BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2019. október 7. 20:31

Újabb személyek jelentkeztek közérdekű bejelentéssel az amerikai és az ukrán elnök tárgyalásait illetően. Daniel Ellsberg, aki 1971-ben a vietnami háború kudarcát jelző titkos kormánydokumentumot szivárogtatta ki, Trump lehetséges bűntársaira hívta fel a figyelmet.

Forrás: depositphotos.com

Amerikai lapjelentések szerint az ügyvédi iroda, amely az első bejelentőt (feltehetően az amerikai hírszerzés, a CIA magas rangú munkatársát) képviseli, közölte: más közérdekű bejelentőket is képvisel, akik a feltevések szerint még többet tudnak az amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő telefonbeszélgetéseiről, mert egyikük azoknak a fültanúja volt. (Az elnök beszélgetéseit általában stábjának tagjai és külső szakértők kísérik figyelemmel).

Közvetlen tanú jelentkezése annál fontosabb, mivel a Fehér Ház a tárgyalásról nem adta közre annak teljes szövegét, csak kivonatos összefoglalót.

Abból kiderült, hogy Trump sürgette partnerét: újítsák fel az ügyészségi vizsgálatot egy ukrán gázvállalat ügyében, amelynek igazgatósági tagja volt Hunter Biden, a volt amerikai alelnök és vezető demokratapárti elnökjelölt, Joe Biden fia. Olaj volt a tűzre a hír, hogy Trump a kínai államfőtől is kérte, támogassa őt a Biden elleni fellépésében.

A képviselőház demokratapárti többsége Trump e törvénysértő lépései miatt döntött úgy, hogy megindítja az eljárást az elnök hivatalából való elmozdítására. Ez csak a törvényhozás másik háza, a szenátus kétharmados jóváhagyásával lehetséges. E testületben Trump republikánusai vannak többségben és közülük legalább húsznak a támogatására lenne szükség az elnök leváltásához. Ez jelenleg nem valószínű, de  távlatban nem is lehetetlen.

A héten tovább fogy a levegő Trump körül

Az elnök egyébként immár megszokott hisztériájával reagált a fejleményekre. Párttársát, Mitt Romney szenátort, a republikánusok korábbi elnökjelöltjét, aki felháborítónak minősítette Trump lépéseit, gorombán szidalmazta és kijelentette: nem őt, hanem azokat a vezető  demokratapárti politikusokat kellene büntetőjogilag felelősségre vonni, elmozdítani, akik vezetik az elleni folyó eljárásokat.

Trump helyzete a héten tovább nehezülhet: a törvényhozás hírszerzési bizottsága meghallgatja Marie Yovanovitchot, az USA volt kijevi nagykövetét, akit tavaly hirtelen leváltottak, miután összekülönbözött a Fehér Házzal. Meghallgatják az ország EU-s nagykövetét, Gordon Sondlandot is, aki Trump megbízásából ugyancsak kulcsszerepet játszott az amerikai-ukrán kapcsolatokban. Megidézték továbbá Rudolph Giulianit, az elnök személyes ügyvédjét is, aki az elmúlt hónapokban titokban többször találkozott Európában Kijev megbízottaival. A törvényhozás további, az ügy szempontjából fontos iratokat is bekért a Fehér Háztól.

Megszólalt az ügy kapcsán Daniel Ellsberg, az amerikai tudós, aki 1971-ben nyilvánosságra hozta az amerikai védelmi minisztérium titkos iratait, amelyek leleplezték, hogy az ország elnökei éveken át tudatosan vezették félre a közvéleményt. A Pentagon irataiból kiderült, hogy a szakértők régen tudták, nem lehet megnyerni a vietnami háborút, holott mind Lyndon B. Johnson, a demokrata, majd Richard Nixon, a republikánus elnök sokáig ezt hirdették.

115 éves börtönnel fenyegették a Pentagon-iratok kiszivárogtatóját

A ma 88 éves Ellsberg a Harvard Egyetemen végzett közgazdász volt, akit kiemelkedő képességei alapján a független RAND kutatóintézet foglalkoztatott, de szakértőként dolgozott a Pentagonnak is. Amint most elmondta, e minőségében az egyetlen volt, aki elolvashatta a „Pentagon iratok” 7.000 oldalát, amelyekből kitűnt:

a minisztérium munkatársainak nagy többsége tudta, hogy a háború megnyerhetetlen – de hallgattak.

Ezért érezte kötelességének, hogy tájékoztassa a nyilvánosságot. Lemásolta a dokumentumokat és átadta azokat a sajtónak. Miután az első három rész megjelent a The New York Timesban, Nixon elnök betiltatta a továbbiak közlését és Ellsberg ellen kémkedés címén emeltek vádat – a kiszivárogtatót 115 éves börtönbüntetés fenyegette.

A per azon hiúsult meg, hogy kiderült: Nixon emberei figyelték Ellsberget, majd betörtek pszichiáterének rendelőjébe, hogy megszerezzék a páciens leleteit és azokkal járassák le. A törvénytelenségeket ugyanazok követték el, akik egy évvel később, ugyancsak Nixon megbízásából, behatoltak a Demokrata Párt washingtoni irodájába. Ennek alapján indult elmozdítási eljárás az elnök ellen, aki azonban önként távozott  a posztjáról.

A Trump ügyeit kiszivárogtatók fizikai veszélyben vannak, figyelmeztetett Ellsberg. Ha nem is a kormány részéről, mint az ő esetében, de Trumpnak igen nagy és jól felfegyverzett tábora van, akik készen állnak az erőszakra. Véleménye szerint egyébként a néhány jelentkező mellett több tucatnyi ember van, akik tudnak arról mint mondott Trump az ukrán és a kínai elnöknek – és mégis hallgatnak. Ezzel bűnrészessé válnak, megsértik hivatali esküjüket, az ország alkotmányát.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Putyin áldásával: magyar-szerb, két jóbarát
Káncz Csaba | 2020. július 12. 15:04
A Nyugat elszörnyedve figyeli, ahogyan ütemesen konvergálnak a hazai és a szerb közállapotok. Az utóbbi napok széleskörű tüntetései megkérdőjelezik a szerb állampárt legitimitását. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kiderült, miért lőtte le Irán az utasszállító repülőt januárban
MTI | 2020. július 12. 14:29
A katonai radar hibás kezelése, valamint több emberi mulasztás vezethetett az ukrán utasszállító gép lelövéséhez januárban - derül ki az iráni polgári repülési igazgatóság szombat este közzétett jelentéséből.
Makro / Külgazdaság Utazási szigorításokat vezet be a kormány - itt az országok besorolása
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 11:34
Belföldön nem lát okot korlátozásra a kormány, de a beutazást megszigorítják. Románia sárga kategóriába került, Horvátország nem esik korlátozás alá - egyelőre. 
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza Gulyás Gergely bejelentését
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 10:57
Vasárnap 11 órakor Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejeneltést tesz a kormány döntéseiről a koronavírus járvány terjedésének megelőzésére.
Makro / Külgazdaság Futótűzként terjed a koronavírus - már Donald Trump is maszkot húzott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 12. 09:23
Egy nap alatt több mint 218 ezerrel nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma a világban - még Trump elnök is maszkot húzott, pedig korábban inkább kigúnyolta azt, aki így tett.
Makro / Külgazdaság Nyoma sincs a második hullámnak nálunk: nagyot esett az aktív fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 09:04
5 új fertőzöttet találtak, új áldozat nincs, 62-en meggyógyultak - nagyot esett az aktív fertőzöttek száma. 3000 fölé emelkedett a gyógyultak száma
Makro / Külgazdaság Elképesztő izgalmakkal folytatódik ma a lengyel elnökválasztás
MTI | 2020. július 12. 08:05
Megnyíltak vasárnap a szavazóhelyiségek a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában - megjósolhatatlan, hogy a hivatalban lévő Duda vagy kihívója, Rafal Trzaskowski nyer.
Makro / Külgazdaság Ott valósulhatnak most meg a legoptimistább forgatókönyvek, ahol a legnagyobbat pusztította a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. július 11. 19:42
A vártnál gyorsabbnak tűnik a gazdaság visszaépülése azokban a szektorokban, ahol nagyon sokan veszítették el a munkájukat.
Makro / Külgazdaság Horvátország: hétfőtől kötelező a zárt téri maszkviselés
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 16:58
Az emelkedő koronavírus-esetszámok miatt.
Makro / Külgazdaság Közel 12,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. július 11. 09:57
Egy nap alatt több mint 220 ezerrel nőtt a betegek száma.
Friss
hírlevél