TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Bár a brit és az uniós tárgyalók tegnap megállapodtak Brexit-ügyben, korántsem biztos, hogy a dealt a brit kormány is el fogja fogadni. A kabinet ma délután ülésezik, Theresa Maynek kőkemény csatákra kell felkészülnie. A keményvonalas toryk szerint a megállapodás veszélyezteti az Egyesült Királyság egységét, és teljes fegyverletételt jelent Brüsszel előtt.
Sorsdöntő csata előtt: Theresa May a Downing Streeten ma reggel. EPA/ANDY RAIN

Lehet, hogy mégsem rendezetlen körülmények között lép ki Nagy-Britannia az EU-ból 2019. március 29-én: hosszú hónapokig tartó patthelyzet után tegnap a brit és az uniós tárgyalók megegyeztek az EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás szövegtervezetéről.

Egyelőre szakértői szintű egyezségről van szó, amelyet még politikai szinten is jóvá kell hagyni – Londonban és Brüsszelben egyaránt.

Mi lesz az ír-északír határral?

A tárgyalások eddigi legfontosabb megoldatlan kérdése az volt, hogy miként lehet elkerülni a hosszú évek óta nem létező határellenőrzés újbóli bevezetését az Egyesült Királyság részét képező Észak-Írország és az EU-ban maradó Ír Köztársaság 499 kilométeres határszakaszán. Ez az eshetőség akkor fenyeget, ha Brüsszel és London nem jut megállapodásra a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról.

Meglódult a fontA Brexit-megállapodás hírére meredeken erősödni kezdett a brit font, az euróval szemben közel hét hónapos csúcsra erősödött, majd gyengült. További részleteket itt olvashat.

A BBC szerint a szövegtervezet megoldásként azt javasolja, hogy az Egyesült Királyság ideiglenesen maradjon az EU vámuniójában. Néhány Brexit-párti politikus szerint ez azt jelenti, hogy a szigetországot továbbra is az uniós kereskedelmi szabályok fogságában tartják.

A Guardian úgy tudja, hogy a későbbiekben egy független bizottság dönt majd arról,  hogy mikor hagyják el a britek a vámuniót. A bizottság egyik fele brit, másik fele uniós delegáltakból fog állni, valamint tagja lesz a testületnek egy független képviselő is.

Arra ugyanakkor továbbra sincs válasz, hogy a vámunió elhagyását követően külön kereskedelmi szabályok vonatkoznak-e majd Észak-Írországra. A Brexit-pártiak egy része ezt továbbra is elutasítja, mivel az szerintük az Egyesült Királyság egységének megbomlását jelentené.

39 milliárdos válási költség

Többet exportálunk A KSH adatai szerint Magyarország tavaly 565 milliárd forint értékben hozott be árukat az Egyesült Királyságból, az oda irányuló exportunk pedig 1080 milliárd forintra rúgott.

A szövegtervezet emellett rögzíti, hogy milyen jogok illetik meg a külföldi állampolgárokat a Brexit után, meghatároz egy 21 hónapos átmeneti időszakot, valamint részletezi a 39 milliárd fontra rúgó "válási költségeket".

A brit kormány ma délután soron kívüli ülésen vitatja meg a tervezetet, és dönthet a következő lépésekről. A  kabinet tagjait előzetesen felkérték, hogy addigra olvassák el a szöveget.

„Ez a teljes megadás”

A kemény Brexitet pártoló toryk mindenesetre máris elkezdtek lobbizni annak érdekében, hogy dobják vissza a tervezetet. „Remélem, hogy a kormány blokkolni fogja a megállapodást” – jelentette ki Jacob Rees-Mogg parlamenti képviselő, a keményvonalas konzervatívok egyik vezére.

Boris Johnson, Theresa May kormányfő egykori külügyminisztere pedig egyenesen azt állítja, hogy a kormány a teljes megadás küszöbén áll.

"Már beleegyeztünk abba, hogy 40 milliárd fontot fizetünk a semmiért cserébe. Beleegyeztünk abba, hogy Brüsszel balfékjei legyünk: nem csak a jelenlegi szabálykönyvüket írjuk alá, hanem egy csomó jövőbeni szabályozást is, miközben nem lesz beleszólásunk a szabályozás megfogalmazásába. (...) Most pedig  azt mondtuk, hogy benn maradunk az úgynevezett vámunióban. Ez azt jelenti, hogy Brüsszel irányítja majd a kereskedelmi stratégiánkat, minimum 2022-ig, sőt – ha így megy tovább – még azt követően is sokáig.”

Boris Johnsonnak nem tetszik a deal.  EPA/WILL OLIVER

Johnson szerint ha elfogadják a mostani megállapodást, akkor a brit kormány nem köthet majd nagy értékű szabadkereskedelmi egyezményeket, valamint nem kapja vissza az ellenőrzést a vámjai, a pénze és a törvénykezése felett.

A politikus idén nyáron azért mondott le a külügyminiszteri posztról, mert szerinte a brit kormány nem érvényesítette eléggé az érdekeit Brüsszellel szemben.

Bukik a May-kormány?

Ellenzi a megállapodást a kormányt kívülről támogató északír Demokratikus Unionista Párt (DUP), a Munkáspárt és a Liberális Demokrata Párt is. Ez azért különösen rossz hír Theresa Maynek, mert kisebbségi kormánya az északír párt támogatására szorul. A DUP továbbra is attól tart, hogy az egyezség végső soron az Egyesült Királyság felbomlását eredményezné.

A Daily Telegraph szerint a kabinet több tagját is nyomás alá helyezték a keményvonalas konzervatívok, és lemondásukat követelik a megállapodás miatt. Ez kormányválsághoz vezethet, és akár Theresa May bukását is eredményezheti.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor már tudja, hogyan fékezhetjük meg a Covidot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 23. 17:08
Ha maszkot hordunk, jelentette ki mai videójában.  
Makro / Külgazdaság Halálos járvány, piszkos anyagiak – célegyenesbe fordult Trump és Biden
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 12:49
Egybehangzó sajtóértékelések szerint nyugodt, de pengeváltásokkal színesített volt a választások előtti utolsó elnökjelölti vita az Egyesült Államokban. Közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Biden előnye továbbra is jelentős Trumppal szemben.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb 47 ember hunyt el itthon
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 09:26
Ezzel 1350 fölé nőtt a hazai áldozatok száma. 
Makro / Külgazdaság Szigorít az Orbán-kormány: már meccsekre is csak maszkban mehetünk
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 08:40
A szigorítás a sport- és szabadtéri rendezvényeket érinti.  
Makro / Külgazdaság Nem egyeztetett a PM a szakmával az áfabevallás-tervezetről
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 17:02
A Parlamentben elhangzottakkal ellentétben az áfabevallás-tervezettel kapcsolatban nem történt érdemi egyeztetés az Adótanácsadók Egyesületével. Nem voltunk részesei az áfabevallás-tervezetek kialakításának, annak a kommunikációkban megjelent adminisztrációcsökkentést jelentő hatását mindvégig kritikával illettük - ezt tartalmazza az egyesület lapunknak eljuttatott közleménye.
Makro / Külgazdaság Marhanyelvet és cápaharcsát is vettek TAO-ból a felcsúti focistáknak
Székely Sarolta | 2020. október 22. 16:46
Marhanyelvet, cápaharcsát és argentin marha húspogácsát is vásároltak Felcsúton TAO-pénzből, de egy Rimini utazást is sikerült közpénzből fedezni. Valaki pedig csúnya bakit vétett egy gyógyszerrendelésnél. A Demokratikus Koalíció által kiperelt számlákat laptársunk, az mfor.hu nézte át, összegezte és elemezte.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem okozott meglepetést Matolcsy György csapata
MTI | 2020. október 22. 15:59
Miután ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Olcsóbban lehetett új lakást venni szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:44
Szeptemberben az új és használt tégla építésű lakások ára is csökkent az előző három hónaphoz képest, országos átlagban a legnagyobb mértékű, 8,5 százalékos áresést az új építésű lakásoknál tapasztalták az Otthon Centrumnál.
Makro / Külgazdaság Ismét nőtt a kórházak adóssága
Kormos Olga | 2020. október 22. 15:29
Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint szeptember végén 41,6 milliárd forintot tettek ki, ez az áprilisi adatokhoz képest már 13,1 milliárdos növekmény.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: középmezőny vagy átlag alatti? Müller Cecília és Gulyás Gergely így látja a magyar korona-helyzetet
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:14
Úgy tűnik, ahogy egyre több a napi áldozata a koronavírus-járványnak, úgy rövidülnek az operatív törzs beszámolói. Müller Cecília szerint a halálozások alapján a középmezőnyben vagyunk, de Gulyás Gergely ennél optimistább volt.
hírlevél