BUX
35 301.55
+0.72%
+251.00
OTP
9 775.00
+0.57%
+55.00
MOL
2 012.00
+0.60%
+12.00
RICHTER
6 820.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
390.00
+1.56%
+6.00
 
2020. március 10. 09:01

Tegnap este egész Olaszországra kiterjesztették a karantént. Ezek után kezelhető marad-e az olasz államadósság? Káncz Csaba jegyzete.

Milánó kihalt központja tegnap. EPA/GIULIA COSTETTI

Az olasz hatóságok tegnap este az egész országra kiterjesztették a karanténintézkedéseket, melyek értelmében kizárólag munka- vagy egészségügyi, illetve alapvető szükségletek kielégítésére irányuló nyomós indok miatt engedélyezett otthonaik, szálláshelyeik elhagyása.

Olaszországban, az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságában a tegnapi adatok szerint 9172 koronavírus fertőzöttet regisztráltak, és 463 ember hunyt el a fertőzésben.  Az Észak-Olaszországot érintő, már napok óta fennálló karantén az ország ipari centrumát érinti és gazdaság szereplői most gazdasági összeomlástól tartanak. A vesztegzár alá vont régiók állítják ugyanis elő az ország GDP-jének mintegy felét, az élelmiszer-termelés harmadát és exportjának csaknem kétharmadát.

Olasz operett

A már régebb óta lezárt észak-olasz régiókban működik a legtöbb bank és biztosító-társaság. Sok gyógyszeripari cég, logisztikai vállalat és autóipari beszállító üzemel ott – tehát hamarosan leállhatnak a svájci-, francia- és német futószalagok. Eckart Petzold, a német-olasz gazdasági kamara elnöke szerint például a BMW 60 százalékban olasznak tekinthető.

Számos milánói, velencei és firenzei szálloda a vendégek tömeges lemondásai miatt már bezárta kapuit. A római kormány a gazdaságnak első lépcsőben 900 millió euró támogatást bocsátott a rendelkezésére, múlt pénteken aztán megtoldotta 7.5 milliárd euróval.

A kínai típusú regionális karantén azonban sokak szerint Olaszországban kivitelezhetetlen. Az olasz koalíciós kormány gyenge és erősen kérdéses, hogy a lakosság hallgatni fog Rómára. A vesztegzár már eddig is közlekedési káoszt okozott és felháborodást váltott ki a helyi politikusoknál.

Rosszkor jött a nagy ütés

A koronavírus válság már amúgy is rendkívül kényes helyzetben érte el a gazdaságot, hiszen az olaszországi belső fogyasztás az elmúlt tíz évben nem nőtt, az átlagos reálbér még a 2008-as globális válság előtti szinten van, és a munkahelyteremtés a leglassúbb az eurótagállamok összehasonlításában.

Káncz Csaba

A járvány kitörése előtt a gazdaság már a recesszió peremén táncolt.  A GDP 2019 utolsó három hónapjában 0,3 százalékkal csökkent a harmadik negyedévhez képest, ami hat éve a legrosszabb adat volt.

Ami az idegenforgalmat illeti, Olaszországban évente közel 128 millió utazást regisztrálnak, amelyek fele-fele arányban hazai és külföldi turistautak. Az idegenforgalom hozzáadott értéke hat százalékponttal részesül az olasz GDP-ből - derül ki a jegybank adataiból.  Ezzel nagyobb a jelentősége, mint Franciaország vagy Németország esetében.

Olaszország államadóssága a GDP 134 százaléka és a mostani sokk még kérdésesebbé teszi, hogy ez valaha vissza lesz-e fizetve. Ambrose Evans-Pritchard, a The Daily Telegraph brit konzervatív napilap pénzügyi szerkesztője szerint Olaszország csakis radikális lépésekkel tud kitörni ebből a csapdából. Szerinte Rómának el kellene hagynia az euróövezetet, egyszeri 30 százalékos leértékelést végrehajtania és egyben megegyezni a hitelezőkkel 50 százalékos adósság-csökkentésről.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság 2000 milliárd forint maradhat idén a hiteladósoknál
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 12:01
A lakosság 40 százaléka továbbra is törleszti a hitelét.
Makro / Külgazdaság Tovább száguldanak az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 10:00
A benzin literjéért átlagban 7, a gázolajéért 6 forinttal kell majd többet fizetni május 27-étől.
Makro / Külgazdaság Nyitnak a spanyol strandok, júliustól mehetnek a turisták is
Wéber Balázs | 2020. május 25. 09:07
Mától enyhül a karantén Madridban és Barcelonában is, országosan pedig kinyithatnak az első strandok. A spanyolok júliustól várják a külföldi turistákat. Görögország és Horvátország szintén szeretné megmenteni a nyári turistaszezont. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.    
Makro / Külgazdaság 500 közelébe nőtt az elhunytak száma - több mint 1700-an már meggyógyultak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:54
Öt idős, krónikus beteg hunyt el hétfőre - több mint 1700-an meggyógyultak, ismét kevesebb az aktív fertőzött.
Makro / Külgazdaság Pánik után: csak egy ágazatban látják még sötétebbnek a magyar gazdaság jövőjét
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:34
Májusban – vélhetően a kormányzat által bejelentett járványügyi lazítás hatására – szinte minden ágazati és a fogyasztói bizalmi index is egyharmadát ledolgozta áprilisi drámai zuhanásának, az iparban azonban még tovább erősödött a pesszimizmus.
Makro / Külgazdaság Irán és Izrael a kibertérben vetélkedik – lebénult a kikötő
Káncz Csaba | 2020. május 24. 16:59
Napjainkban a geopolitikai csatározások egyik központi eleme a kritikus infrastruktúrák megbénítása. Az izraeli kibertámadást követően az iráni kikötő legalább három napra teljesen lebénult, számítógépei elsötétültek, a kapuk előtt feltorlódtak a teherautók, ahogyan a kikötőben veszteglő hajók is elzárták az utat a tenger felé.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ötből négy fertőzött könnyen átvészeli a koronavírust
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 13:18
Június másodikától ismét lehet használni az iskolaépületeket, például kiscsoportos oktatásra, ennek nincs felső létszáma. Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján elhangzott az is, hogy a koronavírus-fertőzöttek 80-85 százaléka meg sem betegszik, vagy magától meggyógyul.
Makro / Külgazdaság Indulnak a misék a franciáknál, jön az alapjövedelem a spanyoloknál
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 10:01
Két hónapos szünet után újraindulhattak a misék Franciaországban, miután egyre inkább visszaszorul a járvány. Spanyolországban júniustól bevezetik az alapjövedelmet. Nemzetközi összefoglalónk következik.   
Makro / Külgazdaság 486-ra nőtt a koronavírusos elhunytak száma itthon, de egyre kevesebb az aktív fertőzött
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 07:22
Életét vesztette újabb 4 krónikus beteg.
Makro / Külgazdaság A túlélés a tét – súlyos hatással lehet a vírusválság a lelki egészségre
Wéber Balázs | 2020. május 24. 06:07
Olaszországban ötből négy embernek külső segítség kell ahhoz, hogy lelkileg megbirkózzon a koronavírus-járvány következményeivel. Nem csak a bezártság okozott és okoz megterhelést, hanem a létbizonytalanság, a megélhetés elvesztése is. Többen öngyilkosok lettek, ez azonban csak a jéghegy csúcsa.
hírlevél