Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A járvány óriási ütést vitt be Kína országimázsának és a pekingi kormányzat idegesen figyeli a külföldi politikai reakciókat. A japánok érzik, hogy most esély van a két, rendkívül terhelt közös történelmű ország kapcsolatainak javítására. Káncz Csaba jegyzete.
Védőmaszkos gyalogosok Pekingben 2020. január 21-én. (Fotó: MTI/EPA/Vu Hong )

Kínában a koronavírus járványnak eddig 2700 halálos áldozata van, miközben több, mint 80 ezer ember fertőződött meg. A járvány körüli kezdeti elhallgatás és fejetlenség súlyos repedéseket okozott Hszi Csin-ping elnök eddig sebezhetetlennek tűnő imázsán, amelyet az elmúlt 8 évben olyan gondosan ápolt. Ráadásul a járvány és az USA-val folytatott kereskedelmi háború hatására a külföldi befektetők alternatív befektetési helyszíneket keresnek mind Dél-Kelet Ázsiában, mind Európában.

Veszélyek és frusztrációk

Ha a nagyobb multik bevállalják a költözés költségeit és nemzetközileg átstrukturálják a beszállítási láncaikat, akkor csak ritkán térnek vissza az eredeti helyszínre. Márpedig ez veszélyes lenne Hszi elnökre és pártjára, hiszen a külföldi cégek technológiája életfontosságú ahhoz, hogy Kína feljebb mozduljon a globális értékláncon.

A közösségi média eközben jól jelzi a nép hangulatváltozását. A polgárok egyre gyakrabban fejezik ki frusztrációjukat a törékeny társadalombiztosítási rendszer miatt, de egyre gyakrabban követelnek átláthatóságot, számonkérhetőséget és szólásszabadságot is. A kínai közösségi médiában egyre többször merül fel a kérdés, hogy miért is költ a kormány ebben a helyzetben milliárdokat olyan külföldi gigaprojektekre, mint a Hszi elnök nevével fémjelzett Új Selyemút (BRI) projekt, miközben a kínai egészségügyi rendszer nem képes menedzselni a koronavírus krízist.

Bizonyos határokat viszont a cenzorok nem engednek átlépni. Elérhetetlenné vált a cikk például, amely olyan felségsértő címmel bírt, mint hogy „Ha bátrabb médiánk lett volna, akkor megelőzhető lett volna a koronavírus járvány?”

Japán kinyújtott keze

A járvány természetesen óriási ütést vitt be Kína országimázsának is és a pekingi kormányzat idegesen figyeli a külföldi politikai reakciókat és médiabeszámolókat – különösen, hogy növekszik a kínaiak elleni rasszista támadások száma világszerte. A hónap elején a kínai külügyi szóvivő túlreagálással vádolta az Egyesült Államokat, amint az elsőként evakuálta személyzetét a vuhani konzulátusról. Ezzel szemben dicsérte Japánt a visszafogott lépései kapcsán.

Káncz Csaba

Valóban a jelenlegi válság közepette Kína és Japán is egyre inkább azt keresi, ami összeköti a két országot. A japánok érzik, hogy most esély van a két, rendkívül terhelt közös történelmű ország kapcsolatainak javítására, ezért február 18-ig 3 millió maszkot adományoztak Kínának, 6,3 millió dolláros pénzügyi adománnyal kísérve.

Peking és Tokió hivatalos kapcsolatai már a járványt megelőzően is javuló pályát mutattak. Míg a 2013-ban, a Szenkaku / Tiaojü szigetek körüli viták idején a kínaiak 92,8 százaléka negatív véleménnyel volt Japánról, 2019-re ez csaknem megfeleződött, és ez a mutató tavaly már csupán 52,8 százalékon áll. 2018-ban 8,38 millió kínai látogatta meg Japánt, ami hatszoros érték 2013-hoz képest.

A két országot groteszk módon most már az iskolák lezárása is összeköti. A japán kormányfő tegnap jelentette be, hogy jövő hétfőtől március végéig zárva tart minden iskola, 13 millió diákot érintve. Kína szintén bejelentette, hogy nem nyitnak újra az iskolák a Tavaszi Fesztivált követően és a közel 200 millió diák online követheti az órákat. Hongkongban április közepéig tartanak a jelenlegi tervek szerint zárva az iskolák.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem hatékony 65 év felett az AstraZeneca vakcinája? Reagált a gyártó is
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 26. 07:02
Német lapok szellőztették meg először az aggodalmakat.
Makro / Külgazdaság Joe Biden telefonált - miről egyeztetett Angela Merkellel?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 26. 06:48
Angela Merkel német kancellár telefonon egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel hétfőn - közölte a német szövetségi kormány szóvivője.
Makro / Külgazdaság Még nincs vége: halad tovább a Trump elleni eljárás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 26. 06:34
Eljuttatták hétfőn az amerikai szövetségi képviselőház illetékesei a Donald Trump előző elnökkel szemben indított alkotmányos vádeljárás (impeachment) dokumentumait a szenátusnak, amely dönteni hivatott az elnök felelősségre vonásáról.
Makro / Külgazdaság „Elegük van az embereknek” – ilyen belülről a világ egyik legfertőzöttebb országa
Wéber Balázs | 2021. január 26. 05:29
Bár az Egyesült Államok után Brazíliában követelte a legtöbb áldozatot a Covid-járvány a világon, mégis tömve vannak az ottani strandok. Ezzel együtt a járvány a brazilok életét is átformálta, mondta el a Privátbankár.hu-nak egy helyi lakos. Carlos Alejandro Szilágyi azt is elárulta, milyen az ottani válságkezelés, félnek-e a brazilok a keleti vakcináktól, és ő hogyan vészelte át a fertőzést.
Makro / Külgazdaság A minimálbér elértéktelenedik, a vakcinaútlevél kötelező lesz?
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 18:42
Nem elégedettek a szakszervezetek a minimálbér emelésével, szerintük az alacsony jövedelműek számára a tervezett 4 százalék nem elegendő. Többek között erről beszélt kollégánk a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság Közeleg március 1.: a MOK megfogalmazta aggályait
Kormos Olga | 2021. január 25. 18:31
Alig egy hónap van hátra március 1-ig, e napon az eddig érvényben lévő egészségügyi közalkalmazotti szerződések és munkaviszonyok megszűnnek, helyettük – amennyiben a munkavállalók az új szerződéseket aláírják – az új, egészségügyi szolgálati munkaviszony lép életbe. A Magyar Orvosi Kamara megfogalmazta ezzel kapcsolatos aggályait.
Makro / Külgazdaság Növekedett a szakadék a szegények és gazdagok között a járvány miatt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 25. 18:21
Az egyenlőtlenség vírusa nevet viselő dokumentumban hangsúlyozzák, hogy a járvány csaknem az összes országban növelheti az egyenlőtlenséget, aminek következtében a szegénységben élőknek legalább 14-szer annyi időbe fog kerülni, hogy visszajussanak a járvány előtti szintre, mint az ezer leggazdagabb ember.
Makro / Külgazdaság Mely légitársaságok lehetnek a járvány győztesei?
F. Szabó Emese | 2021. január 25. 16:49
A légi közlekedésre hosszú hónapok óta enervált haldoklás jellemző. Alig van járat, senki sem tud semmit, senki sem repül sehova. Ehhez képest a Wizz Air és a Ryanair árfolyama az egekben van, mintha nem is lenne világjárvány. Az emberek megőrültek? Vagy ezek a cégek tudnak valamit, amit a versenytársak nem?
Makro / Külgazdaság A Covid-tartalékos katonák közel fele nem tért vissza a munkaerőpiacra
Tiszai Balázs | 2021. január 25. 16:31
December végén lezárult azon tartalékosok első turnusának a kiképzése, akik a kifejezetten a koronavírus miatt állásukat elvesztők számára létrehozott honvédségi programra jelentkeztek. Volt, aki idő közben munkát talált, és otthagyta a képzést, de a jelentkezők java része végigcsinálta, sőt, majdnem a felük egyelőre meg is maradt a honvédség kötelékében.
Makro / Külgazdaság Megvan a megállapodás: ennyi lesz a minimálbér
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 25. 15:43
Február 1-től a minimálbér bruttó értéke 167 400 forintra, a garantált bérminimum bruttó értéke pedig 219 ezer forintra emelkedik, ami 4 százalékos béremelést jelent. 
hírlevél