<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Központi Bank július 1-jén befejezi az APP keretében történő kötvényvásárlásait, és még abban a hónapban 25 bázisponttal emeli az irányadó kamatlábát, melyet további, akár 50 bázispontos emelés követhet, ha az infláció továbbra sem mérséklődik.

Óriási várakozás előzte meg az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntő ülését. Nem is az volt igazán a kérdés, hogy emeli-e nulla százalékos irányadó kamatát a bank júniusban – nem is tette –, sokkal inkább az arra utaló jelzéseket figyelték a befektetők, hogy a következő hónapban 25 vagy 50 bázispontos emeléssel szakítja-e meg a 2011 óta tartó enyhítési ciklust, elhagyva a mélységi rekordot, emellett kiderül-e, milyen kamatszintig hajlandó emelni a jövőben, a rekordmagas, májusban 8,1 százalékos éves infláció további emelkedésének és szélesedésének megfékezése érdekében.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke Fotó: imf
Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke Fotó: imf

Az eurót használó 19 ország központi bankja egyértelműen közölte, hogy július 1-jén befejezi az APP keretében történő kötvényvásárlásait (a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program, a PEPP kivezetése már év elején elkezdődött), majd még abban a hónapban 25 bázisponttal emeli az irányadó kamatlábát. A bank szeptemberi ülésén ismét emelni fog, és ha az infláció továbbra is kiugróan növekszik, akkor nagyobb, 50 bázispontos lépést is tehet. Ezt követően a további emelések fokozatos, de tartós pályája valószínű. A jegybanki döntéshozók ugyanakkor fenn kívánják tartani a monetáris politika folytatásának opcionalitását, adatfüggőségét, fokozatosságát és rugalmasságát.

A piacok az EKB hosszú ideje tartó ösztönző intézkedéseinek leépítését árazzák, ezért a hitelfelvételi költségek közötti különbség az elmúlt hetekben jelentősen nőtt a biztonságos menedéket jelentő Németország és az eladósodott dél-európai államok, például Olaszország és Görögország között.

Christine Lagarde, az EKB elnöke a monetáris döntést követő sajtótájékoztatón ezért kijelentette, hogy nem fogja hagyni, hogy az egykori euróövezeti adósságválsággal küzdő országok hitelfelvételi költségeit a pénzpiacok ismét túlzóan feljebb tolják. Az EKB szükség esetén új eszközöket vet be annak érdekében, hogy elkerülje az euróövezeti államkötvénypiacok széttöredezését, miközben kötelezettséget vállalt az EKB birtokában lévő 5 billió euró értékű állami és magánadósságból lejáró készpénz újrabefektetése mellett is, szemben például a Fed-del, amely csökkenti mérlegét.

A szigorításra ugyanakkor annak nehézségei ellenére is nagy szükség van, ezt mutatják a friss szakértői előrejelzések is, amelyek jelentősen felfelé módosították az inflációs prognózisukat, többek között a háború hatására megugró energia- és élelmiszerárak miatt. Eszerint az éves infláció 2022-ben 6,8 százalék lesz, szemben a korábbi 5,1 százalékos előrejelzéssel, majd 2023-ban 3,5, 2024-ben pedig 2,1 százalékra csökken – ami szintén magasabb, mint a márciusi előrejelzésben szereplő érték. Ez azt jelenti, hogy az előrejelzési horizont végén a teljes infláció kissé meghaladja a jegybanki célt. Ugyanakkor az EKB attól is tart, hogy az árnövekedés kiszélesedik, és nehezen megszakítható bér-ár spirálba torkollhat.

Az infláció változása az euróövezetben (év/év, százalék)
Az infláció változása az euróövezetben (év/év, százalék)

Ezzel párhuzamosan a növekedési kilátásokat az idei és a jövő évre alacsonyabbra, 2,8 és 2,1 százalékra módosították, míg 2024-re a gazdaság gyorsabb, 2,1 százalékos bővülését jelzik.

Míg a politikai szigorítás kezdete most már megvan, a végpont továbbra is bizonytalan

Lagarde szerint a kamatlábaknak a semleges pont felé kell mozdulniuk, ahol az EKB nem stimulálja, de nem is fékezi a növekedést. Ez a szint azonban egyelőre nem meghatározható, így a befektetők csak találgatni tudnak, hogy az EKB meddig akar elmenni. A piac ugyanakkor Lagarde beszédét követően magasabb, 145 bázispontos emelést áraz 2022-re.

A kötvényhozamok az EKB döntésének hatására Dél-Európában az egekbe szöktek: Olaszország 10 éves kötvényhozama 20 bázispontot is emelkedett a nap folyamán, és 2018 óta a legmagasabb szintre, 3,715 százalékra emelkedett, míg a spanyol, portugál és görög hozamok egyenként 10–16 bázispontot emelkedtek. A német 10 éves kötvényhozamok 2014 júliusa óta a legmagasabbra, 1,47 százalékra ugrottak a korábbi 1,37 százalék körüli értékről.

Lagarde beszédét megelőzően még 1,0771 dollárt adtak egy euróért, míg azt követően 16:20-kor az euró árfolyama 1,0646-ig sokéves mélypontjára gyengült a dollárral szemben, ami arra utal, hogy a piac nagyobb szigorítás bejelentésére számított. Ökölszabály szerint, ha veszik a dollárt, eladják a feltörekvő piaci devizákat, köztük a forintot és a zlotyt, amely még az euró keresztben is gyengülésüket okozhatja. Most azonban mind a forint, mind a zloty némi erősödét mutatott az euróhoz képest az EKB döntését követően.

Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Makro / Külgazdaság Holokauszt emléknap: a lengyel kormányfő szerint népirtás zajlik Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 13:37
A holokauszt áldozatai iránti tisztelet okán szembe kell szállni az Európa keleti részén, Ukrajnában ma zajló népirtással - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából közzétett Facebook-bejegyzésben.
Makro / Külgazdaság Továbbra is csúcson a foglalkoztatás
Király Béla | 2023. január 27. 12:41
A péntek reggeli KSH adatok igen pozitív képet festenek a munkaerőpiacról, vélik kommentárjukban a Magyar Bankholding elemzői. Véleményük szerint a negatív belső és külső tényezők egyelőre nem gyakoroltak érdemi hatást a foglalkoztatottságra.
Makro / Külgazdaság Meglepő adat érkezett a spanyol gazdaságról
Király Béla | 2023. január 27. 11:52
A spanyol gazdaság teljesítménye 5,5 százalékkal nőtt 2022-ben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken. Ez a korábbi várakozásoknál sokkal kedvezőbb.
Makro / Külgazdaság A lengyelek komoly üzleti lehetőséget látnak Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 11:10
Az Ukrajnába irányuló lengyel működőtőke-befektetések (FDI) elérhetik a 30 milliárd dollárt a következő öt évben - áll a lengyel kormányfői hivatalhoz tartozó Lengyel Gazdasági Intézet (PIE) pénteken ismertetett jelentésében.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG