<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Először fordult elő, hogy az Európai Unió nem fogadja el az eurózóna egy tagállamának költségvetési tervezetét. Ez azonban elkerülhetetlené vált, hisz közös pénzügyminisztérium hiányában valakinek fiskális politika szempontból is védenie kell a közös fizetőeszközt, most már nem húzhatja le egy tagállam a többit.

Az európai közös valuta elindításakor létrehozták a közös jegybankot és így a közös monetáris politikát, de nem alapítottak közös pénzügyminisztériumot vagy ehhez hasonló olyan szervezetet, amely arra vigyázna, hogy ne legyen túlköltekezés a tagállamokban, így ne sérüljön valamelyik tagállam miatt a többiek érdeke, ne költekezhessen senki a többiek kontójára.

Elég volt a mentésből

Később ebből gondok lettek: több tagállamot ki kellett menteni, végül jöttek a görög mentőcsomagok és Görögország megregulázása. Nyilvánvaló volt, hogy a több országból álló valutaövezet csak úgy működhet, ha senkinek nem száll el nagyon a költségvetési hiánya, vagy nem adósodik el túlzottan. Nos, ami az adósságot illeti, abban Görögország az első, de ott sikerült nagy nehezen létrehozni az egyensúlyt 2015-ben, bár valószínűleg a későbbiekben az adósság egy részét el kell majd engedni.

Van mit veszteniük

A második helyen Olaszország áll 2300 milliárd eurós, az olasz GDP 130 százalékát kitevő adóssággal, ami nehezen menedzselhető, ezért rendkívül fegyelmezett költségvetést kíván. Ugyanakkor egy gazdag, igen magas színvonalon élő országról van szó, akit éppen ezért nem is óhajt kimenteni senki. A nettó átlagfizetés 1750 euró, csak 25 százalékkal kevesebb, mint a német, ugyanakkor a magyarnak két és félszerese. Az olaszoknak van mit veszteniük, akárhogy is nézzük.

Csapdába kerülne

Az EU most már vigyáz a fiskális fegyelemre, így a most benyújtott, a GDP 2,4 százalékára rúgó méretes hiánnyal tervezett olasz költségvetést elutasította az Európai Bizottság. Az előző olasz kormány 0,8 százalékos hiányt tervezett, ez lehetővé tette volna, hogy ne növekedjen az adósság. Az Európai Bizottság euróért felelős alelnöke, Valdis Dombrovskis indoklásában elmondta, hogy nem hozhattak más döntést, Olaszország az adósságcsapdába kerülhetne: tavaly már annyit kellett adósságszolgálatra fordítania, mint oktatásra. Ekkora adósság már nem kezelhető további adósságokkal.

Ez az első alkalom, hogy az Európai Bizottság elutasította egy tagország költségvetés-tervezetét, ugyanakkor ez mutatja, hogy most már védelem alatt áll a közös fizetőeszköz. Nemrég az olasz származású EKB elnök, Mario Draghi jelezte, hogyha az olaszok túlköltekeznek, a közös jegybank nem fogja állni a számlát.

Több tisztelet

Az olasz 10 éves államkötvény hozama a döntésre 3 százalékos emelkedéssel reagált, 3,58 százalék lett (az eurózónában ennél csak a görög magasabb, 4,3 százalék). A Reuters szerint Luigi di Maio olasz miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a döntés nem meglepetés számára, viszont nem akar visszatérni a szigorú fiskális politikához, és különben is, az Európai Bizottság kezelje az olaszokat több tisztelettel.

Ez már lassan szállóige lesz, a tisztelettel nincs is gond, de több mentőprogram nem lesz. Olaszországnak kár lenne kockáztatni az államcsődöt, netán az eurózóna önkéntes vagy kényszerű elhagyását: az életszínvonal becsléseink szerint a magyar szintre esne vissza, vagyis ha úgy nézzük, utolérnénk Olaszországot. Ezt józan olasz politikus nem akarhatja, de nyilván a végsőkig próbálják feszíteni lehetőségeik határait, hogy végül a választópolgárok számára Brüsszelt lehessen megtenni bűnbaknak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Volodimir Zelenszkij lett az év embere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 12:14
Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt választotta az év emberévé a Financial Times - jelentette be a lap szerkesztősége hétfőn.
Makro / Külgazdaság Kreml: az olajársapka destabilizálja a globális piacokat
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 11:56
A Kreml arra figyelmeztetett, hogy az orosz olaj új nyugati árplafonja destabilizálja a globális energiapiacokat, de azt állította, hogy ez nem befolyásolja Ukrajna invázióját.
Makro / Külgazdaság Még csak most jön a feketeleves?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 11:16
A következő hónapokban az egyre magasabb bázis, a növekvő infláció, egyes háztartások esetén a meredeken megugró rezsiköltségek, az előbbiek miatt az év utolsó hónapjaiban csökkenő reálbérek, az emelkedő kamatok, valamint egyes átmeneti tényezők megszűnése miatt folytatódhat a kiskereskedelmi forgalomlassulása - derül ki a Magyar Bankholding friss elemzéséből.
Makro / Külgazdaság Nincs jó hírünk annak, aki autót venne
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 10:22
Miközben az új személygépkocsikra hosszú hónapokig, akár évekig is kell várni, a használt autókból is kevesebb érkezik az országba.
Makro / Külgazdaság Ebből megint baj lesz: kilőtt a gázár!
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:18
Több mint 5 százalékos drágulást követően csaknem két hónapja nem látott magas szinten áll.
Makro / Külgazdaság Most már az adatok is mutatják, mennyire megcsappant a költőpénzünk
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:00
Szinte hajszálra ugyanakkora volt a kiskereskedelmi forgalom, mint egy éve - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss közléséből.
Makro / Külgazdaság Globális minimumadó: az Orbán-kormány kritikája, hogy az egyetlen versenyelőnyünk az alacsony adókulcs
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 08:11
A globális minimumadó nem vonja el az adópolitika megszabását a nemzeti kormányoktól – írja laptársunk, az Mfor. Rámutatnak, az adófajtának mind a két pillérje, az extraprofitadó és a minimális nyereségadó is elsősorban a multinacionális vállalkozások anyavállalatainak országai számára jelent többletbevételt, a világcégek központjában kell majd megfizetni ezt az adóterhet. Laptársunk értékeli Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatos álláspontját is.
Makro / Külgazdaság Kezd derengeni Putyinnak, mi várhat az oroszokra
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 07:23
Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója jelezte, hogy az orosz elnök már nincs annyira elszigetelve az ukrajnai invázióból származó rossz hírektől. Dióhéjban az elmúlt órák háborús történéseiről.
Makro / Külgazdaság Blinken: az Egyesült Államok elszánt barátként marad meg Izrael mellett
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 06:32
Az Egyesült Államok és Izrael partnersége erősebb mint valaha, és ezen nem változtatnak az amerikai adminisztráció és a leendő új izraeli kormány közötti erős véleménykülönbségek Palesztina és Irán tekintetében - hangsúlyozta Anthony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap egy konferencián Washingtonban.
Makro / Külgazdaság Életbe lépett az olajembargó: komoly dízelhiány jöhet - interjú
Tiszóczi Roland | 2022. december 5. 05:26
Az oroszok háború-finanszírozási forrásainak elzárása céljából az orosz olajexport ma életbe lépett európai uniós embargója óriási kihívást jelent nemcsak az öreg kontinens, de az egész világ ellátása szempontjából. Ha ezt a magyar kormány nem ismeri fel, hamarosan hazánkban lehet a legmagasabb üzemanyagár egész Európában – mondta Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője a lapunknak adott interjúban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG