<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az amerikai szolgáltatóipari szektor teljesítménymutatói júniusban előző havinál gyengébben, de a vártnál jobban alakultak az ISM és az S&P Global gazdasági kutatóintézetek beszerzésimenedzseri-indexeinek a tanúsága alapján.

Az ISM szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) júniusban 55,3 pontra csökkent a májusi 55,9 pontról, felülmúlva az 54,3 pontos piaci előrejelzést.

A júniusi érték továbbra is erős növekedést jelez az Egyesült Államok szolgáltatási szektorában, hiszen a BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Továbbra is erős a növekedés az Egyesült Államok szolgáltatási szektorában. Fotó: DepositphotosTovábbra is erős a növekedés az Egyesült Államok szolgáltatási szektorában. Fotó: Depositphotos

Az enyhe lassulás az új megrendelések némileg gyengébb beérkezésének és a foglalkoztatás csökkenésének volt tulajdonítható. Az új megrendelések mutatószáma 55,6 pontra csökkent 57,6 pontról, a foglalkoztatásé pedig 47,4 pontra az előző havi 50,2 pontról.

Az üzleti aktivitás viszont erősödött, a mutatószám 56,1 pontra emelkedett júniusban a májusi 54,4 pontról. Az inflációs nyomás mutatószáma továbbra is nagyon magas: 80,1 pont 82,1 pont után.

A készletek 2022 januárja óta először csökkentek 47,5 pontos mutatószám alapján a májusi 51,0 pont után. A készletezési hangulatindex pedig júniusban a negyedik egymást követő hónapban volt az 50 pontos határ alatt (46,2 pont 44,5 után), ami azt jelzi, hogy a készletek "túl alacsony" szinten vannak, és nem elegendőek a jelenlegi üzleti igények kielégítésére.

Ennek ellenére a kilátások továbbra is aggasztják a gazdasági szereplőket, mivel "a logisztikai kihívások, a korlátozott munkaerő-állomány, az anyaghiány, az infláció, a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború továbbra is negatívan hat a szolgáltatási ágazatra" - mondta Anthony Nieves, az ISM Szolgáltatási Üzleti Felmérés Bizottságának elnöke.

Az S&P Global amerikai szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexének júniusi végleges értéke 52,7-re javult az előzetes 51,6-os értékről, de alacsonyabb lett a májusi 53,4-es értéknél, ami a szektor teljesítményének január óta legkisebb mértékű növekedését jelzi.

Az új megrendelések közel két év óta először csökkennek, mivel a tartós árnyomás és a gazdasági bizonytalanság a keresletet sújtja. A beszerzési árak továbbra is jelentős mértékben emelkedtek, bár az infláció a májusi felmérési csúcshoz képest mérséklődött. Az emelkedő bérszint és az üzemanyagárak növekedése kulcsszerepet játszott a magasabb működési költségekben. Az üzleti bizalom a következő évre vonatkozó kilátásokkal kapcsolatban 21 hónapos mélypontra esett.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyint becserkészik – fellélegezhet Európa?
Káncz Csaba | 2022. augusztus 17. 20:34
Az EU az esetleges nukleáris megállapodás után megvásárolhatja Irán olaját - az orosz helyett. A piacra ömlő olajtöbblet az árakat is lenyomná, egyben csökkentve Oroszország bevételeit. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kína és Oroszország együtt hadgyakorlatozik
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 19:43
El kell vágni az oroszok kapcsolatát a Krímmel, hidat kell robbantani – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója. Ez történt az orosz-ukrán háború 176. napján.
Makro / Külgazdaság Miért nem lövik le a GPS-t az oroszok Ukrajnában?
Litván Dániel | 2022. augusztus 17. 18:20
GPS-jelek vezetik orosz célpontjaikra a HIMARS-rakétákat, miközben az oroszok képesek lennének zavarni ezeket a jeleket. Akkor miért nem teszik?
Makro / Külgazdaság Jól megy a Takarék Jelzálogbanknak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:32
Nyereséges első félévet zárt a Takarék Jelzálogbank Nyrt. a megváltozott gazdasági környezet ellenére is, így 2022. június végéig 978 millió forint adózás előtti nyereséget ért el.
Makro / Külgazdaság Péntektől ismét drágul a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:17
A benzinért bruttó 5 forinttal, míg a gázolajért bruttó 15 forinttal kell többet fizetni.
Makro / Külgazdaság Magyarokat is érint: Októberig meghosszabbítják a korlátozást a Heathrow-n
Elek Lenke | 2022. augusztus 17. 17:09
A londoni Heathrow repülőtér október végéig meghosszabbította az utasok maximális számát, hogy lépést tartson az ügyfelek igényeivel, és minimalizálja azokat a problémákat, amelyek a nyár elején káoszhoz vezettek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: titokzatos roncs bukkant elő a Dunából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:56
Egy hajó, amely mintegy 80 évvel ezelőtt süllyedt el.  
Makro / Külgazdaság A cseh lakossági gázfogyasztás korlátozását rendelhetik el
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:24
Szükség lehet a cseh lakossági gázfogyasztás korlátozására - mondta a cseh ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Kevesebbet vásárolnak az amerikaiak - közelíthet a recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 15:59
Megtorpant a kiskereskedelmi forgalom növekedése az Egyesült Államokban júliusban.
Makro / Külgazdaság Betett Putyin a németeknek: a fogyasztók állják a gázimportőrök brutális veszteségeit
Wéber Balázs | 2022. augusztus 17. 15:39
Az Unipert több mint 12 milliárd eurós veszteség érte az első félévben főleg amiatt, hogy a piacról kellett pótolnia az elapadó orosz gázszállításokat. Mindezt azonban nagyrészt a német fogyasztók fizetik majd meg a minimum triplázódó gázszámlák révén, ráadásul egy új illetéket is kapnak a nyakukba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG