BUX
33 452.15
+2.25%
+737.00
OTP
9 050.00
+2.67%
+235.00
MOL
1 940.00
+1.57%
+30.00
RICHTER
6 480.00
+1.97%
+125.00
MTELEKOM
364.00
+0.69%
+2.00
 
2020. február 18. 14:51

Idén egyelőre nehéz felmérni, hogy merre fognak mozdulni a zöldség- és gyümölcsárak, a tavalyi jelentősebb, inflációt meghaladó drágulás után. Több tényező is van, ami az áremelkedés irányába mutat, így például a dráguló munkaerőköltség vagy az extrém időjárás, de végeredményben a kereslet és a kínálat fog dönteni, mondta el lapunknak Ledó Ferenc, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke.

MTI Fotó: Kollányi Péter

Tavaly a KSH adatai szerint az inflációt jócskán meghaladó mértékben (8,3 százalék) drágultak az idényjellegű zöldségek és gyümölcsök. Igaz, vannak az áremelkedés irányába mutató tényezők, de Ledó Ferenc szerint az árakat a piaci kereslet mellett a kínálat határozza meg. Utóbbi a hazai termelés mellett az import tényezők függvénye is.

Múlt évben egyébként a györkérzöldségek (sárgarépa, petrezselyem) és a burgonya drágult jelentősen az év elején, ami aztán az egész éves áralakulásra rányomta a bélyegét. Idén év elején ezek a tárolt zöldségfélék lényegesen olcsóbbak. Fordított a szakember szerint a helyzet az almánál, a legnépszerűbb gyümölcsünket a 2018-19-es időszakban alacsonyabb áron lehetett megvenni, mint a mostani télen.

A munkaerő kulcskérdés a mezőgazdaságban is

A Fruitveb elnöke szerint a zöldség- és gyümölcstermelők számára az egyik legnagyobb kihívást a munkaerőköltség növekedése jelenti.

Mint azt elmondta, a hajtatásban termelt zöldségek (ilyenek például a paradicsom, a paprika vagy a kígyóuborka) esetében a termelők költségének a 40-60 százalékát teszik ki a bérek. Ezek pedig az elmúlt években meredeken emelkedtek, 2015 óta megduplázódtak. A szakember szerint ezt a legjobban a nagyobb agrárvállalkozások tudják kezelni, amelyek képesek folyamatos fejlesztésre, a hatékonyabb termelés révén pedig kompenzálható a magasabb munkaerőköltség.

A legnehezebb helyzetben azok a kis és közepes vállalkozások vannak, amelyek nem állandó gárdával dolgoznak, hanem idénymunkásokat alkalmaznának. A növekvő béreken túl óriási problémát jelent, hogy gyakorlatilag nincsenek szezonális munkára fogható emberek. Emiatt sok termelő számolja fel a vállalkozását.

Ledó Ferenc szerint ugyanakkor bár koncentrálódik a termelés, a hazánkban termelt mennyiség összességében nem csökken, mert a nagyobb cégek hatékonyabban és magasabb volument előállítva képesek pótolni a megszűnő gazdaságok miatt kieső termést.

Az extrém időjárásra is figyelnek a gazdák

Lapunk is beszámolt arról, hogy január végén a Spanyolországban pusztító vihar miatt 1500-2000 hektárnyi fólia sérült meg. Mint Ledó Ferenc elmondta, ez a hazai hasonló termőterülethez képest soknak tűnik (itthon nagyságrendileg 3 ezer hektáron gazdálkodnak üvegházakban és fóliasátrakban), ám ez a teljes, 46 ezer hektáros spanyol területnek csak egy kisebb része. A szakember szerint ha nem lesznek további károk, akkor a kieső termést más országokból, így Marokkóból, Jordániából vagy Törökországból fogják tudni pótolni. Így egyelőre ennek árfelhajtó hatásával nem számolnak.

Az import termékeknél ugyanakkor biztosan növeli az árakat a szállítási költségek emelkedése, amelyek az egy évvel korábbiakhoz képest 15-20 százalékkal nőttek. Ezek mellett a forint gyengülése is drágítja az importált zöldségek árát. Kérdés persze, hogy ezekből mennyit tudnak majd a kereskedők a fogyasztókra tovább terhelni. A magas árakra hatással van a 27 százalékos áfa is.

A hazai termelők is kiemelten figyelnek a nem éppen szokványos időjárási viszonyokra. A gyümölcstermelők most azért aggódnak, hogy az átlagosnál melegebb idő miatt a fák vegetációja hamarabb indul (előbb fog virágozni). Emiatt viszont az átlagosnak mondható márciusi lehűlés és fagyok komoly károkat okozhatnak, főleg a csonthéjas gyümölcsöknél.

A zöldségtermelők feje a viharkárok miatt fájhat, a múlt héten tapasztalt szélvihar sok helyen okozott sérülést a fóliasátrakban. Ugyanakkor ezek a piaci árakra vélhetőleg nem fognak hatni, mert bár a termelőknek anyagi kárt jelent a leszaggatott fólia, de a termésben nem keletkezett komoly kár, mert a nagyobb részt kitevő fűtetlen fóliákba még nem kerültek ki a növények.

A helyzet azonban korántsem optimális, az év elején ugyanis a fényviszonyok kedvezőtlenül alakultak, ami visszavetette a növények fejlődését a kiültetett, fűtött üvegházakban és fóliasátrakban.

Makro / Külgazdaság Ez már a koronavírus-hatás: elszálltak az élelmiszerárak Magyarországon
Gáspár András | 2020. április 8. 09:04
Az átlagos infláció 4 százalék alá lassult márciusban, az élelmiszerárak azonban egy hónap alatt is szokatlan mértékben megugrottak, az éves drágulás pedig 7 százalék fölé ugrott ebben a kategóriában - azaz már mérhető volt a koronavírus miatti pánikvásárlások hatása.
Makro / Külgazdaság Februárban még nőtt az export és az import
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 09:01
Hogy mit okozott a koronavírus, az majd csak később derül ki. 
Makro / Külgazdaság Itt a fordulat? Egy hónapos pozitív rekord Olaszországban
Wéber Balázs | 2020. április 8. 08:30
A dél-európai államban március 10. óta nem látott szintre süllyedt az új koronavírusos fertőzöttek napi száma. A járványgörbe Olaszországban és Spanyolországban is lefelé tart. A brit miniszterelnök a második éjszakát töltötte az intenzív osztályon, állapota azonban stabil.
Makro / Külgazdaság 895 főre nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon, meghalt 11 beteg
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 06:27
Egy nap alatt 78-cal nőtt a betegek száma. Eddig 58-an haltak meg a koronavírus miatt.
Makro / Külgazdaság Amerika: 400 ezer fertőzött, 12 ezer halott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. április 8. 05:37
Április első hetében drasztikusan nőtt a megbetegedések és a halálozások száma az Egyesült Államokban. 
Makro / Külgazdaság Könnyebben szerezhetik meg a hatóságok a létfontosságú cégek adatait
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 23:14
Megjelent a 67-es sorszámú Magyar Közlöny, amely főleg a létfontosságú vállalatokkal kapcsolatban tartalmaz új irányelveket.
Makro / Külgazdaság Egyre rosszabbá válik a helyzet Amerikában
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 19:28
Komor statisztikáról számolt be az állam kormányzója szokásos napi tájékoztatójában.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: így szorít egy ország Boris Johnsonért
Wéber Balázs | 2020. április 7. 17:29
A brit kormányfő hétfő este óta fekszik a londoni St. Thomas kórház intenzív osztályán.
Makro / Külgazdaság Németh Dávid: Hetente változhat az alapkamat, a forint közeledhet a régiós devizák mozgásához
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 16:57
Több lényeges változtatásról döntött a Magyar Nemzeti Bank. Gyakorlatilag hetente változhat majd a kamatszint, akár felfelé, akár lefelé, ezzel például a forint árfolyamát közelebb lehet hozni a régiós devizák mozgásához. A kedvezményes jegybanki hitelprogram keretében új pénz érkezik a bankokhoz, cserébe magas betéti kamatot kapnak 14 hónapon keresztül. Emellett a külföldi jegybankok gyakorlatának megfelelően eszközvásárlási programot is indított az MNB, hogy az állampapírok hozamemelkedésének gátat szabhasson.
Makro / Külgazdaság Magyar sajátossága is lesz az új bértámogatásnak
Király Béla | 2020. április 7. 16:43
A kormány nem akar engedni, az Európa-szerte alkalmazott úgynevezett Kurzarbeit és bértámogatás kapcsán is próbálják az egyik alapelvüket, a munka alapú társadalmat érvényesíteni. Emiatt a bevezetésre kerülő támogatás rendszere sajátos vonást is tartalmaz majd.
hírlevél