Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A szervezett bűnözés és a politika összejátszását vizsgáló máltai és szlovák oknyomozó újságírók halála után nem maradhat tétlen Brüsszel. A Bloomberg szerint az EU-nak nem sikerült érvényre juttatnia kinyilvánított értékeit a keleti periférián és ha most újabb tagokat vennének fel, az csak még inkább felvizezné a normákat. Ezekben a hetekben a romániai hadszíntéren is még élesebbre fordultak a dolgok.
Mécsesek és virágok a meggyilkolt Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina fényképe előtt, Pozsonyban (Fotó forrása: MTI/TASR/Jakub Kotian)

Elérkeztünk tehát erre a pontra, az EU-ban oknyomozó újságírók válnak profi gyilkosok merényleteinek áldozatává. A szlovák Ján Kuciak hétfői meggyilkolásával hónapokon belül már a második olyan újságírót némítottak el örökre, aki a szervezett bűnözés és a politikai kapcsolatát vizsgálta.  A sor múlt októberben egy máltai újságírónő halálával kezdődött, akivel egy autóba rejtett pokolgép végzett.

Pozsony szégyene

Mindkét újságíró a halála előtt a hatóságokhoz fordult, halálos fenyegetésekre panaszkodva, de a hatóságok mindkét esetben megtagadták a személyes védelem kirendelését. Szlovákia esetében ráadásul Robert Fico miniszterelnök a közbeszerzések visszaéléseit vizsgáló oknyomozó újságírókat nyilvánosan „mocskos, szlovákellenes prostituáltaknak” nevezte 2016 őszén, amellyel megteremtette a gyűlölet légkörét. Amikor pedig az ország rendőrfőnöke éveken keresztül húzza a vizsgálatokat egyes állami szereplők és a szervezett bűnözés közötti összejátszások esetén – miközben konkrét bizonyítékokat mutatnak be az oknyomozók -, akkor a büntetlenség légkörét teremtik meg Pozsonyban. Ez pedig több más fővárosra is igaz a régiónkban, tehetjük hozzá mindjárt.

Márpedig Brüsszel ebben a helyzetben nem maradhat tétlen - itt a Bizottság vezetőjének sopánkodó twitter üzenete messze nem elégséges -, hiszen ezek az incidensek teljesen egyértelműen rámutnak az unió jogállamiságának hiányosságaira.  S bár Málta is bevonta az FBI és az európai hatóságok segítő kezeit a nyomozásba, négy hónap után sem tudni, hogy kik álltak a háttérben. A kezdeti felháborodás után az eset mára eltűnt a címlapokról és politikai következményei sem lettek a véres esetnek.

Román harc, nyugati hallgatás

A Bloomberg is ezen gondolatmenet alapján jelenti ki, hogy az EU-nak nem sikerült érvényre juttatnia kinyilvánított értékeit a keleti periférián és ha most újabb tagokat vennének fel, az csak még inkább felvizezné a normákat. A vezető amerikai üzleti honlap idézi a Transparency International tavalyi jelentését, amely szerint a korrupció új formában jelentkezik Magyarországon és Horvátországban – vagyis, hogy az uralkodó párt és vazallusai érdekében szabják át a törvényeket és az intézményeket, mindezt pedig a nacionalista, illiberális politika örve alatt.

Káncz Csaba

Ezekben a hetekben egyébként a romániai hadszíntéren is még élesebbre fordultak a dolgok, miután az igazságügyi miniszter a korrupció-ellenes ügyészség vezetőjének elmozdítására szólított fel, amikor közzétette jelentését a hivatal tevékenységéről. Az érintett, Cordula Kövesi kijelentette, hogy befolyásos politikusok, üzletemberek ily módon próbálnak bosszút állni, amiért vesztegetési ügyekben bíróság elé kerültek. A fejlemények azért megdöbbentőek, mert az ország – Bulgáriával egyetemben – uniós megfigyelés alatt áll, éppen azért, mert Brüsszel szeretné látni, mennyire jutnak a románok a közélet megtisztításában. Csak éppen a hiányosságokat nem tudja büntetni az EU.

A Neue Zürcher Zeitung ennek kapcsán azzal vádolja Brüsszelt, hogy alig nyilvánít véleményt az aggasztó román folyamatokról. A korrupt oligarchákból álló román politikai elit elkerül minden lármát, és hasznot húz abból, hogy az ország nemigen látszik, miközben a Bizottság érzékelhetően nem akar újabb frontot nyitni. Pedig a lakosság jó részének elege van a korrupt rendszerből és a civil társadalom várja a jelzést a fontos nyugati fővárosokból.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Menekült nincs, az Orbán-kormány mégis rengeteg pénzt költ a menekültválságra
Privátbankár.hu | 2021. március 8. 08:01
Öt év alatt több mint 600 milliárd forint ment el a menekültválságra és terrorellenes intézkedésekre, miközben ez már évről évre egyre kisebb problémát okoz.
Makro / Külgazdaság Ritka vírusmutációt azonosítottak Olaszországban
MTI | 2021. március 8. 07:45
Ismét szigorítják a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat Olaszország több tartományában hétfőtől, miközben emelkedik a kórházban kezelt betegek száma, a halottaké pedig megközelítette a 100 ezret.
Makro / Külgazdaság Hamarabb drágulhat a cigaretta
MTI | 2021. március 8. 06:43
Várhatóan rövidesen emelkedni fog a dohánycikkek ára Magyarországon. Jelzésértékű, hogy a kétlépcsős jövedékiadó-emelés első, januári szakaszához közeledve a trafikok már decemberben elkezdtek árat emelni, ezért az iparági várakozások szerint a közelgő április 1-jei adóváltozás hatása is lassan érezhető lesz - írja hétfői számában a Világgazdaság.
Makro / Külgazdaság Jönnek a szuperkórházak Magyarországon? - interjú egy vezető építész tervezővel
Mester Nándor | 2021. március 7. 18:53
Igazi élő fák, robotok és nem fáradt, kedves és felkészült orvosok és ápolók. Éttermek, üzletek, fitnesz és hotelminőség. Európában van, ahol már nem álom ez, mert működik. És nem feltétlenül csak a magán egészségügyben. Magyarország is efelé halad, bár nem ilyen tempóban. Az egészségplázákat tervező irodák tudják ezt a legjobban. Az egyik építésziroda szakértője most elmondta, mire figyelnek az ilyen központok megalkotásánál. Nem győztünk csodálkozni.
Makro / Külgazdaság Miről tárgyalt Szijjártó Péter a befolyásos bankárcsalád tagjaival? Itt a külügy válasza
Privátbankár.hu | 2021. március 7. 15:36
Egyebek mellett a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseiről.
Makro / Külgazdaság Milyen válság? Gőzerővel nyomul a kínai export idén
MTI | 2021. március 7. 11:38
A várakozásokat meghaladva bővült a kínai export és az import az év első két hónapjában az erősödő keresletnek köszönhetően, jóllehet a kiemelkedő adatok hátterében részben a tavalyi alacsony bázisadatok álltak.
Makro / Külgazdaság Merkel kezéből kiesett az ellenőrzés – egyre többen fordulnak a kancellár ellen
Káncz Csaba | 2021. március 7. 05:47
Merkel olyannyira határozatlan az oltási és járványkezelési stratégiában, hogy a média, valamint a nagyvállalatok sorra a kormány ellen fordulnak.  Ezek után pedig már csak idő kérdése, hogy a kancellár hatalma megrendüljön a CDU-n belül. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Befektetett a maffia, most várják a pénzesőt
Király Béla | 2021. március 6. 06:16
Az olasz bűnszervezetek számára is kihívást jelentett a koronavírus-járvány, amely miatt némileg módosultak a tagok által elkövetett bűncselekmények. A maffia ugyanakkor keresi a lehetőséget, és a majdani újjáépítési alapból érkező pénzeső számukra is komoly bevétellel kecsegtet.
Makro / Külgazdaság Pont a harmadik hullám közepén tűntek el ezrek az egészségügyből - A hét videója
Kormos Olga-Izsó Márton | 2021. március 5. 19:33
A hét egyik legnagyobb eseményét kétségtelenül az új egészségügyi jogviszonyról szóló munkaszerződések aláírása vagy alá nem írása jelentette. Szokásos videós anyagunkban arról esik szó, hogyan teltek az aláírás döntését megelőző napok. 
Makro / Külgazdaság A Mol és az OTP húzta a BUX-ot
MTI | 2021. március 5. 18:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 336,39 pontos, 0,78 százalékos emelkedéssel, 43 269 ponton zárt pénteken.
Friss
hírlevél