BUX
35 952.53
+1.48%
+525.00
OTP
10 430.00
+0.87%
+90.00
MOL
1 840.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 150.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. szeptember 14. 14:34

A sűrűn egymást érő, egyre súlyosabb természeti csapások komoly kérdéseket vetnek fel az energialobbik markában vergődő USA politikai rendszerével kapcsolatban. Trump kormányzata hivatalosan is tagadja a globális ökológiai válság tényét. A katasztrófavédelmi ügynökség normál működéséhez szükséges személyi állomány harminc százaléka hiányzik.

Van, aki dacol az elemekkel: egy férfi lengeti az amerikai zászlót a Florence-hurrikán előtt az észak-karolinai Wilmingtonban. EPA/JIM LO SCALZO

Ma csapott le Amerika keleti partjára a Florence nevű trópusi vihar, amely miatt egymillió embernek kell elhagyni az otthonát. (A vihar helyi idő szerint péntek reggel ért partot - a szerk.

A Florence nem csak a part menti államokat (Virginia, Észak- és Dél-Karolina) érintheti, hanem a beljebb fekvőket is, mint Ohio, Nyugat-Virginia és Pennsylvania.  A Duke Energy nevű áramszolgáltató bejelentette, hogy a vihar miatt akár 3 millió ember is áram nélkül maradhat és a javítás heteket is igénybe vehet.

Bár a Florence lassulni látszik, de a partot érve így is jelentős esőkre és katasztrofális villámáradásokra lehet számítani.  Emiatt már öt szövetségi államban jelentettek be szükséghelyzetet.

Egyre erősebb hurrikánok

A hurrikánok azért rendkívül veszedelmesek, mert több száz kilométer széles sávban akár egy napon át is fújhat 250 km/h-t folyamatosan meghaladó erősségű szél, és a vihar átvonulása során 1000 milliméternél is több csapadék hullhat. A statisztikák azt mutatják, hogy a hurrikánok száma az elmúlt évek során nem változott, de határozottan emelkedik a magasabb osztályú (erősebb) hurrikánok aránya.

Számunkra alig felfogható erősségű folyamatokról van szó: a nálunk valaha mért legerősebb, a Bakonyt letaroló 172 km/h sebességű széllökés a hurrikánok 5-ös skáláján csak a 3-as kategória alján van. Ha ilyen erősségű, egész nap fújó átlagszél mellé még hozzávesszük, hogy pár óra alatt lehullik az egész éves hazai csapadékmennyiség (és mindez egyszerre zajlik az egész országban), akkor valamilyen formában képet kaphatunk egy átlagos hurrikánról.

A New Orleans-ra 2005-ben lecsapó Katrina hurrikán elsősorban a tengerárral és a csapadékkal együtt okozott tragédiát, mivel egyrészt megemelte a tengerszintet, másrészt a hatalmas esőzés felduzzasztotta a Mississippit.  Legkevesebb 1500 ember vesztette életét a városban és a környéken, elsősorban amiatt, hogy a pontos előrejelzés ellenére a helyi politikusok és a hatóságok nem vették komolyan a veszélyt, nem ürítették ki a kritikus területeket.  Az anyagi kárt 100 milliárd dollárra becsülték.

Tavaly szeptemberben az USA negyedik legnagyobb városát, Houstont árasztotta el a Harvey hurrikán, számos vegyiüzemből rákkeltő anyagokat a vízbe juttatva és összességében mintegy 200 milliárd dolláros kárt okozva - ehhez képest a kongresszus csupán 15 milliárdos kormányzati segélyt szavazott meg a károk felszámolására.

Lerongyolódott amerikai katasztrófavédelem

Káncz Csaba

A sűrűn egymást érő, egyre súlyosabb természeti csapások komoly kérdéseket vetnek föl az energia-lobbik markában vergődő USA politikai rendszerével kapcsolatban.  Hiszen egy főre jutóan ez az ország felelős a világon a legtöbb károsanyag-kibocsátásért és jelenleg ennek az országnak a kormányzata tagadja hivatalosan is a globális ökológiai válság tényét.

A Trump adminisztráció tavaly éppen a katasztrófavédelmi ügynökség (FEMA) és a segélyszervezetek költségvetését kurtította meg drasztikusan.  Washington ráadásul lesöpör az asztalról minden átfogó tudományos művet, amely  már évek óta figyelmeztet az extrém időjárási események gyakoribbá válására.

Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter egy 2016-os interjújában megkérdőjelezte a globális felmelegedés mögött álló kutatások értelmét.  A Környezetvédelmi Ügynökséget (EPA) a „munkahelyek temetőjének nevezte”, egy kampánykönyvében pedig egyenesen kijelentette, hogy „Földünk egy lehűlő trendben van”.

Az Amerikát sújtó egyre rombolóbb hurrikánok ellenére a Trump-kormányzat nemrégen vont el 10 milliárd dollárt a katasztrófavédelemtől.  Az ország felkészületlenségét és a kormányzat elképesztő felelőtlenségét jól mutatja a számvevőszék e havi jelentése, amely szerint a katasztrófavédelmi ügynökség normál működéséhez szükséges személyi állomány harminc százaléka hiányzik.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Bárki nyerhet és nagy a verseny a magyar közbeszerzéseken
MTI | 2020. augusztus 7. 17:48
Egészséges verseny jellemzi a közbeszerzési piacot, hiszen minden egyes eljárásban átlagosan hat cég versenyez a közbeszerzési megbízásokért - véli a Közbeszerzési Hatóság.
Makro / Külgazdaság Lesújtó számok: megszűnt a budapesti turizmus
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 16:28
Ahhoz képest, hogy a statisztikák szerint mekkora a baj, meglehetősen rezignáltan veszik tudomásul a szektroban érintett vállalkozások a most zajló folyamatokat. Budapesten mindenféle túlzás nélkül állítható, hogy megszűnt a turizmus, de a Balatonon sincs minden rendben.
Makro / Külgazdaság Macron zseniális húzása Libanonban – a Hezbollah titkos játszmája
Káncz Csaba | 2020. augusztus 7. 15:36
A libanoni nép dühe most meglepő módon nem a külvilág, hanem saját oligarcháik és a végtelenül korrupt politikai osztály ellen irányul. A Hezbollah több száz kilogramm ammónium-nitrátot tárolt Dél-Németországban, amelyet a Moszad tippje alapján az év elején foglaltak le a hatóságok. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Magyarország két szomszédjánál is nagyon durva a helyzet
MTI | 2020. augusztus 7. 14:51
Romániában és Ukrajnában továbbra is tetőzik a koronavírus-járvány: utóbbiban eddig már csaknem 5500 kiskorú fertőződött meg.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely: 4,7 milliárd forint a BKK tavalyi vesztesége
MTI | 2020. augusztus 7. 13:58
4,7 milliárd forintos veszteséggel zárta a BKK a 2019-es évet. Még soha nem fordult elő olyan, hogy a közlekedési vállalat veszteséges lett volna.
Makro / Külgazdaság Brutális hiánnyal zárta az első hét hónapot az államháztartás központi alrendszere
MTI | 2020. augusztus 7. 11:47
Sok költéssel járt a vírus elleni védekezés meg a gazdaságmentés.
Makro / Külgazdaság Majdnem az összes külföldi turista eltűnt az országból a korona-lezárások miatt
MTI | 2020. augusztus 7. 10:41
Júniusban több mint 93 százalékkal zuhant a beutazók által nálunk eltöltött vendégéjszakák száma a tavalyihoz képest.
Makro / Külgazdaság Tovább bővíthetik a távmunkát ősszel, a főnökök beszállhatnának az alkalmazottaik rezsijébe
MTI | 2020. augusztus 7. 10:27
A kormány a munkaerőpiacon is készül a járvány második hullámára, ősszel kerülhet a kormány elé a szaktárca által készített javaslatcsomag, amely a foglalkoztatás további bővítését szolgálja - mondta el a Világgazdaságnak Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. 
Makro / Külgazdaság A külkereskedelmünk már elkezdett kigyógyulni a koronavírusból
MTI | 2020. augusztus 7. 10:12
Még mindig zuhan, de már nem annyira, mint tavasszal.
Makro / Külgazdaság Kinyírta a vírusválság Spanyolország turizmusát
Wéber Balázs | 2020. augusztus 7. 09:46
Története legrosszabb időszakát éli a spanyol turisztikai szektor a koronavírus-járvány ellenes korlátozó intézkedések miatt, ráadásul nem várható jelentős javulás.   
hírlevél