<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Orbán Viktor a két héttel ezelőtti Kormányinfón úgy nyilatkozott: a kormány felkészült a negyedik hullámra. Vajon valóban megvannak az első három hullám tanulságai, amelyek miatt jóval könnyebben elébe mehetünk egy esetleges negyedik hullámnak? Interjú Dr. Rékassy Balázs orvossal, egészségügyi menedzserrel.

Májusban úgy fogalmazott: nehéz lesz átlépni az 5 milliós átoltottságot, ám most úgy tűnik, péntekre, vagy hétvégére meglehet az 5,5 millió oltás. Ön szerint ez elég indok, hogy eltöröljék zárt terekben is a maszkviseletet?

Minden egyes embernek, aki beoltattja magát örülök, és örvendetesnek tartom ezt a számot, de látszódik, hogy az oltások üteme beplatózott, elérte a maximumát, közel van ahhoz, hogy az oltást felvenni szándékozók száma a végéhez közelítsen. Még mindig elég sokan vannak a vacillálók, vagy úgy is mondhatnám, az okoskodók. Az a tapasztalatom, hogy félelemből az idősek oltatták be magukat elsőként, majd a fiatalok azért, mert szeretnének menni bulizni a védettségi igazolvánnyal, de a középgeneráció egy része bizalmatlan, és az összeolvasott információdömpingből nem tudja jól kiszűrni a megfelelő üzeneteket. Egyébként a jelenlegi számok tükrében, nyáron nem tartom rossz döntésnek a maszkviselet lazítását, viszont a védettségi igazolványhoz kötött rendezvényi részvételt támogatom.

Dr. Rékassy Balázs szerint a tanulság az, hogy időben kell lépni. Fotó: ATVDr. Rékassy Balázs szerint a tanulság az, hogy időben kell lépni. Fotó: ATV

Most, hogy látni a delta-mutáns agresszív terjedését, még olyan országban is, mint Izrael, ahol leginkább Pfizerrel oltottak, mit jósol, lesz-e nálunk is negyedik hullám, s ha igen, mekkora mértékű?

Jópár országban elindultak felfelé a számok. Angliában könnyen meg lehet magyarázni. Más volt metódus, minél több embert kellett legalább egy oltással ellátni, ami sikeres is volt, de a delta-mutáns kifogott ezen, hiszen a reprodukciós rátája 4-5 körüli, és ez ellen nem véd az egykörös oltás. Más országokban is emelkedik a fertőzöttség, de mindez még kevésbé jelentkezik a kórházban kezeltek számában. Ez azért van, mert elsősorban a nem oltott fiatalok kapják el a fertőzést. Ez tipikus minden pandémiánál, hogy a nagyobb mozgású fiatal korosztályban kezd terjedni a vírus. Azt valószínűsítem, hogy nem fogjuk tudni elkerülni Magyarországon sem a negyedik hullámot, de remélem komoly pandémiás járvány nem várható.

Inkább azt feltételezem, hogy kisebb-nagyobb járványgócok fognak kialakulni, főleg a nem oltottak körében. Jelenleg a nyár, az iskolai szünetek és szabadságolások a negyedik hullám ellen szólnak, de a 2020 augusztus végén beindult második hullámhoz hasonlóan én az augusztus 20-i nagyobb csoportosulásokra és az iskolakezdésre datálnám a fertőzések megugrásának kezdetét. 

Ugyanakkor itt voltak a budapesti teltházas futball Európa-bajnokság mérkőzések, ezek miatt elképzelhető, hogy esetleg már készülődik is szép csendben a negyedik hullám?

Egyfelől igen jónak tartom, hogy a nagyobb rendezvényeken védettségi igazolvánnyal lehet résztvenni. Másfelől a magyar politika sokszor játssza azt, amit én úgy hívok: tizenkilencre lapot húz. Azaz merész döntéseket hoz. Ez is az volt. Orvos-szakmailag rettentő veszélyesnek tartom azt, ahogy maszk nélkül, egymás nyakába borulva szurkoltak a magyar és a külföldi focirajongók, akik olyan országokból jöttek, mint például Portugália, ahol szintén erősen emelkedőben van a fertőzöttek száma

El is csodálkoztam, hogy a Koronavírus Sajtóközpont azt írta lapunk kérdésére múlt héten, hogy mindössze 5 delta-variánssal fertőzött beteget regisztráltak hazánkban, ami a hvg.hu cikke szerint hétfőre 9 főre módosult. 

Magyarországon jelenleg jók a számok, aminek két magyarázata lehet. Az egyik, hogy mi, magyarok mindenkinél szuperebbek vagyunk, a másik magyarázat, hogy az eddigi kevés tesztelésnek köszönhetően sokkal kevesebb fertőzöttről tudunk, mint a hazánkban lévő valós fertőzöttek száma.

Az én teóriám az, hogy Magyarországon, a második, de főleg a harmadik hullám során sokkal többen fertőződtek meg, mint ahányról tudunk. Erre bizonyíték a kiugróan magas halálozás is, ami lassan eléri a szomorú harmincezres kerek számot. Ez a korábbi magas látens és ismert fertőzöttség együttesen adja a jelenlegi magas védettséget is, és véleményem szerint ennek köszönhető, hogy most relatíve jók a számok. Ugyanakkor azt már látjuk, hogy a fertőzéssel megszerzett természetes védelem rövidebb ideig tart, mint az oltás adta védettség. Ezért elképzelhető, hogy akik korábban, például tavalyi év során vagy idén az év elején átestek a fertőzésen, azoknak őszre le fog csökkenni a védettségük. Ha így lesz, akkor az viszont erősebb negyedik hullámot feltételezhet.

A jó számok akár elbizakodottságra is okot adhatnak, ahogy az első hullám után is történt, mint utólag kiderült. Azóta viszont volt második és harmadik hullám is, kérdés, hogy ezekből tudtunk-e tanulni? Orbán Viktor úgy fogalmazott: a kormány felkészült egy újabb hullámra.

Nem tudom, ki mit tanult, én azt tanultam, hogy az első hullámnál a bergamói történésekből is fakadó ijedtség miatt volt egy gyors lezárás, nem csak Magyarországon, hanem a többi európai országban is, aminek meg is lett a jó eredménye, mert Európa nagy részén nem lett igazán nagy probléma. Ezzel szemben a második és a harmadik hullámban sokáig volt egy erős dilemmázás és pengeélen való táncolás a politika részéről, mert nem akartak a gazdaságnak problémát okozni. Ezzel egy-másfél hónappal késleltették a lezárást, ami viszont komoly negatív számokat okozott az ember életek számában, és a megbetegedésekben.

Számomra ebből az a tanulság, hogy nem szabadna elkövetni ezt még egyszer. A személyes pesszimista véleményem az, hogy pont ezt nem tanulták meg a politikusaink és vezetőink: inkább vacillálnak egy hónappal tovább a gazdaság miatt, miközben másik oldalon ez sokkal nagyobb károkat okoz később az emberéletekben meg az egészségügy leterheltsége szempontjából is.

Ázsiai országoknál, vagy Ausztráliánál, Új-Zélandnál láttuk, hogy milyen keményen, kvázi-diktatórikusan és korán, vagy időben hozták meg ezeket a korlátozó intézkedéseket. A járvány tipikus jellemzője, hogy ha az elején gyors döntéseket hozunk, el tudjuk fojtani a terjedést, különben utána már nem, vagy sokkal nehezebben tudjuk megállítani. A másik feltételezésem az, hogy a kormány egy hadvezérelvet követ a járványkezelésben.

Mintegy háborús kormányzást végez, s azt mondja, mint a háborúk esetén: a negatív számokat a járvány járulékos veszteségeiként kell elkönyvelni.

Tehát ha elkezdenek nőni az esetszámok, sokkal hamarabb kéne dönteni, és hallgatni a járványügyi szakemberekre, és nem várakozni, vagy újra tesztelni az egészségügyi kapacitások maximális teljesítőképességének határát.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Biden megduplázná az éghajlati válságtól szenvedő fejlődő országok támogatását
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 12:30
Joe Biden megígérte, hogy megduplázza a súlyosbodó éghajlati válságnak kitett fejlődő országoknak nyújtott pénzügyi támogatást, mert vészesen közeledik a nap, amikor már semmit nem lehet majd tenni. 
Makro / Külgazdaság Törökország is csatlakozik a párizsi klímaegyezményhez
MTI | 2021. szeptember 22. 11:17
Utolsóként a G20-ak közül.
Makro / Külgazdaság Két nap múlva újabb rekordot állít fel a gázolaj ára
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:28
Péntektől a dízelüzemű autókba való, már mától is többe kerülő üzemanyag literenkénti bruttó átlagára 4 forinttal, újabb történelmi csúcsra megy fel. Ezzel szemben a mától olcsóbb 95-ös oktánszámú nafta átlagára tovább csökken.
Makro / Külgazdaság Új pénzügyi program indult diákoknak és pedagógusoknak
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:15
A Pénziránytű Alapítvány a Mastercarddal együttműködésben útjára indította országos Bázisiskola Programját, melynek keretében az ország hat régiójában ingyenes, pénzügyi tudatosságot fejlesztő foglalkozások és modern tanárképzés várja az általános- és középiskolás diákcsoportokat és a pedagógusokat. A program ünnepélyes megnyitójára az Alapítvány veszprémi bázisiskolájában került sor.
Makro / Külgazdaság Egyetlen határozattal bő 300 millárd forintot rendezett át a kormány - van egy nagy nyertes
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 08:20
A kedd esti Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat több mint 300 milliárd forint sorsáról döntött. Az átrendezések legnagyobb nyertese az Innovációs és Technológiai Minisztérium; az önkormányzatok támogatásánál a kormány már a látszatra sem akar figyelni, simán kiválogatták a kormánypárti vezetésű fővárosi kerületeket.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter arról beszélt, mi kell a tálibokkal való együttműködéshez
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 06:35
A külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ-ben arról beszélt, hogy szigorú feltételeket kell szabni az iszlamista táliboknak - egyebek közt a nők jogainak biztosítása terén. Mindeközben a tálibok bejelentkeztek az ENSZ-közgyűlésre.
Makro / Külgazdaság Gólzáporos vereség a Brexit
Hollós János | 2021. szeptember 22. 05:53
Valószínűleg történelme legnagyobb öngólját lőtte az Egyesült Királyság a Brexittel, már a rövid távú „eredmények” is ezt mutatják. Ugyanakkor a hatalmas adatbázisokkal végzett közgazdasági modellszámítások hosszú távon sem kecsegtetnek semmi jóval. A populista demagógia úgy tűnik nagyon drága mulatság lesz a briteknek. Halmai Péter Széchenyi-díjas közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Fő kutatási területe a nemzetközi gazdaságtan és a makroökonómia, vele beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság 12 eurós minimum órabér – miért győzhet a baloldal Németországban?
Wéber Balázs | 2021. szeptember 21. 18:42
Évi 100 ezer új szociális lakás, 12 eurós (4200 forintos) minimális órabér, megfizethető ápolás. A többi közt ezt ígérik a német szociáldemokraták a választóknak, akik a legfontosabb kérdésnek a társadalmi igazságosságot tartják. Kancellárjelöltjük ugyan nem hozza lázba az embereket, de legalább tapasztalt, kompetens és megbízható politikusnak tartják. Németország vasárnap választ: a balközép párt továbbra is három-öt százalékponttal vezet a CDU-CSU szövetség előtt.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Bécsben jönnek a szigorítások
MTI | 2021. szeptember 21. 17:11
A járvány negyedik hullámának megfékezését célzó szigorításokat jelentett be Michael Ludwig polgármester.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel hamarosan távozik – mi marad az utókorra?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 21. 16:15
Nagy elődjeivel (Adenauertól Kohlig) ellentétben Angela Merkel pályájában nem találunk egyetlen koherens stratégiát, avagy tervet sem. És az idő elröpült Németország felett: legyen az a versenyképességi előnyének csökkenése, avagy az elképesztő szintű lemaradása a digitális átállásban. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos