<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Esz-Szíszi egy véres puccsot követően került hatalomra Egyiptomban. A 2013-as puccsot követően a rendőrség és az általa vezetett hadsereg több mint ezer tüntetőt ölt meg.

Egyiptomban tesz ma hivatalos látogatást Orbán Viktor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter társaságában. Ezzel egyidejűleg a fővárosba, Kairóba magyar üzleti delegáció is érkezik, amely üzleti fórumon vesz részt egyiptomi partnerekkel.

A vizit keretében a magyar miniszterelnök tárgyal és együttműködési megállapodást ír alá Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfővel, valamint fogadja őt Ahmed et-Tajjeb, a kairói al-Azhar egyetem és mecset nagyimámja, majd II. Tavadrosz kopt pápa is.

Az egyiptomi elnök már fogadta is a magyar kormányfőt az elnöki palotában. Íme, az érkezés pillanata:

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a kairói elnöki palotában 2023. február 28-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a kairói elnöki palotában 2023. február 28-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Nagyjából ennyit tudunk a hivatalos közleményekből, amelyek természetesen nem térnek ki az egyiptomi elnök meglehetősen véres múltjára – megtesszük hát helyettük mi.   

2013 júliusában, amikor esz-Szíszi még védelmi miniszter, egyben a hadsereg főparancsnoka volt,  a hadsereg egyéb biztonsági szervekkel közösen megdöntötte Egyiptom első demokratikusan megválasztott elnökét, a mérsékelt iszlamista Muhammad Morszit.

Az erőszakos akciót számos mainstream média is puccsnak minősítette, a CNN-től kezdve az Aljazeerán át a Guardianig. A puccsra a nagyhatalmak, köztük a térségben különösen befolyásos Egyesült Államok hallgatása és/vagy hallgatólagos beleegyezése mellett került sor. (Esz-Szíszi természetesen nem puccsról, hanem az egyiptomi emberek akaratának végrehajtásáról beszélt, és egy zavaros politikai időszakot lezáró rendteremtésként állította be a műveletet.) 

Ezt követően a hadsereg és a rendőri erők halomra ölték Morszi terroristának minősített híveit, akik az utcára vonultak megpuccsolt vezetőjük védelmében. Az alábbiakban idézzük a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet beszámolóját, amely egy 188 oldalas jelentésben tárta fel a történteket.

Eszerint az egyiptomi biztonsági erők legkevesebb 1150 demonstrálót öltek meg „szisztematikusan és széles körben” 2013 júliusában és augusztusában, ami „valószínűleg emberiség elleni bűntettnek” minősül.

A jelentés hat demonstráció esetében dokumentálta, ahogy „az egyiptomi rendőrség és hadsereg módszeresen, éles lőszerrel tüzet nyitott” a puccs ellen tiltakozókra. (A hivatalos szervek azzal érvelve "oszlattak", hogy a tüntetések terrorizmusra ösztönöztek, a demonstrálók egy része pedig maga is fegyvert használt.)

A legnagyobb vérengzés a kairói Rabaa Al-Adawiya mecsetnél és környékén történt: itt a biztonsági erők a jelenkori történelem egyik legsúlyosabb (tömeg)gyilkosságát követték el (legkevesebb 817 embert öltek meg egy nap alatt), amelyet az egyiptomi kormány legfelsőbb szintjén terveltek ki, mondta Kenneth Roth, a HRW akkori igazgatója.

A szervezet dokumentumfilmjét a történésekről itt tekinthetik meg:

Abdel-Fattáh esz-Szíszit végül 2014-ben választották meg Egyiptom elnökévé a szavazatok 97 (!) százalékával – a választás szabadságfokát jelzi, hogy mindössze egy kihívója volt, számos párt bojkottálta azt.

Az általa megdöntött elnököt, Muhammad Morszit letartóztatták, majd halálra, később életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, többek között állítólagos hatalommal való visszaélés és kémkedés miatt. Egészségi állapota börtönévei alatt jelentősen romlott, 2019-ben – feltehetően fogvatartási körülményei miatt – életét vesztette.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi pedig még ma is Egyiptom elnöke.

Makro / Külgazdaság Ma nemcsak Finnországban várják a szavazókat
Privátbankár.hu | 2023. április 2. 08:15
Előrehozott parlamenti választások kezdődtek vasárnap Bulgáriában, két év alatt ötödik alkalommal várják az embereket az urnákhoz.
Makro / Külgazdaság Bukik-e a bulikirálynő? Fontos választások lesznek ma Finnországban
Wéber Balázs | 2023. április 2. 05:44
Parlamenti választásokat tartanak ma az észak-európai országban. A kormányzó szociáldemokraták fej fej mellett állnak a konzervatívokkal és a nacionalistákkal – azaz nyitott kérdés, hogy megtarthatja-e posztját Sanna Marin, a feltörekvő nők generációjának vitatott példaképe.
Makro / Külgazdaság Rosszul áll az orosz vezérkari főnök szénája?
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 19:01
Egy háborúellenes rajzot közzétevő lány édesapját börtönbüntetésre ítélték a közösségi médiában közzétett posztjai miatt.
Makro / Külgazdaság Az arab tavasz óta nem történt ilyen látogatás
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 17:40
Fejszál Mekdad szíriai külügyminisztert fogadta egyiptomi kollégája. A látogatás célja nem ismert, de lehet, előkészítik Szíria visszavételét az Arab Ligába.
Makro / Külgazdaság Nemzetközi katonai konfliktust generálhat Orbán Viktor péntek reggeli rádióbeszéde?
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 16:39
Anatolij Vasszerman, az orosz Állami Duma képviselője is reagált Orbán Viktor péntek reggeli rádiós beszélgetésére, melyben a kormányfő arról beszélt, nem sok választja el az Európai Uniót attól, hogy vezetői Ukrajnába küldendő békefenntartókról kezdjenek beszélni. A képviselő reméli, a magyar csapatok csak Kárpátaljára vonulnának be.
Makro / Külgazdaság Ferenc pápa: „még élek, láthatják”
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 14:55
A katolikus egyházfőt hörghuruttal kezelték, szombaton tért vissza a klinikáról a Vatikánba. a tervek szerint jelen lesz a nagyheti szertartásokon, és személyesen mondaná el húsvéti üzenetét, valamint adná az Urbi et Orbi áldást.
Makro / Külgazdaság Kihúzta a gyufát a NOB-nál az ukrán kormány
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 12:56
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság mellett Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének vezetősége is a sportba történő beavatkozásnak minősítette, hogy az ukránok bojkottálják azokat a selejtezőket, ahol orosz és fehérorosz versenyzők is pályára lépnek.
Makro / Külgazdaság IMF-hitelt kapott Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 11:37
A 15,6 milliárd dolláros hitelprogram első üteme a pénzügyi stabilitást, a második a szerkezeti átalakítást és gazdasági növekedést célozza.
Makro / Külgazdaság Még a Kreml is beleremegett Orbán Viktor pénteki rádiós mondataiba
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 11:08
Moszkva rendkívül veszélyesnek tartja a békefenntartók bevetésének még a felvetését is.
Makro / Külgazdaság Lehet egyszámjegyű az infláció az év végére? Klasszis Podcast
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 10:49
Legfrissebb adásunkban főszerkesztőnk, Csabai Károly kollégánkkal, Vég Márton újságíróval beszélgetett.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG