<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Kína arra kéri a családokat, hogy töltsék fel kamráikat, és szerezzék be a számukra nélkülözhetetlen dolgokat. Mindezt a rossz időjárással, a várható energiahiánnyal és a Covid-19 miatti korlátozásokkal indokolták.

Az ország Kereskedelmi Minisztériuma a hét elején adott ki egy közleményt, amely arra utasította a helyi önkormányzatokat, hogy ösztönözzék az embereket a napi szükségleteik - köztük zöldségek, olajok és baromfi - felhalmozására, hogy elegendőek legyenek a mindennapi életre és a vészhelyzeti szituációkra – írja a CNN Business.

A minisztérium a helyi hatóságokat pedig azért sürgeti, hogy gondoskodjanak a lakosok megfelelő készlet-felhalmozásáról, ami jövő tavaszig is elég kell hogy legyen. Ezen kívül felszólította a hatóságokat, hogy tartsák stabilan az árakat, hiszen aggodalmas, amilyen mértékben a zöldségek ára megugrott Kínában az elmúlt hetekben a szokatlanul heves esőzések miatt, amelyek tönkretették a termést.

Van, amelyik kínai zöldség több, mint 50 százalékkal drágult. Fotó: DepositphotosVan, amelyik kínai zöldség több, mint 50 százalékkal drágult. Fotó: Depositphotos

Kína már korábban is hangsúlyozta az élelmiszer- és egyéb napi készletek felhalmozásának fontosságát – például szeptemberben, a nagy egyhetes ünnepi időszak előtt. Ezeket a felhívásokat sokszor a helyi hatóságoknak szánják, de most a családokat érintő megfogalmazás a jelek szerint előtérbe helyezi az állampolgárokat. A váratlan figyelmeztetés sokkolta a kínai embereket.

„A kormány még 2020 elején sem mondta nekünk, hogy halmozzunk fel élelmiszereket, amikor kitört a Covid-járvány” – írta a hírre reagálva egy Weibo-felhasználó (kínai közösségi oldal).

Van, aki arra gondol, hogy a hatóságok szerint sokan majd nem tudnak zöldséget vásárolni a télen. Olyan nagy volt az emberek döbbenete, hogy egyes kínai állami médiában most igyekeznek elfojtani a növekvő aggodalmakat. 

Hu Xijin, a Global Times állami lap szerkesztője visszautasította azokat a felvetéseket, mely szerint a minisztérium közleménye összefüggésbe hozható a Peking és Tajpej közötti feszültség fokozódásával. Kína "saját részének" tekinti Tajvant, annak ellenére, hogy a Kínai Kommunista Párt soha nem tekintett így az önálló szigetre.

Mindeközben az állami tulajdonú, kínai Economic Daily kedden azt írta, a hatóságok arra emlékeztetik a családokat, hogy készüljenek fel a Covid-19 okozta átmeneti leállások esetére.

A CCTV állami televízióban pedig elhangzott, hogy a családok „túlgondolják” a bejelentést, miszerint halmozzanak fel plusz mennyiségeket a háztartásokban. Zhu Xiaoliang, a Kereskedelmi Minisztérium egyik tisztviselője úgy nyilatkozott a televízióban, hogy az emberek napi ellátása kielégítő, és teljes mértékben garantálható a következő időkben is. Zhu hozzátette, hogy a bejelentést a helyi hatóságoknak szánták.

Kína szigorú zéró-Covid politikát folytatott még akkor is, amikor a világ országai fokozatosan megtanultak együttélni a koronavírussal. A világ második legnagyobb gazdaságával rendelkező országnak eltökélt szándéka, hogy határain belül teljesen felszámolja a vírust, és szigorú korlátozásokat vezetett be a járványok megállítása érdekében, beleértve a nagysebességű vonatok leállítását és az utasok karanténba helyezését, valamint a jelzőlámpák "pirosra állítását", hogy elterelje a forgalmat abban a megyékben, ahol akár csak egyetlen esetet is jelentettek.

Aki túl sokat hagy a tányérján, megbüntethetik. Fotó: DepositphotosAki túl sokat hagy a tányérján, megbüntethetik. Fotó: Depositphotos

Kína szigorú intézkedéseit bizonyítja, hogy egyetlen megerősített koronavírus-eset miatt a Shanghai Disneyland azonnali zárlat alá került. Wang Hongcun, a Pekingi Városi Kereskedelmi Iroda tisztviselője szerint a koronavírus-esetek visszaszorítására irányuló országos erőfeszítések részben valóban hozzájárulhatnak az élelmiszerárak emelkedéséhez, ugyanis a korlátozások miatt emelkedhetnek a régiók közötti tranzitköltségek. Hozzátette, hogy az ország fővárosában egyes zöldségek ára 50 százalékkal vagy még többel is megugrott októberben.

De más tényezők is hozzájárulnak a növekedéshez. A széles körben elterjedt szénhiány megdrágította az üvegházhatású gazdálkodást, hiszen a fűtés megemelte az áramköltségeket. A szélsőséges időjárás pedig megkárosította a termést a nagyobb mezőgazdasági tartományokban.

A Kereskedelmi Minisztérium november elején felszólította a helyi hatóságokat, hogy a mezőgazdasági termékek beszállítóival hosszú távú szerződésekkel, valamint a tárolható zöldségek felvásárlásával készüljenek fel a télre.

A CNN Business szerint Peking a közelmúltban más intézkedéseket is hozott, amelyek úgy tűnnek, valóban az élelmezésbiztonságot célozzák meg. November 1-jén a kormány „akciótervet” mutatott be, amely arra ösztönzi az embereket, hogy ne rendeljenek több ételt, mint amennyire szükségük van, és jelentsék be az élelmiszert pazarló éttermeket – ez az intézkedés hasonló ahhoz a kampányhoz, amelyet Hszi Csin-ping elnök indított tavaly, amikor a koronavírus-járvány és az árvíz fenyegette helyzet miatt korlátozta az élelmiszer-ellátási láncokat.

Áprilisban pedig Kína törvényt fogadott el, amely lehetővé teszi az éttermek számára, hogy extra díjat számítsanak fel a fogyasztóknak, ha túl sok ételmaradékot hagynak a tányérjukon. Emellett a törvény 100 000 jüanig (körülbelül 15 000 dollárig) is büntetheti azokat, akik ételfalásról szóló videókat készítenek vagy osztanak meg.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Létszámhiány fenyeget az orosz egészségügyben, mivel sok orvost a frontra küldenek
Elek Lenke | 2022. október 6. 05:36
Ahol háború van, ott sebesültek is vannak, égető szükség van tehát orvosokra, ha már úgy döntött Putyin, hogy civilek ezreit a forintra küldi. A Komerszant cjmű orosz napilap cikke, egy felmérést ismertetve, némi kritikával illeti a mostani intézkedéseket, ami önmagában bátorságra vall.
Makro / Külgazdaság Kamikaze drónokkal támadta az orosz hadsereg Kijevet
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 19:36
Az ukrán légierő azt közölte, hogy összesen tizenkét iráni gyártmányú drón repült be célpontok felé déli irányból. Esti háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Putyin katonai vezetői egymás torkának ugrottak
Káncz Csaba | 2022. október 5. 18:03
Moszkvában felszínre tört a konfliktus a reguláris hadsereg elbizonytalanodott vezetése és a félkatonai csoportok egyre magabiztosabb vezetői között. Egy héten belül megduplázódott azoknak az oroszoknak az aránya, akik a "csendes" légkör helyett "szorongást" vettek észre családjukban és baráti körükben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Eldőlt, jöhet az áremelkedés: az OPEC+ napi 2 millió hordóval csökkenti termelését novembertől
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 17:38
A korábban tervezett duplájával, napi 2 millió hordóval csökkenti olajtermelést novembertől. Különösen Szaúd-Arábia és Oroszország szorgalmazta a termelés visszafogását, amivel a kőolaj árának utóbbi időszakban tapasztal csökkenését kívánták megállítani.
Makro / Külgazdaság Berlin nem tervezi az Északi Áramlat-2 gázvezeték beindítását
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 16:46
A német szövetségi kormány továbbra sem tervezi az orosz földgáz Németországba szállítására épített Északi Áramlat-2 földgázvezeték beindítását - jelezték szerdán Berlinben.
Makro / Külgazdaság Az OPEC+ az eddig tervezett duplájával fogná vissza a kitermelést
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 16:33
Szaúd-Arábia és Oroszország szorgalmazza az olajtermelés visszafogását.
Makro / Külgazdaság Jó jel: egyre többen dolgoznak az Egyesült Államokban - bátor maradhat a Fed
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 16:11
Az elemzői várakozásnál nagyobb mértékben bővült a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban szeptemberben - közölte az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán.
Makro / Külgazdaság „Ezt a tudást nem eszi meg az infláció” - ismét indul a Privátbankár diákversenye
Kormos Olga | 2022. október 5. 15:38
Október 14-én éjfélig jelentkezhetnek a technikumokban és szakképző iskolákban tanuló diákok a III. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre – hangzott el a Privátbankár.hu által rendezett mai sajtótájékoztatón. Már most többszáznál jár a regisztrálók csapatok száma. A négyfős team-ek három fordulóban mérettetnek meg, és nem csak a győztesek részesülnek értékes díjakban. A verseny fővédnöke ezúttal is Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke.
Makro / Külgazdaság Árplafon bevezetését szorgalmazza az EP a vezetékes földgázra
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 15:26
Az Európai Parlament javaslatot vár az Európai Bizottságtól a vezetéken keresztül, elsősorban Oroszországból importált földgáz megfelelő árplafonjára, valamint a közös uniós gázbeszerzési szabályok frissítését szorgalmazza az importgáz árának leszorítása céljából - közölte az uniós parlament szerdán.
Makro / Külgazdaság A gyógyszerfejlesztés új kémiai módszereinek kidolgozásáért jár az idei kémiai Nobel-díj
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 14:55
A gyógyszerfejlesztés új kémiai módszereinek kidolgozásáért három tudós, Carolyn R. Bertozzi amerikai, Morten Meldal dán és K. Barry Sharpless amerikai vegyész kapja az idei kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerdai stockholmi bejelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG