BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. március 10. 09:01

Tegnap este egész Olaszországra kiterjesztették a karantént. Ezek után kezelhető marad-e az olasz államadósság? Káncz Csaba jegyzete.

Milánó kihalt központja tegnap. EPA/GIULIA COSTETTI

Az olasz hatóságok tegnap este az egész országra kiterjesztették a karanténintézkedéseket, melyek értelmében kizárólag munka- vagy egészségügyi, illetve alapvető szükségletek kielégítésére irányuló nyomós indok miatt engedélyezett otthonaik, szálláshelyeik elhagyása.

Olaszországban, az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságában a tegnapi adatok szerint 9172 koronavírus fertőzöttet regisztráltak, és 463 ember hunyt el a fertőzésben.  Az Észak-Olaszországot érintő, már napok óta fennálló karantén az ország ipari centrumát érinti és gazdaság szereplői most gazdasági összeomlástól tartanak. A vesztegzár alá vont régiók állítják ugyanis elő az ország GDP-jének mintegy felét, az élelmiszer-termelés harmadát és exportjának csaknem kétharmadát.

Olasz operett

A már régebb óta lezárt észak-olasz régiókban működik a legtöbb bank és biztosító-társaság. Sok gyógyszeripari cég, logisztikai vállalat és autóipari beszállító üzemel ott – tehát hamarosan leállhatnak a svájci-, francia- és német futószalagok. Eckart Petzold, a német-olasz gazdasági kamara elnöke szerint például a BMW 60 százalékban olasznak tekinthető.

Számos milánói, velencei és firenzei szálloda a vendégek tömeges lemondásai miatt már bezárta kapuit. A római kormány a gazdaságnak első lépcsőben 900 millió euró támogatást bocsátott a rendelkezésére, múlt pénteken aztán megtoldotta 7.5 milliárd euróval.

A kínai típusú regionális karantén azonban sokak szerint Olaszországban kivitelezhetetlen. Az olasz koalíciós kormány gyenge és erősen kérdéses, hogy a lakosság hallgatni fog Rómára. A vesztegzár már eddig is közlekedési káoszt okozott és felháborodást váltott ki a helyi politikusoknál.

Rosszkor jött a nagy ütés

A koronavírus válság már amúgy is rendkívül kényes helyzetben érte el a gazdaságot, hiszen az olaszországi belső fogyasztás az elmúlt tíz évben nem nőtt, az átlagos reálbér még a 2008-as globális válság előtti szinten van, és a munkahelyteremtés a leglassúbb az eurótagállamok összehasonlításában.

Káncz Csaba

A járvány kitörése előtt a gazdaság már a recesszió peremén táncolt.  A GDP 2019 utolsó három hónapjában 0,3 százalékkal csökkent a harmadik negyedévhez képest, ami hat éve a legrosszabb adat volt.

Ami az idegenforgalmat illeti, Olaszországban évente közel 128 millió utazást regisztrálnak, amelyek fele-fele arányban hazai és külföldi turistautak. Az idegenforgalom hozzáadott értéke hat százalékponttal részesül az olasz GDP-ből - derül ki a jegybank adataiból.  Ezzel nagyobb a jelentősége, mint Franciaország vagy Németország esetében.

Olaszország államadóssága a GDP 134 százaléka és a mostani sokk még kérdésesebbé teszi, hogy ez valaha vissza lesz-e fizetve. Ambrose Evans-Pritchard, a The Daily Telegraph brit konzervatív napilap pénzügyi szerkesztője szerint Olaszország csakis radikális lépésekkel tud kitörni ebből a csapdából. Szerinte Rómának el kellene hagynia az euróövezetet, egyszeri 30 százalékos leértékelést végrehajtania és egyben megegyezni a hitelezőkkel 50 százalékos adósság-csökkentésről.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Ott valósulhatnak most meg a legoptimistább forgatókönyvek, ahol a legnagyobbat pusztította a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. július 11. 19:42
A vártnál gyorsabbnak tűnik a gazdaság visszaépülése azokban a szektorokban, ahol nagyon sokan veszítették el a munkájukat.
Makro / Külgazdaság Horvátország: hétfőtől kötelező a zárt téri maszkviselés
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 16:58
Az emelkedő koronavírus-esetszámok miatt.
Makro / Külgazdaság Közel 12,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. július 11. 09:57
Egy nap alatt több mint 220 ezerrel nőtt a betegek száma.
Makro / Külgazdaság Tizedével esett vissza az ország áramtermelése májusban a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 11. 09:25
A járvány mellett az is hozzájárult a csökkenéshez, hogy kettővel kevesebb munkanap volt a hónapban, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a jövő héten jelenthet be szigorításokat
MTI | 2020. július 10. 20:17
Orbán Viktor a hétvégén áttanulmányozza a szakértők által készített javaslatcsomagot és a jövő héten jelenthet be újabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.
Makro / Külgazdaság Híven tükrözik az Orbán-rendszer lényegét a milliárdos Kisfaludy-pályázatok - A hét videója
Izsó Márton - Vég Márton | 2020. július 10. 20:01
Számtalan cikk jelent meg a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt Kisfaludy-pályázatokról, amelyekből kiderült, hogy Mészáros Lőrinctől Hernádi Zsoltig ki hány milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el szállodafejlesztésre. Arról viszont kevesebbet lehetett olvasni, hogy alapvetően mi a probléma ezekkel a pályázatokkal, amelyek pedig tökéletesen leképezik az Orbán-rendszer gazdaságpolitikáját. E problémákát járta körül munkatársunk, Vég Márton.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: ősszel olyan jön, amit még nem élt át az emberiség - Nem tudni, mikor lesz vakcina
MTI | 2020. július 10. 17:57
A WHO sem tudja, hogy elkezdődött-e már a koronavírus második hulláma, vagy még mindig az első tart, és erősödött fel bizonyos országokban. Az mindenesetre várható, hogy ősszel egyszerre lesz jelen az influenza- és a koronavírus-járvány.
Makro / Külgazdaság Pénzbüntetés lehet a vége a magyar légszennyezettségnek
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 17:06
Nem elegendők a légszennyezés érdemi csökkentésére a kormány által nemrég elfogadott Országos Levegőterhelés-csökkentési Programban (OLP) előirányzott intézkedések – hívta fel az Agrárminisztérium figyelmét a Levegő Munkacsoport. A hazai civilek aggodalmát osztja az Európai Bizottság is.
Makro / Külgazdaság Háború a Níluson – egymás torkán a két ország
Káncz Csaba | 2020. július 10. 15:50
Egyiptom és Etiópia között napokon belül új szintre eszkalálódhat a feszültség a Níluson felépített óriási etióp gát kapcsán. A szembenállás ráirányítja a figyelmet Északkelet-Afrikára, amely mágnesként vonzza a külső szereplőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nem kell karanténba mennünk, ha Nagy-Britanniába utazunk - a szerbek nem ilyen szerencsések
MTI | 2020. július 10. 13:44
Élesedett a korábban belengetett beutazási könnyítés a szigetországban. Eredetileg Szerbia is rajta volt a mentes-listán, de a koronavírus-fertőzések felszökő száma miatt egyből ki is húzták őket.
hírlevél