BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 14. 09:42

A bizalmas pénzügyminisztériumi jelentés kiemeli, hogy az Egyesült Királyság az államadóssággal kapcsolatos válsággal szembesülhet, ha a gazdaság hamarosan nem tér magához. London a kemény Brexit felé sodródik, márpedig minél nagyobb az ellentét Észak-Írország és a londoni kormányzat között, annál valószínűbb egy ír egyesülés bekövetkezte. Káncz Csaba jegyzete.

A 2016 nyarán lezajlott Brexit-népszavazás óta az Egyesült Királyság története mintha folyamatos vesszőfutás lenne. Az ország a második világháború utáni legmélyebb válságát éli át. Politikai rendszere nem képes ellátni feladatait - azaz nem tud világos döntéseket hozni - , társadalma széttöredezett, gazdasága meggyengült. De az eddigi politikai, közigazgatási és gazdasági káosz a koronavírus-járvánnyal egy újabb, kísérteties fordulatot vett. Európában ugyanis mára a szigetországban találhatjuk a járvánnyal kapcsolatos legtöbb halálesetet.

Sötét fellegek az államadósság fölött

Napjainkban a Brexit-tárgyalásoknak még senki sem látja a végét, a brit gazdaság pedig márciusban 5,8 százalékkal zuhant a megelőző hónaphoz képest. De hogyan áll a brit költségvetés?

Járókelők a Tower Bridge-nél Londonban 2020. május ötödikén. EPA/WILL OLIVER Járókelők a Tower Bridge-nél Londonban 2020. május ötödikén. EPA/WILL OLIVER

Nos, annak elképesztő állapotáról részletes kaphatunk képet egy bizalmas pénzügyminisztériumi feljegyzésből, amit kedden a The Telegraph szivárogtatott ki. Ebből kiderül, hogy az idei brit büdzsé előreláthatóan 413 milliárd dolláros (337 milliárd font) deficittel zár a járvány okozta gazdasági leállás miatt. A jelentés kiemeli, hogy az Egyesült Királyság akár az államadóssággal kapcsolatos válsággal is szembesülhet, ha a gazdaság hamarosan nem tér magához. Az anyag hozzáteszi, hogy „a kormánynak stabilizálnia kell az adósság / GDP arányt és meg kell akadályoznia, hogy az tovább növekedjen a fenntarthatatlan pályáján”.

Halálesetek, ír kérdés

A megviselt országot szintén sokkolták a Financial Times számításai, amely szerint a hivatalos adatoknál jóval több halálos áldozata lehet a járványnak. A vezető lap szerint a járvány kitörése és május 11. között a halottak száma valójában meghaladja a 60 ezer főt, ami 50 százalékkal magasabb a kormány adatánál. Ennek egyik oka a London School of Economics érvelése szerint az, hogy jóval többen haltak meg az idősotthonokban a vírus következményeképpen, mint azt a kormány bevallja.

Boris Johnson miniszterelnök vasárnap esti beszéde sem hozott megnyugvást, a tory vezető ugyanis a vártnál is kevesebb konkrétumot fogalmazott meg beszédében, melynek elsődleges célja a gazdaság újraindítása lehetett. A 13 perces beszéd több kardinális kérdést hagyott megválaszolatlanul. Szó sem esett az arcmaszk kötelező viseléséről a tömegközlekedésen és az üzletekben. Teljes a kuszaság arról is, mikor találkozhatnak újra személyesen a famíliák. Az úgynevezett könnyítések jegyében háztartásukon kívül egyszerre csak egy extra családtaggal kerülhetnek az emberek kétméteres „közelségbe”, azaz vagy édesanyjukkal, vagy édesapjukkal. A korlátozás megszegői 100 fontos pénzbírságot kaphatnak.

A Brexit-tárgyalások teljes elakadása közben újra fölveti az ír kérdést. A fő gondot az jelenti, hogy - ha lesz megegyezés, ha nem London és Brüsszel között – 2021. január 1-től ellenőrizni kell majd a személy- és áruforgalmat az EU és az Egyesült Királyság között, ami határellenőrzéseket jelentene az ír-északír határon is - márpedig az 1998-as nagypénteki megállapodás tiltja ezt. Észak-Írország lakóinak többsége az EU-ban maradásra voksolt 2016-ban, és a tavaly decemberi általános választáson a szavazók többsége EU-párti politikai formációkat támogatott. London a kemény Brexit felé sodródik, márpedig minél nagyobb az ellentét Észak-Írország és a londoni kormányzat között, annál valószínűbb egy ír egyesülés bekövetkezte.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
Makro / Külgazdaság 26 új koronavírus-fertőzött, hét halott
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 09:03
3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 idős krónikus beteg – közölte a kormány. Ez 26 fős növekedés az ismert esetek számában, de jelentősen, 99 fővel csökkent az aktív fertőzések száma.
Makro / Külgazdaság Négyen kapnak vérplazmakezelést koronavírusra Magyarországon
Eidenpenz József | 2020. május 30. 08:44
Jelenleg négy súlyos betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van. A remdesivirről a nemzetközi sajtóban ellentmondásos hírek érkeztek.
Makro / Külgazdaság Az arany vásárlását javasolja egy liechtensteini tanulmány
Káncz Csaba | 2020. május 30. 06:37
A 350 oldalas jelentés hitelesen érvel az arany, mint befektetési eszköz mellett. A monetáris politika normalizációja világszerte lekerült az asztalról, miközben a történelem folyamán békeidőben még soha nem nőttek olyan ütemben az adósságok, mint idén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Begurult Trump: megszakítja a kapcsolatokat a WHO-val
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 21:35
Az Egyesült Államok szakít az Egészségügyi Világszervezettel, visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát, és felfüggeszti a kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését.
Makro / Külgazdaság Zuhan a gazdaság, ki tudja, hol áll meg – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 20:11
Egyre több gazdasági adat mutat abba az irányba, hogy a korábban vártnál mélyebb recesszió sújthatja a világgazdaságot, és emiatt a kilábalás is lassabb lehet a korábban reméltnél. Kollégánk összegzi az utóbbi napok gazdasági adatait és az abból leszűrhető következtetéseket.
Makro / Külgazdaság Történelmi nap: alapjövedelmet igényelhetnek a spanyolok június közepétől
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 17:39
A koronavírus-járvány súlyosbította a szegények helyzetét, ezért felgyorsították az alapjövedelem bevezetését.
Makro / Külgazdaság Változásokat jelentettek be a bértámogatási programnál
Gáspár András | 2020. május 29. 12:10
Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatójára visszatért Müller Cecília országos tisztifőorvos, az ITM államtitkára pedig a bértámogatási program kisebb kiigazításáról árult el részleteket.
Makro / Külgazdaság 1,658 milliárd euró volt a szolgáltatások külkereskedelmének többlete az első negyedévben
MTI | 2020. május 29. 10:44
A szolgáltatások euróban számított exportja 6,9 százalékkal, importja 3,9 százalékkal csökkent egy év alatt.
Makro / Külgazdaság Így nőtt a magyar gazdaság az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 09:13
A statisztikai hivatal második becslése megerősítette az elsőként közölt, 2 százalékos, szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedést.
Friss
hírlevél