<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Montes 17 éven át dolgozott beépített ügynökként az amerikai katonai hírszerzésnél, és továbbította a titkokat Kubának a közép-amerikai polgárháborúk idején. Legalább négy, Kubában tevékenykedő amerikai ügynököt tartóztattak le az általa továbbított információk alapján. Káncz Csaba jegyzete.

Az eddigi ismeretek szerint Ana Belen Montes volt a leghatékonyabb és legtöbb kárt okozó kubai kém, aki behatolt az Egyesült Államok hírszerzésébe. Idén január 6-án, miután 20 évet letöltött a kémkedésért kiszabott, 25 éves börtönbüntetéséből, kiengedték a maximális biztonságú börtönből.

A Hidegháborúban és azon túl

Montes az Egyesült Államok és kommunista szomszédja közötti hosszú, piszkos Hidegháború egyik élharcosa volt. 2001-es letartóztatásáig 17 éven át  dolgozott beépített ügynökként az amerikai Védelmi Hírszerző Ügynökségben (DIA), és az USA titkait továbbította Kubának a közép-amerikai polgárháborúk idején, ahol Kuba és az amerikai  hadsereg az ellentétes oldalt támogatta Nicaraguában és El Salvadorban.

Ana Belen Montes 25 év után szabadult. Fotó: Youtube
Ana Belen Montes 25 év után szabadult. Fotó: Youtube

Még akkor is, amikor a Hidegháború a Szovjetunió felbomlásával - és a Castro-rezsim gazdasági és katonai támogatásának megszűnésével - véget ért, Montes rangja és jelentősége tovább emelkedett a DIA-ban. Ő lett az ügynökség vezető elemzője, aki a szigetországgal kapcsolatos amerikai hírszerzési adatok feldolgozásával foglalkozott.

Az Egyesült Államok nemzetbiztonságának súlyosabb megsértésére is sor került az elmúlt évtizedekben, nevezetesen Aldrich Ames és Robert Hanssen, akiknek a szovjetek javára végzett kémkedése a CIA-n és az FBI-n belül jó néhány CIA orosz forrás halálához és bebörtönzéséhez vezetett.

Montes kémkedése azonban vitathatatlanul pusztító csapásokat mért az USA humán  hírszerzésére (HUMINT) és a Kubán belüli megfigyelési műveleteire - különösen az 1990-es években, amikor a Miamiban székelő kubai száműzöttek megindították azt az utolsó összehangolt erőfeszítést, amely Castro megdöntésére irányult.

Legalább négy, Kubában tevékenykedő amerikai ügynököt tartóztattak le a Montes által közölt információk alapján, a letartóztatása után végzett kárfelmérések szerint.

Miből lett a cserebogár?

Montes „igaz hívő” volt - hogy kölcsönözzük az őt elkapó kémelhárító ügynökök egyike által használt kifejezést – ami megkülönböztette őt az ismertebb ügynököktől, akik többnyire pénzért lettek informátorok. A szülei szerény Puerto Ricó-i családból származtak, Ana pedig 1977-ben kezdte meg a radikalizálódás folyamatát egy spanyolországi utazása során, ahol barátja egy fiatal baloldali volt, aki átélte az argentínai piszkos háború legrosszabb éveit.

Tehetséges egyetemista volt, aki a washingtoni Johns Hopkins Egyetem tekintélyes Nemzetközi Tanulmányok Iskolájában tanult és ellenezte a Reagan-adminisztráció által a nicaraguai baloldali szandinista kormány megdöntésére törekvő Contra-harcosok támogatását. Egy Puerto Ricó-i barátja – aki történetesen kubai ügynök is volt – arra biztatta, hogy menjen Havannába, ahol a rezsim titkosszolgálata beszervezte, eredetileg azzal a szándékkal, hogy támogassa a nicaraguai ügyet.

Ahogyan egy frissen megjelent oknyomozó könyv feltárja, a letartóztatása után összegyűjtött bizonyítékok szerint Kuba segített Montesnek diákhiteleket fizetni és laptopot vásárolni, de egyébként nem fizetett neki azért, hogy kémkedjen.

Sárkány ellen sárkányfű

Míg Montes a DIA-n belül Kubának kémkedett, a CIA-nak is volt egy beépített ügynöke Havanna saját hírszerző apparátusában. Rolando Sarraff Trujillo a kubai DGI, a hírszerzési igazgatóság kriptológiai szakértője volt, és ismerte azokat a kódokat, amelyeket Kuba használt az Egyesült Államokban lévő kémjeivel való kommunikációhoz.

25 évvel ezelőtt, a letartóztatásakor. Fotó: Wikipedia
25 évvel ezelőtt, a letartóztatásakor. Fotó: Wikipedia

Valamikor az 1990-es években szervezték be a CIA-hoz, átadva a titkosítási információkat, amelyek lehetővé tették a CIA és az NSA számára, hogy feltörjék a kódot az elfogott rövidhullámú üzeneteken. Sarraffot végül elkapták a DGI elhárítói, és 1995-ben bebörtönözték.

A Kuba és az Egyesült Államok közötti több évtizedes ellenségeskedés végül 2014-ben átmeneti politikai tűzszünettel ért véget. Az Obama-adminisztráció a diplomáciai kapcsolatok megújításáról egyezett meg Havannával, lehetővé tette a kubai száműzötteknek, hogy pénzt küldjenek a szigeten élő rokonoknak, és enyhítette az utazási korlátozásokat.

A fél évszázados ellenségeskedést követő fegyverszünet helyben hagyta a gazdasági embargót, de bevezette a szinte baráti kapcsolatok (rövid) közjátékát, amelynek során amerikai akadémikusok és kíváncsi turisták százezrei özönlöttek Kubába, mire végül Donald Trump felmondta a tűzszünetet.

A kapcsolatok felmelegedésének részeként Obama elnök a kémcserében is megegyezett. Az Egyesült Államok kormányzati alvállalkozója, Alan Gross, akit 2009-ben tartóztattak le Kubában, mert katonai célú kommunikációs eszközöket csempészett az országba, rossz egészségi állapotban sínylődött a börtönben. Washington mindig is tagadta Kuba vádjait, miszerint Gross kém lenne. Az Egyesült Államok a maga részéről három férfit tartott fogva, akiket 1998-ban tartóztattak le az úgynevezett Wasp-hálózat, a floridai militáns Castro-ellenes csoportok után kémkedő kubai csoport tagjaként.

A zsákutcából való kitörés érdekében Kuba beleegyezett Gross „humanitárius okokból” történő szabadon bocsátásába, és Sarraff kicserélésébe az Egyesült Államokban raboskodó  három kémre. A csere bejelentésekor Obama elnök Sarraffra utalva kijelentette, hogy a meg nem nevezett kém „az egyik legfontosabb hírszerző ügynök volt, aki az Egyesült Államoknak valaha dolgozott Kubában”.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Elkezdték odaadni az orosz oligarchák lefoglalt pénzét az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 16:55
Az USA-ban most először járultak hozzá, hogy egy orosz oligarcha lefoglalt vagyonából Ukrajna újjáépítését támogassák. Újabb fogolycserére került sor a háborúzó felek közt - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Betelt a pohár a magyar orvosoknál: nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 15:02
Nem viszik hátukon tovább a rossz egészségügyi rendszert az orvosok: rendkívüli közgyűlésen döntöttek erről szombaton. Követeléseket fogalmaztak meg, és azt javasolják az orvosoknak: ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik, önkéntes többletmunkájuk felmondását.
Makro / Külgazdaság Újabb ország küld Leopard harckocsikat Ukrajnába
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 13:14
Portugália Leopard 2 típusú harckocsikat küld Ukrajnának - közölte Antonio Costa miniszterelnök. Igaz, először rendbe kell hozni őket.
Makro / Külgazdaság Kovács Gergely: az EU nem arra lett kitalálva, hogy olyan szereplők legyenek benne, mint Magyarország
Székely Sarolta | 2023. február 4. 11:41
Kétéves születésnapját ünnepeli most az Mfor.hu és a Privátbankár.hu online rendezvénye, a Klasszis Klub. Ezúttal Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke volt vendégünk, akivel a következő évi választások mellett beszélgettünk a közbeszerzésekről, uniós pénzekről és az ellenzék állapotáról is.
Makro / Külgazdaság Légiriadó: egész Ukrajnában megszólaltak a szirénák
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 11:04
Légiriadót rendeltek el szombat reggel Ukrajna egész területén - derült ki a lakosság értesítésére szolgáló hivatalos forrásokból
Makro / Külgazdaság Dagad a botrány: újabb kínai kémballont észleltek Amerika fölött
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 09:36
Egy második kínai léggömböt észleltek pénteken, ezúttal Latin-Amerika felett - közölte az amerikai védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Minden eddiginél nagyobb hatótávolságú fegyvereket kap Ukrajna az amerikaiaktól
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 09:08
Három számjegyű a bizonyítékok száma, amit a német ügyészség összegyűjtött az orosz háborús bűnökről. Az USA nagy hatótávolságú rakétákat küld, Franciaország és Olaszország légvédelmi eszközöket. Összefoglaló a háború 346. napjának elején.
Makro / Külgazdaság Erős üzenetet küldött Kína az USA-nak: Oroszországgal vannak
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 08:31
Tovább mélyült a kölcsönös politikai bizalom Oroszországgal azt követően, hogy Ma Csao-hszü kínai külügyminiszter-helyettes a héten az országba látogatott és találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - jelentették be Pekingben szombaton.
Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG