<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Egyelőre még nem teljesen kiforrott az a vasárnap bejelentett terv, hogy a házasságban élő, 40 alatti nők szüléskor felvehető 10 milliós hitelének mik az egyéb feltételei. Vajon lesz-e meghatározott felhasználási cél, vagy érkezik a készpénz és el is lehet bármire költeni? Felelős lesz-e a férj a törlesztésért, vagy egyedül a nő viseli a felelősséget? Mi lesz válás esetén?

A cikk időközben újabb információk miatt frissült, az újabb részletek az anyag végén olvashatők.

Különös hitel

Az úgynevezett családvédelmi program messze legkülönösebb eleme ez a bizonyos 10 milliós hitel. Tegnapig még az is bizonytalan volt, hogy mikor járhat, de azóta tisztázódott, hogy csak újonnan születő gyermek esetén (vagyis nem elég beígérni, mint a CSOK-nál, a leendő gyereket). Ez megnyugtató, mert mérsékli a pénz spekulatív felhasználásának lehetőségét, azonban így is sok nyitott kérdés marad még.

Adósrabszolgaság vagy közös felelősség?

Az első és legfontosabb: vajon a pénz, és a törlesztés kötelezettsége kizárólag a nőt illeti, vagy mindkét házasfelet? Ez igen lényeges motívum, hisz egyáltalán nem mindegy, hogy ha végül nem lesz 3 gyerek, akkor kit terhel a törlesztés, különösen akkor, ha a házasok elválnak. Onnantól kezdve, hogy valakinél ekkora összeg jelenik meg szabadon felhasználhatóan, óriási a csábítás, hogy azt meggondolatlanul elköltsék, elfogyasszák, nem beszélve azokról a gyakori esetekről, amikor a pénztulajdonosokat rábeszélik devizakereskedésre, vagy bármilyen állítólagos nagy hozamú dologra (pilótajáték).

Ha csak a nőt terheli a törlesztés, akkor máris kialakulhat egyfajta adósrabszolgaság, amely így pont a gyermeket szülő nőket sújtja, ha azonban egyformán felelős a két fél, ráadásul válás esetén is, akkor már sokkal igazságosabb a dolog. A bejelentés viszont úgy szól, hogy a nők kapnak pénzt, nem a családok avagy házaspárok.

Spekulációra késztet

Nagy összegű pénzt adni eleve nem szerencsés a felelőtlen elköltés lehetősége miatt, de a nulla kamatozás tovább torzíthatja a helyzetet: azonnal adódik az arbitrázs lehetősége. Az ifjú pár felveszi a hitelt, és állampapírt vesz rajta, igaz, hogy így legalább hosszú távú megtakarítóvá válik, de vajon ez-e a program célja? Persze most még nem tudhatjuk, hogy mire kialakulnak a pontos feltételek, korlátozva lesz-e a felhasználhatóság ésszerű mértékben.

Ha a kereskedelmi bankok nyújtják a hitelt, akkor ezek a kérdések őket is el fogják gondolkoztatni, ugyanúgy, mint bármely fedezet nélküli hitel esetében. Normális körülmények között a banknak olyan szigorúan kell megvizsgálnia a hitelfelvevőt, mint egy személyi kölcsön esetében, hacsak az állam át nem vállalja a nemfizetés kockázatát, ha viszont átvállalja, akkor nincs szükség a bankra, az államkincstár közvetlenül is nyújthatja a hiteleket.

Kellemeset a hasznossal

Ha viszont mégis a bankok nyújtják a hitelt, és az állam csak kamattámogatást ad, akkor kétségkívül megnövekszik a bankok által nyújtott teljes hitelösszeg, ami önmagában a gazdaságot is élénkíti (nem beszélve a jelentős vásárlóerő-többletről, ami a bérek emelkedésétől függetlenül valósul meg). Így ha az egész ügylet célját próbáljuk közgazdasági oldalról megközelíteni, akkor nem kizárt, hogy ez az egyik kívánt hatás.

Mi lehet az eredmény?

Végül a legfontosabb kérdés, hogy a program önmagában mennyivel több gyermek születéséhez vezethet, és hogy ezen gyerekek megfelelő feltételek között fognak-e felnőni. Mi történik, ha egy pár/nő a pénzért vállalja a gyerekeket, de a felneveléssel már nem foglalkozik: állami gondozásba adja őket? Rémesen hangzik, de sajnos akad ilyenre példa. Ha egy gyereket csak a pénzért szülnek meg, az sosem vezet jóra. Kérdés, hogy a döntéshozók gondolnak-e erre is, megpróbálják-e kiszűrni a felelőtlen szülőket? Amit eddig tudunk, az az előírt 3 éves munkaviszony: ez első szűrőnek elég jónak tűnik, persze itt sem mindegy, hogy csak a feleségre vonatkozik ez a kitétel, vagy a férjre is?

Ami az eredményt illeti, az könnyen mérhető lesz: jelenleg évente 90 ezer gyerek születik, miközben a 70-es években született utolsó népes korosztály lassan elhagyja a szülőképes kort (sőt, a program szempontjából már teljesen irrelevánsak, hisz 40 éves kor a limit). Így elég lesz azt megnézni, hogy a program ideje alatt mennyivel több, mint 90 ezer az éves születésszám, ez lesz az program tényleges hozama.

Mégsem kell azonnali gyerek, felelős a férj: újabb információk

A cikk megírása óta újabb információk láttak napvilágot, leginkább Novák Katalin államtitkár nyilatkozatai alapján próbálunk tájékozódni, miután hivatalos közlemény egyelőre nem látott napvilágot. Annyi hangzott el részletezés nélkül, hogy válás esetén a férjet is terheli a törlesztési kötelezettség (ez mindenképpen előnyös), ugyanakkor most úgy tűnik, hogy nem feltétel a hitel felvételéhez az azonnal születő gyerek, csak annyi kikötés van, hogy ha öt éven belül nem születik gyerek, akkor a hitel kamatmentessége megszűnik.

Nos, ebből az adódik, hogy viszonylag könnyelműen lehet felvenni a ráadásul szabadon felhasználható hitelt, így nagyon nagy lehet a késztetés arra, hogy ezt meg is tegyék. Az is előfordulhat, hogy egy férfi azért vegyen rá egy nőt a házasságra, hogy felvegyék a hitelt, abból minél többet magának próbáljon megszerezni, majd odébbálljon (házasságszédelgés). Ugyan később neki is kell fizetnie a törlesztést, de így olyanok juthatnak hitelhez, akiknek nagyon kell a pénz, egyébként nem kapnának hitelt, és bíznak benne, hogy tudják majd törleszteni. Ne felejtsük el, hogy volt olyan szerb-magyar álházasság, ahol a szerb fél mindössze 40 ezer forintot fizetett, és így magyar és egyben uniós tartózkodási engedélyhez jutott, itt pedig sokkal nagyobb pénzről van szó.

A kérdést tovább is lehet gondolni, de ezt most nem tesszük, hisz látszik, hogy szinte óráról órára változnak az információk, elképzlehető, hogy mire végleges lesz a jogszabály, letisztul sok minden, az aggasztó kérdéseket esetleg az illetékesek is átgondolják. Ha minden a helyére kerül, újra körbejárjuk a kérdést.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ördögi körbe került volna Irán?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:53
Oroszország már dolgozik az európai uniós olajársapkára reagáló válaszával, Irán ördögi körbe zárta magát, az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozását tervezik. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Putyin "árnyékflottát" gyűjtött az olajszankciók elleni harcra
Litván Dániel | 2022. december 5. 19:21
Ha a nyugati cégek nem szállítják az ársapkánál drágábban az orosz olajat, akkor majd megteszik ők maguk. De mivel? Titokban összevásárolt tankhajókkal.
Makro / Külgazdaság Betörtek a tüntetők a mongol kormányzat épületébe
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:34
Tüntetők törtek be hétfőn a mongóliai kormányzat épületébe és felgyújtották az ulánbátori főtéren álló fenyőt. Az akció résztvevői a főtérre vezető utakat is megkísérelték eltorlaszolni.
Makro / Külgazdaság Ritka kivétel: Oroszország nekik kedvezményt ad
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 17:35
Oroszország a jövőben kedvezményes áron fog olajat szállítani Pakisztánnak - közölte hétfőn a pakisztáni energiaügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Elstartolt Nicolas Sarkozy volt francia elnök fellebbviteli pere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:55
Hétfőn megkezdődődött a párizsi fellebbviteli bíróságon a befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval gyanúsított Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök pere.
Makro / Külgazdaság Felszámolná a Lordok Házát a brit Munkáspárt
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:26
Kormányra kerülése esetén a Munkáspárt felszámolja a brit parlament felsőházát, a Lordok Házát mint nem választott kamarát - jelentette be hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.
Makro / Külgazdaság Újságírók perelik be a Pegazus gyártóját
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 15:59
Igaz, nem Magyarországon, hanem Amerikában. 
Makro / Külgazdaság Az elnök és családja 30 éve zsebre tette az országot
Káncz Csaba | 2022. december 5. 15:38
Ramon elnök három évtizede uralja kemény kézzel a geopolitikai törésvonalon fekvő közép-ázsiai országot. Fia a főváros polgármestere, lánya vezeti az elnöki adminisztrációt, egy veje a jegybank helyettes vezetője, és egy sógor irányítja az ország legnagyobb bankját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mit hoz a jövő év az orosz-ukrán háborúban? Káncz Csabát kérdezzük a Klasszis Klubban
Wéber Balázs | 2022. december 5. 15:07
A II. világháború óta nem látott biztonsági válságot okoz Európában a több mint kilenc hónapja zajló orosz-ukrán háború. De mire számíthatunk jövőre?  
Makro / Külgazdaság A nap képe: teleragasztották Pintér Sándor minisztériumának vécéjét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 14:36
Ismeretlen tettesek árulkodó matricákkal ragasztották tele a Belügyminisztérium toalettjét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG