3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Értelmetlennek tűnő licitté alakul az amerikai-kínai kereskedelmi háború, lassan el is érik a limitet, és mindkét fél megbünteti a másik összes termékét. A világ nem akar hinni a szemének, a befektetők hiába nyugodtak meg az elmúlt napokban, ma újra a rettegés az úr. Hová vezethet az egész?

Hetekig csak lehetőségként merült fel, hogy az Egyesült Államok Kínával szemben importvámokat vet ki, aztán jött a konkrétum, miszerint évente 50 milliárd dollárnyi árura vonatkozna ez. Kína korábban csak szerény, 3 milliárdos ellenlépésről beszélt, remélvén, hogy a mutatott jóindulat inkább a tárgyalások irányába mozdítja a másik felet. Nem így lett: jött a konkrét lépés, így Kína tegnap közölte, hogy arányos választ ad, végülis a világ két legnagyobb gazdaságáról van szó.

Elmennek a falig

Több sem kellett az amerikai elnöknek: tovább emelte a tétet, újabb 100 milliárd dollár értékű kínai áru megvámolásával. Kína gyorsan közölte, hogy erre is arányos lesz a válasz. Ez már egy érdekes helyzet, mivel ha Kína is 100 milliárddal emeli a tétet, már túllépi a teljes amerikai import összegét, így el is érte a felső limitet. Nem lenne meglepő, ha ezek után az óvodás szinten reagáló másik fél is feltolná a limitig a büntetést, és akkor a két ország teljes egymással folyatott kereskedelme megnehezül.

Így azonban Trump nem éri el eredeti célját, hisz saját exportőreit is súlyos helyzetbe hozza, ami a Bloomberg szerint problémákat is okozhat a novemberi kongresszusi választásokon a republikánusoknak, mivel a mezőgazdasági államok, a farmerek tömegei ellenük fordulhatnak. Trump elvileg az amerikai ipart és mezőgazdaságot akarja védeni, ezzel azonban pont egy nagy csapást sikerül begyűjteni.

Kína bírja

Ami Kínát illeti, politikai rendszerérénél fogva ütésállóbb lehet, hisz nem kell választásokat nyerni. A közvélemény könnyen elfogadja, hogy nem szabad gyengeséget mutatni, ugyanakkor kevésbé tartják aggasztónak, ha valamivel kisebb lesz a gazdasági növekedés mértéke. Persze Kína megpróbálhat más exportpiacokat találni, hisz lényegében az egész világ szállítója, míg Amerika számára nemcsak az exportot sújtó vámok jelentenek problémát, hanem a presztízsveszteség, hogy ő kezdte, és lényegében egyedül folytatja a protekcionizmust.

Az amerikai elnök kijelentette, hogy tulajdonképpen nem Kínával van baja, hanem saját elődjeivel, akik lehetővé tették, hogy kialakuljon a gigantikus kínai többlet az Amerikával folytatott kereskedelemben. Ez persze Kínának sovány vigasz, magyarázatként nyilván nem elfogadható, és jogos lehet az igénye, hogy mindenféle tarifák egyoldalú bevezetése helyett tárgyalásokra kerüljön sor.

Van kiút?

Kérdés, hogy ezek után vissza tudnak-e vonulni a felek ebből az értelmetlen licitálásból, és olyan megoldást keresni, ami mindkettejük számára elfogadható, ugyanakkor komolyabb presztízsveszteséget sem jelent. Az látszik, hogy Trump elképzelése, miszerint ő egyoldalúan, erőből bevezet egy büntetőintézkedést, és az válasz nélkül marad, tévedésnek minősül. Persze elképzelhető az is, hogy kemény üzletemberként akart fellépni, miszerint jó nagy ijedelmet kelt, és akkor utána biztosan nekiállnak tárgyalni. Erővel azonban már a tárgyalásokon sem lehet ezután fellépni, hisz látszik, hogy Amerikának is ugyanolyan károkat okoz a kölcsönös szankciózás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Csalóka számok a turizmusban: csak a tavalyi padlónál jobb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:41
A vendégéjszakák száma 25, a vendégeké 30 százalékkal nőtt 2023 márciusához képest.
Makro / Külgazdaság Kulcsjátékos fogta vissza Magyarországot
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:30
Bár bővült a magyar gazdaság, az ipar teljesítménye rosszul alakult. 
Makro / Külgazdaság Hoppá! Hirtelen olcsóbb lett az üzemanyag a Mol-kutakon
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:49
Jelentősen csökkentette az árakat a Mol a saját töltőállomásain. 
Makro / Külgazdaság Végre elképzelhető lehet a tűzszünet, az oroszok készülnek az ünnepségre, Ukrajnának több pénzre lehet szüksége
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:25
Moszkva egyik kerületében ingatlanfejlesztést terveznek mit sem törődve azzal, hogy korábbi nukleáris kutatóintézetek radioaktív hulladékát szállító vezetékek fölött húznák fel az épületeket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG