<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Hogyan alakult a migráció Európában? Milyen lépéseket tettek a tagállamok és Brüsszel a helyzet javítására, és mi várható a jövőben? Sorozatunk ötödik részéből kiderül: miközben a magyar kormány folyamatosan a migránsáradat veszélyével kampányol, nem csak az Európát elérő bevándorlók és menekültek száma csökkent radikálisan az elmúlt években, hanem a Magyarországra érkezők száma is. Idén havonta kevesebb mint ezer migráns jutott el a magyar határhoz, a tényleges menedékkérők száma pedig már éves szinten is ezer alatt van.
Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök határszemlén Röszkénél 2019. május 2-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Jelentősen visszaesett az illegálisan Európába érkező migránsok száma 2015 óta, írtuk sorozatunk első részében. Ennek két fő oka volt:  a balkáni útvonal csaknem teljes lezárása,  ami az EU-Törökország egyezménynek és a balkáni határzárnak köszönhető erről sorozatunk második részében volt szó , valamint a Földközi-tengeri útvonal csaknem teljes lezárása, amit nagyrészt Olaszország vitt véghez – ezt a harmadik részben mutattuk be. Az új migrációs belépőpont Spanyolország lett – erről a negyedik részben olvashat. Most a magyarországi helyzettel foglalkozunk.  (A BBC irányelvei alapján migránsoknak azokat a személyeket – bevándorlókat, menekülteket – nevezzük, akik úton vannak, és még nem estek át a menedékkérelmi procedúrán – a szerk.)

Tovább csökkent a tiltott határátlépések és azok  kísérleteinek száma az idei első negyedévben, derül ki az Országos Rendőrfőkapitányság (ORFK) legújabb határrendészeti kimutatásából.

Napi három határsértő

Idén január és március között 235 (tehát naponta mintegy három) ilyen esetet regisztráltak, ami a kimutatásban szereplő tíz év legalacsonyabb értéke. Tavaly harmadával, tavalyelőtt csaknem háromszor, 2016-ban pedig hússzor több ilyen szabálysértés történt ugyanebben az időszakban.

A legtöbben (39 ezren) a menekültválság csúcspontján, 2015-ben kísérelték meg illegálisan átlépni a határt, ami miatt a magyar kormány még ebben az évben határzárat építtetett a magyar-szerb és a magyar-horvát szakaszon.

2016 óta tehát annak ellenére csökkent huszadrészére a tiltott határátlépések és kísérletek száma, hogy a határzár már ekkor is állt.

Elöl a románok

Ráadásul a legtöbb ilyen cselekményt román állampolgárok követték el, és csak utánuk jönnek az afgánok és az irakiak.

Kevesebb az embercsempész

Ezzel párhuzamosan minimális szinten maradt az embercsempész és jogellenes tartózkodás elősegítése bűncselekmények száma is. Az idei első negyedévben 25 ilyen esetet jegyeztek fel ennek harmadát ukránok követték el , 2015 ugyanezen időszakában még több mint tízszer ennyit.

Szintén a válság előtti szintre esett vissza az iIllegális migrációhoz kapcsolódó összes jogellenes cselekmény száma is. (Ebbe a gyűjtőkategóriába a tiltott határátlépések és az embercsempészet mellett az illegális migrációhoz kapcsolódó közokirat-hamisítás, a külföldiek rendészetével kapcsolatos szabálysértés és a határzárral kapcsolatos bűncselekmény tartozik).

hirdetés

Ezeket a cselekményeket nagyrészt ukrán, szerb és moldáv állampolgárok követték el. Az afgánok például az esetek mindössze egy százalékáért felelnek.

Napi 25-30 embert tartóztatnak fel

Csökkent a megakadályozott illegális belépési kísérletek száma is: 2017 első három hónapjában 4514 ilyen eset volt, tavaly ugyanebben a periódusban 791, idén 286.

A határ közelében feltartóztatott és átkísért személyek száma nőtt tavalyhoz képest (2317-re), de nem éri el a 2017-es szintet. (Itt azokról a migránsokról van szó, akik elértek a magyar határhoz, de nem kísérelték meg illegálisan átlépni azt, azaz nem tartoznak a fenti kategóriákba.)


Közülük a legtöbben afgánok voltak, őket követik az irániak és az irakiak.

A negyedéveshez hasonló trendet mutatnak az éves adatok: 2015 őszén még több tízezren jöttek át a határon hetente, 2016 második felében nagyrészt 500 és 1000 között mozgott ez szám, 2017-ben már csak 500 környékén és az alatt, tavaly pedig többnyire 100 és 300 között ingadozott a mutató, és idén is nagyjából ebben a sávban ingadozik – azaz többéves távlatban egyértelmű és jelentős csökkenés tapasztalható.

Csak tranzitország vagyunk

Ráadásul a 2015-ös menekültválság tapasztalatai, valamint a menedékkérelmek száma is azt mutatja, hogy általában azok a migránsok sem akarnak Magyarországon maradni, akik már eljutottak ide. Azaz csak tranzitországnak használnak minket.

A KSH szerint tavalyelőtt 3397, tavaly pedig már csak 671-en adtak be menedékkérelmet, közülük a magyar hatóságok mintegy kétezer embert részesítettek védelemben migránsáradatnak tehát nyoma sincs.

(Sorozatunk utolsó, jövő héten megjelenő részében a jövőbeni kilátásokkal foglalkozunk majd.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott az Orbán-kormány, veszélyben az uniós források
Wéber Balázs | 2021. december 2. 16:55
Az európai bíróság főtanácsnoka szerint a jogállamisági mechanizmus nem sért uniós jogot. Ha a bíróság ítélete is megerősíti ezt az álláspontot, akkor nagy az esély arra, hogy Magyarország és Lengyelország ellen is megindul az uniós pénzek befagyasztását is lehetővé tévő eljárás.
Makro / Külgazdaság Klasszis Klub online találkozó regisztráció - 2021. december 16.
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 16:40
Klasszis Klub online találkozó - regisztráljon és kérdezzen Király Júliától!
Makro / Külgazdaság Jöhetnek a negyedik és az ötödik vakcinák? Megszólalt a Pfizer-vezér
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 16:07
A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója szerint a belátható jövőben valószínűleg évente szükség lesz a koronavírus elleni oltások ismétlő dózisainak beadatására, mert várhatóan így lehet majd nagyon magas szintű immunvédelmet fenntartani.
Makro / Külgazdaság Nagyon kemény világ vár az oltatlanokra Németországban
Wéber Balázs | 2021. december 2. 15:45
Újabb Covid elleni szigorításokról döntött ma a német kormány a tartományokkal közösen, amelyek elsősorban az oltatlanokat fogják sújtani. Az üzletek jelentős részéből, valamint a kulturális és szabadidős rendezvényekről kitiltják őket, és minimálisra szorítják a közösségi életüket. Jövő kora tavasztól pedig – ha a Bundestag is megszavazza – általánosan kötelezővé teszik az oltást.
Makro / Külgazdaság Megdöbbentő döntést hozott Sebastian Kurz
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:49
Az egykori osztrák kancellár elhagyja a politikai életet.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: újra meghosszabbítják az oltási akcióhetet, akciónapok is jöhetnek
Csabai Károly | 2021. december 2. 12:32
Most december 12-éig, vasárnapig hosszabbítják meg az akcióhetet – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Per indul a Külügyminisztérium ellen
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:18
A per tétje, megtudhatjuk-e valaha, miért és hogyan költött a Külügyminisztérium giga összeget, 178 milliárd forintot lélegeztetőgépekre. Az üzlet bőven a piaci ár fölött köttetett egy olyan személlyel, akit Malajziában pénzmosással gyanúsítanak, de vannak más furcsaságok is.
Makro / Külgazdaság Rosszul bánnak az ügyfelekkel a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 11:57
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) minden vizsgált bank esetében hiányosságokat tárt fel, ezért összesen 64,7 millió forint bírság kiszabásáról döntött. Tíz hitelintézet fizethet büntetést.
Makro / Külgazdaság Újabb kamatemelés, immár 3 százalék felett az irányadó kamat
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 11:18
Az infláció elleni küzdelem jegyében ismét kamatot emelt a jegybank.
Makro / Külgazdaság Újabb fejezet az amerikai-orosz kémháborúban
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 06:33
Távozniuk kell január 31-ig Oroszországból a moszkvai amerikai nagykövetség azon diplomatáinak, akik több, mint három éve szolgálnak állomáshelyükön - közölte az orosz külügyminisztérium.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló