TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A bizalmas pénzügyminisztériumi jelentés kiemeli, hogy az Egyesült Királyság az államadóssággal kapcsolatos válsággal szembesülhet, ha a gazdaság hamarosan nem tér magához. London a kemény Brexit felé sodródik, márpedig minél nagyobb az ellentét Észak-Írország és a londoni kormányzat között, annál valószínűbb egy ír egyesülés bekövetkezte. Káncz Csaba jegyzete.

A 2016 nyarán lezajlott Brexit-népszavazás óta az Egyesült Királyság története mintha folyamatos vesszőfutás lenne. Az ország a második világháború utáni legmélyebb válságát éli át. Politikai rendszere nem képes ellátni feladatait - azaz nem tud világos döntéseket hozni - , társadalma széttöredezett, gazdasága meggyengült. De az eddigi politikai, közigazgatási és gazdasági káosz a koronavírus-járvánnyal egy újabb, kísérteties fordulatot vett. Európában ugyanis mára a szigetországban találhatjuk a járvánnyal kapcsolatos legtöbb halálesetet.

Sötét fellegek az államadósság fölött

Napjainkban a Brexit-tárgyalásoknak még senki sem látja a végét, a brit gazdaság pedig márciusban 5,8 százalékkal zuhant a megelőző hónaphoz képest. De hogyan áll a brit költségvetés?

Járókelők a Tower Bridge-nél Londonban 2020. május ötödikén. EPA/WILL OLIVER Járókelők a Tower Bridge-nél Londonban 2020. május ötödikén. EPA/WILL OLIVER

Nos, annak elképesztő állapotáról részletes kaphatunk képet egy bizalmas pénzügyminisztériumi feljegyzésből, amit kedden a The Telegraph szivárogtatott ki. Ebből kiderül, hogy az idei brit büdzsé előreláthatóan 413 milliárd dolláros (337 milliárd font) deficittel zár a járvány okozta gazdasági leállás miatt. A jelentés kiemeli, hogy az Egyesült Királyság akár az államadóssággal kapcsolatos válsággal is szembesülhet, ha a gazdaság hamarosan nem tér magához. Az anyag hozzáteszi, hogy „a kormánynak stabilizálnia kell az adósság / GDP arányt és meg kell akadályoznia, hogy az tovább növekedjen a fenntarthatatlan pályáján”.

Halálesetek, ír kérdés

A megviselt országot szintén sokkolták a Financial Times számításai, amely szerint a hivatalos adatoknál jóval több halálos áldozata lehet a járványnak. A vezető lap szerint a járvány kitörése és május 11. között a halottak száma valójában meghaladja a 60 ezer főt, ami 50 százalékkal magasabb a kormány adatánál. Ennek egyik oka a London School of Economics érvelése szerint az, hogy jóval többen haltak meg az idősotthonokban a vírus következményeképpen, mint azt a kormány bevallja.

Boris Johnson miniszterelnök vasárnap esti beszéde sem hozott megnyugvást, a tory vezető ugyanis a vártnál is kevesebb konkrétumot fogalmazott meg beszédében, melynek elsődleges célja a gazdaság újraindítása lehetett. A 13 perces beszéd több kardinális kérdést hagyott megválaszolatlanul. Szó sem esett az arcmaszk kötelező viseléséről a tömegközlekedésen és az üzletekben. Teljes a kuszaság arról is, mikor találkozhatnak újra személyesen a famíliák. Az úgynevezett könnyítések jegyében háztartásukon kívül egyszerre csak egy extra családtaggal kerülhetnek az emberek kétméteres „közelségbe”, azaz vagy édesanyjukkal, vagy édesapjukkal. A korlátozás megszegői 100 fontos pénzbírságot kaphatnak.

A Brexit-tárgyalások teljes elakadása közben újra fölveti az ír kérdést. A fő gondot az jelenti, hogy - ha lesz megegyezés, ha nem London és Brüsszel között – 2021. január 1-től ellenőrizni kell majd a személy- és áruforgalmat az EU és az Egyesült Királyság között, ami határellenőrzéseket jelentene az ír-északír határon is - márpedig az 1998-as nagypénteki megállapodás tiltja ezt. Észak-Írország lakóinak többsége az EU-ban maradásra voksolt 2016-ban, és a tavaly decemberi általános választáson a szavazók többsége EU-párti politikai formációkat támogatott. London a kemény Brexit felé sodródik, márpedig minél nagyobb az ellentét Észak-Írország és a londoni kormányzat között, annál valószínűbb egy ír egyesülés bekövetkezte.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél