BUX
36 215.09
+2.32%
+821.00
OTP
11 030.00
+1.66%
+180.00
MOL
1 863.00
+2.31%
+42.00
RICHTER
6 785.00
+3.98%
+260.00
MTELEKOM
381.00
+0.93%
+3.00
 
2019. május 10. 06:10

Hogyan alakult a migráció Európában? Milyen lépéseket tettek a tagállamok és Brüsszel a helyzet javítására, és mi várható a jövőben? Sorozatunk ötödik részéből kiderül: miközben a magyar kormány folyamatosan a migránsáradat veszélyével kampányol, nem csak az Európát elérő bevándorlók és menekültek száma csökkent radikálisan az elmúlt években, hanem a Magyarországra érkezők száma is. Idén havonta kevesebb mint ezer migráns jutott el a magyar határhoz, a tényleges menedékkérők száma pedig már éves szinten is ezer alatt van.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök határszemlén Röszkénél 2019. május 2-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Jelentősen visszaesett az illegálisan Európába érkező migránsok száma 2015 óta, írtuk sorozatunk első részében. Ennek két fő oka volt:  a balkáni útvonal csaknem teljes lezárása,  ami az EU-Törökország egyezménynek és a balkáni határzárnak köszönhető erről sorozatunk második részében volt szó , valamint a Földközi-tengeri útvonal csaknem teljes lezárása, amit nagyrészt Olaszország vitt véghez – ezt a harmadik részben mutattuk be. Az új migrációs belépőpont Spanyolország lett – erről a negyedik részben olvashat. Most a magyarországi helyzettel foglalkozunk.  (A BBC irányelvei alapján migránsoknak azokat a személyeket – bevándorlókat, menekülteket – nevezzük, akik úton vannak, és még nem estek át a menedékkérelmi procedúrán – a szerk.)

Tovább csökkent a tiltott határátlépések és azok  kísérleteinek száma az idei első negyedévben, derül ki az Országos Rendőrfőkapitányság (ORFK) legújabb határrendészeti kimutatásából.

Napi három határsértő

Idén január és március között 235 (tehát naponta mintegy három) ilyen esetet regisztráltak, ami a kimutatásban szereplő tíz év legalacsonyabb értéke. Tavaly harmadával, tavalyelőtt csaknem háromszor, 2016-ban pedig hússzor több ilyen szabálysértés történt ugyanebben az időszakban.

A legtöbben (39 ezren) a menekültválság csúcspontján, 2015-ben kísérelték meg illegálisan átlépni a határt, ami miatt a magyar kormány még ebben az évben határzárat építtetett a magyar-szerb és a magyar-horvát szakaszon.

2016 óta tehát annak ellenére csökkent huszadrészére a tiltott határátlépések és kísérletek száma, hogy a határzár már ekkor is állt.

Elöl a románok

Ráadásul a legtöbb ilyen cselekményt román állampolgárok követték el, és csak utánuk jönnek az afgánok és az irakiak.

Kevesebb az embercsempész

Ezzel párhuzamosan minimális szinten maradt az embercsempész és jogellenes tartózkodás elősegítése bűncselekmények száma is. Az idei első negyedévben 25 ilyen esetet jegyeztek fel ennek harmadát ukránok követték el , 2015 ugyanezen időszakában még több mint tízszer ennyit.

Szintén a válság előtti szintre esett vissza az iIllegális migrációhoz kapcsolódó összes jogellenes cselekmény száma is. (Ebbe a gyűjtőkategóriába a tiltott határátlépések és az embercsempészet mellett az illegális migrációhoz kapcsolódó közokirat-hamisítás, a külföldiek rendészetével kapcsolatos szabálysértés és a határzárral kapcsolatos bűncselekmény tartozik).

Ezeket a cselekményeket nagyrészt ukrán, szerb és moldáv állampolgárok követték el. Az afgánok például az esetek mindössze egy százalékáért felelnek.

Napi 25-30 embert tartóztatnak fel

Csökkent a megakadályozott illegális belépési kísérletek száma is: 2017 első három hónapjában 4514 ilyen eset volt, tavaly ugyanebben a periódusban 791, idén 286.

A határ közelében feltartóztatott és átkísért személyek száma nőtt tavalyhoz képest (2317-re), de nem éri el a 2017-es szintet. (Itt azokról a migránsokról van szó, akik elértek a magyar határhoz, de nem kísérelték meg illegálisan átlépni azt, azaz nem tartoznak a fenti kategóriákba.)


Közülük a legtöbben afgánok voltak, őket követik az irániak és az irakiak.

A negyedéveshez hasonló trendet mutatnak az éves adatok: 2015 őszén még több tízezren jöttek át a határon hetente, 2016 második felében nagyrészt 500 és 1000 között mozgott ez szám, 2017-ben már csak 500 környékén és az alatt, tavaly pedig többnyire 100 és 300 között ingadozott a mutató, és idén is nagyjából ebben a sávban ingadozik – azaz többéves távlatban egyértelmű és jelentős csökkenés tapasztalható.

Csak tranzitország vagyunk

Ráadásul a 2015-ös menekültválság tapasztalatai, valamint a menedékkérelmek száma is azt mutatja, hogy általában azok a migránsok sem akarnak Magyarországon maradni, akik már eljutottak ide. Azaz csak tranzitországnak használnak minket.

A KSH szerint tavalyelőtt 3397, tavaly pedig már csak 671-en adtak be menedékkérelmet, közülük a magyar hatóságok mintegy kétezer embert részesítettek védelemben migránsáradatnak tehát nyoma sincs.

(Sorozatunk utolsó, jövő héten megjelenő részében a jövőbeni kilátásokkal foglalkozunk majd.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Joe Bidennek drukkol az Európai Néppárt elnöke
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 2. 13:36
Donald Tusk szerint jól ismeri Trumpot, ezért inkább a demokratapárti jelölt mögé áll be.
Makro / Külgazdaság A világ legnagyobb biznisze – Londontól Tokióig azonnal lecsaptak a kiváló hongkongi szakemberekre
Káncz Csaba | 2020. július 2. 11:30
Az USA, az Egyesült Királyság, Japán és Tajvan azonnal lecsapott a jól képzett, gazdag hongkongiakra. Japán egyenesen globális pénzügyi központtá szeretné magát fejleszteni a Hongkongból menekülő cégekkel és szakemberekkel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nő a baj: újabb csúcson az új koronavírus-fertőzöttek száma az USA-ban
MTI | 2020. július 2. 07:01
Az Egyesült Államokban az elmúlt 24 órában csaknem 53 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ez napi rekordnak számít - közölte a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház helyi idő szerint szerda este.
Makro / Külgazdaság Azonnal kell 7,3 milliárd a budapesti kézicsarnokra
Privátbankár.hu | 2020. július 2. 06:43
A pénzügyminiszternek azonnali hatállyal kell a szükséges összeget átcsoportosítania.
Makro / Külgazdaság Tízezres leépítések: kőkemény évük lesz a Magyarországon is érdekelt német cégeknek
Wéber Balázs | 2020. július 2. 06:11
Jelentős elbocsátásokra készül több, magyar érdekeltséggel is rendelkező német nagyvállalat a vírusválság miatt. Komoly árbevétel- és eredmény-visszaeséssel számolnak – van olyan cég, amelynek az idei lehet a második veszteséges éve a II. világháború óta. Ugyanakkor sok a bizonytalansági tényező.
Makro / Külgazdaság Hévízi luxusban pihen tovább a médiahatóság
Vég Márton | 2020. július 1. 20:12
Nincs jobb a visszatérő vendégnél: még 3 évig egy hévízi luxusszállodában pihenhetnek kedvezményes áron az NMHH dolgozói. A hotelt pedig állami félmilliárdból újíthatják fel.
Makro / Külgazdaság Magyarország szeretne a járvány egyik nyertese lenni
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 1. 17:52
A magyar gazdaságot is érzékenyen érinti a koronavírus-járvány, a döntéshozók azonban bíznak abban, hogy végül szerencsésen kerülünk ki a válságból. Ennek egy lehetséges módja, ha a rövidebbé váló értékláncokban nagyobb szerepet kapnak az itteni cégek. A magyar politika rástartolt erre.
Makro / Külgazdaság Tarkón lőtt miniszterelnökök - senki sem vette félvállról az orosz nagykövetség figyelmeztetését
Káncz Csaba | 2020. július 1. 17:33
Két óriás által határolva Mongólia számára a geopolitika a mindennapok rideg valósága. A szovjetek két mongol miniszterelnököt is tarkón lőttek, így mindenki összerezzent, amikor a múlt héten az ulánbátori orosz nagykövetség dörgedelmes üzenetet tett közzé. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vidéken is alacsony a COVID-19 fertőzöttség a szennyvizekben
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 15:37
Hétről-hétre bevizsgálják Budapest három pontján a szennyvíz koronavírus-fertőzés koncentrációját, az utolsó mérések szerint ez továbbra is alacsony. Most viszont Pakson, Szekszárdon és Szolnokon is mértek, és úgy tűnik, a vidéki adatok is megegyeznek a fővároséval, azaz a következő egy-két hétben nem várható nagyobb fertőzési hullám Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Óvatosság váltotta a pánikot a cégeknél
Király Béla | 2020. július 1. 12:58
Úgy tűnik, hogy a márciusi mélypont után lassan helyre kerülnek a dolgok, ugyanakkor optimistának semmiképp sem nevezhetőek a vállalatok.
hírlevél