BUX
34 645.16
+0.07%
+25.00
OTP
10 390.00
+1.27%
+130.00
MOL
1 718.00
-0.23%
-4.00
RICHTER
6 750.00
-1.24%
-85.00
MTELEKOM
370.00
+0.82%
+3.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. március 6. 09:04

A koronavírus kíméletlen nyomáspróbának teszi ki a különböző politikai rendszereket. Trump nyaka körül szorul a hurok, ráadásul megalapozott a gyanú, hogy a járvány elterjedtebb az USÁ-ban, mint azt a jelentések sugallják. Káncz Csaba jegyzete.

Donald Trump egy kampányrendezvényen Las Vegasban 2020. február 21-én. (MTI/EPA/Etienne Laurent)

Miközben a globális koronavírus járvány potenciális közegészségügyi- és gazdasági következményei lassan kibontakoznak, addig a politikai kihatások kontúrjait még nem látjuk.  A vírus nyomáspróbának teszi ki a különböző politikai rendszereket, és kíméletlenül felméri, hogy azok milyen hatékonysággal tudják megvédeni lakosaikat.  A választók bizonyosan nem lesznek hálásak azon politikusaiknak, akik csődöt mondanak ebben a helyzetben.

Kína és Irán

Kína vonatkozásában máris kijelenthető, hogy a járvány negatívan hat az ország első számú geopolitikai vállalkozására, az Új Selyemút (BRI) gigaprojektre.  A járvány kitöréséig a kínai munkások minden gond nélkül áramoltak a BRI különböző célországaiba, amely mozgás most számottevően megnehezült.  Szintén bajba kerültek azon beszállítási láncok, amelyek a BRI kiépítéséhez és működtetéséhez nélkülözhetetlenek.

Iránban a járvány okozta krízis tovább mélyíti a teokratikus állam és a társadalom közötti bizalmi szakadékot.  Súlyosan megrendült az állam kompetenciájába vetett hit is azáltal, hogy már 23 országgyűlési képviselő fertőződött meg.  Az országban eluralkodó pánik természetesen tovább rontja a gazdaság helyzetét, amely az amerikai szankciók miatt már amúgy is padlón volt.

Szorul a hurok Trump nyaka körül

A Fehér Ház bűnös mulasztásairól a hét elején számoltunk be részletesen.  Ahogyan az elmúlt órákban Rebecca Katz, a Georgetown Egyetem Globális Egyészségtudományi és Biztonsági Központjának igazgatója kifejtette: „A közegészségügyi szakmában erős az a meggyőződés, hogy a Trump kormányzatnak sokkal többet kellett volna tennie, sokkal gyorsabban, és valószínűleg sokkal több az, amit meg lehetne és kellene tenni”.   Valóban, az USA-ban jelenleg hiány van koronavírus teszt-eszközökből, és mivel választási év van, Trump azonnal az Obama-kormányzatra próbálta hárítani ennek a felelősségét.  A Fehér Ház jelenlegi urának nincsen könnyű dolga, hiszen ő személyesen oszlatta föl 2 éve a Nemzetbiztonsági Tanács globális járványügyi csoportját.

A jelenlegi adatok arra utalnak, hogy a járvány elterjedtebb az Egyesült Államokban, mint azt a jelentések sugallják.  Tegnapi adatok szerint 11 halott volt az országban a 154 ismert eset közül.  Márpedig, ha a halálozási ráta 3,4 százalék, akkor valójában 324 fertőzött van szerte az országban – akik közül 170 személy még szabadon és bejelentetlenül járkál.

A WHO aggodalma

A vezető politikusoknak bizony mindent meg kell tenniük a közvélemény hathatós lenyugtatására, különösen, miután a WHO keddi bejelentéséből kiderült, hogy a koronavírus halálozási rátája 3.4 százalékra emelkedett.  Márpedig az amerikai közegészségügyi hivatal (CDC) adatai szerint ez több, mint 20-szoros halálozási arány a közönséges influenzához viszonyítva.

A WHO-t az is aggasztja, hogy a járvány feltartóztatásához szükséges orvosi eszközök kifogyhatnak.  A jelenlegi állás szerint, ameddig a járvány tart, a világnak havonta (!) szüksége van 89 millió orvosi maszkra, 76 millió vizsgáló kesztyűre, 30 millió orvosi köpenyre és 2.9 millió liter kézfertőtlenítőre.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nyolcszorosára nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Spanyolországban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 10:07
Ismét terjed a koronavírus-járvány a dél-európai ország egyes részein a veszélyhelyzet megszüntetése óta. Igaz, pánikra nincs ok: a helyzet messze nem annyira súlyos, mint tavasszal.
Makro / Külgazdaság 25 ezerrel kevesebben keresnek állást
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 09:17
A június közepi mélypontot követően augusztus első napjaira közel 25 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, ami egyértelműen jelzi, hogy kedvező fordulat megy végbe a munkaerőpiacon – mondta Bodó Sándor.
Makro / Külgazdaság Hogy áll most a koronavírus-járvány világszinten?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 08:08
A világon 18 224 253 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 692 679, a gyógyultaké pedig 10 865 548 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki rendelettel zárnák az amerikai munkaerőpiacot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 07:49
Donald Trump rendeletet írt alá az amerikai munkahelyek védelméről, amely azt kívánja megakadályozni, hogy külföldi munkavállalókat, akár alkalmi munkára is, amerikai munkavállalók helyére vegyenek fel.
Makro / Külgazdaság Mint az első világháború előestéjén – elfajulhat Kína démonizálása
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 07:33
Az új hidegháború keretei között Washington következetesen, folyamatosan és számos csúsztatással démonizálja Kínát. Geopolitikailag a jelenlegi amerikai-kínai szembenállás kísértetiesen hasonlít a múlt század eleji angol-német szembenállásra - amely aztán az első világháborúba torkollott. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ezzel segítene a kormány a turisztikai szektornak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 06:52
A koronavírus turizmusban mért káros hatásainak enyhítésére induló Széchenyi Turisztikai Kártya Programról érkeztek részletek a legfrissebb Magyar Közlönyben.
Makro / Külgazdaság 80 milliárdos lyukat üt az államkasszán a fesztiválok elmaradása
MTI | 2020. augusztus 3. 10:14
A magyar fesztiválipar áfacsökkentéssel, támogatással élne túl.
Makro / Külgazdaság Már több mint 18 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. augusztus 3. 10:05
A halálos áldozatok száma átlépte a 688 ezret.
Makro / Külgazdaság 101 ezren diplomáztak le eddig a koronavírusnak köszönhetően
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:38
Ennyi beragadt diplomát adtak ki a nyelvvizsgamentesség bevezetése óta.
Makro / Külgazdaság Valami megmozdult a magyar gazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:04
Az elmúlt hónapok erős pesszimizmusa után a júliusi Beszerzési Menedzserindex minimális élénkülést mutat. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság által számolt index azt jelzi, hogy a mélyponton átlendültünk, de az érték alulmúlja az elmúlt évi számot és a korábbi három év átlagát is.
Friss
hírlevél