<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Bizottság figyelmeztette a portugál kormányt, hogy tartania kell magát azokhoz a költségvetési célszámokhoz, amelyeket a nemzetközi hitelezőkkel kötött megállapodásban vállalt, különben nem lehet szó a mentőhitel visszafizetésének átütemezéséről.

"A program folytatódó, határozott megvalósítása előfeltétele" annak, hogy könnyítsenek a Portugáliának nyújtott pénzügyi segítség visszafizetésének feltételein - közölte az EU végrehajtó szerve vasárnap éjszaka. A portugál kormány szeretné, ha az eredetileg kitűzött határidőnél később, hosszabb futamidővel fizethetné vissza a 2011-ben a "trojkától" - az Európai Központi Banktól, az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) - kapott 78 milliárd eurós hitelt.

Portugália a hitelcsomag fejében vállalta az államháztartási hiány lefaragását célzó drasztikus intézkedések megtételét.

Passos Coelho és Van Rompuy 2011 őszén
hirdetésMarad a 14. havi nyugdíj

A portugál kormány el is fogadott egy ötmilliárd eurós megszorító csomagot, de ennek több elemét az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette pénteki határozatában. Így többek között maradhat a nyugdíjasok 14. havi ellátmánya, akárcsak a közszférában dolgozók 14. havi fizetése is - ezt csak alkotmánymódosítás árán vághatná meg a kormány, ehhez azonban nem valószínű, hogy az ellenzék is hozzájárulna.

A döntés becslések szerint legalább 900 millió eurós, legfeljebb 1,3 milliárd eurós rést ütött Portugália idei költségvetésén. Pedro Passos Coelho portugál kormányfő ezért vasárnap újabb megszorításokat jelentett be. A lefaragások elsősorban a közszférát érintik, többek között a társadalombiztosítást, az egészségügyet és az oktatást. A népszerűtlen intézkedések mellett azonban a kormányfő jelezte: adóemelések nem lesznek idén.

Ha nem lépnek, csak rosszabb lesz

"Az Európai Bizottság üdvözli, hogy a portugál kormány az alkotmánybíróság döntése után megerősítette a korrekciós program (teljesítése) iránti elkötelezettségét, beleértve a pénzügyi célokat és határidőket" - áll a vasárnap éjjel Brüsszelben kiadott közleményben. A brüsszeli testület megjegyezte, a hitelprogram feltételeitől való bármilyen eltérés semmissé tenné a befektetők Portugália iránti, ismét növekvő bizalmát, és meghosszabbítaná a kiigazítással járó kínokat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az USA hírszerzése már ismeri az orosz tervet Ukrajna lerohanására
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 08:52
A Washington Post írja ezt, forrásuk egy amerikai kormánytag.
Makro / Külgazdaság Bolsonaro azt mondta, a Covid-vakcinák növelik az AIDS vírusával való megfertőződés veszélyét
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 08:37
A brazil elnök ellen most vizsgálatot rendelt el egy bíró.
Makro / Külgazdaság Bedőlhetnek-e hotelek és éttermek a 4. hullám miatt? - A Hét videója
Izsó Márton - Mester Nándor | 2021. december 3. 18:56
Papíron tele lesznek a hazai hotelek és éttermek az adventi időszakban, de a 4. hullám keresztbe tehet nekik. Van-e, lesz-e elég külföldi turista? Mire és mennyit költenek itt, ha jönnek? És mi lesz, ha a magyarok sem özönlenek? Budapesti helyzetkép munkatársainktól: Mester Nándortól és Izsó Mártontól.
Makro / Külgazdaság Meglepetés jött Amerikából
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 17:03
Novemberben a vártnál jobban csökkent a munkanélküliségi ráta, ugyanakkor a becsültnél jóval kevesebb új munkahely jött létre.
Makro / Külgazdaság A nap képe: keserű, ha eltörik a törökméz 
Valkai Nikoletta | 2021. december 3. 16:03
Hónapok óta tartja lázban a világot a dél-koreai sorozat, a Squid Game – és persze az abban szereplő játékok.
Makro / Külgazdaság Energiasokkokat jósol Matolcsy György
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 15:26
A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint ami most van, az még csak egy miniválság. 
Makro / Külgazdaság Rettenetes terhek - az amerikaiak többsége már elutasítja az örökös háborúkat
Káncz Csaba | 2021. december 3. 15:08
Az amerikai polgárok 62 százaléka szerint Washington csak akkor küldjön katonákat a világba, ha „létfontosságú amerikai nemzeti érdekek kerülnek veszélybe.” De mennyiben járulnak hozzá a szövetségesek földjén állomásozó katonák az amerikai külpolitikai célok érvényesítéséhez? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály az adóelkerülés csökkenését ünnepli, egyes kommentelők szerint ünnepelhetnénk ezt jobban is
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 10:43
Például áfacsökkentéssel.
Makro / Külgazdaság Rekordmennyiségű pénzt költöttünk el októberben
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 10:16
Többet költöttünk, mint decemberben szoktunk.
Makro / Külgazdaság Szél Bernadett: a kormány nagyobbat is dobhatott volna az oltóbuszokkal
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 09:02
Szél Bernadett független képviselőnek három hónap után adta ki a Magyar Honvédség az oltóbuszokkal végzett vakcináció adatait. Ezek alapján elmondható, hogy a mobiloltási programra nehezen lehet kijelenteni, hogy nagy siker volt. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló