2p

Jogvédő csoportok határozottan elítélték az Egyesült Államok azon döntését, miszerint blokkolják az azonnali tűzszünetet követelő határozatot.

Agnès Callamard, az Amnesty International főtitkára szerint „erkölcsileg védhetetlen” az Egyesült Államok döntése, hogy megvétózza a tűzszünetet követelő határozatot. Callamard azt mondta:

"Azzal, hogy az USA megvétózta ezt az állásfoglalást, rávilágít arra, hogy érzéketlenül figyelmen kívül hagyta a polgári szenvedéseket a megszállt Gázai övezetben a megdöbbentő halálos áldozatok száma ellenére, és teret ad a kiterjedt pusztítással és példátlan humanitárius katasztrófának.

Az Egyesült Államok szégyentelenül visszaélt vétójogával, hogy megerősítse az ENSZ Biztonsági Tanácsát, tovább aláásva annak hitelességét és képességét, hogy megfeleljen a nemzetközi béke és biztonság fenntartására vonatkozó megbízatásának.

Izraeli légicsapásokban megsebesült palesztin gyerekek a Gázai övezetben 2023. december 3-án. Fotó: Twitter/Palesztin Vöröskereszt
Izraeli légicsapásokban megsebesült palesztin gyerekek a Gázai övezetben 2023. december 3-án. Fotó: Twitter/Palesztin Vöröskereszt

Semmi sem indokolja, hogy továbbra is akadályozzuk az ENSZ Biztonsági Tanácsának fellépését a hatalmas polgári vérontás megállítása érdekében. 

A vétó használata erkölcsileg védhetetlen, és aláássa az Egyesült Államok azon kötelezettségét, hogy megakadályozza az atrocitásokat, mint  bűncselekményeket és betartsa a nemzetközi jogokat.

Amellett, hogy blokkolja a tűzszünet elfogadását, amely véget vetne a tömeges humanitárius szenvedéseknek Gázában, segíti a túszok visszaszorítását, és a térségben fokozódó feszültséget szít, ha az Egyesült Államok továbbra is átadja a nála gyártott lőszereket Izrael kormányának, amelyek egész családok eltüntetéséhez járulnak hozzá.

Az egyetlen állam, amely megvétózta a tűzszünetet követelő határozatot, és ezzel egyértelmű, hogy az Egyesült Államok elszigetellődik a világ nagy részétől és saját lakosságának zömétől. A globális vezető szerep teljes hiányát mutatja mindez, és nem érti a pillanat történelmi jelentőségét.”

Az Egyesült Államok volt a Biztonsági Tanács egyetlen tagja, amely a határozattervezet ellen szavazott, míg az Egyesült Királyság tartózkodott. (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
Makro / Külgazdaság Benyújtották a számlát az ukránok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:04
Kormányfőjük szerint idén legalább 37 milliárd dollár pénzügyi segítségre van szüksége az oroszok által megtámadott országnak.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor Svájcba utazhat tanácsért
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 16:31
Bár a helvétek inflációja a vártnál magasabb lett, az még így is csak a harmada a magyarnak.
Makro / Külgazdaság Az oroszok már fel is osztották Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 15:21
Magyarország megkapná Kárpátalját.
Makro / Külgazdaság Indul a "városi bányászás" korszaka
Buksza blog | 2024. március 4. 15:07
Azok az emberek, akik nem tudnak megválni tárgyaiktól, hajlamosak valamiféle kincsnek tekinteni kacatjaikat és ami az öreg elektronikai eszközöket illeti, nem is vannak nagyon távol ezzel a valóságtól.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő tényt kürtöltek világgá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:44
Az idei első két hónapban 64 százalékkal nőtt a járműeladás az ukránokat megtámadott birodalomban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem akar közös határt az oroszokkal, de szívesen üzletel velük
Vég Márton | 2024. március 4. 14:26
A miniszterelnök arról is beszélt a gazdasági évnyitón, hogy most és a háború után is szívesen üzletelne az oroszokkal. A kormány nem tudott túl sok jó számmal büszkélkedni.
Makro / Külgazdaság Mi lesz ebből? Putyinék megfenyegették a németeket!
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:18
Bekérették a német nagykövetet az orosz külügyminisztériumba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG