<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár még mindig minimális, kilenc delta-fertőzöttünk van jelenleg, a szakemberek nyár végére, ősz elejére saccolják Magyarországon a negyedik hullámot, ezért nem árt, ha megnézzük, hogy a delta-variánstól már javában szenvedő, átoltottságban közel azonos Izrael és Anglia, valamint Portugália számai hogy alakulnak, mégis mire lehet majd számítani.

A Koronavírus Sajtóközponttól kapott mai válasz szerint jelenleg is minimális, kilenc delta-fertőzött van hazánkban, de válaszukban mindemellett hangsúlyozzák, hogy a korábbiaknál is agresszívebb delta vírusmutáns több európai országban is erősen terjed, ezért most különösen fontos az oltás felvétele azoknak, akik még nem tették ezt meg. Bár az alacsony számok megtévesztőek lehetnek, a szakembereket nem lehet megtéveszteni, akiknek véleményét csinos csokorba is szedte laptársunk, az mfor.hu.

Magyarországon eddig 9 delta-fertőzöttet regisztráltak. Fotó: DepositphotosMagyarországon eddig 9 delta-fertőzöttet regisztráltak. Fotó: Depositphotos

„Most még van két hónapnyi előnyünk, amíg mindaz nálunk is lejátszódik, ami most Nagy-Britanniában, Izraelben, Portugáliában zajlik. Ezzel együtt azt gondolom, hogy nagyjából a negyedik hullám lesz az utolsó nagy köre a vírusnak, aztán a megbetegedési és a halálozási arányok nagyjából hasonlítani fognak az influenza-járványéhoz” – mondta Vattay Gábor, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője a Népszavának, ezért rápillantottunk az érintett országok adataira.

IZRAEL

Jelenleg összesen 121 ember van a Delta-variáns miatt Izraelben kórházban, közülük 61 súlyos beteg, akik közül 37 fő teljes, azaz kétkörös oltáson van túl, és 24 fő, akiket nem oltottak be. Közülük 14-en vannak, akik 50 év alatti be nem oltott személyek, míg 2 fő még 40 évesnél is fiatalabb – írja a Times of Izrael az ország Egészségügyi Minisztérium adataira hivatkozva.

Mindebből az következik, hogy mindössze egyetlen oltással vakcinázott beteg nincs is a betegek között, azaz úgy tűnik, a Delta-variáns sajnos jelentősen több teljesen beoltott embert betegített meg eddig, mint oltatlant. 

Jelenleg az izraeli lakosság 56 százaléka (Magyarországon 55 százaléka) teljesen oltott és ebből a 60 éven felüliek több, mint 90 százaléka részesült mindkét oltásban.

Izraelben július 18-án, vasárnap délutánig 6598 aktív Covid-beteg volt, akik közül 121-en voltak kórházban, közülük 61-en súlyos állapotban, 14 fő pedig lélegeztetőgépen. Július eleje óta 16 ember hunyt el Covid-19 következtében. Sajnos a lap nem tér ki arra, hogy a halálozásoknál milyen arányban oszlottak meg a kétkörös és egykörös oltottak, valamint a beoltatlanok aránya.

Egy hónapja még csak 19 súlyos eset volt az országban. Az esetszámok megszaporodása mögött természetesen a delta-variáns áll, hiszen a vakcinák nem nyújtanak 100 százalékos védelmet. Az izraeli Egészségügy Minisztérium szerint a Pfizer vakcina 64 százalékban hatásos a fertőzések megelőzésében, viszont a kórházi kezelést és a súlyos tüneteket 93 százalékos hatásossággal csökkenti.

A múlt héttől Izraelben egyébként megkezdték a harmadik, emlékeztető adag Pfizer vakcina adását a csökkent immunműködésű betegek számára, például a szív-, vese- és májtranszplantált betegeknek, bár ezt az amerikai hatóságok nem támogatják.

ANGLIA

A július 10-i összesítések szerint a szigetországban eddig összesen 257 ember halt meg a negyedik hullámot okozó Delta-mutációtól. Közülük 92 fő nem volt beoltva, míg 118 ember két adaggal, 47 ember pedig egy adag vakcinával volt beoltva. Az elhunytak között 231 fő volt 50 éves vagy annál idősebb, és 26 haláleset történt az 50 évnél fiatalabbaknál – írja a healthfeedback.org.

hirdetés

A platform felhívja a figyelmet, hogy a Bahamákon azt állítják: az oltott emberek nagyobb valószínűséggel haltak meg a Delta-változat miatt, mint a be nem oltottak, utalva arra, hogy a Covid-19 vakcinák nem elég hatékonyak a Delta variánssal szemben, vagy akár növelhetik a halál kockázatát. 

A tanulmány szerzője viszont azt írja, hogy az Egyesült Királyság adatai mást mutatnak. 257 halálozás közül 36 százalék nem kapott egyáltalán oltást, 18 százalék kapott csak egy adag vakcinát, s 46 százalék kapott két adagot.

Tehát a halálozások többsége (54 százalék) azok között történt, akik nem kapták meg azt a teljes védelmet, amelyet csak két héttel az oltás mindkét adagjának beadása után nyújtanak.

Tegyük hozzá: igazság szerint ennél markánsabb különbségre számítottunk, de természetesen örülünk, hogy a teljesen oltott emberek felé mozdul el a mérleg nyelve.

Az viszont tény, hogy az Egyesült Királyságban a Delta-variáns okozta halálesetek többsége az 50 éves vagy annál idősebb lakosság körében történik, pedig őket nagyobb arányban oltottak be, mint a lakosság többi részét, igaz, jó részüket csak egy körös vakcinával. Angliában egyébként a teljes lakosság több, mint 60 százalékát oltották be már legalább egy vakcinával.

PORTUGÁLIA

Július 16-ától 23-05 óra között ismét kijárási tilalmat vezettek be Lisszabonban, Portóban és más turisztikai helyeken, mert Portugália új napi esetei az elmúlt hetekben folyamatosan emelkedtek. Tegnap 3261 új esetet regisztráltak és 8 fő hunyt el, de július 12-én még 51 elhunytat írnak a statisztikák.

Az országban az új esetek körülbelül 86 százalékát, Lisszabonban már 100 százalékát okozza a Delta-variáns. Portugáliában jelenleg a lakosság 72,4 százaléka kapott legalább egy oltást, két vakcinát pedig 50,5 százalék.

Bár a napi halálozások jóval a februári szint alatt maradnak, az új eseteket elsősorban fiatalabb, oltatlan emberek körében jelentik. A 10 millió lakosú ibériai ország felgyorsította az oltás bevezetését, és csak a múlt héten egymillió adag coronavírus-dózist sikerült beadnia – írja a Reuters.

Csakúgy, mint Nagy-Britanniában, Portugáliában az új esetek többsége 30 évnél fiatalabbak körében fordul elő, és a közegészségügyi tisztviselők szerint a fiatalabb emberek beoltása kritikus fontosságú az új járványok megelőzése szempontjából – írja a New York Times.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kezdődik a Nobel-hét – A nagy bankett idén is elmarad
Elek Lenke | 2021. december 6. 20:08
Ma kezdődik és vasárnapig tart a hagyományos Nobel-hét Stockholmban, amelyet a járvány miatt csak részben rendeznek meg digitálisan, részben azonban továbbra is lesznek helyszíni rendezvények. Az idei tervező művészek között van a magyar származású Lara Szabo Greisman is.
Makro / Külgazdaság Kína csúnyán kiszorítja az oroszokat ebben a vetélkedésben
Káncz Csaba | 2021. december 6. 17:11
A közép-ázsiai politikai elitek rájöttek, hogy jobb, ha keblükre ölelik Kínát és finoman távolabb tartják maguktól a Kreml forró leheletét.  Az elitek új tagjaiban változás állt be: a kazah elnök például folyékonyan beszél mandarin nyelven, ráadásul diplomáciai tapasztalatai és kapcsolatai is vannak Kínával.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Az utolsó akadály is elhárult, megalakulhat az új német kormány
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:49
A Zöldek is elfogadták a koalíciós szerződést.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban közelít Magyarország felé az omikron
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 14:13
Horvátországban is kimutatták az új vírustörzset. 
Makro / Külgazdaság Rekordot döntöttek a fegyvereladások
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 13:06
Itt nem érződik a koronavírus-járvány miatti válság.
Makro / Külgazdaság Növekvő profitot remélnek jövőre a nagy autógyártók
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:04
A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből. Bár a szakemberek zöme szerint az iparág képes kezelni a következő nagy technológiai átalakulást, a megkérdezettek több mint fele aggódik az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatt. 
Makro / Külgazdaság Nem akármilyen hét áll előttünk: sok mindenről lehull a lepel
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 16:34
Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a Privátbankár.hu friss Árkosár-felmérése, a novemberi infláció, az ipar októberi kibocsátása, a szálláshelyek októberi forgalma, a külkereskedelem októberi teljesítménye.
Makro / Külgazdaság Lerohanja-e Putyin Ukrajnát?
Káncz Csaba | 2021. december 5. 15:19
A keddi Biden-Putyin megbeszélésen Ukrajna mellett megvitatásra kerül Afganisztán, Irán, Líbia és Szíria kérdésköre is. Kielemezzük, hogy milyen tényezők befolyásolják most Putyin döntését Ukrajnával kapcsolatban. De mit gondol az orosz elemzők többsége? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mégis mire költi a pénzünket a kormány? Hiánypótló kiadvány készült
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 12:51
A kormány nem készít átfogó szemléltető anyagot a lakosság számára arról, mire, miből és mennyit költenek. Ezt a hiányt igyekezett pótolni a K-Monitor a közpénzek átláthatóságáért küzdő civil szervezetként. 
Makro / Külgazdaság Videó: Orbán Viktor bedobott egy húszezrest a perselybe
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 11:24
Facebook-videóból derül ki, hogy a miniszterelnök is kilátogatott az adventi vásárra a Bazilikához a hétvégén. Adakozott és mézskalácsot is díszített.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló