Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A tavalyi negyedik negyedévben 185 millió euró többlettel zárt a folyó fizetési mérleg, ezzel 99 millió euró aktívumba fordult az éves egyenleg az előző évi 658 millió euró deficitet követően - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján kedden közzétett adatokból.

A fizetési mérleg tavalyi egyenlegét a második negyedévi 954 millió euró deficit húzta le. A tőkemérleg egyenlege a negyedik negyedévben 783 millió euró, a múlt év egészét tekintve 2,747 milliárd euró aktívummal zárt az egy évvel korábbi 1,412 milliárd euró negyedéves és 2,697milliárd euró éves aktívummal szemben. Ezen belül az Európai Unióból érkezett tőkeátutalások értéke a negyedik negyedévben 1,195 milliárd, a tavalyi évben 3,135 milliárd eurót tett ki az egy évvel korábbi 1,573 milliárd, illetve 2,787 milliárd eurót követően.

A szezonális hatásoktól megtisztítva a folyó fizetési mérleg többlete a tavalyi negyedik negyedévben 570,3 millió euró, a tőkemérleg egyenlege 498,3 millió euró volt - tette hozzá jelentésében az MNB. Az ország külső pénzügyi helyzetét jellemző mutató, a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számított nettó finanszírozási képesség a külfölddel szemben 967,7 millió euró volt a negyedik negyedévben, a szezonális hatások kiszűrésével pedig 861,5 millió eurót tett ki, a negyedéves GDP 2,5 százalékát.

Forrás: MNBForrás: MNB

Az államháztartás és a jegybank bruttó devizaadóssága a negyedik negyedévben 2,909 milliárd euróval 26,627 milliárd euróra nőtt, nettó adósság helyett azonban pozitív egyenleg 6,457 milliárd euró követelésállomány állt a tavalyi év végén, 1,042 milliárd euróval kisebb az egy évvel korábbinál.

A folyó fizetési mérlegben a reálgazdasági folyamatok, azaz az áruk és szolgáltatások egyenlege a tavalyi negyedik negyedévben 932 millió euró, az év egészében 3,100 milliárd euró aktívummal zárt. Ezen belül az áruforgalom kilenc negyedéven át tartó deficitsorozat a tavalyi utolsó negyedévben megszakadt, és 308 millió euró aktívumba fordult, ezzel az éves deficit 866 millió euróra csökkent az előző évi több mint 3 milliárd euróról. A szolgáltatások a negyedik negyedévi 624 millió euró külkereskedelmi többletével az éves aktívum 3,966 milliárd euróra nőtt az előző évi 7,168 milliárd euróval szemben.

Az elsődleges jövedelmek negyedik negyedévi 633 millió euró kiáramlásával együtt az év egészében 2,260 milliárd euróra emelkedett az éves összeg az előző évi 3,927 milliárd eurót követően. Ezen belül a közvetlen működőtőke befektetések után elszámolt profitkivonás a negyedik negyedévben 1,175 milliárd euró, a tavalyi év egészében 4,465 milliárd euró volt az előző évi 6,435 milliárddal szemben. A profitból azonban 2,298 milliárd eurót újrabefektetett jövedelemként visszaforgattak a külföldi tulajdonosok, 1,945 milliárd euró tulajdonosi részesedésüktől azonban megváltak, így a Magyarországon befektetett friss tőke 352 millió eurót tett ki a múlt évben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Tényleg minden beoltott oda utazik a nyáron, ahova csak akar?
Vég Márton | 2021. május 6. 20:16
Egyelőre Horvátország, Szerbia, Montenegró, Szlovénia és Bahrein közül lehet választani nyári célpontot, de májusban már egyre több olyan ország is várja a beoltott turistákat, amelyek a magyarok kedvencei közé tartoznak. Kérdés, hogy a kormány kétoldalú tárgyalásai milyen sikerrel járnak.
Makro / Külgazdaság A kínai halászflotta félkatonai szervezetként működik a világ tengerein
Káncz Csaba | 2021. május 6. 18:05
Peking geopolitikai törekvéseit támogatva a halászhajók félkatonai szerepet is betöltenek.  Afrika és Dél-Amerika partjainál a kínai flotta mélytengeri hálóival túlhalássza a vizeket, ezzel megfosztva a helyi halászfalvakat a megélhetéstől.  Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Újabb bizonyítékot találtunk, hogy összejöhet a minimálbér emelése a nyáron
Baka F. Zoltán | 2021. május 6. 17:32
Ezúttal a 2022-es költségvetésről szóló törvényjavaslatban.
Makro / Külgazdaság Augusztusig biztosan nem kapják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 6. 14:04
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón. Ez azt jelenti, hogy a többi közt nem járhatnak színházba, moziba vagy koncertre, valamint nem mehetnek szállodába. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint koronavírus elleni oltóanyagból már van és lesz elég, a kérdés egyre inkább az, hogy tudják-e érdemben növelni az oltakozni hajlandók számát. Ennek érdekében már zajlik egy médiakampány.  Szerinte a reális cél a felnőtt lakosság 70 százalékának beoltása.
Makro / Külgazdaság Jövőre érkezhet a régóta ígért plusz félhavi nyugdíj
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 11:28
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Boltbezárás: melyik üzletek kapták a legnagyobb pofont?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 11:08
Közzétette márciusi adatait a KSH a kiskereskedelmi forgalomról.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: heteken belül dönt a kormány a hitelmoratórium jövőjéről
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:36
Nagy Márton a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója a Trend FM-nek adott interjút. 
Makro / Külgazdaság Sok pénzt pakolt át a kormány: negyede kormány-kommunikációra megy
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:06
Újabb átcsoportosításokról határozott a kormány, a részletek a Magyar Közlöny szerdai számából derültek ki. 
Makro / Külgazdaság 40 lélegeztető-gépet ajándékoz el Magyarország
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 06:40
Ezúttal két országnak adunk a járvány első hullámában felvásárolt készülékekből. 
Makro / Külgazdaság KSH: a járvány miatt még gyorsabban fogyott a magyar 2020-ban
MTI | 2021. május 5. 18:00
A koronavírus-járvány nagymértékben befolyásolta a tavalyi év demográfiai folyamatait; bár nőtt a születések száma, a halálozásoké még nagyobb mértékben emelkedett. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népmozgalom, 2020 című kiadványa szerint 2021. január 1-jén Magyarország lakosságának száma 9 millió 730 ezer volt, ez 39,6 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.
hírlevél
depositphotos