<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete Moszkvában ülésezett. Putyin belenyugodni látszik abba, hogy a NATO északon is terjeszkedik – amíg nem a hátsókertjében teszi, együtt tud vele élni.

A tegnapi találkozón a házigazda, Vlagyimir Putyin mellett Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tadzsikisztán állam- vagy kormányfője vett részt – Oroszország mellett ezek a szovjet utódállamok alkotják a szövetséget jelenleg.

A keleti NATO-ként is emlegetett szervezet egy katonai szövetség, a tagállamokra – a NATO-hoz hasonlóan – kölcsönös védelmi garancia vonatkozik.

Ezekre az országokra tehát számíthatna Moszkva egy Oroszország területére is kiterjedő háború esetén. 

Természetesen nem maradt el az ilyenkor kötelező csoportkép sem – nézzük, kikkel szövetkezhet Putyin, ha nagy a baj:    

Putyin és csapata: Sztaniszlav Zas, a szervezet főtitkára, Nikol Pashinjan örmény miniszterelnök, Alexander Lukasenka belarusz elnök, Kasszim-Jomart Tokajev kazah elnök, Szadir Zhaparov kirgiz elnök, Emomali Rahmon tadzsik elnök. Fotó: kremlin.ru/TASSPutyin és csapata: Sztaniszlav Zas, a szervezet főtitkára, Nikol Pashinjan örmény miniszterelnök, Alexander Lukasenka belarusz elnök, Kasszim-Jomart Tokajev kazah elnök, Szadir Zhaparov kirgiz elnök, Emomali Rahmon tadzsik elnök. Fotó: kremlin.ru/TASS

Bár az ülést annak alkalmából hívták össze, hogy 30 éve írták alá a szervezet alapjául szolgáló biztonsági szerződést és 20 évvel ezelőtt alakult meg a szervezet, természetesen szó esett arról is, hogy Oroszország február vége óta gyakorlatilag proxy háborút vív a NATO egyes tagállamaival. Ennek állásáról Putyin zárt ajtók mögött tájékoztatta szövetségeseit.

Mindezek ellenére a találkozó a nyilatkozatok alapján békés hangulatúnak tűnt.

Az orosz elnök azt mondta, hogy a svéd és a finn NATO-csatlakozás nem közvetlen fenyegetés számukra, mert Moszkvának "nincs problémája ezekkel az országokkal".

A válaszlépésekről pedig "az Oroszországot fenyegető döntések" alapján határoznak majd. A csúcs résztvevői egyúttal nyilatkozatot adtak ki, amelyben "kifejezték készségüket" a gyakorlati együttműködésre a NATO-val.

Nyugati kommentárok szerint Putyin ezzel jelezte, hogy elfogadja a két ország csatlakozását az észak-atlanti szövetséghez – amíg nem kezdenek olyan katonai fejlesztésbe, amely veszélyt jelent Oroszországra nézve, addig a Kreml nem fog beavatkozni.

A NATO létezhet Nyugaton, de nem a hátsókertünkben. Márpedig történelmi szempontból Ukrajna, Grúzia és Moldova a mi hátsókertünk

- idézte a Financial Times Tatjana Sztanovaja orosz politikai elemzőt. Tegyük persze hozzá: bár Ukrajna valóban jelentős katonai támogatást kapott a Nyugattól az elmúlt években (és kap most is), nem kérte felvételét a NATO-ba.

Az orosz-ukrán háború mozgatórugóiról, a svéd-finn NATO-tagságról, a lehetséges végkifejletekről és Magyarország biztonságáról is beszélt a közelmúltban Rácz András Oroszország-szakértő lapcsoportunk rendezvényén, a Klasszis Klubban. A beszélgetést itt tekinthetik meg:                    

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Lemond a brit miniszterelnök: elsodorják a botrányok Boris Johnsont
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 10:46
Nem tud tovább ellenállni a botrányhős miniszterelnök: a párt vezetésétől most, a miniszterelnöki címtől ősszel válik meg Boris Johnson.
Makro / Külgazdaság Tíz hónap után először lett többlet a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 10:16
A várt hiánnyal szemben 135 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben májusban az áprilisi 523 millió euró deficitet követően, ami tíz hónapja az első többlet.
Makro / Külgazdaság Az óriási kamatemelés ellenére is vergődik a forint
Király Béla | 2022. július 7. 09:56
Csütörtökön 200 bázispontos kamatemelést hajtott végre az MNB, az ilyen lépés normális esetben brutális jelzővel illethető. Azonban még ez sem tudta erősödő pályára állítani a forintot.
Makro / Külgazdaság Uniós pénzek: a magyar kormánynak is üzent az uniós biztos
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 09:46
A Bizottság mérlegelni fogja, hogy mely esetekben lehet szükséges megvonni a források kifizetését.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban kellene az uniós pénz Magyarországnak - vannak, akik mindent elvennének tőlünk
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 08:42
A lengyelek megalkudtak Brüsszellel, de a helyreállítási pénzhez még nem jutottak hozzá - Magyarországnak egyre jobban kellene a pénz, de egyelőre a pletykák szerint csak jobb tárgyalási pozíciót akarunk kicsikarni, előrelépésről nincs szó.
Makro / Külgazdaság Az oroszok újra beüzemelték a mariupoli kikötőt, újabb város felé masíroznak a seregeik - összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:53
Az ukrán elnök arról beszélt az éjjel, hogyan lövik nyugati nehézfegyverekkel az orosz erőket - az oroszok pedig amerikai fegyverrendszerek kilövéséről adtak hírt. Elkezdődött a háború 134. napja.
Makro / Külgazdaság Egyre dagad a brit belpolitikai botrány - sorra kérik a miniszterelnök lemondását a kormánytagok
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:26
Boris Johnson még mindig tartja magát, nem hajlandó lemondani - pedig sorbaállnak az irodája előtt a magasrangú kormánytagok, hogy távozásra szólítsák fel.
Makro / Külgazdaság „A benzinár is elszállt” – nyugati szomszédunkban is bedurvult az infláció
Wéber Balázs | 2022. július 7. 05:21
Bár Ausztriában még nem mindenki érzi az energiaár-robbanást, az általános drágulás egyértelmű, az infláció pedig csaknem fél évszázados csúcson van. Helyi magyarok és hivatalos statisztikák segítségével próbáltunk képet alkotni az inflációs helyzetről nyugati szomszédunknál.         
Makro / Külgazdaság Medvegyev atommal fenyegetőzik - Von der Leyen: Európának fel kell készülnie az orosz gáz teljes elzárására - Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:38
Összefoglalónk az ukrajnai háború 133. napjáról.
Makro / Külgazdaság Meddig kell együtt élnünk a magas inflációval? Lesz még ennél is gyengébb a forint? - Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:23
Hogyan lehetséges az, hogy az MNB egyre feljebb viszi az irányadó kamatát, mégis azt látjuk, a forint csak egyre gyengül? S meddig mehet fel az infláció? Ezekről is beszélgettünk a Klasszis podcastban Virovácz Péterrel, az ING makrogazdasági elemzőjével.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG