<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Orbán Viktor a két héttel ezelőtti Kormányinfón úgy nyilatkozott: a kormány felkészült a negyedik hullámra. Vajon valóban megvannak az első három hullám tanulságai, amelyek miatt jóval könnyebben elébe mehetünk egy esetleges negyedik hullámnak? Interjú Dr. Rékassy Balázs orvossal, egészségügyi menedzserrel.

Májusban úgy fogalmazott: nehéz lesz átlépni az 5 milliós átoltottságot, ám most úgy tűnik, péntekre, vagy hétvégére meglehet az 5,5 millió oltás. Ön szerint ez elég indok, hogy eltöröljék zárt terekben is a maszkviseletet?

Minden egyes embernek, aki beoltattja magát örülök, és örvendetesnek tartom ezt a számot, de látszódik, hogy az oltások üteme beplatózott, elérte a maximumát, közel van ahhoz, hogy az oltást felvenni szándékozók száma a végéhez közelítsen. Még mindig elég sokan vannak a vacillálók, vagy úgy is mondhatnám, az okoskodók. Az a tapasztalatom, hogy félelemből az idősek oltatták be magukat elsőként, majd a fiatalok azért, mert szeretnének menni bulizni a védettségi igazolvánnyal, de a középgeneráció egy része bizalmatlan, és az összeolvasott információdömpingből nem tudja jól kiszűrni a megfelelő üzeneteket. Egyébként a jelenlegi számok tükrében, nyáron nem tartom rossz döntésnek a maszkviselet lazítását, viszont a védettségi igazolványhoz kötött rendezvényi részvételt támogatom.

Dr. Rékassy Balázs szerint a tanulság az, hogy időben kell lépni. Fotó: ATVDr. Rékassy Balázs szerint a tanulság az, hogy időben kell lépni. Fotó: ATV

Most, hogy látni a delta-mutáns agresszív terjedését, még olyan országban is, mint Izrael, ahol leginkább Pfizerrel oltottak, mit jósol, lesz-e nálunk is negyedik hullám, s ha igen, mekkora mértékű?

Jópár országban elindultak felfelé a számok. Angliában könnyen meg lehet magyarázni. Más volt metódus, minél több embert kellett legalább egy oltással ellátni, ami sikeres is volt, de a delta-mutáns kifogott ezen, hiszen a reprodukciós rátája 4-5 körüli, és ez ellen nem véd az egykörös oltás. Más országokban is emelkedik a fertőzöttség, de mindez még kevésbé jelentkezik a kórházban kezeltek számában. Ez azért van, mert elsősorban a nem oltott fiatalok kapják el a fertőzést. Ez tipikus minden pandémiánál, hogy a nagyobb mozgású fiatal korosztályban kezd terjedni a vírus. Azt valószínűsítem, hogy nem fogjuk tudni elkerülni Magyarországon sem a negyedik hullámot, de remélem komoly pandémiás járvány nem várható.

Inkább azt feltételezem, hogy kisebb-nagyobb járványgócok fognak kialakulni, főleg a nem oltottak körében. Jelenleg a nyár, az iskolai szünetek és szabadságolások a negyedik hullám ellen szólnak, de a 2020 augusztus végén beindult második hullámhoz hasonlóan én az augusztus 20-i nagyobb csoportosulásokra és az iskolakezdésre datálnám a fertőzések megugrásának kezdetét. 

Ugyanakkor itt voltak a budapesti teltházas futball Európa-bajnokság mérkőzések, ezek miatt elképzelhető, hogy esetleg már készülődik is szép csendben a negyedik hullám?

Egyfelől igen jónak tartom, hogy a nagyobb rendezvényeken védettségi igazolvánnyal lehet résztvenni. Másfelől a magyar politika sokszor játssza azt, amit én úgy hívok: tizenkilencre lapot húz. Azaz merész döntéseket hoz. Ez is az volt. Orvos-szakmailag rettentő veszélyesnek tartom azt, ahogy maszk nélkül, egymás nyakába borulva szurkoltak a magyar és a külföldi focirajongók, akik olyan országokból jöttek, mint például Portugália, ahol szintén erősen emelkedőben van a fertőzöttek száma

El is csodálkoztam, hogy a Koronavírus Sajtóközpont azt írta lapunk kérdésére múlt héten, hogy mindössze 5 delta-variánssal fertőzött beteget regisztráltak hazánkban, ami a hvg.hu cikke szerint hétfőre 9 főre módosult. 

Magyarországon jelenleg jók a számok, aminek két magyarázata lehet. Az egyik, hogy mi, magyarok mindenkinél szuperebbek vagyunk, a másik magyarázat, hogy az eddigi kevés tesztelésnek köszönhetően sokkal kevesebb fertőzöttről tudunk, mint a hazánkban lévő valós fertőzöttek száma.

Az én teóriám az, hogy Magyarországon, a második, de főleg a harmadik hullám során sokkal többen fertőződtek meg, mint ahányról tudunk. Erre bizonyíték a kiugróan magas halálozás is, ami lassan eléri a szomorú harmincezres kerek számot. Ez a korábbi magas látens és ismert fertőzöttség együttesen adja a jelenlegi magas védettséget is, és véleményem szerint ennek köszönhető, hogy most relatíve jók a számok. Ugyanakkor azt már látjuk, hogy a fertőzéssel megszerzett természetes védelem rövidebb ideig tart, mint az oltás adta védettség. Ezért elképzelhető, hogy akik korábban, például tavalyi év során vagy idén az év elején átestek a fertőzésen, azoknak őszre le fog csökkenni a védettségük. Ha így lesz, akkor az viszont erősebb negyedik hullámot feltételezhet.

A jó számok akár elbizakodottságra is okot adhatnak, ahogy az első hullám után is történt, mint utólag kiderült. Azóta viszont volt második és harmadik hullám is, kérdés, hogy ezekből tudtunk-e tanulni? Orbán Viktor úgy fogalmazott: a kormány felkészült egy újabb hullámra.

Nem tudom, ki mit tanult, én azt tanultam, hogy az első hullámnál a bergamói történésekből is fakadó ijedtség miatt volt egy gyors lezárás, nem csak Magyarországon, hanem a többi európai országban is, aminek meg is lett a jó eredménye, mert Európa nagy részén nem lett igazán nagy probléma. Ezzel szemben a második és a harmadik hullámban sokáig volt egy erős dilemmázás és pengeélen való táncolás a politika részéről, mert nem akartak a gazdaságnak problémát okozni. Ezzel egy-másfél hónappal késleltették a lezárást, ami viszont komoly negatív számokat okozott az ember életek számában, és a megbetegedésekben.

Számomra ebből az a tanulság, hogy nem szabadna elkövetni ezt még egyszer. A személyes pesszimista véleményem az, hogy pont ezt nem tanulták meg a politikusaink és vezetőink: inkább vacillálnak egy hónappal tovább a gazdaság miatt, miközben másik oldalon ez sokkal nagyobb károkat okoz később az emberéletekben meg az egészségügy leterheltsége szempontjából is.

Ázsiai országoknál, vagy Ausztráliánál, Új-Zélandnál láttuk, hogy milyen keményen, kvázi-diktatórikusan és korán, vagy időben hozták meg ezeket a korlátozó intézkedéseket. A járvány tipikus jellemzője, hogy ha az elején gyors döntéseket hozunk, el tudjuk fojtani a terjedést, különben utána már nem, vagy sokkal nehezebben tudjuk megállítani. A másik feltételezésem az, hogy a kormány egy hadvezérelvet követ a járványkezelésben.

Mintegy háborús kormányzást végez, s azt mondja, mint a háborúk esetén: a negatív számokat a járvány járulékos veszteségeiként kell elkönyvelni.

Tehát ha elkezdenek nőni az esetszámok, sokkal hamarabb kéne dönteni, és hallgatni a járványügyi szakemberekre, és nem várakozni, vagy újra tesztelni az egészségügyi kapacitások maximális teljesítőképességének határát.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság És jött egy tengeralattjáró: ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Wéber Balázs | 2022. szeptember 29. 05:27
Akár egy James Bond film forgatókönyve is lehetne: búvárok robbanóanyaggal a tengerfenékre ereszkednek, és felrobbantanak egy gigantikus gázvezetékpárt. Minden jel szerint így vagy hasonló módon, például tengeralattjáróval rombolták szét ismeretlenek hétfőn a két Északi Áramlatot, amelyek négy vezetékje közül három örökre használhatatlan maradhat. De ki áll a támadás mögött?
Makro / Külgazdaság Oroszország összehívná az ENSZ Biztonsági Tanácsát – a Gazprom is megvizsgálná az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 20:25
Orosz-ukrán háború, 219. nap - esti hírösszefoglalónkban összeszedtük a szerda legfontosabb eseményeit. 
Makro / Külgazdaság Magyarország egyik szomszédja is hazahívná állampolgárait Oroszországból
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 19:19
A román kormány nem ismeri el a szakadár „népszavazásokat”, és figyelmeztette az orosz területen tartózkodó románokat.
Makro / Külgazdaság Ennek nem fognak örülni az oroszok – újabb lépést tervez az EU
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:19
Jöhet a következő szankciós kör, amely igen széles körű intézkedéseket tartalmaz.
Makro / Külgazdaság Minden amerikai távozzon Oroszországból! - szólított fel a nagykövetségük
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:25
Nagyon súlyos a helyzet, bármi lehet, szólt az indoklás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor bejelentése: nemzeti konzultáció jön a szankciókról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:05
Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülést követően tett bejelentést a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság Putyin fejére omlik a kaotikus mozgósítás
Káncz Csaba | 2022. szeptember 28. 15:37
Az orosz állami média már elismeri a mozgósítással kapcsolatos panaszokat, nagyrészt a toborzóközpontok motiválatlan és gondatlan alkalmazottjait hibáztatva. A társadalom vonakodó engedelmessége hamarosan dühbe torkollhat az újonnan behívottakkal szembeni rossz bánásmód és a megfelelő kiképzés nélküli bevetésük miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Németország beintett az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 15:12
Nem ismerik el a „népszavazások” eredményét.
Makro / Külgazdaság Újabb rakétákat lőtt ki Észak-Korea
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 13:47
Észak-Korea két, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Phenjan közeléből a Japán-(Keleti)-tenger irányába szerdán a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor számára kijózanító üzenetet küldött Giorgia Meloni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 12:59
Ebből így nehezen lesz magyar-olasz egységfront külpolitikai kérdésekben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG