<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az amerikai szolgáltatóipari szektor teljesítménymutatói júniusban előző havinál gyengébben, de a vártnál jobban alakultak az ISM és az S&P Global gazdasági kutatóintézetek beszerzésimenedzseri-indexeinek a tanúsága alapján.

Az ISM szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) júniusban 55,3 pontra csökkent a májusi 55,9 pontról, felülmúlva az 54,3 pontos piaci előrejelzést.

A júniusi érték továbbra is erős növekedést jelez az Egyesült Államok szolgáltatási szektorában, hiszen a BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Továbbra is erős a növekedés az Egyesült Államok szolgáltatási szektorában. Fotó: DepositphotosTovábbra is erős a növekedés az Egyesült Államok szolgáltatási szektorában. Fotó: Depositphotos

Az enyhe lassulás az új megrendelések némileg gyengébb beérkezésének és a foglalkoztatás csökkenésének volt tulajdonítható. Az új megrendelések mutatószáma 55,6 pontra csökkent 57,6 pontról, a foglalkoztatásé pedig 47,4 pontra az előző havi 50,2 pontról.

Az üzleti aktivitás viszont erősödött, a mutatószám 56,1 pontra emelkedett júniusban a májusi 54,4 pontról. Az inflációs nyomás mutatószáma továbbra is nagyon magas: 80,1 pont 82,1 pont után.

A készletek 2022 januárja óta először csökkentek 47,5 pontos mutatószám alapján a májusi 51,0 pont után. A készletezési hangulatindex pedig júniusban a negyedik egymást követő hónapban volt az 50 pontos határ alatt (46,2 pont 44,5 után), ami azt jelzi, hogy a készletek "túl alacsony" szinten vannak, és nem elegendőek a jelenlegi üzleti igények kielégítésére.

Ennek ellenére a kilátások továbbra is aggasztják a gazdasági szereplőket, mivel "a logisztikai kihívások, a korlátozott munkaerő-állomány, az anyaghiány, az infláció, a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború továbbra is negatívan hat a szolgáltatási ágazatra" - mondta Anthony Nieves, az ISM Szolgáltatási Üzleti Felmérés Bizottságának elnöke.

Az S&P Global amerikai szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexének júniusi végleges értéke 52,7-re javult az előzetes 51,6-os értékről, de alacsonyabb lett a májusi 53,4-es értéknél, ami a szektor teljesítményének január óta legkisebb mértékű növekedését jelzi.

Az új megrendelések közel két év óta először csökkennek, mivel a tartós árnyomás és a gazdasági bizonytalanság a keresletet sújtja. A beszerzési árak továbbra is jelentős mértékben emelkedtek, bár az infláció a májusi felmérési csúcshoz képest mérséklődött. Az emelkedő bérszint és az üzemanyagárak növekedése kulcsszerepet játszott a magasabb működési költségekben. Az üzleti bizalom a következő évre vonatkozó kilátásokkal kapcsolatban 21 hónapos mélypontra esett.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Súlyos esetre gyakorlatoznak Franciaországban
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 06:48
Franciaországban szimulációs gyakorlatot szerveznek az energetikai hatóságok december 9-én az esetleges téli áramhiányok kezelésére. Az országos teszt célja annak felmérése, hogy a hálózat mennyire készült fel a válságkezelésre.
Makro / Külgazdaság Saját hazugságai véreztetik ki Putyin hadseregét
Litván Dániel | 2022. december 2. 05:43
Mi van akkor, ha az orosz haderőnél nemcsak kifele, hanem belső használatra is hazudoznak? Akkor baj van, mert a háború nem igazán tolerálja a valóság kreatív megszépítését. Csakhogy a hazugságok árát nem azok elkövetői, hanem a ranglétra legalján állók fizetik meg leginkább.
Makro / Külgazdaság Joe Bidennek meglepetést okoztak az oroszok - nincs áram Herszonban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 20:11
Az orosz-ukrán háború 281. napjának legfontosabb eseményei esti hírösszefoglalónkban. 
Makro / Külgazdaság Tíz év után újra helyreáll Magyarország kapcsolata ezzel az országgal
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 19:13
Tíz év telt el az azeri baltás gyilkos kiadatása óta.
Makro / Külgazdaság Az európai jó hangulat húzta magával Budapestet
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:35
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 384,18 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 46 368,37 ponton zárt csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Ezt már megérzik az oroszok? Megállapodhattak az olaj árplafonjáról
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:09
Múlt héten még más számok szerepeltek a tervezetben.  
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter megint békére szólított az orosz-ukrán háborúban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 17:42
A miniszter Lengyelországban van az EBESZ ülésén.  
Makro / Külgazdaság Valami gyanús történik Spanyolországban: újabb levélbombát találtak
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 16:56
Azután, hogy az ukrán nagykövetségen kisebb sérülést okozott egy levélbomba, a spanyol miniszterelnök és védelmi miniszter irodájában pedig a szűrésen akadt fent, ismét küldtek egyet. 
Makro / Külgazdaság Kapott egy felemás hírt az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 15:48
Az Egyesült Államokban havi összevetésben nőttek a személyes kiadások és  jövedelmek októberben.
Makro / Külgazdaság Macron Washingtonban – elkerülhető a kereskedelmi háború?
Káncz Csaba | 2022. december 1. 15:23
Brüsszel és Berlin sokat remél Macron elnök tegnap kezdődött washingtoni látogatásától. Párizs az ukrajnai háború által támasztott új kihívásokat a nemzetközi biztonság általános romlása részének tekinti. Káncz Csaba jegyzete
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG