Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A legfrissebb demográfiai kutatások és előrejelzések szerint Európa népessége a bevándorlók nélkül több mint 5 százalékkal csökkenne a következő 35 évben. A születések száma ott fog növekedni, ahol már eddig is magasabb volt a bevándorlás aránya - Kelet-Európa pedig szép lassan kiürül, mert egyre többen választják a gazdagabb európai országokat. Magyarországon még a migránsok is csak kicsit segítenek.
A születések számának várható változása. Ahol magasabb a bevándorlás, ott magasabb a termékenységi ráta is.

Elkészült a 2016-os Európai Demográfiai Adatbázis, amely az aktuális demográfiai folyamatok mellett felvázolja az európai országokra vonatkozó trendeket is, és előrejelzést ad arra is, hogyan alakul a népesség 2050-re. Az Alkalmazott Rendszerelemzés Nemzetközi Intézete és a Bécsi Demográfiai Intézet által összeállított adatbázis a termékenységi, halálozási mutatókon kívül a népesség szerkezetére utaló adatokat is tartalmaz.

Az adatbázisban új módszer szerint vették figyelembe a várható élettartam növekedését is, a kutatást vezető Sergei Scherbov szerint ez drasztikusan megváltoztatja az idősödő Európáról alkotott képet. Az új módszertan szerint a kelet-európai országokban öregszik a leggyorsabb ütemben a társadalom.

Bevándorlók nélkül elfogy Európa

Az új adatok megmutatják, hogyan járul hozzá a migráció a népesség számának változásához - egyes országokban a növekedéshez, más országokban a csökkenéshez. Az Európai Uniót egyben nézve azt látjuk: a bevándorlást figyelembe véve 6,6 százalékkal növekszik majd a népesség 2050-re, migráció nélkül viszont 5,4 százalékos csökkenés várható. Néhány európai országban akár 30 százalékos is lehet a növekedés a bevándorlással együtt.

A kutatók felhívják a figyelmet: a migráció gyökeresen átalakítja a népesedési trendeket számos európai országban: a növekedés motorja sokkal inkább a bevándorlás, mint a termékenységi mutatók. Ausztria, Svájc vagy Spanyolország meglehetősen gyenge termékenységi mutatókkal rendelkező országok, mégis komoly népességnövekedés ment végbe náluk az elmúlt évtizedekben a bevándorlás hatására.

Ezzel szemben Kelet-Európa több országa, mint mondjuk Románia vagy Litvánia gyorsuló ütemben veszít népességéből, mivel rengetegen vándorolnak ki Európa gazdagabb országaiba. Ha az országokat rangsoroljuk aszerint, hogy 2050-re mennyivel változik a népesség a bevándorlás hatásait figyelmen kívül hagyva, Magyarország az utolsó 5 ország között szerepel:

A népesség várható alakulása 2015-re, bevándorlók nélkül - szélsőségek

Így néz ki most a korfa - nem túl biztató a helyzet

Magyarországon a felmérés szerint 2015-ben a népesség 4,8 százaléka volt külföldi születésű. A korfán jól látszik: a legnépesebb generáció a 35-39-eseké, a 19 év alattiak generációja elszomorítóan szűk.

Félmillió a különbség, de így is - úgy is kevesebben leszünk

Ami a népesség várható alakulását illeti: 2050-re 8,6 millióra csökken a 2015 elején még 9,9 milliós létszám. Ha a bevándorlást nem számítjuk (vagy nem jönnek bevándorlók), akkor még félmillióval kevesebben élnek majd Magyarországon.

Ez azt jelenti, hogy a 12,4 százalékos csökkenés a migráció hatása nélkül 17,7 százalékos is lehet - a bevándorlás ugyanis az előrejelzés szerint 5,2 százalékkal növelné a magyar lakosság létszámát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nagy nyitás jöhet, ha elérjük a 4 millió beoltottat
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 19:26
Az egyre biztosabb, hogy több szolgáltatás igénybevételéhez szükséges lesz majd a védettségi igazolvány.
Makro / Külgazdaság Egy nukleáris hatalom is radikalizálódhat Biden döntése nyomán
Káncz Csaba | 2021. április 20. 18:20
A Talibán pontosan érti a washingtoni üzeneteket: az amerikaiak el akarnak tűnni Afganisztánból és mindezt már az elkövetkező hónapokban. A felkelők által újra megalapítandó iszlám emirátus szerte a régióban megerősítheti a radikálisokat, mindenekelőtt a nukleáris fegyverekkel rendelkező Pakisztánban. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A parlament előtt a 2021-es költségvetés módosítása
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:39
A javaslatot még tavasszal elfogadhatja az Országgyűlés.
Makro / Külgazdaság Megint zöld utat adott az EMA a Johnson&Johnson vakcinájának
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:05
Szerintük az előnye meghaladja a kockázatait.
Makro / Külgazdaság Guardian: kifarolhat a szuperligából a Chelsea és a Manchester City
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:54
A lap értesülései szerint a két brit klub nem fanatikus rajongója az ötletnek, és a globális össztűz miatt már kételkedik abban, hogy jó ötlet lenne a szakadár ligához való csatlakozás.
Makro / Külgazdaság Egy évre lakat került egy Bács-Kiskun megyei presszóra, mert újra vétettek a járványügyi szabályok ellen
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:25
Müller Cecília szerint azért javulnak a járványügyi adatok, mert egyre többen kapják meg az oltást.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: kiderült, ki lehet Angela Merkel utóda
Wéber Balázs | 2021. április 20. 12:29
Angela Merkel lassan visszavonul a nagypolitikától, helyére ketten pályáztak a CDU/CSU pártszövetségből: Armin Laschet és Markus Söder. Laschet mögé tegnap éjjel beállt a CDU elnöksége, Söder pedig ma bejelentette: elfogadja a testvérpárt döntését.
Makro / Külgazdaság Továbbra is főleg a munkaerőhiány akadályozza az építőipart a gyorsításban
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 09:47
Túláradó optimizmust tapasztalni a hazai építőipari cégeknél a kereslet élénkülése miatt. Sokan vennének fel új munkaerőt, de egyre nagyobb a hiány. Közben többségüknél nőtt a hajlandóság arra, hogy tovább emelje az árakat - derül ki a lapunk által megszerzett GKI-felmérésből. 
Makro / Külgazdaság Napról-napra gyarapodnak a nyári előfoglalások
MTI | 2021. április 20. 06:27
Az elmúlt hetek korlátozások enyhítéséről és az oltási számok markáns növekedéséről szóló híreinek hatására a lakosság harmada újra bízik abban, hogy el tud menni nyaralni - derül ki a Szállás.hu és az Ipsos legfrissebb reprezentatív felméréséből.
Makro / Külgazdaság Az utolsó pillanatban kaphat mentőövet a Dunaferr
Király Béla | 2021. április 20. 05:37
Az elmúlt napokban azzal került a hírekbe a Dunaferr, hogy kigyúrt verőlegények próbálták elfoglalni a gyárat. A cég többségi és kisebbségi tulajdonosai között nem ez volt az első és vélhetőleg nem is az utolsó konfliktus. Közben a cég óriási problémákkal küzd, a talpon maradása is kérdéses. A hétfői hírek szerint a 24. órában érkezhet új befektető.
hírlevél
depositphotos