BUX
34 652.84
+0.09%
+32.00
OTP
10 360.00
+0.97%
+100.00
MOL
1 715.00
-0.41%
-7.00
RICHTER
6 785.00
-0.73%
-50.00
MTELEKOM
372.00
+1.36%
+5.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. február 28. 09:06

A járvány óriási ütést vitt be Kína országimázsának és a pekingi kormányzat idegesen figyeli a külföldi politikai reakciókat. A japánok érzik, hogy most esély van a két, rendkívül terhelt közös történelmű ország kapcsolatainak javítására. Káncz Csaba jegyzete.

Védőmaszkos gyalogosok Pekingben 2020. január 21-én. (Fotó: MTI/EPA/Vu Hong )

Kínában a koronavírus járványnak eddig 2700 halálos áldozata van, miközben több, mint 80 ezer ember fertőződött meg. A járvány körüli kezdeti elhallgatás és fejetlenség súlyos repedéseket okozott Hszi Csin-ping elnök eddig sebezhetetlennek tűnő imázsán, amelyet az elmúlt 8 évben olyan gondosan ápolt. Ráadásul a járvány és az USA-val folytatott kereskedelmi háború hatására a külföldi befektetők alternatív befektetési helyszíneket keresnek mind Dél-Kelet Ázsiában, mind Európában.

Veszélyek és frusztrációk

Ha a nagyobb multik bevállalják a költözés költségeit és nemzetközileg átstrukturálják a beszállítási láncaikat, akkor csak ritkán térnek vissza az eredeti helyszínre. Márpedig ez veszélyes lenne Hszi elnökre és pártjára, hiszen a külföldi cégek technológiája életfontosságú ahhoz, hogy Kína feljebb mozduljon a globális értékláncon.

A közösségi média eközben jól jelzi a nép hangulatváltozását. A polgárok egyre gyakrabban fejezik ki frusztrációjukat a törékeny társadalombiztosítási rendszer miatt, de egyre gyakrabban követelnek átláthatóságot, számonkérhetőséget és szólásszabadságot is. A kínai közösségi médiában egyre többször merül fel a kérdés, hogy miért is költ a kormány ebben a helyzetben milliárdokat olyan külföldi gigaprojektekre, mint a Hszi elnök nevével fémjelzett Új Selyemút (BRI) projekt, miközben a kínai egészségügyi rendszer nem képes menedzselni a koronavírus krízist.

Bizonyos határokat viszont a cenzorok nem engednek átlépni. Elérhetetlenné vált a cikk például, amely olyan felségsértő címmel bírt, mint hogy „Ha bátrabb médiánk lett volna, akkor megelőzhető lett volna a koronavírus járvány?”

Japán kinyújtott keze

A járvány természetesen óriási ütést vitt be Kína országimázsának is és a pekingi kormányzat idegesen figyeli a külföldi politikai reakciókat és médiabeszámolókat – különösen, hogy növekszik a kínaiak elleni rasszista támadások száma világszerte. A hónap elején a kínai külügyi szóvivő túlreagálással vádolta az Egyesült Államokat, amint az elsőként evakuálta személyzetét a vuhani konzulátusról. Ezzel szemben dicsérte Japánt a visszafogott lépései kapcsán.

Káncz Csaba

Valóban a jelenlegi válság közepette Kína és Japán is egyre inkább azt keresi, ami összeköti a két országot. A japánok érzik, hogy most esély van a két, rendkívül terhelt közös történelmű ország kapcsolatainak javítására, ezért február 18-ig 3 millió maszkot adományoztak Kínának, 6,3 millió dolláros pénzügyi adománnyal kísérve.

Peking és Tokió hivatalos kapcsolatai már a járványt megelőzően is javuló pályát mutattak. Míg a 2013-ban, a Szenkaku / Tiaojü szigetek körüli viták idején a kínaiak 92,8 százaléka negatív véleménnyel volt Japánról, 2019-re ez csaknem megfeleződött, és ez a mutató tavaly már csupán 52,8 százalékon áll. 2018-ban 8,38 millió kínai látogatta meg Japánt, ami hatszoros érték 2013-hoz képest.

A két országot groteszk módon most már az iskolák lezárása is összeköti. A japán kormányfő tegnap jelentette be, hogy jövő hétfőtől március végéig zárva tart minden iskola, 13 millió diákot érintve. Kína szintén bejelentette, hogy nem nyitnak újra az iskolák a Tavaszi Fesztivált követően és a közel 200 millió diák online követheti az órákat. Hongkongban április közepéig tartanak a jelenlegi tervek szerint zárva az iskolák.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nyolcszorosára nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Spanyolországban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 10:07
Ismét terjed a koronavírus-járvány a dél-európai ország egyes részein a veszélyhelyzet megszüntetése óta. Igaz, pánikra nincs ok: a helyzet messze nem annyira súlyos, mint tavasszal.
Makro / Külgazdaság 25 ezerrel kevesebben keresnek állást
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 09:17
A június közepi mélypontot követően augusztus első napjaira közel 25 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, ami egyértelműen jelzi, hogy kedvező fordulat megy végbe a munkaerőpiacon – mondta Bodó Sándor.
Makro / Külgazdaság Hogy áll most a koronavírus-járvány világszinten?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 08:08
A világon 18 224 253 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 692 679, a gyógyultaké pedig 10 865 548 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki rendelettel zárnák az amerikai munkaerőpiacot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 07:49
Donald Trump rendeletet írt alá az amerikai munkahelyek védelméről, amely azt kívánja megakadályozni, hogy külföldi munkavállalókat, akár alkalmi munkára is, amerikai munkavállalók helyére vegyenek fel.
Makro / Külgazdaság Mint az első világháború előestéjén – elfajulhat Kína démonizálása
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 07:33
Az új hidegháború keretei között Washington következetesen, folyamatosan és számos csúsztatással démonizálja Kínát. Geopolitikailag a jelenlegi amerikai-kínai szembenállás kísértetiesen hasonlít a múlt század eleji angol-német szembenállásra - amely aztán az első világháborúba torkollott. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ezzel segítene a kormány a turisztikai szektornak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 06:52
A koronavírus turizmusban mért káros hatásainak enyhítésére induló Széchenyi Turisztikai Kártya Programról érkeztek részletek a legfrissebb Magyar Közlönyben.
Makro / Külgazdaság 80 milliárdos lyukat üt az államkasszán a fesztiválok elmaradása
MTI | 2020. augusztus 3. 10:14
A magyar fesztiválipar áfacsökkentéssel, támogatással élne túl.
Makro / Külgazdaság Már több mint 18 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. augusztus 3. 10:05
A halálos áldozatok száma átlépte a 688 ezret.
Makro / Külgazdaság 101 ezren diplomáztak le eddig a koronavírusnak köszönhetően
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:38
Ennyi beragadt diplomát adtak ki a nyelvvizsgamentesség bevezetése óta.
Makro / Külgazdaság Valami megmozdult a magyar gazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:04
Az elmúlt hónapok erős pesszimizmusa után a júliusi Beszerzési Menedzserindex minimális élénkülést mutat. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság által számolt index azt jelzi, hogy a mélyponton átlendültünk, de az érték alulmúlja az elmúlt évi számot és a korábbi három év átlagát is.
Friss
hírlevél