3p

Az elmúlt órák legfontosabb fejleményei.

  • Volodimir Zelenszkij az utolsó pillanatban váratlanul lemondta az amerikai szenátorokkal megszervezett virtuális találkozót. A hír egy nappal azután érkezett, hogy a Fehér Ház sürgős figyelmeztetést küldött arról, Kijev azon háborús erőfeszítései, hogy megvédje magát az orosz inváziótól, további amerikai katonai és gazdasági segítség nélkül kudarcot vallhatnak. Hogy ez ne így legyen, a Biden-kormányzat sürgeti a Kongresszust, hogy hagyjon jóvá több milliárd dolláros támogatást Ukrajna számára.
  • David Cameron brit külügyminiszter azt mondta a Lordok Házának, hogy 2024-ben nem csökken az Egyesült Királyság katonai támogatása Ukrajnának. A frissítést azután hozták nyilvánosságra, hogy a Fehér Ház figyelmeztetett, „hetek választják el attól, hogy kifogyjon a támogatásra szánt pénz”.
  • Az ukrán elnök szerdán csatlakozik a G7-ek vezetőinek videós csúcstalálkozójához – közölte a házigazda Japán. A megbeszélések Ukrajnán kívül a Közel-Keletre, a fejlődő országok támogatására és a mesterséges intelligenciára is kiterjednek majd – mondta a Fehér Ház egyik illetékese.

Zelenszkij bemondta az unalmast. Fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij
Zelenszkij bemondta az unalmast. Fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij

  • Vlagyimir Putyin szerdán az Egyesült Arab Emirátusokba és Szaúd-Arábiába utazik egy, hogy megvitassa az Izrael és Hamász között dúló háborút. Moszkva meg akarja erősíteni Oroszország szerepét a Közel-Keleten. Ez csak az ötödik külföldi útja lesz Putyinnak azóta, hogy a nemzetközi büntetőbíróság márciusban elfogatóparancsot adott ki ellene, miután ukrán gyerekek Oroszországba toloncolásának felelősségével vádolták. Sem az Egyesült Arab Emírségek, sem Szaúd-Arábia nem írta alá a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) alapító szerződését, ami azt jelenti, hogy nem kell letartóztatniuk az orosz elnököt.
  • Egy katari tisztségviselő szerint hat gyermeket küldenek vissza Ukrajnába Oroszországból a Katar által közvetített megállapodás értelmében. A gyerekek Moszkván keresztül Ukrajnába tartanak – közölte a forrás. Ez a gyerekek Katar által közvetített hazaküldésének második szakasza, miután októberben négy kiskorút már visszavittek.
  • Legalább ketten meghaltak, egy ember pedig megsebesült, miután az orosz erők csapást mértek a déli Herszon városára – közölte az ukrán elnökség hivatalának vezetője. A regionális ügyészség háborús bűnök miatt indított nyomozást az egyik csapással kapcsolatban, amely reggel 9 óra körül történt, és megölt egy 48 éves férfit és egy nőt, akiket még nem azonosítottak.
  • Oroszország azt állítja, hogy légvédelmi rendszerei kedden 41 Ukrajnából indított drónt semmisítettek meg vagy tartóztattak fel. Ukrajna pedig azt közölte, hogy hadserege 17 drónból 10-et lelőtt kedden, amelyet Oroszország indított útjára. Ukrajna nyugat-lvivi régiójának kormányzója, Makszim Kozickij elmondta, hogy három drón eltalált egy meg nem határozott infrastrukturális célpontot, ami tüzet okozott, de a károk minimálisak voltak, és személyi sérülés nem történt.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
Makro / Külgazdaság Benyújtották a számlát az ukránok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:04
Kormányfőjük szerint idén legalább 37 milliárd dollár pénzügyi segítségre van szüksége az oroszok által megtámadott országnak.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor Svájcba utazhat tanácsért
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 16:31
Bár a helvétek inflációja a vártnál magasabb lett, az még így is csak a harmada a magyarnak.
Makro / Külgazdaság Az oroszok már fel is osztották Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 15:21
Magyarország megkapná Kárpátalját.
Makro / Külgazdaság Indul a "városi bányászás" korszaka
Buksza blog | 2024. március 4. 15:07
Azok az emberek, akik nem tudnak megválni tárgyaiktól, hajlamosak valamiféle kincsnek tekinteni kacatjaikat és ami az öreg elektronikai eszközöket illeti, nem is vannak nagyon távol ezzel a valóságtól.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő tényt kürtöltek világgá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:44
Az idei első két hónapban 64 százalékkal nőtt a járműeladás az ukránokat megtámadott birodalomban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem akar közös határt az oroszokkal, de szívesen üzletel velük
Vég Márton | 2024. március 4. 14:26
A miniszterelnök arról is beszélt a gazdasági évnyitón, hogy most és a háború után is szívesen üzletelne az oroszokkal. A kormány nem tudott túl sok jó számmal büszkélkedni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG