<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ramon elnök három évtizede uralja kemény kézzel a geopolitikai törésvonalon fekvő közép-ázsiai országot. Fia a főváros polgármestere, lánya vezeti az elnöki adminisztrációt, egy veje a jegybank helyettes vezetője, és egy sógor irányítja az ország legnagyobb bankját. Káncz Csaba jegyzete.

A diktátoroknak sokféle változata van: van, aki a kegyetlenséget államférfiúi pózzal ötvözi, mint Vlagyimir Putyin, mások egy barátságos, áthatolhatatlan álarc mögé rejtik egyeduralomra  törekvésüket, mint például Hszi Csin-ping. Van aztán olyan is, aki világbajnokként már 43 éve uralja szerencsétlen sorsú kis afrikai hazáját.

Aztán ott van egy másik kategória Közép-Ázsiában. Emomali Ramon elnök három évtizede uralja kemény kézzel a geopolitikai törésvonal elhelyezkedő Tádzsikisztánt - amelynek nem mellékesen 1360 kilométeres határszakasza van Afganisztánnal és 480 kilométeres Kínával.

Emomali Ramon, Tádzsikisztán elnöke. Fotó: Wikipédia
Emomali Ramon, Tádzsikisztán elnöke. Fotó: Wikipédia

A Magyarországnál másfélszer nagyobb területű közép-ázsiai köztársaság területét a Zeravsán-Aláj és a Pamír hegyvidékei és az általuk közrezárt medencék uralják. Az ország területét hegyek borítják (a terület fele 3000 méter magasság felett fekszik), csupán északnyugaton és délnyugaton fordulnak elő kisebb síkságok.

Ramon a sorkatonaság letöltése után 1974 magasságában nem gázszerelőként, hanem villanyszerelőként dolgozott szülőfalujában – de mint látni fogjuk, ez a szakma is megnyitotta a felfelé vezető utat. Először felküzdötte magát kolhoz-elnöknek, aztán 1990-ben a törvényhozás képviselőjének.

Miből lett a cserebogár?

Ahhoz képest, hogy riválisai sokáig „igásnak” csúfoltak, és egy amerikai nagykövet olyan emberként jellemezte, aki „nem érti a globális gazdasági realitásokat”, Ramon immár három évtizede van hatalmon.

Nemcsak egy otthoni polgárháborút (1992-1997) élt túl, és a szomszédos Afganisztánból kisugárzó  káosznak is ellenállt, de ő irányítja a világ egyetlen országát is, ahol négy nagyhatalom – Oroszország, Kína, India és átmenetileg az USA – tartott fenn katonai bázisokat az ezredforduló óta.

A 70 éves Ramon így nemcsak az ellenfelek kiiktatásában, hanem a világpolitikai áramlatok közötti eligazodásban is figyelemre méltó tehetségről árulkodik. Bárdolatlan viselkedése, brutális hatalomgyakorlása és szemérmetlen  családi gazdagodása van a másik serpenyőben.

Felemelkedés egy háború kellős közepén

Három hete volt Ramon hatalomra jutásának 30. évfordulója. 1992. november 19-én még semmi sem utalt arra, hogy az ország elmaradott déli részéből jött, kevéssé ismert tisztségviselő más lenne, mint átmeneti figura. Az akkori erőszakos politikai légkörben valószínűbbnek tűnt, hogy a bozontos szemöldökű férfi hasonló sorsra jut, mint elődjei – amikor alig több mint egy év alatt négy államfőt menesztettek Tádzsikisztánban.

Burjánzó nepotizmus

Ramon uralkodását a politikai ellenfelek hosszú listája jellemzi, akik golyózáporban haltak meg, börtönben kötöttek ki, vagy száműzetésbe kellett menekülniük. Minél kevésbé kellett figyelembe vennie a különböző érdekcsoportokat, annál inkább a legszűkebb köréből származó emberekkel töltötte be a kormányzati és üzleti élet kulcspozícióit. A 2021-ben közzétett kutatás szerint a kormány tagjainak több mint fele Ramon szülőfalujának járásából, Kuljabból származik.

Tádzsikisztán fővárosa, Dusanbe. A Varzob folyó partján áll az elnöki palota. Fotó: Depositphotos
Tádzsikisztán fővárosa, Dusanbe. A Varzob folyó partján áll az elnöki palota. Fotó: Depositphotos

De ez még nem minden: az elnök fontos posztokat adott kiterjedt családja tagjainak. Lánya, Osoda vezeti az elnöki adminisztrációt, egy veje a jegybank helyettes vezetője, egy sógor irányítja az ország legnagyobb bankját és a legfontosabb exportcikk, az alumínium exportját.

Mindenekelőtt azonban Ramon célzottan saját fiát, Rusztam Emomalit jelölte ki utódjának. A 35 éves fiatalember már 5 éve a főváros, Dusanbe polgármestere, 2020 óta pedig a parlament felsőházának elnöke is.

Ez utóbbi funkciónak köszönhetően apja halálakor automatikusan örökölné az elnöki posztot. Akárcsak Türkmenisztánban, Tádzsikisztánban is dinasztikus megoldás rajzolódik ki.

Elválik Ramon és a nemzet érdeke

Ez aligha szolgálja az ország tízmillió lakosának érdekeit. Akárcsak a szovjet korszakban, az ország továbbra is szegényház maradt, amelyet az elnöki klán rendszerszinten fosztogatja. Ramon elővigyázatosságból élethossziglan büntetőjogi mentelmi jogot hozatott magára és családtagjaira. 2015 óta viselheti a „Béke és nemzeti összetartozás alapítója – nemzetvezető” címet is.

Az ehhez kapcsolódó abszurd személyi kultusz nem tudja elrejteni, hogy Ramon nem a béke hercege, hanem továbbra is a nyers erőre támaszkodik.

Idén nyáron Gorno-Badaksan tartományban a legnagyobb brutalitással veretett le tüntetéseket.

A Pamír-hegység nehezen megközelíthető régiója korábban bizonyos fokú autonómiát élvezett, amelyet visszavont a rezsim. A hatóságok több mint 200 embert tartóztattak le, köztük olyan prominens emberi jogi aktivistákat, mint Ulfatchonim Mamajoyeva, akitől a Human Rights Watch szerint megtagadták a tisztességes eljárást.

Ramon három évtized alatt így alakította át Tádzsikisztánt egy "bukott államból" egy mindenható állammá, amely a legkisebb belső ellenállást sem tűri.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Elkezdték odaadni az orosz oligarchák lefoglalt pénzét az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 16:55
Az USA-ban most először járultak hozzá, hogy egy orosz oligarcha lefoglalt vagyonából Ukrajna újjáépítését támogassák. Újabb fogolycserére került sor a háborúzó felek közt - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Betelt a pohár a magyar orvosoknál: nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 15:02
Nem viszik hátukon tovább a rossz egészségügyi rendszert az orvosok: rendkívüli közgyűlésen döntöttek erről szombaton. Követeléseket fogalmaztak meg, és azt javasolják az orvosoknak: ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik, önkéntes többletmunkájuk felmondását.
Makro / Külgazdaság Újabb ország küld Leopard harckocsikat Ukrajnába
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 13:14
Portugália Leopard 2 típusú harckocsikat küld Ukrajnának - közölte Antonio Costa miniszterelnök. Igaz, először rendbe kell hozni őket.
Makro / Külgazdaság Kovács Gergely: az EU nem arra lett kitalálva, hogy olyan szereplők legyenek benne, mint Magyarország
Székely Sarolta | 2023. február 4. 11:41
Kétéves születésnapját ünnepeli most az Mfor.hu és a Privátbankár.hu online rendezvénye, a Klasszis Klub. Ezúttal Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke volt vendégünk, akivel a következő évi választások mellett beszélgettünk a közbeszerzésekről, uniós pénzekről és az ellenzék állapotáról is.
Makro / Külgazdaság Légiriadó: egész Ukrajnában megszólaltak a szirénák
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 11:04
Légiriadót rendeltek el szombat reggel Ukrajna egész területén - derült ki a lakosság értesítésére szolgáló hivatalos forrásokból
Makro / Külgazdaság Dagad a botrány: újabb kínai kémballont észleltek Amerika fölött
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 09:36
Egy második kínai léggömböt észleltek pénteken, ezúttal Latin-Amerika felett - közölte az amerikai védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Minden eddiginél nagyobb hatótávolságú fegyvereket kap Ukrajna az amerikaiaktól
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 09:08
Három számjegyű a bizonyítékok száma, amit a német ügyészség összegyűjtött az orosz háborús bűnökről. Az USA nagy hatótávolságú rakétákat küld, Franciaország és Olaszország légvédelmi eszközöket. Összefoglaló a háború 346. napjának elején.
Makro / Külgazdaság Erős üzenetet küldött Kína az USA-nak: Oroszországgal vannak
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 08:31
Tovább mélyült a kölcsönös politikai bizalom Oroszországgal azt követően, hogy Ma Csao-hszü kínai külügyminiszter-helyettes a héten az országba látogatott és találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - jelentették be Pekingben szombaton.
Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG