<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ukrajna és Marokkó hiába számít nyugati szövetségesnek, az amerikai vakcina exporttilalom miatt képtelen közvetlen szállításokhoz jutni. Az EU elfuserált vakcinabeszerzése geopolitikai kérdéssé vált, amint Moszkva és Peking megkezdte szállításait Pozsony, Prága, Varsó és Budapest irányába. Káncz Csaba jegyzete

Káncz Csaba a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje az ellenzéki előválasztáson. A szerző nem tagja szerkesztőségünknek, külsősként publikál oldalainkon.

Napjaink változó környezetében a „biztonság” fogalma sokkal bonyolultabbá vált, mint amilyen akár csak 20 évvel ezelőtt volt. A vírus nyomáspróbának teszi ki a különböző politikai rendszereket, és kíméletlenül felméri, hogy azok milyen hatékonysággal tudják megvédeni lakosaikat. 

A vakcina, mint csodafegyver?

A kórokozó meggyengítette a populista politikusok hatalmát, mert számukra csak az a válság volt a jó, amelyet saját maguk festettek föl a falra. Nekik legyőzendő ellenség kell, nem megoldandó probléma. Márpedig a koronavírus nem ilyen.

A kormányok többsége számos gazdasági és társadalmi korlátozó intézkedést vezetett be, amely érinti a mobilitást.  Miközben a globális koronavírus-járvány potenciális közegészségügyi és gazdasági következményei lassan kibontakoznak, addig a politikai kihatások világos kontúrjait még nem látjuk.  De azt már igen, hogy a járvány aláássa számos nemzetközi intézmény legitimitását, és tovább destabilizálja a globalizációt.

Mindeközben lassan, de biztosan a kormányzatok a vakcinát nevezték ki azon csodafegyvernek, amellyel visszaáll majd a korábbi gazdasági és társadalmi egyensúly. Holott a verseny még nem dőlt el a vakcina kifejlesztésével, azt gigantikus nagyságrendben elő is kell állítani. Két dózissal számolva a Föld lakosságának védetté tételéhez 15 milliárd dózisra lenne szükség. A világ legnagyobb gyártója, az Indiai Szérum Intézet szerint ezt négy éven belül nem lehet megcsinálni.   

A gyártási problémák mellett egyéb kihívások is vannak, hiszen egyes vakcinákat rendkívül alacsony hőmérsékleten lehet csak tárolni. A jövedelmi viszonyok is mély szakadékot jelentenek: míg a legmagasabb jövedelmű országok 94 százalékában már megkezdődött az oltás, az alacsony jövedelmű országok esetében 14 százalékon áll ez a mutató.

Geopolitika küzdelem

A vakcina kifejlesztése és globális elterjesztése mára a nyugati hatalmak, valamint Oroszország, Kína és India részéről már túllépett a tudományos rivalizáláson és éles geopolitikai kérdéssé nőtte ki magát.  Egy kiváló példa Ukrajna, amely beszorult a Nyugat és Oroszország közé. Hiába számít jelenleg nyugati szövetségesnek, Trump volt elnök amerikai vakcina-exporttilalma miatt képtelen közvetlen szállításokhoz jutni.  

Moszkva azonnal lecsapott az ügyre, kiemelve, hogy szükséghelyzetben senki sem segít Kijevnek. A sarokba szorult Ukrajna ezért most kétségbeesetten Kínához fordult.

Hasonló eset játszódik le Észak-Afrikában is. Bár Marokkó amerikai szövetségesnek számít, Washington exporttilalma lehetővé tette Peking számára, hogy elfoglalja a marokkói piacot. Marokkó 65 millió Sinopharm-dózisra szerződött le és megkezdte az oltási kampányát anélkül, hogy a nyugati maradék vakcinákra várt volna. Algéria külügyminisztere eközben háláját fejezte ki Kínának a kapott vakcinákért és leszögezte, hogy Algír szívesen népszerűsíti majd az „Egy övezet Egy út” kezdeményezést a jövőben.

Négy év kell ahhoz, hogy mindenkit beoltsanak? Fotó: EPA/NEIL HALLNégy év kell ahhoz, hogy mindenkit beoltsanak? Fotó: EPA/NEIL HALL

Kína több szállítmány vakcinát adományozott 13 országnak, közöttük olyan közeli szövetségesének, mint Pakisztán, Mianmar és Kambodzsa és olyannak, amellyel még szorosabbra akarja fűzni a viszonyát, mint például Szerbia.

A kínai külügyminiszter januárban öt afrikai szövetséges országot látogatott meg, ahol a vezetőkkel kiemelt téma volt a vakcina ügye és azok leszállítását „prioritásnak” nevezte. Hasonló látogatásokat tett a miniszter délkelet-ázsiai országokba – amelyek közül többel területi vitában áll a Dél-kínai-tengeren – és a vakcina szállítása ott is a tárgyalások témája lett.

A Kreml a maga részéről több millió vakcinát tervez szállítani nemcsak a szomszédainak, hanem több dél-amerikai országnak – kezdve Brazíliával és Argentínával. Mint a napokban kiderült, Washington politikai nyomást gyakorolt Brazíliára, hogy ne vásároljon az orosz vakcinából, tartva Moszkva befolyásának növekedésétől. A New York Times szerint viszont az oroszok Latin-Amerikában internetes dezinformációs kampánnyal igyekeznek diszkreditálni a nyugati vakcinák hatásosságát.

Önmaga vágta sebét

Az EU elfuserált vakcina beszerzése is pillanatok alatt geopolitikai kérdéssé vált, amint Moszkva megkezdte szállításait Pozsony és Prága irányába. Varsó eközben Peking segítségét kérte.   Budapest pedig mind Moszkváét, mind Pekingét.

Az Európai Bizottság kétségtelenül elszúrta a felkészülést az emberiség történetének legnagyobb oltási akciójára. A Bizottság annak a részlegnek adta ki 450 millió ember beoltásának felelősségét, amely előtte főként élelmiszer-minősítéssel foglalkozott.  A Bizottság a vakcina árát tekintette kulcskérdésnek, és abban sem volt biztos, hogy melyik gyárnak adjon támogatást. 

Ezért azután csúszott az egész beszerzés, viszont háttérbe szorult, hogy hány áldozata lesz annak, ha az emberek nem kapják meg mielőbb az oltást. A közös vásárlás miatt jó időre tétlenségre lettek kárhoztatva a kormányok, amit csak tetézett, hogy még meg kellett szervezni az elosztást, illetve a beadást, amikor végre elkezdtek érkezni a szerek.  

Valóban, egy normálisan és áttekinthetően működő intézménynél Ursula von der Leyen elnöknek már régen távoznia kellett volna a pozíciójából.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Tizenegy napos extra Covid-szünetet rendeltek el Oroszországban
MTI | 2021. október 28. 11:44
Tizenegy napig tartó járványügyi munkaszünetet vezettek be csütörtöktől Moszkvában a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezésére, miközben országos szinten az új fertőzöttek száma először haladta meg a 40 ezret és a halálos áldozatoké is ismét rekordot döntött.
Makro / Külgazdaság Döntött a kormány: kötelező maszkviselés a tömegközlekedésben, kötelező lehet a cégeknél az oltás
Baka F. Zoltán | 2021. október 28. 11:15
Komoly a járványhelyzet, beavatkozik a kormány: a munkaadó előírhatja az oltást a dolgozóinak.
Makro / Külgazdaság Egyre nő a munkahelyi balesetek száma
Privátbankár.hu | 2021. október 28. 09:50
Évente körülbelül 20 ezren szenvednek 3 munkanapon túl gyógyuló balesetet a munkahelyükön, legalábbis ennyit jelentenek a hatóságok felé. Nagyságrendekkel többeket ér baleset azonban a közutakon, még többeket az otthonaikban. Ennek ellenére a balesetbiztosítással rendelkezők száma elenyészőnek mondható, holott egy jól megválasztott szerződéssel akár milliós anyagi terhet vehetünk le a vállunkról – figyelmeztet közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége.
Makro / Külgazdaság Áprilisi szinten az új fertőzöttek száma, elhunyt 45 beteg
Privátbankár.hu | 2021. október 28. 09:15
4039 újabb fertőzöttet azonosítottak.
Makro / Külgazdaság Lélegeztetőgépeket küldünk Erdélybe
MTI | 2021. október 28. 07:58
Az újabb egészségügyi szállítmány 20 romániai, elsősorban erdélyi kórházat segít, jelentette be Szijjártó Péter.
Makro / Külgazdaság Kormányválság van Portugáliában
MTI | 2021. október 28. 07:14
Miután a parlament nem fogadta el az ország 2022-es költségvetését.
Makro / Külgazdaság Megint egymásnak ment London és Párizs a halászati engedélyek miatt
MTI | 2021. október 28. 06:34
Franciaország jelezte, hogy már jövő héttől szankciókat élesíthet a szigetország ellen, ha addig nem rendeződik a halászhajói ügye. Nagy-Britannia pedig ellenszankciókat helyezett kilátásba.
Makro / Külgazdaság Háborús készülődés az űrben – az elmúlt napokban új fázisba léptünk
Káncz Csaba | 2021. október 27. 17:59
Az elmúlt napokban Németország, Franciaország, Dél-Korea és Kína is bejelentkezett a versenyfutás új szakaszába. Szöul számára komoly hajtóerőt jelent a fejlesztéseknél, hogy a nemzetközi szankciók ellenére Észak-Korea nem csak rövid- és közép hatótávolságú rakétákat fejlesztett ki, hanem nagy hatótávolságú és űrrakétákat is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A járvány alatt hízott óriásit a TikTok tulajdonosának vagyona
MTI | 2021. október 27. 17:38
Nagyot nőtt egy év alatt a kínai dollármilliárdosok száma: idén 307-tel többen vannak, mint tavaly, és így 1185-en szerepelnek a sanghaji Hurum magazin által szerdán közzétett listán, amely a leggazdagabb kínaiakat rangsorolja.
Makro / Külgazdaság Megvan, mely vidéki városokban lehet a legdrágábban lakást venni
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 15:19
A legdrágább városokat összegző listán változott az élmezőny, jelenleg a legmagasabb négyzetméterár Érdre jellemző átlagosan 600 ezer forinttal. Ezzel Debrecen holtversenyben Székesfehérvárral a második helyre szorult.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos