<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az igazságügyi tárca kezdeményezni fogja, hogy az ügyvédi irodákat sorolják a kis- és középvállalkozások közé - mondta el a Magyar Nemzetnek Patyi Gergely. Az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár közölte: az év végéig megvizsgálják a közjegyzői, a végrehajtói és a szakértői kamarák működését.

Az igazságügyi tárca kezdeményezni fogja a kirendelt védők megbízási díjának emelését, s azt is, hogy az ügyvédi irodákat sorolják a kis- és középvállalkozások közé - mondta el a Magyar Nemzetnek Patyi Gergely. Az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár szerint az átminősítéssel lehetővé válna, hogy hitelt vegyenek fel, kérelmükre részesülni tudjanak az állami és az uniós támogatásokból is.

Jogszabályokkal simítják el a problémákat

Más-más formában ugyan, de a minisztérium együttműködik az igazságszolgáltatás résztvevőivel, a bíróságokkal és az ügyészségekkel, s az Országos Bírósági Hivatallal is. Az államtitkár kiemelte: a tárca vezetője már megállapodást kötött a Kúria elnökével arról, hogy a minisztérium munkatársai részt vesznek a Kúria joggyakorlat-elemző csoportjainak tevékenységében. A joggyakorlatot, a törvények érvényesülését ennél szélesebben elemzik majd, hiszen figyelemmel kísérik nemcsak a bíróság„ de az ügyészség munkáját is. A statisztikák és más információk elemzésével igyekeznek meggyőződni arról, hogy a jogszabályok betöltik-e hivatásukat, mindenben alkatinasak-e a viták rendezésére. Ahol ellentmondást tapasztalnak, ott a tárca kezdeményezni fogja a törvények módosítását.

Górcső alatt a közjegyzők és a végrehajtók

hirdetés

Az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár közölte: az év végéig megvizsgálják a közjegyzői,. a végrehajtói és a szakértői kamarák működését is - felügyeleti jogkörükben szeretnék előmozdítani, hogy érvényesüljön az ügyfelek tisztességes eljáráshoz való joga. A közjegyzők részben közhatalmi tevékenységet gyakorolnak: átadják a hagyatékot, s részt vesznek közokiratok elkészítésében. A szolgáltatás piaca zárt, csak annyi közjegyzői hely van, amennyit a jogszabály megenged. Mint az államtitkár elmondta: nem tervezik új körzetek létrehozását.

A minisztériumi vezető a devizaügyek kapcsán úgy fogalmazott: a közjegyzők csak közvetve vettek részt a különféle vitatott hitelszerződések létrehozásában, hiszen a szerepük az volt, hogy közokiratba foglalják a bank és az ügyfél megállapodását. Ez azt szolgálta, hogy a szerződés per nélkül végrehajtható legyen. Más kérdés, hogy a közjegyzők ilyen részvétele korábban gyakori volt, a gazdasági válság miatt ebben is visszarendeződés következett be.

Ami a végrehajtást illeti, arról Patyi Gergely azt mondta: a bírósági végrehajtók nehéz helyzetben vannak, hiszen három különböző kívánalomnak kell egyszerre megfelelniük. A végrehajtást kérők – túlzással persze - azt szeretnék, ha adósaikat eladnák rabszolgának, az adósok pedig természetesen humánus és együtt érző eljárásra számítanak. Nagyon sok az ügy, ehhez képest kis létszámú végrehajtói karnak kell elvégeznie a feladatot. Az év végéig feltáró vizsgálatot folytatnak a sokak életét befolyásoló szakterületen. Alaposabban szeretnék megismerni az utóbbi idők végrehajtási eljárásainak jellemzőit, esetleges anomáliáit. Az adósoknak és a hitelezőknek is jogos igénye, hogy a folyamat mindenben szabályszerű legyen.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb fejezet az amerikai-orosz kémháborúban
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 06:33
Távozniuk kell január 31-ig Oroszországból a moszkvai amerikai nagykövetség azon diplomatáinak, akik több, mint három éve szolgálnak állomáshelyükön - közölte az orosz külügyminisztérium.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: megszenvedik a diákok a Covid-karantént
Wéber Balázs | 2021. december 2. 06:07
Rosszul járnak a tanulók a koronavírus-járvány miatti digitális oktatással, derül ki egy friss nemzetközi felmérésből. Kevésbé hatékonyan tanulnak, nehezebben koncentrálnak és hiányoznak a társas kapcsolatok. Egyes szakértők hosszútávon katasztrofális hatásoktól tartanak. Az általunk megkérdezett pedagógusok szerint fásultabbak, nehezebben tanulnak a diákok digitális oktatásban, ugyanakkor ez függ az életkortól és a tantárgytól is.
Makro / Külgazdaság Negyedik hullám: Németország nemzetközi segítségre szorul
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 18:13
Felajánlotta Németországnak kórházi ápolásra szoruló betegek átvételét több európai uniós tagország, hogy sikerüljön megőrizni a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt vészesen megterhelt német egészségügyi rendszer teljesítőképességét - jelentette szerdán a Der Spiegel a hírportálján.
Makro / Külgazdaság A nap képe: baráti országba indult Márki-Zay Péter
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 17:01
Az összellenzéki miniszterelnök-jelölt Ferihegyről posztolt egyet Facebookon.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György berúgta a forintot
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 16:41
A hazai fizetőeszköz erősödött arra, hogy a jegybankelnök Országgyűlésben elmondott beszédében megerősítette, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) addig folytatja a monetáris kondíciók szigorítását – köztük is a kamatemelést –, amíg az infláció nem tér vissza a 3 százalékos célja közelébe.
Makro / Külgazdaság Közeledik a nap, amikor kötelező lesz az Európai Unióban a koronavírus elleni oltás?
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 16:09
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán úgy fogalmazott Brüsszelben, meg kellene fontolni, hogy kötelezővé tegyék az oltást az összes uniós tagállamban.
Makro / Külgazdaság Moszkva fontolóra vette nukleáris fegyverek telepítését Kubába és Venezuelába
Káncz Csaba | 2021. december 1. 15:08
Putyin szerint a Nyugat nem veszi tekintetbe a Moszkva által lefektetett „vörös vonalakat”. A Kreml-közeli agytröszt kiemeli, hogy orosz nukleáris fegyverek telepítése az USA határainak közelébe válasz lehet Washington hasonló akcióira az orosz határnál. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megerősítést kaptak Varga Mihályék Párizsból
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 14:48
6,9 százalékos magyar gazdasági növekedéssel számol 2021-ben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) – áll a legfrissebb, mai napon publikált ’Economic Outlook’ című kiadványában. Az idei évre vonatkozó előrejelzés több mint 2 százalékponttal haladja meg a májusi OECD-prognózisban foglalt növekedési értéket. 2022-re 5 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít a kiadvány.
Makro / Külgazdaság Mutatjuk a világ legdrágább városait - Budapest nincs köztük
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 14:31
Tel-Avivban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon, Budapest ugyanakkor ezen a mércén továbbra sincs a száz legdrágább város között - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán ismertetett éves globális felmérésében 
Makro / Külgazdaság Vezércsere a HungaroControlnál
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 13:20
Távozik a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló