4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egyre nagyobbak a politikai árkok a megismételt elnökválasztás miatt Ausztriában. De a Brexit figyelmeztető jel volt az osztrák polgár számára, ezért nehéz dolga lesz az eurószkeptikusok kampányának. Ha a gazdasági ügyekben kompetens szociáldemokrata miniszterelnök nem tudja rövid időn belül átvinni akaratát a koalíción, akkor a jövő évben előrehozott választások jönnek.

Leszerepeltek a jogállam stabilitása tekintetében a sógorok, hiszen 1945 után az első alkalommal egy országos választást meg kell ismételni. A Legfelsőbb Bíróság múlt pénteki döntése az elnökválasztás megismétléséről egy héttel azután történt meg, hogy az Egyesült Királyság már amúgy is politikai földrengést és bizonytalanságot okozott Európában.

Mélyülnek a társadalmi árkok

A Der Standard című osztrák liberális lap kommentárjában kiemeli, hogy a Szabadságpárt (FPÖ) kettős győzelmet ünnepel, hiszen a párt sikeres alkotmánybírósági beadványa által nemcsak újabb esélyt kapott jelöltjük Norbert Hofer, hanem az FPÖ megmutatta, hogy a jelenlegi szociáldemokrata-néppárti vezetésű rendszer nem működik. Ez viszont, tegyük hozzá, tovább mélyíti a szakadékokat az országban és előrehozott választásokkal fenyeget.

Mint kiderült a felülvizsgálat során, 77 926 levél-szavazatot olyan polgárok értékelték ki, akik erre nem voltak feljogosítva. A 117 szavazókörből 94-ben szabálytalanul kezelték a levélben érkezett szavazatokat. Egyes településeken 150 százalékos volt a részvétel a szavazáson. Több helyen pedig reggel kilenc óra helyett már az előző este hétkor kinyitották a levélszavazatokat, anélkül, hogy erről a választási bizottság tagját értesítenék.

Káncz Csaba

Holott május végén pedig csupán 31 000 szavazattal győzött a Zöldek korábbi főnöke, Alexander Van der Bellen a burgenlandi eurószkeptikus Norbert Hofer ellenében. A megismételt elnökválasztás döntő jelentőségű Ausztriában. Az osztrák elnök ugyanis európai viszonylatban erős jogkörökkel bír, nem csak a miniszterelnököt nevezi ki, hanem a kormányt is feloszlathatja. Az EU-párti Van der Bellen viszont már többször világossá tette, hogy ő nem nevezne ki egy FPÖ-vezette eurószkeptikus kormányt.

A Brexit viszont ébresztő az osztrákok számára is

Az viszont kérdéses, hogy az eurószkeptikus Hofer most egy huszáros rohammal beülhet az elnöki székbe. Az Egyesült Királyság kiválásának kísértete átalakította Európa politikai tájképét. Még az eurószkeptikus polgárok számára is világossá vált, hogy az EU elhagyása negatív jóléti kihatásokkal jár.

Hofernek ebben a közhangulatban nem lesz egyszerű feladat eurószkeptikus szólamokkal előnyre szert tennie. Mi több, az osztrák eurószkeptikus párt nemrég jelezte, hogy jövőre népszavazást szervezne Ausztria kiválásáról (’Öxit’). Az 1994-es népszavazáson az osztrákok 67 százaléka az EU-hoz való csatlakozásról döntött és friss felmérések arról tanúskodnak, hogy az EU-s tagságnak továbbra is világos többsége van az országban. Ez nem véletlen, hiszen az erősen exportra utalt Ausztriának létfontosságú az EU óriási belső piaca.

Ez bizony kemény érv hazánk számára is, ahol az export/GDP arány meghaladja a 104 százalékot. A Brexitet követő brit politikai és jogi káosz a magyar eurószkeptikus kormányzat számára is komoly politikai csapás, ezért próbálják az utóbbi órákban a hazai közbeszédet kétségbeesetten visszaterelni a menekült-kérdés irányába. Ebben a feszült európai helyzetben Lázár János EU-ügyekért felelős miniszter jelentette ki múlt csütörtökön, hogy ő „személy szerint” szívesen kilépne az EU-ból. Nos, mi pedig Lázár kivándorlásához ezúton is kívánunk sok sikert.

Az új osztrák elnökválasztást szeptember 25-én vagy október 2-án fogják megtartani. A kampány miatt az elkövetkező hónapokban óhatatlanul tovább mélyülnek a politikai árkok. Ez bénítóan hat az országra, ahol a szociáldemokrata SPÖ és a mérsékelt konzervatív ÖVP koalíciója már így is törékeny. Ha Christian Kern, a gazdasági ügyekben kompetens SPÖ-s miniszterelnök nem tudja rövid időn belül átvinni akaratát a koalíción, akkor a jövő évben előrehozott választások jönnek.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG