6p
Egyelőre még nem teljesen kiforrott az a vasárnap bejelentett terv, hogy a házasságban élő, 40 alatti nők szüléskor felvehető 10 milliós hitelének mik az egyéb feltételei. Vajon lesz-e meghatározott felhasználási cél, vagy érkezik a készpénz és el is lehet bármire költeni? Felelős lesz-e a férj a törlesztésért, vagy egyedül a nő viseli a felelősséget? Mi lesz válás esetén?

A cikk időközben újabb információk miatt frissült, az újabb részletek az anyag végén olvashatők.

Különös hitel

Az úgynevezett családvédelmi program messze legkülönösebb eleme ez a bizonyos 10 milliós hitel. Tegnapig még az is bizonytalan volt, hogy mikor járhat, de azóta tisztázódott, hogy csak újonnan születő gyermek esetén (vagyis nem elég beígérni, mint a CSOK-nál, a leendő gyereket). Ez megnyugtató, mert mérsékli a pénz spekulatív felhasználásának lehetőségét, azonban így is sok nyitott kérdés marad még.

Adósrabszolgaság vagy közös felelősség?

Az első és legfontosabb: vajon a pénz, és a törlesztés kötelezettsége kizárólag a nőt illeti, vagy mindkét házasfelet? Ez igen lényeges motívum, hisz egyáltalán nem mindegy, hogy ha végül nem lesz 3 gyerek, akkor kit terhel a törlesztés, különösen akkor, ha a házasok elválnak. Onnantól kezdve, hogy valakinél ekkora összeg jelenik meg szabadon felhasználhatóan, óriási a csábítás, hogy azt meggondolatlanul elköltsék, elfogyasszák, nem beszélve azokról a gyakori esetekről, amikor a pénztulajdonosokat rábeszélik devizakereskedésre, vagy bármilyen állítólagos nagy hozamú dologra (pilótajáték).

Ha csak a nőt terheli a törlesztés, akkor máris kialakulhat egyfajta adósrabszolgaság, amely így pont a gyermeket szülő nőket sújtja, ha azonban egyformán felelős a két fél, ráadásul válás esetén is, akkor már sokkal igazságosabb a dolog. A bejelentés viszont úgy szól, hogy a nők kapnak pénzt, nem a családok avagy házaspárok.

Spekulációra késztet

Nagy összegű pénzt adni eleve nem szerencsés a felelőtlen elköltés lehetősége miatt, de a nulla kamatozás tovább torzíthatja a helyzetet: azonnal adódik az arbitrázs lehetősége. Az ifjú pár felveszi a hitelt, és állampapírt vesz rajta, igaz, hogy így legalább hosszú távú megtakarítóvá válik, de vajon ez-e a program célja? Persze most még nem tudhatjuk, hogy mire kialakulnak a pontos feltételek, korlátozva lesz-e a felhasználhatóság ésszerű mértékben.

Ha a kereskedelmi bankok nyújtják a hitelt, akkor ezek a kérdések őket is el fogják gondolkoztatni, ugyanúgy, mint bármely fedezet nélküli hitel esetében. Normális körülmények között a banknak olyan szigorúan kell megvizsgálnia a hitelfelvevőt, mint egy személyi kölcsön esetében, hacsak az állam át nem vállalja a nemfizetés kockázatát, ha viszont átvállalja, akkor nincs szükség a bankra, az államkincstár közvetlenül is nyújthatja a hiteleket.

Kellemeset a hasznossal

Ha viszont mégis a bankok nyújtják a hitelt, és az állam csak kamattámogatást ad, akkor kétségkívül megnövekszik a bankok által nyújtott teljes hitelösszeg, ami önmagában a gazdaságot is élénkíti (nem beszélve a jelentős vásárlóerő-többletről, ami a bérek emelkedésétől függetlenül valósul meg). Így ha az egész ügylet célját próbáljuk közgazdasági oldalról megközelíteni, akkor nem kizárt, hogy ez az egyik kívánt hatás.

Mi lehet az eredmény?

Végül a legfontosabb kérdés, hogy a program önmagában mennyivel több gyermek születéséhez vezethet, és hogy ezen gyerekek megfelelő feltételek között fognak-e felnőni. Mi történik, ha egy pár/nő a pénzért vállalja a gyerekeket, de a felneveléssel már nem foglalkozik: állami gondozásba adja őket? Rémesen hangzik, de sajnos akad ilyenre példa. Ha egy gyereket csak a pénzért szülnek meg, az sosem vezet jóra. Kérdés, hogy a döntéshozók gondolnak-e erre is, megpróbálják-e kiszűrni a felelőtlen szülőket? Amit eddig tudunk, az az előírt 3 éves munkaviszony: ez első szűrőnek elég jónak tűnik, persze itt sem mindegy, hogy csak a feleségre vonatkozik ez a kitétel, vagy a férjre is?

Ami az eredményt illeti, az könnyen mérhető lesz: jelenleg évente 90 ezer gyerek születik, miközben a 70-es években született utolsó népes korosztály lassan elhagyja a szülőképes kort (sőt, a program szempontjából már teljesen irrelevánsak, hisz 40 éves kor a limit). Így elég lesz azt megnézni, hogy a program ideje alatt mennyivel több, mint 90 ezer az éves születésszám, ez lesz az program tényleges hozama.

Mégsem kell azonnali gyerek, felelős a férj: újabb információk

A cikk megírása óta újabb információk láttak napvilágot, leginkább Novák Katalin államtitkár nyilatkozatai alapján próbálunk tájékozódni, miután hivatalos közlemény egyelőre nem látott napvilágot. Annyi hangzott el részletezés nélkül, hogy válás esetén a férjet is terheli a törlesztési kötelezettség (ez mindenképpen előnyös), ugyanakkor most úgy tűnik, hogy nem feltétel a hitel felvételéhez az azonnal születő gyerek, csak annyi kikötés van, hogy ha öt éven belül nem születik gyerek, akkor a hitel kamatmentessége megszűnik.

Nos, ebből az adódik, hogy viszonylag könnyelműen lehet felvenni a ráadásul szabadon felhasználható hitelt, így nagyon nagy lehet a késztetés arra, hogy ezt meg is tegyék. Az is előfordulhat, hogy egy férfi azért vegyen rá egy nőt a házasságra, hogy felvegyék a hitelt, abból minél többet magának próbáljon megszerezni, majd odébbálljon (házasságszédelgés). Ugyan később neki is kell fizetnie a törlesztést, de így olyanok juthatnak hitelhez, akiknek nagyon kell a pénz, egyébként nem kapnának hitelt, és bíznak benne, hogy tudják majd törleszteni. Ne felejtsük el, hogy volt olyan szerb-magyar álházasság, ahol a szerb fél mindössze 40 ezer forintot fizetett, és így magyar és egyben uniós tartózkodási engedélyhez jutott, itt pedig sokkal nagyobb pénzről van szó.

A kérdést tovább is lehet gondolni, de ezt most nem tesszük, hisz látszik, hogy szinte óráról órára változnak az információk, elképzlehető, hogy mire végleges lesz a jogszabály, letisztul sok minden, az aggasztó kérdéseket esetleg az illetékesek is átgondolják. Ha minden a helyére kerül, újra körbejárjuk a kérdést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG