1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az unió gazdasági téren „légtornászmutatványra készül”, a felszínen minden sima, azonban a spanyol kormány tartogathat még meglepetéseket. Az Egyesült Államoknak a munkanélküliség ellen kell komoly harcot vívnia, Kínának pedig gazdasága átalakításával kell majd megbirkóznia a második negyedévben.

A Saxo Bank elemzése szerint az elmúlt két negyedévben a világ jegybankjai a piaci beavatkozás területén elmentek a végletekig, most azonban visszahúzódóban vannak, hiszen „sikerült” a gazdaságot stabilizálni, sőt az USA esetében még növekedésbe is fordítani. A monetáris politikai intézkedések szokás szerint némi késéssel fejtik ki hatásukat ezért a következő egy vagy két negyedévben fog eldőlni, milyen reakciókat vált ki a gazdasági ösztönzés.

Pozitív lendület, aggasztó kilátások

Steen Jakobsen, a Saxo Bank szakértője szerint minden esély megvan arra, hogy a második és talán a harmadik negyedév – legalábbis Európában és az USA-ban – furcsa módon a viszonylag pozitív gazdasági lendület és az aggasztó hosszú távú kilátások együttállását hozza.

A bank szerint az idei második negyedévben reagálni kell a sorozatban elkövetett súlyos politikai hibákra, amelyek abból adódtak, hogy minden helyzetre pénznyomtatás volt a válasz. Az elemzés emlékeztetett arra, hogy az első negyedévben az Európai Központi Bank (EKB) példátlan huszárvágással három évre ezermilliárd euró összegű likviditást teremtett, mellyel sikerült megállítani az államkötvényhozamok emelkedését, miközben az uniós politikusoknak mindössze egy fiskális paktumot sikerült összeeszkábálniuk.

Előbb vagy utóbb kamatot kell emelnie a Fed-nek

Jakobsen véleménye szerint a piac örömmel vette az ölébe hulló likviditást, és a világ részvénypiacai az első negyedévben megiramodtak. a szakértő kiemelte, hogy Kína egyértelműen valamilyen landolásra készül, míg az USA-ban a növekedés az átlagon felüli teljesítmény dacára is akadozó sebességű, most az amerikai gazdaságnak bizonyítania kell, elsősorban a munkahelyteremtés frontján. A Saxo Bank szerint az amerikai munkanélküliség – Ben Bernanke feltételezésével ellentétben – nem ciklikus, hanem strukturális, amely azt jelenti, hogy a Federal Reserve-nek előbb vagy utóbb kamatot kell emelnie.

Steen Jakobsen úgy véli, hogy a második negyedév „a nagy légtornászmutatvány” ideje lesz, hozzátette, hogy az EU-ban a felszínen minden simának tűnik, csakhogy a spanyol kormány már előre bejelentette, hogy nem fogja az új uniós költségvetési paktum követelményeit teljesíteni. Véleménye szerint a költségvetés kiegyensúlyozásának szociális költségei egyszerűen túl magasak, hozzátette, hogy a „kétsebességes” Európa gondolata sohasem volt még ennyire látható.

Az unió akadályversenyében a következő állomás az a június-júliusi időszak lesz, amely a tagállamok parlamentjei számára az Európai Stabilitási Mechanizmus törvénybe iktatását jelenti. A szakértő szerint ez már nem csupán olyan tüneti kezelés, mint a pénznyomtatás, ez már az unió összetartása érdekében a valóban felajánlott pénzösszegekről szól. Mindezen tényezőket figyelembe véve a Saxo Bank Európában változatlanul újabb válságra számít, csak az időzítés kérdéses. E tekintetben nagyot nyom a latba a francia elnökválasztás, attól függetlenül, ki lesz végül a befutó.

A második negyedévben ne számítsunk bankóprésre

Ázsia a második negyedévben fontos kísérlet terepe lesz, ahol Kína jelenti a kritikus pontot. Az ország mára – legalább a szavak szintjén – felvette a kesztyűt, és bejelentette: át kell alakítani a gazdaságot. Hamarosan az is eldől, hogy képes lesz-e bejelentett szándéka szerint felfuttatni a fogyasztást, csökkenteni a túlzott beruházást, és mindezek mellett mindent összevetve megmaradni a növekedési pályán.  

A Saxo Bank összességében úgy ítéli meg, hogy a jegybankok egyetlen politikai eszköze, a bankóprés ismételt beindítása ugyan elkerülhetetlennek látszik, de nem a második negyedévben. Ha még messzebbre tekintünk, akkor már az látható, hogy a fizetésképtelenség problémájának kezelése során elkövetett sorozatos politikai baklövések, a súlyosbodó szociális és geopolitikai feszültségek akár pattanásig feszíthetik a húrt.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mennyibe kerül a nudli? A magyarok jövőjét is megmutathatja az elöregedő japánok szerencsétlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 10:33
Csiki-csuki helyzetbe kerültek a japánok a jen gyengülése miatt. Ez növeli az inflációt, ezért kevesebbet költenek az emberek, miközben gazdaságuk enélkül is a nulla növekedéssel bajlódik.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír, felpörgött a német külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:59
Márciusban az export és az import várakozáson felüli növekedése mellett emelkedett ugyan, de a várakozásoktól elmaradt a német külkereskedelemi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Tanárfizetések: egy magyar vagy cseh pedagógus kap többet?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:43
A visegrádi országcsoporthoz tartozó többi három ország közül Csehországban és Szlovákiában sokkal jobban keresnek a tanárok, mint magyarországi kollégáik, és a kormány nem kezeli le őket.
Makro / Külgazdaság A magyar élelmiszerboltok vitték a prímet
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:30
Főként az élelmiszer-kiskereskedelem bővülése húzta a márciusi növekedést. 
Makro / Külgazdaság Kiakadtak és befejezték a munkát az olasz közmédia dolgozói
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:22
Sztrájkba kezdek az olasz közmédia újságírói, mert úgy érzik, hogy a regnáló kormány azon ügyködik, hogy a saját szócsövévé tegye munkahelyüket, ami nem fér bele szakmai önbecsülésükbe.
Makro / Külgazdaság Ráhoznák a frászt Putyinra Trump emberei?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 07:22
Doland Trump novemberi választási győzelme esetén a regnáló Biden-adminisztrációnál is keményebben lépne fel Oroszországgal szemben egy elemző szerint.
Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG