<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Csak a japán válaszadók 12 százaléka "hagyja jóvá" a miniszterelnök válaszát a japán kormánypárti politikusok Egyesítő Egyházhoz való szoros kötődése kapcsán. Japánban sokan bűnszervezetnek tekintik ezt a szektát, és a számos LDP-politikushoz fűződő kapcsolatának feltárása sokkot váltott ki a társadalomban. Káncz Csaba jegyzete.

Jamagiva Daisiró, japán gazdaságélénkítésért felelős miniszter hétfőn lemondásra kényszerült, miután kapcsolata a nagypolitika örvényébe került Egyesítő Egyházhoz (Moon-szekta) tarthatatlanná vált a legfőbb kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) számára. A miniszter a hétvégén még azt mondta a sajtónak: „nem emlékszik”, hogy 2019-ben találkozott volna az Egyesítő Egyház vezetőjével.

A volt miniszterelnök halála

A meghitt LDP-szekta kapcsolatok azután kerültek a nyilvánosság középpontjába, hogy július 8-án Nara városában meggyilkolták Sinzó Abe volt miniszterelnököt. A gyilkos Abe-t vette célba, miután látta, hogy megjelenik egy, a kultuszhoz kötődő csoport videójában.

Jamagami egy nappal a merénylet előtt egy levelet írt, amelyben kijelentette: „Miután anyám csatlakozott az egyházhoz az 1990-es években, az egész tinédzser korom kútba esett, és ráadásul anyánk mintegy 665 ezer dollárt adományozott a szektának, romba döntve családunkat.”

Neki és testvéreinek nem volt mit enniük, testvére pedig öngyilkos lett.

Egy gigantikus politikai botrány

Október 17-én Kisida Fumio japán miniszterelnök bejelentette, hogy kormánya vizsgálatot indít a kormányzó LDP-hez szorosan kötődő szekta ellen. Ezek a kapcsolatok - a romló gazdasági feltételek miatti elégedetlenséggel párosulva - széles körű haragot váltottak ki a közvéleményben.

A japán Egyházi Szervezetekről szóló törvényen alapuló vizsgálat arra a tisztességtelen módszerre összpontosít, ahogyan az Egyesítő Egyház adományokat gyűjt, és ez potenciálisan a csoport feloszlásához is vezethet. Japánban sokan bűnszervezetnek tekintik a szektát, és a számos jobboldali LDP-politikushoz fűződő szoros kapcsolatának feltárása sokkot váltott ki a társadalomban.

Az LDP főtitkára, Tosimicu Motegi szeptember 8-án arról számolt be, hogy az Országgyűlés 379 párttagja közül legalább 146-nak van valamilyen kapcsolata az Egyesítő Egyházzal.

Az Egyesítő Egyház 2015 óta hivatalosan a Családi Föderáció a Világbékeért és Egyesülésért néven ismert, bár alapítójára, Szun Mjung Moonra hivatkozva gyakran Moonies néven is emlegetik. 1954-ben alapították Dél-Koreában, és hosszú múltra tekint vissza a vallásos maradiság előmozdításában.

Koicsi Nakano, a tokiói Sophia Egyetem politológia professzora szeptemberben a Nikkei Asia-nak nyilatkozva „megdöbbentőnek” nevezte a szekta és az LDP közötti kiterjedt kapcsolatokat. Kifejtette, hogy az 1990-es években „az LDP közelebb került az egyházhoz, és még jobban elmozdult jobbra, hogy a lehető legjobban megkülönböztesse magát a [demokratáktól], amelyek baloldalinak és veszélyesnek tűntek”.

További radikális csoportok közé tartozik a Nippon Kaigi, egy ultranacionalista csoport, amelynek tagjai között számos politikus van, köztük Kisida miniszterelnök és számos LDP-tag, köztük a kabinet tagjai. Nippon Kaigi a történelmi revizionizmust, a remilitarizálást, a császárimádatot és a „hagyományos” értékekhez való visszatérést hirdeti.

A franchise japán ágának fölvirágzása

Kisi Noboszuke miniszterelnök még az 1960-as évek közepén kötött szoros szövetséget az Egyesítő Egyházzal, akivel közös antikommunista nézeteket vallottak. Kisi közel hatvan éve nem gondolta volna, hogy ez a szövetség vezet majd szeretett „unokája”, Abe Sinzo meggyilkolásához. 

Kisit már 1960-ban bekövetkezett bukása után mutatták be a Moon-szekta befolyásos vezetőjének, ezt követően az Egyesítő Egyház olyan ingatlanon építhette fel tokiói főhadiszállását, melynek korábban Kisi volt a tulajdonosa. A hetvenes évek elejére az LDP számos politikusa használta az Egyesítő Egyház tagjait kampányaktivistaként.

Ezeknek a japán politikusoknak a kampányok előtt Dél-Koreába kellett utazniuk az Egyesítő Egyház világközpontjába, látogatniuk kellett Moon főpap teológiai előadásait - akkor is, ha nem voltak az egyház tagjai -, amiért a hála az iparszerűen működő, elkötelezett és fáradhatatlan kampánymunkások lettek.

Az egyház védelmet élvezett Japánban, és nem véletlen, hogy a Moon-szekta globális bevételeinek négyötöde a nyolcvanas évekre már Japánból származott. Abe Sintaro - Kisi Nobosuke veje és Abe Sinzo apja - LDP-s politikusként erősen függött a moonitáktól politikailag.

Időközben az egyház üzleti birodalommá nőtte ki magát. Portfóliójába a United Press International és az amerikai Washington Times, valamint japán, dél-koreai, közel-keleti és latin-amerikai újságok. Szállodák, nyaralók, kórházak, utazási irodák, egyetemek és iskolák is a tulajdonában vannak számos országban.

Mélybe húzza a kormány népszerűségét

A legutóbbi, szeptemberi közvélemény-kutatás szerint a japán kormány támogatottsága 29 százalék volt, ami 7 százalékponttal alacsonyabb az előző, augusztusi felmérés 36 százalékához képest, ami Kisida 2021 októberi hivatalba lépése óta rekord alacsony szint. A 30 százalék alatti állami támogatottságot általában a kabinet veszélyzónájának tekintik.

Egy aktivista tiltakozik Shinzo Abe volt japán miniszterelnök közelgő állami temetése ellen Tokióban, Japánban, 2022. szeptember 21-én. Korábban a nap folyamán egy férfi felgyújtotta magát Abe állami temetése ellen tiltakozva. A japánok több mint 50 százaléka ellenzte a meggyilkolt politikus állami temetését, miután a merényletet követően szoros kapcsolatokról számoltak be Abe és az Egyesítő Egyház között. EPA / Franck Robichon
Egy aktivista tiltakozik Shinzo Abe volt japán miniszterelnök közelgő állami temetése ellen Tokióban, Japánban, 2022. szeptember 21-én. Korábban a nap folyamán egy férfi felgyújtotta magát Abe állami temetése ellen tiltakozva. A japánok több mint 50 százaléka ellenzte a meggyilkolt politikus állami temetését, miután a merényletet követően szoros kapcsolatokról számoltak be Abe és az Egyesítő Egyház között. EPA / Franck Robichon

A legfőbb kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) támogatottsága is 6 százalékponttal, 23 százalékra csökkent az előző felméréshez képest. A kabinet és az LDP jóváhagyási arányának meredek csökkenése részben a japán politikusok ellentmondásos kapcsolatainak tudható be az Egyesítő Egyház vallási csoportjával.

Csak a válaszadók 12 százaléka mondta azt, hogy "jóváhagyja" Kisida válaszát a japán politikusok Egyesítő Egyházhoz való kötődésének kérdésére, sokkal kevesebben, mint az a 72 százalék, aki szerint nem.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Makro / Külgazdaság Elkezdték odaadni az orosz oligarchák lefoglalt pénzét az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 16:55
Az USA-ban most először járultak hozzá, hogy egy orosz oligarcha lefoglalt vagyonából Ukrajna újjáépítését támogassák. Újabb fogolycserére került sor a háborúzó felek közt - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Betelt a pohár a magyar orvosoknál: nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 15:02
Nem viszik hátukon tovább a rossz egészségügyi rendszert az orvosok: rendkívüli közgyűlésen döntöttek erről szombaton. Követeléseket fogalmaztak meg, és azt javasolják az orvosoknak: ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik, önkéntes többletmunkájuk felmondását.
Makro / Külgazdaság Újabb ország küld Leopard harckocsikat Ukrajnába
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 13:14
Portugália Leopard 2 típusú harckocsikat küld Ukrajnának - közölte Antonio Costa miniszterelnök. Igaz, először rendbe kell hozni őket.
Makro / Külgazdaság Kovács Gergely: az EU nem arra lett kitalálva, hogy olyan szereplők legyenek benne, mint Magyarország
Székely Sarolta | 2023. február 4. 11:41
Kétéves születésnapját ünnepeli most az Mfor.hu és a Privátbankár.hu online rendezvénye, a Klasszis Klub. Ezúttal Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke volt vendégünk, akivel a következő évi választások mellett beszélgettünk a közbeszerzésekről, uniós pénzekről és az ellenzék állapotáról is.
Makro / Külgazdaság Légiriadó: egész Ukrajnában megszólaltak a szirénák
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 11:04
Légiriadót rendeltek el szombat reggel Ukrajna egész területén - derült ki a lakosság értesítésére szolgáló hivatalos forrásokból
Makro / Külgazdaság Dagad a botrány: újabb kínai kémballont észleltek Amerika fölött
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 09:36
Egy második kínai léggömböt észleltek pénteken, ezúttal Latin-Amerika felett - közölte az amerikai védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Minden eddiginél nagyobb hatótávolságú fegyvereket kap Ukrajna az amerikaiaktól
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 09:08
Három számjegyű a bizonyítékok száma, amit a német ügyészség összegyűjtött az orosz háborús bűnökről. Az USA nagy hatótávolságú rakétákat küld, Franciaország és Olaszország légvédelmi eszközöket. Összefoglaló a háború 346. napjának elején.
Makro / Külgazdaság Erős üzenetet küldött Kína az USA-nak: Oroszországgal vannak
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 08:31
Tovább mélyült a kölcsönös politikai bizalom Oroszországgal azt követően, hogy Ma Csao-hszü kínai külügyminiszter-helyettes a héten az országba látogatott és találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - jelentették be Pekingben szombaton.
Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG