<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Továbbra is mintegy kétezer, kínai gyártású biztonsági kamera figyeli meg több amerikai kormányhivatal munkatársainak mindennapjait. Augusztusban ugyan hatályba lép az a szövetségi szabályozás, mely korlátozza ezek beszerzését és használatát, ám az érintettek továbbra is komoly nemzetbiztonsági kockázatot látnak a kínai eszközökben.
(EPA/HOW HWEE YOUNG)

Július végén az egyik, kifejezetten az IT területére szakosodott biztonságtechnikai cég, a Forescout 1740 kamerát azonosított be a védelmi minisztériumban, melyet a Hikvision és a Dahua szállított – írja a Financial Times. A biztonságtechnikai cég további 659 hasonló eszközre lelt rá számos szövetségi kormányzati szervnél. Egyes becslések szerint a kamerák száma a most felleltnek a többszöröse is lehet, mivel nem mindenhol a Forescout látja el a biztonsági ellenőrzést, így a pontos adatok sem ismertek.

Kevesebb mint egy hét a szövetségi szintű szabályozásig

A jövő hónapban egyébként hatályba lép az a törvény (National Defense Authorization Act), mely megtiltja, hogy szövetségi forrásból szerezzenek be kínai cégektől, nevesül a Hikvision-tól, a Dahua-tól, a Hytera-tól és a Huawei-től biztonságtechnikai eszközöket. Az intézkedés célja, hogy megakadályozzák a kínai behatolást az amerikai kormányzati rendszerekbe, az elmúlt másfél évben megromlott amerikai-kínai kapcsolatok ugyanis komoly mértékben megnövelték a nemzetbiztonsági aggodalmakat az országban.

A Financial Times úgy tudja, hogy a tilalom bejelentése után is még vásárolt az amerikai hadsereg, valamint a rendőrség fényképezőgépeket a Hikvision-tól. A biztonsági kockázatot növeli, hogy az említett kínai cég 42 százalékban a kínai állam tulajdonában van, és bár csak az évtized elején kezdett biztonsági kamerákat forgalmazni az Egyesült Államokban, már a piac nagy részét a cég termékei uralják.

Hiányos nyilvántartás

A legóvatosabb becslések szerint is, csak az elmúlt évtizedben, több ezer kínai gyártású kamerát helyeztek ki amerikai érdekeltségekben, ám a nyilvántartás nem egységes, így pontos adatokkal továbbra sem rendelkeznek; ebben a hónapban amerikai katonai tisztviselők Koreában és Floridában például azt nem tudták megerősíteni, hogy Hikvision fényképezőgépek egyáltalán használatban vannak-e náluk, vagy sem. A Forescout néhány magán és állami ügyfele ugyan küld információkat a biztonságtechnikai cégnek a náluk használatban lévő kínai eszközökről, ebből azonban mindössze az derül ki, hogy az összes ilyen eszköz - melyek száma a tízmilliót is megközelíti – 16 százalékát használják kormányzati ügyfelek.

A Forescout által beazonosított Hikvision és a Dahua kamerák mellett hatezernél is több Huawei eszközt fedezett fel a biztonságtechnikai cég. A vállalat szerint ezek azonban valószínűleg úgynevezett vendég eszközök - okostelefonok és laptopok -, amelyek ideiglenesen csatlakoztak amerikai kormányzati rendszerekhez, vagy éppen más márkák által gyártott termékek voltak, amelyek azonban tartalmaztak Huawei részegységeket is.

Maradhatnak, vagy sem a már működő kamerák

Annak ellenére, hogy az említett tiltó törvény alig egy héten belül hatályba lép, a magán és az állami szektor illetékesei nem igazán látnak tisztán, hogy vajon az intézkedés csak az új eszközök beszerzését tiltja-e meg, vagy azt is előírja, hogy a már beszerzett és felszerelt kamerákat távolítsák el az intézményekből. Ráadásul a törvény ki fog egészülni 2020-ban, márpedig ez a szakasz a kormányzati szerződésekre, valamint a szövetségi kölcsönök és támogatások ilyen típusú felhasználására is ki fog terjedni. Rick Williams a Selcom ügyvezetője (mely cég NATO kompatilbilis rendszereket forgalmaz) a rendelkezést ugyanakkor nem tartja egyértelműnek, szerinte, ha a kínai eszközök valóban nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, akkor mindenképpen meg kellene mondani, hogy maradhatnak-e a már üzembe helyezett kamerák, vagy sem.

Iskolák és kórházak a felhasználók között

Ez azért is lenne fontos, mert jelenleg számos, szövetségi forrásokat is felhasználó intézményben, iskolákban, kórházakban működnek Hikvision kamerák.

Az amerikai kormány tavaly év végén megállapította, hogy a 23 nem katonai szövetségi ügynökség közül csak nyolc fejezte be az új kiberbiztonsági kezdeményezés – a Continuous Diagnostics and Mitigation (CMD) nevű program - első szakaszát, amely felkéri az érintett osztályokat, hogy azonosítsanak minden eszközt, ami a hálózatukhoz kapcsolódik.

A szövetségi rendszerek ugyanakkor vélhetőleg továbbra is komoly veszélyben vannak, ugyanis a CDM-t végrehajtó ügynökségek átlagosan 75 százalékkal több eszközt fedeztek fel mostanáig, mint amire korábban számítottak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csökkent Kína külső adóssága
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 14:04
Egy negyedév alatt 3 százalékkal csökkent a távol-keleti nagyhatalom külső adóssága. Ezzel párhuzamosan 1 százalékpontot csökkent a közép- és hosszú lejáratú kötelezettségek teljes adóssághoz viszonyított aránya is.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így védik a norvég fúrótornyokat a robbantások után
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:06
Egy héttel ezelőtt ismeretlenek felrobbantották az Északi Áramlatot. Azóta több állam is bejelentette, hogy fokozza energetikai infrastruktúrájának védelmét.
Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Makro / Külgazdaság Vészjósló értesülés: útnak indult az orosz nukleáris tengeralattjáró
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 08:41
Állítólag a NATO hírszerzési jelentést küldött a tagországoknak, figyelmeztetve, hogy a K-329 Belgorod orosz nukleáris tengeralattjáró „eltűnt a bázisáról”.
Makro / Külgazdaság Lecsap az USA, ha Putyin beveti az atomfegyvert?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:13
Ezt jelentette ki vasárnap David Petraeus, a CIA volt igazgatója és nyugalmazott négycsillagos tábornok. Mutatjuk, mi történt az orosz-ukrán háborúban és annak kapcsán az elmúlt tizenkét órában.
Makro / Külgazdaság Megint rossz lóra tett Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 06:33
A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő nyerte váratlanul szoros eredménnyel az elnökválasztás vasárnap rendezett első fordulóját Brazíliában. Ellenfele az a jobboldali Jair Bolsonaro hivatalban lévő elnök lesz az október 30-án esedékes második fordulóban, akit a magyar kormányfő is a támogatásáról biztosított.
Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG