3p
Amerika ugyan továbbra is támogatja a terrorizmus elleni harcot, sőt értékes eszközei is vannak, de a lényegre, a szárazföldi harcra és a békefenntartásra már nem hajlandó, legalábbis abban bő egy évben, amíg Obama vezeti az országot. Bárki betöltheti az így keletkezett űrt.

Összezárás az oroszokkal

Míg Amerika a 2001-es, őt ért támadások után a terror elleni háború élére állt, most azt szeretné, ha ezt más tenné. Ez lényegében szuperhatalmi szerepének legalábbis átmeneti feladása. Viszont amint a párizsi események mutatják, valakinek muszáj ellátni a feladatot. Oroszország már részben bejelentkezett a szerepre, de katonái életét egyelőre ő sem kockáztatja. Mindenki mások, lehetőleg a helyi erők vérét folyatná, de ki tudja, az elszánt Franciaország nem vállalkozik-e többre is?

A párizsi merényletek után többé-kevésbé megegyeznek abban a főbb politikai erők, hogy most az iraki és szíriai területeken üzemelő terrorszervezeteket kell felszámolni, elsősorban a Daesh avagy Iszlám Állam névre hallgatót. Ez annyira fontos lett, hogy a nyugat úgy tűnik, végre abbahagyja az oroszokkal szembeni értelmetlen viaskodást, és főleg a franciák együttműködnének Putyinnal.

Béna kacsa

Amerika támogatja ugyanezt, de katonákat nem küld. Az elnök elmondta, hogy ugyan megtehetnék, hogy elfoglalják Rakkát és más szíriai és iraki városokat, de minek, amikor még ott van Líbia és Jemen is. Nos, ez nagyon rosszul hangzó hozzáállás, két okból is. Egyrészt nagyjából mindenki megegyezik abban, hogy a rakkai székhelyű Daesh a legveszélyesebb szervezet, tehát ha csak ezt felszámolják, már óriási eredmény. Másrészt a nemzetközi közösségnek, ha nem akar örökös terrorveszélyben élni, úgyis rendet kell majd tennie a többi zűrös területen, Líbiában és Jemenben, és ha kell, máshol is. Többé nem belügy, ami ott történik, ennek sajnos most elég látványos bizonyítékát észlelhette a világ, persze nem először.

Az amerikai elnök már csak egy évig van hivatalban, a terminológia szerint béna kacsa, nem tesz már semmit. Mondhatni szünetelteti szuperhatalmi funkcióját. Persze azért Amerika hasznosan részt tud venni a közel-keleti ügyekben, pl. részben ők mutatják meg a franciáknak, hová kell lőni, és egész jól határozzák meg a célokat. Ezen túlmenően csak azt ismételgetik, hogy a többit intézzék a helyi erők, például a kurdok. De a kurdok megállnak a kurd határon, nem óhajtanak megszállóként feltűnni a szunnita arabok lakta városokban, teljesen érthetően.

Kik jöhetnek szóba?

Egyelőre Putyin is azt mondja, hogy nem szívesen küldene katonákat, de ez még megváltozhat, ha az érvek-ellenérvek összevetése során úgy látják, hogy érdemes vállalni a kockázatot. Ugyanezt a franciák is megfontolhatják, ráadásul ők már egyes volt gyarmatikon, mint Maliban és Nigerben, sikerrel felléptek a szélsőséges terrorcsoportok térnyerése ellen, van némi friss gyakorlatuk.

A franciák Rafale vadászgépe. Forrás: EPA

Persze amíg csak-egy-egy komolyabb ország szánja el magát ilyen feladatra, addig roppant nehéz lesz tartós megoldást lelni. Hosszútávon csak soknemzetiségű békefenntartó erőkkel lehet a mindenkori zűrös területeken rendezést elérni, és ekkor már az sem olyan nagy baj, ha egyik, vagy másik ország időlegesen távol marad.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG