TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a most közzétett őszi regionális felmérésében és előrejelzésében a magyar gazdaság 5 százalékos idei visszaesését jósolja - ugyanezt helyezte kilátásba Varga Mihály pénzügyminiszter -, szemben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 5,1-6,8 százalékos prognózisával. 

Újabb fontos előrejelzés látott napvilágot a magyar gazdaság idei alakulásáról. A londoni székhelyű nemzetközi pénzügyi szervezet, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) most közzétett jelentésében azt írja, hogy a Covid-19 miatt Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 5 százalékkal eshet vissza 2020-ban, jövőre pedig 4 százalékkal növekedhet.

Az EBRD szerint a külső kereslet alakulása a 2021-es visszapattanás kulcskérdése. Fotó: strategeast.org Az EBRD szerint a külső kereslet alakulása a 2021-es visszapattanás kulcskérdése. Fotó: strategeast.org

A kormány még az év közepén 3 százalékra tette a hazai gazdaság idén várható visszaesését, erre alapozta a 2021-es költségvetést. Ez a prognózis azóta sem módosult, noha Varga Mihály pénzügyminiszter már július végén azt mondta, szerinte a 2020-as recesszió akár az 5 százalékot is elérheti, egyik államtitkára pedig szeptember első felében már 5,1 százalékról beszélt. A híradásokból arra lehetett következtetni, hogy a kormány magáévá teszi a Pénzügyminisztérium (PM) álláspontját, ám ez azóta sem történt meg.

A Magyar Nemzeti Bank sokáig mindenkinél jóval optimistább volt, júniusban még 0,3-2 százalékos növekedést jósolt, noha akkor már senki nem várt pluszos GDP-t. Aztán a féléves, közel 6 százalékos GDP-esés láttán mondhatni, átesett a ló másik oldalára, a Monetáris Tanács szeptemberi ülése után megfogalmazott 5,1-6,8 százalékos csökkenési előrejelzése még a PM-ét is alulmúlja

A piacok és kormányok által irányadónak tartott - de legalábbis nagy figyelemmel követett - EBRD mostani, -5 százalékos prognózisa tehát a PM-éhez van közelebb, gyakorlatilag azzal egyezik meg. A londoni székhelyű szervezet is az 5,8 százalékos első féléves GDP-zuhanással érvel, amelyet elsősorban a nettó export, a beruházások és az idegenforgalmi bevételek visszaesésével magyaráz. Emlékeztet ugyanakkor arra, hogy a munkanélküliségi ráta júniusban 4,9 százalékra ugrott, a januári, 3,4 százalékos történelmi mélypontról.

Nagy a bizonytalanság

Az EBRD arra is kitér, hogy a beruházások 9,2 százalékkal csökkentek 2020 első felében az előző év azonos időszakához képest, ami a 2019-es, közel 30 százalékos növekedéshez képest jelentős kontraszt. Ez a jelentős esés a kományzati és jegybanki gazdaságélénkítő intézkedések ellenére következett be - hívja fel a figyelmet a nemzetközi pénzügyi szervezet.

Valamint arra is, hogy a koronavírus-járvány miatt jelentős beruházások "ragadtak a csőben". Ilyen az elektromosautó-ipari szektorban elhalasztott dél-koreai projektek, a BMW Debrecenbe tervezett gyárának felépítése, a Lidl Budapesthez közeli logisztikai bázisának kialakítása vagy a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztése, amit 2025-re toltak el.

Mindazonáltal az EBRD 2021-ben kisebb növekedést vár, mint amekkora visszaesés az idén érheti a magyar gazdaságot. Ráadásul a 4 százalékos jövő évi visszapattanást is nagy bizonytalanság övezi - jegyzik meg -, annak megvalósulása nagymértékben ki van téve a Covid-19 alakulásának. Magyarország számára nagyon fontos, hogyan tud visszaépülni a külső kereslet, ez ugyanis kulcskérdés az exportra termelő hazai cégek, azok között is mindenekelőtt azok számára, amelyek a járműiparban tevékenykednek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mégsem vizsgálódnak Netanjahu ellen a német tengeralattjáró-bizniszben
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 21. 18:49
A gyanú szerint többen is kenőpénzt kaptak egy német hajóépítő cégtől a több milliárd sékeles haditengerészeti közbeszerzésekért.
Makro / Külgazdaság Ki fogja kezelni az idősotthonok lélegeztetőgépeit?
Kormos Olga | 2020. október 21. 17:47
Már több, mint 50 szociális otthonban van jelen a koronavírus, ezért múlt héten Kásler Miklós miniszter azt az utasítást adta ki, hogy a 200 főnél több lakóval működő idősotthonokban kötelező biztosítani a gépi lélegeztetéshez szükséges feltételeket, különösen a non-invazív lélegeztetőgépeket. De azért maradt itt pár kérdés, ami válaszra szorul ezügyben.  
Makro / Külgazdaság Csaknem 700 ezer forintba kerül fejenként a rossz budapesti levegő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 21. 17:40
Ennyi pénzt visznek el az erre visszavezethető betegségek és halálesetek.
Makro / Külgazdaság Saját orvosait kérdezi az orvoskamara az új kérdőívben
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 16:35
A Magyar Orvosi Kamara kérdőívet küldött körbe a tagságnak, hogy reális képet kaphasson a valós támogatottságukról. A kérdőív kitöltése őszinteséget kíván, hiszen a jövedelmekre és a hálapénz nagyságára is rákérdez, természetesen anonim módon. De csak így lehet reális képet alkotni az orvostársadalom jelenlegi helyzetéről.
Makro / Külgazdaság Trump összefog a lengyelekkel és a románokkal – a nagy geopolitikai terv
Káncz Csaba | 2020. október 21. 13:45
A stratégiában Varsónak és Bukarestnek kiemelt szerep jut – nem véletlenül történtek meg az elmúlt években az amerikai rakétavédelmi bázisok telepítései ebben a két országban. Az egy hete elindított magyar–szlovén villamosenergetikai hálózatokat összekötő projekt is szerves része az észak-déli folyosónak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 75 milliós bírságot kapott a GVH-tól a Heineken
MTI | 2020. október 21. 10:17
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken  Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.
Makro / Külgazdaság Nagyobb a kereslet, mint a kínálat influenzaoltásra
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:47
Orbán Viktor miniszterelnöknek már jutott a kormány által megrendelt 1,3 millió influenzaoltásból, de kérdés, hogy minden veszélyeztetett rétegnek is marad-e a soha nem tapasztalt nagy kereslet miatt.
Makro / Külgazdaság 48 magyar halt bele a koronavírusba
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:32
1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Akár 50 ezres ösztöndíjat is kaphatnak, akik ügyesen fociznak, kosaraznak, kézilabdáznak
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:34
Tovább alakul az állami sportakadémiai rendszer: ösztöndíjat vezetnek be és szabályozzák az átigazolásokat.
Makro / Külgazdaság Palkovics Lászlótól várják, hogy megkösse a 3 milliárd forintos csomagot Vidnyánszky Attilával
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:05
A kormány határozata értelmében 3 milliárd forintot kap az SZFE.
Friss
hírlevél