eseményt. A keddi plenárison csak négy téma lesz napirenden: a nemzetközi nőnap, a COVID-19, a migráció és az EU következő hétéves keretköltségvetése.

Még nincs dráma, de már készülnek

Bár még egyetlen képviselő vagy stábtag megbetegedéséről sem érkezett hír, az EP az összes intézmény közül legkorábban hozott intézkedéseket annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsék a koronavírus-fertőzés megjelenésének esélyét a Parlament falai között. Előbb a látogatócsoportok és a lobbisták belépését, a konferenciákat, kiállításokat és fogadásokat tiltották be, majd a 60 évnél idősebb, terhes és krónikus betegségben szenvedő alkalmazottakat kérték fel arra, hogy otthonról dolgozzanak.

Az EU-intézményekben eddig összesen három koronavírusos megbetegedést regisztráltak, kettőt a Tanácsban, egyet pedig az Európai Védelmi Ügynökségnél (EDA). Valamennyi esetben Észak-Olaszországban járt személyekről van szó. A Tanácsban kisebb riadalmat váltott ki az, hogy egy közelebbről nem megnevezett magas rangú főtitkársági illetékes is pozitív tesztet produkált. És mivel az illető még a nagykövetek ülésén is jelen volt, múlt héten egymás után két nagyköveti tanácskozást is töröltek a programból, a veszélynek kitett személyeket pedig megfigyelés alatt tartják.

A tagállamok képviselőiből álló Tanács épületében is korlátozásokat vezettek be. A különböző szintű ülések számát csökkentették, és az azokon résztvevő delegációk létszámát is limitálták. Látógatócsoportok meghatározatlan ideig nem léphetnek be az épületbe, az újságíróknak pedig azt tanácsolják, hogy minimum egyméteres távolságot tartsanak egymástól.

A miniszteri szintű és egyéb ülések egyelőre zavartalanul folytatódnak. Hétfőn este éppen Recep Tayyip Erdogan, török elnök látogatott az Európai Tanács főhadiszállására, ahol Charles Michel elnökkel és Ursula von der Leyen, bizottsági elnökkel a migrációs válság megoldásáról tárgyalt.

Keddtől az Európai Bizottságban is szigorításokat vezetnek be (eddig ennek nem sok jele volt). A testület mindennapos, déli 12 órakor kezdődő sajtótájékoztatójára érkező tudósítóknak alá kell írniuk egy jelenléti ívet, hogy koronavírusos megbetegedés esetén vissza tudják keresni és karanténba helyezni őket.

A NATO hétfőn közleményben adta hírül, hogy a szervezet központjában is pozitív lett az egyik alkalmazott tesztje, aki korábban Észak-Olaszországban járt. A kollégái most szobafogságban várják, hogy kiderüljön, őket is megfertőzte-e a vírus. Bizonyos útirányokba leállították az utazásokat.

Brüsszel elcsendesedik

A máskor mindig nyüzsgő Brüsszel dolgos hétköznapjaira és a turizmusra egyaránt kezdi rányomi bélyegét a koronavírus-járvány. Bár Belgiumban egyelőre nem tiltották be a tömegrendezvényeket, egymás után mondják le a nemzetközi konferenciákat és a brüsszeli szállodák is konganak az ürességtől.

A járvány legújabb áldozata a Magyar Hullám Társaság március 15-i megemlékezése, amit „a koronavírus gyors ütemű belgiumi terjedése” miatt voltak kénytelenek lefújni a szervezők.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél