BUX
36 003.05
+1.62%
+576.00
OTP
10 480.00
+1.35%
+140.00
MOL
1 844.00
+2.84%
+51.00
RICHTER
7 130.00
+1.06%
+75.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. november 14. 13:10

Bár a brit és az uniós tárgyalók tegnap megállapodtak Brexit-ügyben, korántsem biztos, hogy a dealt a brit kormány is el fogja fogadni. A kabinet ma délután ülésezik, Theresa Maynek kőkemény csatákra kell felkészülnie. A keményvonalas toryk szerint a megállapodás veszélyezteti az Egyesült Királyság egységét, és teljes fegyverletételt jelent Brüsszel előtt.

Sorsdöntő csata előtt: Theresa May a Downing Streeten ma reggel. EPA/ANDY RAIN

Lehet, hogy mégsem rendezetlen körülmények között lép ki Nagy-Britannia az EU-ból 2019. március 29-én: hosszú hónapokig tartó patthelyzet után tegnap a brit és az uniós tárgyalók megegyeztek az EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás szövegtervezetéről.

Egyelőre szakértői szintű egyezségről van szó, amelyet még politikai szinten is jóvá kell hagyni – Londonban és Brüsszelben egyaránt.

Mi lesz az ír-északír határral?

A tárgyalások eddigi legfontosabb megoldatlan kérdése az volt, hogy miként lehet elkerülni a hosszú évek óta nem létező határellenőrzés újbóli bevezetését az Egyesült Királyság részét képező Észak-Írország és az EU-ban maradó Ír Köztársaság 499 kilométeres határszakaszán. Ez az eshetőség akkor fenyeget, ha Brüsszel és London nem jut megállapodásra a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról.

Meglódult a fontA Brexit-megállapodás hírére meredeken erősödni kezdett a brit font, az euróval szemben közel hét hónapos csúcsra erősödött, majd gyengült. További részleteket itt olvashat.

A BBC szerint a szövegtervezet megoldásként azt javasolja, hogy az Egyesült Királyság ideiglenesen maradjon az EU vámuniójában. Néhány Brexit-párti politikus szerint ez azt jelenti, hogy a szigetországot továbbra is az uniós kereskedelmi szabályok fogságában tartják.

A Guardian úgy tudja, hogy a későbbiekben egy független bizottság dönt majd arról,  hogy mikor hagyják el a britek a vámuniót. A bizottság egyik fele brit, másik fele uniós delegáltakból fog állni, valamint tagja lesz a testületnek egy független képviselő is.

Arra ugyanakkor továbbra sincs válasz, hogy a vámunió elhagyását követően külön kereskedelmi szabályok vonatkoznak-e majd Észak-Írországra. A Brexit-pártiak egy része ezt továbbra is elutasítja, mivel az szerintük az Egyesült Királyság egységének megbomlását jelentené.

39 milliárdos válási költség

Többet exportálunk A KSH adatai szerint Magyarország tavaly 565 milliárd forint értékben hozott be árukat az Egyesült Királyságból, az oda irányuló exportunk pedig 1080 milliárd forintra rúgott.

A szövegtervezet emellett rögzíti, hogy milyen jogok illetik meg a külföldi állampolgárokat a Brexit után, meghatároz egy 21 hónapos átmeneti időszakot, valamint részletezi a 39 milliárd fontra rúgó "válási költségeket".

A brit kormány ma délután soron kívüli ülésen vitatja meg a tervezetet, és dönthet a következő lépésekről. A  kabinet tagjait előzetesen felkérték, hogy addigra olvassák el a szöveget.

„Ez a teljes megadás”

A kemény Brexitet pártoló toryk mindenesetre máris elkezdtek lobbizni annak érdekében, hogy dobják vissza a tervezetet. „Remélem, hogy a kormány blokkolni fogja a megállapodást” – jelentette ki Jacob Rees-Mogg parlamenti képviselő, a keményvonalas konzervatívok egyik vezére.

Boris Johnson, Theresa May kormányfő egykori külügyminisztere pedig egyenesen azt állítja, hogy a kormány a teljes megadás küszöbén áll.

"Már beleegyeztünk abba, hogy 40 milliárd fontot fizetünk a semmiért cserébe. Beleegyeztünk abba, hogy Brüsszel balfékjei legyünk: nem csak a jelenlegi szabálykönyvüket írjuk alá, hanem egy csomó jövőbeni szabályozást is, miközben nem lesz beleszólásunk a szabályozás megfogalmazásába. (...) Most pedig  azt mondtuk, hogy benn maradunk az úgynevezett vámunióban. Ez azt jelenti, hogy Brüsszel irányítja majd a kereskedelmi stratégiánkat, minimum 2022-ig, sőt – ha így megy tovább – még azt követően is sokáig.”

Boris Johnsonnak nem tetszik a deal.  EPA/WILL OLIVER

Johnson szerint ha elfogadják a mostani megállapodást, akkor a brit kormány nem köthet majd nagy értékű szabadkereskedelmi egyezményeket, valamint nem kapja vissza az ellenőrzést a vámjai, a pénze és a törvénykezése felett.

A politikus idén nyáron azért mondott le a külügyminiszteri posztról, mert szerinte a brit kormány nem érvényesítette eléggé az érdekeit Brüsszellel szemben.

Bukik a May-kormány?

Ellenzi a megállapodást a kormányt kívülről támogató északír Demokratikus Unionista Párt (DUP), a Munkáspárt és a Liberális Demokrata Párt is. Ez azért különösen rossz hír Theresa Maynek, mert kisebbségi kormánya az északír párt támogatására szorul. A DUP továbbra is attól tart, hogy az egyezség végső soron az Egyesült Királyság felbomlását eredményezné.

A Daily Telegraph szerint a kabinet több tagját is nyomás alá helyezték a keményvonalas konzervatívok, és lemondásukat követelik a megállapodás miatt. Ez kormányválsághoz vezethet, és akár Theresa May bukását is eredményezheti.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Lesújtó számok: megszűnt a budapesti turizmus
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 16:28
Ahhoz képest, hogy a statisztikák szerint mekkora a baj, meglehetősen rezignáltan veszik tudomásul a szektroban érintett vállalkozások a most zajló folyamatokat. Budapesten mindenféle túlzás nélkül állítható, hogy megszűnt a turizmus, de a Balatonon sincs minden rendben.
Makro / Külgazdaság Macron zseniális húzása Libanonban – a Hezbollah titkos játszmája
Káncz Csaba | 2020. augusztus 7. 15:36
A libanoni nép dühe most meglepő módon nem a külvilág, hanem saját oligarcháik és a végtelenül korrupt politikai osztály ellen irányul. A Hezbollah több száz kilogramm ammónium-nitrátot tárolt Dél-Németországban, amelyet a Moszad tippje alapján az év elején foglaltak le a hatóságok. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Magyarország két szomszédjánál is nagyon durva a helyzet
MTI | 2020. augusztus 7. 14:51
Romániában és Ukrajnában továbbra is tetőzik a koronavírus-járvány: utóbbiban eddig már csaknem 5500 kiskorú fertőződött meg.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely: 4,7 milliárd forint a BKK tavalyi vesztesége
MTI | 2020. augusztus 7. 13:58
4,7 milliárd forintos veszteséggel zárta a BKK a 2019-es évet. Még soha nem fordult elő olyan, hogy a közlekedési vállalat veszteséges lett volna.
Makro / Külgazdaság Brutális hiánnyal zárta az első hét hónapot az államháztartás központi alrendszere
MTI | 2020. augusztus 7. 11:47
Sok költéssel járt a vírus elleni védekezés meg a gazdaságmentés.
Makro / Külgazdaság Majdnem az összes külföldi turista eltűnt az országból a korona-lezárások miatt
MTI | 2020. augusztus 7. 10:41
Júniusban több mint 93 százalékkal zuhant a beutazók által nálunk eltöltött vendégéjszakák száma a tavalyihoz képest.
Makro / Külgazdaság Tovább bővíthetik a távmunkát ősszel, a főnökök beszállhatnának az alkalmazottaik rezsijébe
MTI | 2020. augusztus 7. 10:27
A kormány a munkaerőpiacon is készül a járvány második hullámára, ősszel kerülhet a kormány elé a szaktárca által készített javaslatcsomag, amely a foglalkoztatás további bővítését szolgálja - mondta el a Világgazdaságnak Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. 
Makro / Külgazdaság A külkereskedelmünk már elkezdett kigyógyulni a koronavírusból
MTI | 2020. augusztus 7. 10:12
Még mindig zuhan, de már nem annyira, mint tavasszal.
Makro / Külgazdaság Kinyírta a vírusválság Spanyolország turizmusát
Wéber Balázs | 2020. augusztus 7. 09:46
Története legrosszabb időszakát éli a spanyol turisztikai szektor a koronavírus-járvány ellenes korlátozó intézkedések miatt, ráadásul nem várható jelentős javulás.   
Makro / Külgazdaság A kormány már idén odaadja az összes pénzt a veszprémi tornacsarnokra
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 09:24
A teljes, közel 1 milliárd forintos támogatási összeget megkapja Veszprém még 2020-ban.
hírlevél