Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Továbbra is mintegy kétezer, kínai gyártású biztonsági kamera figyeli meg több amerikai kormányhivatal munkatársainak mindennapjait. Augusztusban ugyan hatályba lép az a szövetségi szabályozás, mely korlátozza ezek beszerzését és használatát, ám az érintettek továbbra is komoly nemzetbiztonsági kockázatot látnak a kínai eszközökben.
(EPA/HOW HWEE YOUNG)

Július végén az egyik, kifejezetten az IT területére szakosodott biztonságtechnikai cég, a Forescout 1740 kamerát azonosított be a védelmi minisztériumban, melyet a Hikvision és a Dahua szállított – írja a Financial Times. A biztonságtechnikai cég további 659 hasonló eszközre lelt rá számos szövetségi kormányzati szervnél. Egyes becslések szerint a kamerák száma a most felleltnek a többszöröse is lehet, mivel nem mindenhol a Forescout látja el a biztonsági ellenőrzést, így a pontos adatok sem ismertek.

Kevesebb mint egy hét a szövetségi szintű szabályozásig

A jövő hónapban egyébként hatályba lép az a törvény (National Defense Authorization Act), mely megtiltja, hogy szövetségi forrásból szerezzenek be kínai cégektől, nevesül a Hikvision-tól, a Dahua-tól, a Hytera-tól és a Huawei-től biztonságtechnikai eszközöket. Az intézkedés célja, hogy megakadályozzák a kínai behatolást az amerikai kormányzati rendszerekbe, az elmúlt másfél évben megromlott amerikai-kínai kapcsolatok ugyanis komoly mértékben megnövelték a nemzetbiztonsági aggodalmakat az országban.

A Financial Times úgy tudja, hogy a tilalom bejelentése után is még vásárolt az amerikai hadsereg, valamint a rendőrség fényképezőgépeket a Hikvision-tól. A biztonsági kockázatot növeli, hogy az említett kínai cég 42 százalékban a kínai állam tulajdonában van, és bár csak az évtized elején kezdett biztonsági kamerákat forgalmazni az Egyesült Államokban, már a piac nagy részét a cég termékei uralják.

Hiányos nyilvántartás

A legóvatosabb becslések szerint is, csak az elmúlt évtizedben, több ezer kínai gyártású kamerát helyeztek ki amerikai érdekeltségekben, ám a nyilvántartás nem egységes, így pontos adatokkal továbbra sem rendelkeznek; ebben a hónapban amerikai katonai tisztviselők Koreában és Floridában például azt nem tudták megerősíteni, hogy Hikvision fényképezőgépek egyáltalán használatban vannak-e náluk, vagy sem. A Forescout néhány magán és állami ügyfele ugyan küld információkat a biztonságtechnikai cégnek a náluk használatban lévő kínai eszközökről, ebből azonban mindössze az derül ki, hogy az összes ilyen eszköz - melyek száma a tízmilliót is megközelíti – 16 százalékát használják kormányzati ügyfelek.

A Forescout által beazonosított Hikvision és a Dahua kamerák mellett hatezernél is több Huawei eszközt fedezett fel a biztonságtechnikai cég. A vállalat szerint ezek azonban valószínűleg úgynevezett vendég eszközök - okostelefonok és laptopok -, amelyek ideiglenesen csatlakoztak amerikai kormányzati rendszerekhez, vagy éppen más márkák által gyártott termékek voltak, amelyek azonban tartalmaztak Huawei részegységeket is.

Maradhatnak, vagy sem a már működő kamerák

Annak ellenére, hogy az említett tiltó törvény alig egy héten belül hatályba lép, a magán és az állami szektor illetékesei nem igazán látnak tisztán, hogy vajon az intézkedés csak az új eszközök beszerzését tiltja-e meg, vagy azt is előírja, hogy a már beszerzett és felszerelt kamerákat távolítsák el az intézményekből. Ráadásul a törvény ki fog egészülni 2020-ban, márpedig ez a szakasz a kormányzati szerződésekre, valamint a szövetségi kölcsönök és támogatások ilyen típusú felhasználására is ki fog terjedni. Rick Williams a Selcom ügyvezetője (mely cég NATO kompatilbilis rendszereket forgalmaz) a rendelkezést ugyanakkor nem tartja egyértelműnek, szerinte, ha a kínai eszközök valóban nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, akkor mindenképpen meg kellene mondani, hogy maradhatnak-e a már üzembe helyezett kamerák, vagy sem.

Iskolák és kórházak a felhasználók között

Ez azért is lenne fontos, mert jelenleg számos, szövetségi forrásokat is felhasználó intézményben, iskolákban, kórházakban működnek Hikvision kamerák.

Az amerikai kormány tavaly év végén megállapította, hogy a 23 nem katonai szövetségi ügynökség közül csak nyolc fejezte be az új kiberbiztonsági kezdeményezés – a Continuous Diagnostics and Mitigation (CMD) nevű program - első szakaszát, amely felkéri az érintett osztályokat, hogy azonosítsanak minden eszközt, ami a hálózatukhoz kapcsolódik.

A szövetségi rendszerek ugyanakkor vélhetőleg továbbra is komoly veszélyben vannak, ugyanis a CDM-t végrehajtó ügynökségek átlagosan 75 százalékkal több eszközt fedeztek fel mostanáig, mint amire korábban számítottak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A postaköltségek és a koronavírus miatt kerül többe a jövő évi parlamenti választás, mint négy éve
Baka F. Zoltán | 2021. május 8. 17:16
Egyre többen akarnak levélben szavazni - tudatta lapunkkal a Nemzeti Választási Iroda.
Makro / Külgazdaság Brutálisan sok Pfizer-vakcinát vesz az EU
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 14:14
Már 1,8 milliárd adagra van szerződése.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem akar egységes uniós minimálbért a magyar kormány
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 13:22
Szerinte nem célszerű ezt Brüsszelből szabályozni.
Makro / Külgazdaság Beolvasott a vakcinagyártó országoknak Von der Leyen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 12:04
Az Európai Bizottság elnöke azt üzente a többi közt az Egyesült Államoknak, hogy az EU-hoz hasonlóan lehetővé kellene tenniük az oltóanyagok kivitelét.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor az oltásról beszélt, majd aludt egy gyorsat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 10:49
Vakcina, oltás, a gazdaság újraindítása, ez itt a legfontosabb téma, mondta az uniós szociális csúcs helyszínén a miniszterelnök. 
Makro / Külgazdaság Covid: negyedéves mélypontra süllyedt a kórházban ápoltak száma
Privátbankár.hu | 2021. május 8. 09:29
Jelenleg 3633 koronavírusos beteg van kórházban. Utoljára február elején volt ennél kevesebb beteg. Az aktív fertőzöttek száma másfél hónapja nem volt ilyen kevés.
Makro / Külgazdaság Szputnyik-vakcinákért lobbizik Kelet-Németország
Wéber Balázs | 2021. május 8. 05:39
A német kormány egyes tartományok nyomására venne az oroszoktól Covid elleni vakcinát, ha azt az Európai Gyógyszerügynökség is jóváhagyja. A Szputnyik Kelet-Németországban népszerű, nem kis részben az NDK-s múlt és az orosz tudományos vívmányok miatt. Egy berlini kormányközeli forrásunk szerint a németek alapvetően a hatalomra és a hatóságokra bízzák ezt a kérdést.
Makro / Külgazdaság A szaúdi titkosszolgálat kritikus tárgyalásai Iránnal és Szíriával
Káncz Csaba | 2021. május 7. 17:26
Rijád napjainkra diplomáciailag sarokba szorult Biden iráni kurzusváltása, a jemeni háború elhúzódása és a libanoni politikai válság miatt.  A szaúdiak most hajlandónak mutatkoznak kiegyezésre az iráni tengellyel Szíriában, miközben Irán mérséklő erővel bír majd a jemeni húszi lázadókra.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Horvátország: június végéig be tudják oltani a felnőtt lakosság felét
MTI | 2021. május 7. 14:50
Horvátországban több mint húsz százalékkal csökkent a fertőzöttek száma a múlt héthez képest, és közel 800 ezren kapták meg valamely oltóanyag legalább első adagját - derült ki a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A német kormány nem függesztené fel az oltóanyagok szabadalmi jogát
MTI | 2021. május 7. 13:50
Nem függesztené fel az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védelemre kifejlesztett vakcinák szabadalmi jogát a német szövetségi kormány.
hírlevél
depositphotos