<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Akárcsak a második világháború során, a Vatikán feje most sem nevezi néven a háborús agresszort. A vatikáni diplomácia is kitérően válaszolt Kijev felkérésére, hogy a pápa látogassa meg az ukrán fővárost. Káncz Csaba jegyzete

Csapkodnak a villámok a Vatikán és annak feje körül. Az ukrán háború uralja a híreket, a katolikus egyház feje pedig egy olyan konfliktussal kénytelen szembenézni Európában, ahol a keresztények keresztényekre lövöldöznek.

Putyint ne szólítsd néven!

Nyugodtan kijelenthető, hogy a jelenlegi katonai konfliktus jelenti Ferenc pápa számára a legnagyobb kihívást csaknem tíz éves pápasága során. Április elején húsvéti tűzszünet aláírására szólította fel a konfliktusban érintett feleket: „Kössünk húsvéti békét, ne a fegyvert töltsük és ne harcoljunk, hanem valódi tárgyalások útján érjük el a békét” – mondta a pápa a virágvasárnapi szentmise után a Szent Péter téren.

2019 nyarán közel egy órán át tárgyaltak. Fotó: MTI/EPA/ANSA pool/Alessandro Di Meo2019 nyarán közel egy órán át tárgyaltak. Fotó: MTI/EPA/ANSA pool/Alessandro Di Meo

Bármennyire is egyértelmű a tűzszünetre való felhívása, Ferenc nehezen találja meg szerepét a konfliktusban. Eddig elkerülte, hogy néven nevezze az agresszort, Putyint, ahogyan azt a katolikus egyházon belül itt-ott követelték.

A vatikáni diplomácia is tétován válaszolt Kijev felkérésére, hogy a pápa látogassa meg az ukrán fővárost. Terítéken van annak lehetősége, hogy elfogadom a meghívást – mondta nemrég Ferenc, de fontos mérlegelni, hogy van-e értelme és megvalósítható-e egy ilyen utazás. A pápa szerint a hajlandóság megvan.

Több hét telt el azóta, hogy Volodimir Zelenszkij elnök és Vitalij Klicsko Kijev polgármestere meghívta. Időközben egy sor vezető európai politikus is ellátogatott az ukrán fővárosba. A biztonsági aggályok aligha okozhatják a habozást. De ha Ferenc ma rászánná magát az utazásra: a meglepetés és példamutatás hatása megszűnt, ő már csak sokadik lenne a sorban.

A vihart kiváltó interjú

Hogyan lehet megérteni azt a vihart, amelyet Ferenc pápa elképesztő megjegyzései ihlettek a Corriere della Sera olasz napilapnak adott május 3-i interjújában? A pápa elmondta, kész Moszkvába menni, és találkozni Putyinnal – aki egyébként tavaly felhívta a pápát a születésnapján. A két vezető ismeri egymást, eddig háromszor találkoztak.

A The Wall Street Journal szerkesztőbizottsága szerint Ferenc pápa legnagyobb vétsége azon állítása, hogy a NATO-nak is felelőssége van az agresszió kiprovokálásáért – ahogy a pápa mondta – „Oroszország kapujánál ugatva”.

Több felháborodott amerikai konzervatív megfigyelő ennek kapcsán Thomas Jefferson-t idézi: „A pap minden országban és minden korban ellenséges volt a szabadsággal szemben. Mindig szövetségben áll a despotával, bűnpártolja visszaéléseit, cserébe saját védelméért.”

Mint XII. Piusz pápa

Egyes Vatikán-szakértők Ferenc hozzáállását XII. Piusz második világháborús magatartásához hasonlítják. Az akkori pápa a kijelentéseiben soha nem említette Hitler nevét, és sokáig a „hallgatás pápájának” tartották, aki elfogulatlanul figyelte a zsidók tömeges meggyilkolását.  

Az újabb kutatások és a levéltár idő előtti felnyitása – természetesen Ferenc késztetésére – lehetővé teszi, hogy a világháborús pápa differenciáltabb képben jelenjen meg. Egyebek mellett utalnak arra, hogy XII. Piusz több ezer zsidót mentett meg a biztos haláltól azzal, hogy egyházi menedékjogot biztosított nekik. De az összkép továbbra is ambivalens.

Egyes Vatikán-szakértők Ferenc hozzáállását XII. Piusz (képünkön) második világháborús magatartásához hasonlítják. Fotó: Vatican NewsEgyes Vatikán-szakértők Ferenc hozzáállását XII. Piusz (képünkön) második világháborús magatartásához hasonlítják. Fotó: Vatican News

Ferenc a maga részéről megpróbál pávatáncot járni. Egyrészt világossá kell tennie a világ előtt, hol is áll. Kijelentései előrelépésnek tekinthetők. Kezdetben óvatosnak és tartózkodónak tűnt, végül megrendültnek, kezében egy ukrán zászlóval, amelyet Bucsából küldtek neki, abból a városból, amely a megölt civilek szörnyű képeivel került a címlapokra. 

Másrészt viszont nyitva akarja tartani az ajtót Oroszország felé, és vállalja a közvetítő szerepét. Ezért nem támadja személyesen Putyint, megpróbálva nem megterhelni a konfliktust a vallással.

Kirill pátriárkából kiábrándult

Ez azonban már rég megtörtént – I. Kirill moszkvai pátriárkán keresztül. Míg Ferenc virágvasárnap húsvéti fegyverszünetre szólított fel, az orosz ortodox egyház feje egység kialakítására buzdította híveit, aminek eredményeképpen a belső és külső ellenséget vissza lehet szorítani.

Az egykori KGB-s informátor Kirill Putyin elnök fontos támogatója az ukrajnai háborúban, és lehetőségeihez mérten egyetért a katonai művelettel. Mindketten dekadensnek és erkölcsileg degeneráltnak tartják a Nyugatot. A moszkvai pátriárka egy prédikációjában azt mondta, a Putyin által indított háború célja a keresztény Oroszország védelme a Nyugat melegfelvonulásaitól.

Ez bizonyára kijózanító Ferenc pápának, aki már hosszú ideje próbál párbeszédet kialakítani az orosz ortodox egyházzal. Ebben a törekvésében több bíboros is támogatja, akik a „Keresztények Egységét Előmozdító Pápai Tanács” tagjai.

Újabb találkozó Jeruzsálemben?

Ferenc 2016-ban Kubában találkozott Kirillel, és a történelmi találkozón még az ukrán problémák is szóba kerültek. De a kettejük közötti márciusi videó-megbeszélés eredménytelenül zárult.

És hogy belátható időn belül lesz-e újabb személyes találkozó, az majd kiderül. A Vatikán szerint dolgoznak rajta. A közelmúltban Jeruzsálemet emlegették egy következő találkozó lehetséges helyszíneként.

Hová megy a hajó?

„XII. Piusz a múlt század egyik legszomorúbb és legsötétebb pillanatában kormányozta Péter bárkáját, és ezért gyakran elfogult és túlzó bírálat érte" – mondta Ferenc 2019-ben a vatikáni titkos levéltár megnyitása alkalmából. 

De hogy Ferenc hova kormányozza a hajót a jelenlegi háborúban, az még mindig nyitott kérdés.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
Makro / Külgazdaság Az olaszok szerint beválni látszik Putyin számítása
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 16:59
Az orosz elnök egy újabb migrációs hullámmal helyezné nyomás alá Európát - az olasz kormány már aggódik.
Makro / Külgazdaság A miniszter szerint átalakításra szorul a magyar gazdaság húzóágazata
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 15:28
Palkovics László egy autókiállítás megnyitóján beszét a magyar járműipar előtt álló kihívásokról.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG